Az Esports Integrity Commission (ESIC) és a professzionális e-sport szervezet, az ESL, novemberig eltiltotta Emil “emilshe1n” Mamedov játékost a versenyzéstől, ugyanis csalást követett el egy ESL CS:GO Premiership eseményen.

rafapress/Shutterstock.com

Az incidens április 28-án történt, amikor Mamedov csapata, a Team VAC, a nerdRage ellen játszott és a Team VAC technikai szünetet kért internetes kapcsolatból származó késés (lag) miatt. A hét percig tartó szünet alatt játékosuk aktívan vett részt a verseny Twitch oldalán, kommenteket hagyva a chat részlegen. Az ESIC és az ESL szerint ez azt feltételezi, hogy taktikai információkat is továbbított így csapattársainak.

Mamedovnak nem lett volna szabad a Twitchre néznie, de az említett szabálysértés különösen súlyos, mivel a műszaki szünet hosszú volt. Nagyon sok idő állt rendelkezésére olyan információk gyűjtéséhez, amelyek segíthették a Team VAC versenyelőnyhöz jutását.

A kivizsgálás során arra jutottak, hogy ez az eset megsértette az ESL Premiership CS: GO 2020 szabálykönyvét és az ESIC Player magatartási kódexének szabályait.

Mamedov így novemberig nem versenyezhet egyetlen ESL és ESIC által szabályozott mérkőzésen sem, a győzelmet pedig elvették a csapatától és átadták az ellenfélnek. A Team VAC két büntetőpontot is kapott, így 20 %-al csökkentve bármely a csapat által szerezhető potenciális nyereményösszegét.

Így is szerencsésen megúszták a bakit, tekintve, hogy a szabályzat szerint akár 5 éves eltiltástól és 12 pontos büntetésről is lehetett volna szó.

CS:GO Előzetesek

Forrás: Igamingbusiness