A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) idén sem feledkezett meg kedvenc sorozatainkról: a Chernobyl 14 jelölést kapott, a  A korona/The Crown 7 kategóriában szerepel esélyesként míg mindenki kedvenc szédült Fleabagje 6 jelöléssel indul a díjátadón.

Nyilvánvaló, hogy a Chernobyl mindent elsöprő dinamitként robbant be a köztudatba, míg mindenki a szánalmas Game of Thrones/Trónok Harca finálétól kattogott, de senki nem számított egy ekkora horderejű alkotásra a HBO részéről. Persze, a léc magasra volt téve a sárkányos fantasy után és tudnivaló volt, hogy az emiatt feliratkozott embertömeget valahogy a képernyő előtt kell tartani, ugyanakkor a Chernobyl mindenkit letaglózott. A sorozat minden szinten minőségi alkotás, azoknak akik átélték a nukleáris katasztrófát valóságos poszttraumatikus feloldozásként működik, míg a másik réteg, akik csupán a történelem részeként értékelhette az eseményeket, végre szinte testközelből tapasztalhatta meg a borzalmakat. Megérdemli a 14 jelölést, nagy eséllyel rengeteget el is visz ezekből, hiszen a színészi játék értékes példái is megjelennek pl. Jared Harris (Valery Legasov) vagy akár Stellan Skarsgård (Boris Shcherbina) alakításaiban.

A korona/The Crown idén sem okozott csalódást, nem utolsó sorban az új szereplő gárdának köszönhetően. Az angol királyi család életét boncolgató dráma már a 3-ik évadnál tart, így történelmileg kényelmesen meg is érkezett 1967 és 1977 közé, ezáltal végre be lehetett vetni idősebb, érettebb és már jól ismert színészeket is. II. Erzsébet szerepében a zsenge Claire Foy helyett A Kedvenc/The Favourite sztárja, Olivia Colman látható de a legjobb alakítás mégiscsak a friss Margaret hercegnőnek megy, akit végre Helena Bonham Carter alakít, minden egyes jelenetnél ellopva a rivaldafényt sármjának köszönhetően.

Érdemes említést tenni még egy csendesebb sorozatról is, a Gentleman Jack-ről, ami ahhoz képest hogy egy viktoriánus leszbikus életét mutatja be, történelmileg akkurátusan, nem kavart túl sok port, pedig elég izgalmas maga a tény, hogy egy valós történelmi személyiség naplója alapján született a történet. Valamilyen szinten még esélyes is elvinni egy díjat, az esélytelenek szerencséjével.

A fantasztikus Phoebe Waller Bridge által rendezett Fleabag, ahol főszerepben is tündököl, ennél sokkal jobb pozícióban rajtol, tekintve hogy egész kultikus követő tábora van a nimfomán depressziós főhősnőnek, aki ebben az évadban sikeresen beleszeretett egy katolikus papba is többek között. Természetesen az akadémia tagok nem a népszerűség alapján döntik majd, hogy ki mit vihet a díjakból, de fontos mércéje egy sorozat minőségének, hogy kik és hányan kedvelik.

Az Unibeten július 31, péntek 18:00 óráig fogadhatsz a szerinted legesélyesebb alkotásra vagy színészre, a következő kategóriákban:

A legjobb dráma sorozat (BAFTA TV Awards, 2020)

The Crown 1.15  Gentleman Jack  5.50

The End of the F***ing World 11.00    Giri/Haji 15.00

A legjobb férfi mellékszereplő (BAFTA TV Awards, 2020)

Josh O'Connor (The Crown)  2.00    Stellan Skarsgård (Chernobyl)  2.25

Joe Absolom (A Confession)  10.00  Will Sharpe (Giri/Haji)  13.00

A legjobb mini sorozat (BAFTA TV Awards, 2020)

Chernobyl 1.05  The Virtues 7.50

The Victim 11.00  A Confession 13.00

A legjobb női mellékszereplő (BAFTA TV Awards, 2020)

Helena Bonham Carter (The Crown) 1.44   Jasmine Jobson (Top Boy) 4.50

Helen Behan (The Virtues) 7.50   Naomi Ackie (The End of the F***ing World) 11.00

A legjobb színész (BAFTA TV Awards, 2020)

Jared Harris (Chernobyl) 1.20   Stephen Graham (The Virtues) 6.00

Callum Turner (The Capture) 7.50   Takehiro Hira (Giri/Haji) 15.00

A legjobb színésznő (BAFTA TV Awards, 2020)

Jodie Comer (Killing Eve) 1.44   Samatha Morton (I am Kirsty) 4.50

Suranne Jones (Gentleman Jack) 9.00   Glenda Jackson (Elizabeth is Missing) 11.00

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2020-07-30 16:00CET.