A 20-szoros Grand Slam-győztes ismét a fiatal generáció egy ígéretes tagjával, Stefanos Tsitsipassal kell szembenéznie, de ez már lassan megszokássá válik, mivel az idő múlásával a 37 éves Roger szinte apai alak egyre több játékos szemeiben. 

Nagy jövőt látnak a szakértők a 20 éves játékosnak és ő is lassan a világ és honfitársai elvárásaihoz igazítja szerepléseit. Motivációval fűtött, fiatalos lendületével bátran kijelentette, hogy nehezebb meccsre számított Federer ellen, amikor az idény elején a svájcival csapott össze a Hopman Kupán, és hogy úgy gondolja, hogy lépést tudott tartani svájci példaképével még akkor is ha elveszítette a meccset (6-7, 6-7).

Azt érdemes lesz nézni, hogy Stefanos Grand Slam-meccsen is képes már olyan játékot produkálni neves ellenfél ellen, mint más rangú tornákon vagy sem? Eddig szépen menetelt Berrettini, Troicki és Basilashvili ellen, de ezeknek a meccseknek a színvonala nem hasonlítható a Roger ellenihez. Itt már a görög játékos, a minden bizonnyal jelentkező kételyeit és izgalmait, úgy a meccs előtt, mint annak ideje alatt is le kell majd gyűrnie.

Stefanos Tsitsipas (Fotó: Rena Schild / Shutterstock.com)

Többféleképpen megoldható feladata van Rogernek

Kétségkívül, hogy teljes gőzzel támadni fogja Federert és észlelhető is ütéseiben némi fölény a frissesség terén, de amennyiben Roger elég tisztán (kevés hibával) játszik, taktikai főlénye döntő lehet. Bár a görög fürgébb a pályán, a svájcinak nem kell feltétlenül első ütésével pontot zárnia. Ha nem válik passzívvá, megengedheti magának a kevesebb rizikó vállalást is, és inkább a folytonos taktikai irányításra koncentrálhat. Amúgy is, sokoldalúsága miatt is híres játéka és technikai főlénye vitathatatlan. Nyilván, a természete az éles támadást fogja diktálni, csak ne ragadjon le annál ha nem épp terve szerint alakulnak a dolgok.

Tsitsipas nagy számban szórja a nyerőket, de nem egy olyan játékos, aki nem téved. A hátsó vonal mentén, magas termete ellenére jól mozog és fedi is azt (amit az is bizonyít, hogy gyakran tenyeresére helyezkedik az amúgy jó fonákjára érkező labdákra), de ütéseinek veszít hatékonyságából amikor mozgásirány változtatásra kényszerül. Nem elég stabil ilyenkor a lábain, hogy ütéseinek különösen zavaró jelleget tulajdonítson. Tehát, Roger nem kell mindenáron leüsse ellenfelét a pályáról, csak az említett mozgásra késztetni őt. A svájci otthonosságát a taktikai harcban a Daniel Evans elleni meccsén is bizonyította (bár teljesen más megközelítésből), csak legyen türelme és kellő folytonossága ismét hozzá. Az utóbbi feltétel teljesítésében lehetnek némi kételyek, ezért Federernek nehéz lesz elkerülni teljes mértékben Tsitsipas támadásait, amelyek akár elveszített játszmákat is eredményezhetnek. Bár Stefanos fizikai teherbírása vélhetőleg nagyobb, az előreláthatóan rövid labdamenetek miatt, akkor kaphat ez jelentőséget ha a mérkőzés időtartama hosszabb lesz az átlagosnál.  

Bár még kevesen várnak Tsitsipastól egy meglepetést (5.30), azt azért elvárják, hogy megdolgoztassa a svájci bajnokot. Benne van mindenképp a pakliban, hogy az eredménytábla nem egy háromszettes sikert fog mutatni a mérkőzés végén.

Néhány szorzó a mérkőzésre:

Federer nyer 3-1-re: 3.60
Federer győz 3-2-re: 6.75
Játékok száma 35.5 Felett: 1.76
Szettek száma 3.5 Felett: 1.86

Szombati rangadók:

Fogadj az Australian Openre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.01.18. (13:08).