Hétfőn Törökországot 7.8-as, míg Szíriát 7.6-os erősségű földrengés rázta meg, melyet száznál is több utórengés követett. Több, mint 4 ezer ember halt meg a tragédiában és több tízezer sérült meg. Recep Tayyip Erdogan elnök három hónapos rendkívül állapotot hirdetett. A különböző szakági sportszövetségek felfüggesztették a nemzeti bajnokságokat.

Samsun turkey - February 06  2023 A Big Earthquake Hit The shutterstock_2258456051
Samsun, Törökország a 2023-as február 6-ai földrengés után. Fotó: Berkay Ataseven/Shutterstock

Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban földrengés rázta meg, legalább tíz török tartományt érintett a 7,8-as erősségű rengés, amely közvetlenül a szír határ mellett történt. Az első hírek 1500 áldozatról írtak, majd ez a szám sajnos drasztikusan emelkedni kezdett. A török elnök, Recep Tayyip Erdogan kedden a televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett. Több tízezer épület omlott össze, mentés még most is tart, melyre a világ több pontjáról érkeznek mentőalakulatok. 

A tragédia mindenre kihatással van Törökországban, értelemszerűen leállították a török labdarúgó bajnokságot, a Süper Lig küzdelmeit is. Először csak pár mérkőzést halasztottak el a hétközi találkozókból, majd a Török Labdarúgó Szövetség elnöke bejelentette, hogy a bajnokság legkorábban február 17-én folytatódhat. Ezzel párhuzamosan meg kell jegyezni, hogy egy török csapat, a Trabzonspor érintett a következő heti Konferencia Liga párharcokban, mérkőzésüket valószínűleg elhalasztják. 

Az európai kupasorozatban érdekelt kosárcsapatok meccseit is elhalasztották, így nem lép pályára az Euroligában a Fenerbahce és az Anadolu Efes sem, mint ahogyan a Bursaspor az EuroCup, míg a Darussafaka a Bajnokok Ligája küzdelmeiben. A Török Kosárlabda Szövetség a napokban dönt, hogy mikor folytatják tovább a bajnokságot, valószínűleg párhuzamosan kezdik majd a labdarúgókkal. Hasonló döntések születtek a többi sportában is, mint például röplabdában, ahol szintén határozatlan időre felfüggesztették a bajnokságot.