Cannes-ben hosszú évtizedek óta átadják a rangos díjat, amiért idén 18 film száll versenybe.

A cannes-i fesztivál legrangosabb elismerése a Palme d'Or - vagyis az Arany Pálma. Ha tippelni szeretnél a győztesre, az Unibetnél megteheted, az Egyéb - Nem Sport kategórián belül, a Díjak és kitüntetések menüpont alatt. A célegyeneshez érve úgy tűnik két film versenyfutása várható május elején. Az egyik Asghar Farhadi rendezése, az Everybody Knows (3.00). Egy thrillerről van szó, melynek főszerepében Penelope Cruzt és Javier Bardemet láthatja majd a feszvitál közönsége.

Penelope Cruz és Javier Bardem. Fotó: Andrea Raffin / Shutterstock.com

Three Faces

Jafar Panahi műve a másik nagy esélyes, szintén hármas szorzóért. Az iráni rendező neve amikor felmerül, akkor általában nem csak a filmjeiről beszélnek. Volt olyan alkotása például, amit ő maga csempészett ki Iránból, hogy a világ is láthassa. Többször is börtönben ült már alkotásai miatt, de kapott már kiutazási tilalmat is, így nem tudott részt venni különböző fesztiválokon. Ez a helyzet most is fenn állhat, egyelőre úgy tűnik, hogy csak a rendezése, a Three Faces (3.00) lesz ott Cannes-ban.

Spike Lee is feltűnik

Nemzetközi verseny zajlik az Arany Pálmáért, a 18 film között van például lengyel, francia, libanoni, egyiptomi, iráni, illetve koreai alkotás is. Spike Lee-nek köszönhetően az Egyesült Államok is elviheti a díjat a BlacKkKlansman (11.00) című mozival. Igaz történetet dolgoz fel, melyben egy afro-amerikai detektívnek nem csak hogy sikerült beépülni a Ku-Klux-Klanba, hanem vezetővé is választották.