Melbourneben egy nem számított döntőre készülhetünk, amely egy új Ausztrál Open-bajnokot fog avatni. A kérdés az, hogy a kétszeres Grand Slam-bajnok, Garbine Muguruza (WTA 32.) szerzi meg a harmadik rangos bajnoki címét vagy a 21 éves Sofia Kenin (WTA 15.) lesz először Grand Slam-győztes?

február 01., szombat

A fordulatos elődöntőkben, a spanyol játékos Simona Halepet, az amerikai pedig Ashleigh Bartyt győzte le ugyanazzal a 7-6, 7-5-ös eredménnyel. Mint említettük, Garbine az idei Australian Openen kemény kihívássorozatnak tett eleget, melyet tornagyőzelemmel zárna. Majdnem kétszer annyi nyerő ütést és hibát ütött, mint Halep (39-20, 44-23), de mentális acélossága túlvitte egy olyan meccsen, amelyen bár nem veszített játszmát, háromszor is elveszítette adogatását. Ahogyan már megszokássá vált, az ausztrál tornán mindig előkerül egy-egy új arc, amely magára vonja a reflektorfényt és ebben az évben ez a játékos jogosan a radar alatt száguldó Sofia Kenin. Bár az elődöntőig nem volt szüksége hatalmas bravúrokra, a világelső legyőzése annak otthoni pályáján, nem mindenkinek kézenfekvő teljesítmény, főleg nem úgy, hogy két játszmalabdát is hárítson mindkét szettben. Mindezt kevesebb nyerővel (16) tette, mint amennyit Halep ütött Muguruza ellen, de viszont enyhén több hibával (25).

Sofia Kenin (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Meg kell említeni, hogy egy alkalommal játszottak már egymás ellen és ez nem is olyan rég, a tavalyi év szeptemberében történt Pekingben, ahol az amerikai játékos nyert három játszmában (6-0, 2-6, 6-2) hasonló kemény borításon. Kenin pár nappal az említett meccs előtt tornát nyert Guangzhouban, míg Muguruza a Roland Garrost óta tartó eredménytelenségből próbált akkor kitörni. A Kínában zajlott meccset, Garbine úgy veszítette, hogy bár második szerváját jobban érvényesítette ellenfelénél (46%-32%), az első szervájával sokkal gyengébb volt nála (52%-71%).
Garbinenak egyből történő, váratlan formajavulása idén Melborneben igencsak látványossá vált, ezért jobb játék várható tőle, mint amilyet Pekingben mutatott.

Mi döntheti el a győztest?

Muguruzának fölényes tapasztalata sokat számíthat, mivel a Kenin először jutott Grand Slam-torna döntőjében és nem lesz könnyű uralkodnia érzésein. Bár úgy látszik, hogy a spanyol játékából kimaradtak a hirtelen, meccsek közbeni hullámvölgyek (amelyre példa volt a Shelby Rogers elleni első körös meccse), még maradnak némi kérdőjelek az ő mentális stabilitásával kapcsolatban is. Spanyol győzelmet várnak a bukmékerek, de a tavaly három WTA-tornagyőzelmet begyűjtő Sofiának (Hobart, Mallorca, Guangzhou) sok érve lehet a papírforma borítására.

Muguruza a támadóbb szellemű, bomba szervával, aki nem tart a háló közeléből se zárni erős ütésekkel felépített pontokat. Laposabban üt, ezért elméletileg a hibalehetőség is nagyobb esetében. Kenin sem vár meghívót a támadásra, amennyiben a szélekre tudja mozgatni ellenfelét, nagy gondokat okozhat ennek és rövidebb, nyesett labdái is segítségére lehetnek a kissé nehezebben mozgó spanyol ellen. A szervájára viszont nagyon kell vigyázzon az amerikai, mivel Garbine fogadásai gyakran nyerő ütésekké alakulhatnak. Az mindenképp jó jel számára, hogy eddig a tornán 58%-át nyerte második szerváinak.

Néhány szorzó az összecsapásra:

Kenin győzelem: 2-0 @ 4.35 2-1 @ 5.60
Muguruza győzelem: 0-2 @ 2.40 1-2 @ 4.10
Játékok száma: Alatt 19.5 @ 2.50 Felett 19.5 @ 1.54
Játékok száma: Alatt 24.5 @ 1.52 Felett 24.5 @ 2.60
Szettek száma: Alatt 2.5 @ 1.57 Felett 2.5 @ 2.43

Fogadj itt a döntőre!


18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2020.01.30. (12:19).