A National League North-ban versenyző York City FC klub egyik játékosát egy hónapra felfüggesztette az angol labdarúgó-szövetség (FA), mivel számos fogadást tett saját sportágára.

Joshua King 139 fogadást tett két szezon alatt, ebből 94-et a 2020/21-es szezon során, amiben 13 olyan versenyhez kapcsolódik, ahol a York City is részt vett.

A focista az FA fegyelmi tárgyalásán elmondta, hogy a fogadásokat olyan barátai tették meg, akiknek hozzáférést adott a saját Sky Bet számlájához, de a további vizsgálatok során a szövetség úgy döntött, hogy csak ő lehetett az, aki az adott platformon fogadott.

Arra a következtetésre jutottak, hogy „szinte kivétel nélkül a Joshua King saját mobiltelefon-szolgáltatójának internetét vagy saját otthoni wifijét használták az online fogadások megtételére”, ami azt jelenti, hogy King megsértette az FA 8-ik szabályát, amely eltiltja a játékosokat, edzőket és a klub személyzetét bármely futballmérkőzésre való fogadástól.

Összességében King 872,52 angol font értékben fogadott, ebből 475,23 angol font vesztesége származott. Olyan tétek is szerepelnek a listán, amelyeket közvetlenül York City meccsekre helyezett el – egyik esetben ráadásul a cserepadon ült.

„A klubnak világos szabályai vannak a fogadások tekintetében, és az FA-n keresztül továbbra is oktatást biztosít a klub minden alkalmazottjának ezzel kapcsolatban” – részletezte a York City egy közleményében.

„Nagyon csalódottak vagyunk a helyzet miatt. Ennek ellenére továbbra is támogatni fogjuk az érintetteket a folyamat során.”

Ez csak a legfrissebb fejlemény a York City klubot érintő fogadási botrányok sorában. A klub asszisztens menedzsere, Micky Cummins is jelenleg szabálysértés miatti döntésre vár, míg a középpályás Michael Woods és a kölcsön kapus Ryan Whitely is kapott már korábban büntetést.

A foci továbbra is jelentős szerepet kap a gyanús fogadásokról szóló jelentésekben, amelyeket az International Betting and Integrity Association (IBIA) és a Global Lottery Monitoring Service (GLMS) hoz létre.

A 2021. harmadik negyedévi adatok közzétételével az IBIA szerint a foci a második helyen végzett a tenisz után észlelt riasztások számát tekintve, és 18 esetre hívta fel a hatóságok figyelmét.

Forrás: SBCNEWS