Amint azt már megszokhattuk május végén szoktak megjelenni a cégek elmúlt évre vonatkozó pénzügyi beszámolói, a magyar sportfogadók pedig izgatottan várták a Szerencsejáték Zrt. adatait.

Szerencsére a magyar állami kézben levő vállalkozás nem mulasztotta el a beszámoló közlését, így ezt mostantól bárki megtekintheti.

Amint az lenni szokott hivatalos közlemény is született, így ebből megtudhattuk, hogy a Szerencsejáték Zrt. ismét rekord évet zárt. Mager Andrea elnök-vezérigazgató a közlemény szerint kiemelte:

Tavaly mindhárom játékkategória kétszámjegyű növekedést produkált. A sorsjegyek 14 százalékos, a sportfogadások 23 százalékos bővülést értek el, a számsorsjátékok pedig mintegy 15 százalékos emelkedéssel zártak 2022-höz képest.

A nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Bár az MTI-nek eljutatott közleményben nem tértek ki a részletekre, figyelembe kell vegyünk egy pár 2023-ban történt eseményt, ami kihatással volt a tavalyi eredményekre:

  • 2023 január 1-től liberalizálták a magyar szerencsejáték piacot, mely a Tippmixpro monopóliumának a végét jelentette.
  • 2023 nyarán megjelent a Tippmixpro első ellenfele, a Vegas Sports, mely a Vegas.hu sportfogadást nyújtó részlege, és melyet az az LVC Diamond Kft. működtett, akinek tulajdonában van az összes budapesti földi kaszinó.
  • 2023 június 19-től a Tippmix és a V-Sport 50 százalékkal drágult, az egy szelvényen megjátszható tét összege 200-ról 300 Ft-ra emelkedett.
  • 2023 július 1-től banki és bankkártya korlátozásokat vezettek be Magyarországon, így megpróbálva megfékezni a magyar szerencsejátékosok pénzének kiáramlását külföldre.
  • 2023 szeptemberétől az Ötös-, a Hatos-, valamint a Skandináv lottó alapjáték ára is megdrágult, valamint a Joker alapdíja tudtuk meg a portfolio.hu cikkéből.
  • 2023 őszén a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság megkezdte a magyar engedéllyel nem rendelkező szolgáltatók blokkolását, működésük ellehetetlenítését, fókuszálva főleg a nagyobb szereplőkre (bet365 és Unibet), de nem megfeledkezve ezek partnereiről sem.
  • 2023 október 25-én megújult külsővel jelentkezett a Tippmixpro.
  • 2023 november 17-én a bet365 értesítette játékosait, hogy felfüggeszti tevékenységét és kivonul Magyarországról

Elméletileg a 2023-as év arról kellett volna szóljon, hogy megnyílik a magyar szerencsejáték piac, viszont ez elmaradt és a hazai szolgáltatókon kívüli engedélykiváltók száma 0 volt. Külön cikkben foglalkoztunk azzal a témával, hogy miért nem jönnek Magyarországra a külföldi fogadóirodák és, hogy ez hosszú távon milyen veszélyes következményekkel járhat a játékosokra nézve.

A fentieket figyelembe véve minden feltétel adott volt, hogy egy sikeres évet zárjon a Szerencsejáték Zrt., ami közleményük szerint meg is történt, bár a fogadások szempontjából szerintünk többre számítottak.

Szerencsejatek Zrt pü2023 sportfogadás

Mager Andrea, a társaság elnök-vezérigazgatója, az index.hu-nak 2023 nyarán adott interjújában elmondta, hogy:

2022-ben a sportfogadás a teljes éves bevételnek 57%-át tette ki (konkrétan picivel több, mint 471 milliárd forint jött be ily módon), ennek pedig továbbra is több, mint a fele a Tippmix szolgáltatáson keresztül érkezett. A sportfogadás (online és offline) 2023-ra már elérheti a Szerencsejáték Zrt bevételének 60%-át is.

Való igaz, hogy a 2023-as adatok alapján közel áll a 60%-hoz (59,14%) a sportfogadás részesedése, viszont a tavalyi évben a nagyobb árbevétel a Tippmix drágulásának is köszönhető. Számításaink szerint az így befolyt extra összeg körülbelül 48 milliárd Ft lehet.

Bár korábban részletesebb infót is nyújtott a pénzügyi beszámolóiban a Szerencsejáték Zrt., az utóbbi években csak Fogadások címszó alatt jeleníti meg a papíralapú Tippmix, az online fogadásra szakosodott Tippmixpro, a Totó és a Góltotó árbevételét. A nyilatkozatok alapján viszont tudjuk, hogy a magyar sportfogadók továbbra is kedvelik a helyi lottózókban és értékesítési pontokon elérhető Tippmixet. Végülis mindkét felület bevétele valahol találkozik.

Kíváncsiak vagyunk, hogy az idei évben kik lesznek azok a vállalkozások, akiket a Szerencsejáték Zrt. anyagi támogatásban részesít. Tavaly nagyjából félmilliárd forint került így kiosztva, a kedvezményezettek között pedig ott szerepelt Pataky Attila (Edda), Havasi Balázs zongorista és Tóth Gabi énekesnő, tudtuk meg a hvg.hu-tól.

Ti milyen évet zártatok? Ti is hozzájárultatok a fenti képen közölt értékekhez, vagy inkább más irányba haladtatok?

Borítókép: Fotó: csikiphoto/Shutterstock