Az Országgyűlés július 19-én döntött a 2023-as költségvetésről, amelybe saláta- vagy csalamádétörvény képében belecsomagolta a szerencsejátékra vonatkozó új jogszabályokat is.

A parlamentben nyáron sincs szünet!

Az elmúlt napokban számos törvényt fogadtak el, amely alapjaiban változtatja meg a magyar emberek életét. Az egyik ilyen, a közfelháborodást jelentő katatörvény mellett, hogy a parlament döntése alapján (újra) szabályozni kívánják a távszerencsejátékot is. A képviselők liberalizálják a távszerencsejáték-piacot, ezzel megszüntetve a sportfogadásban a Szerencsejáték Zrt. monopóliumát. Nézzük meg először, mit tartalmazott a februári törvénymódosítási tervezet, amely megnyitná kapuit 2023. január 1-jétől az európai szerencsejáték-szervezőknek. Részlet a februárban megjelenő cikkünkből:

  • Bármely EGT-államban jegyzett fogadóiroda (szerencsejáték szolgáltató) igényelhet majd magyar engedélyt, amennyiben a kérelem előtti 10 évben nem nyújtott engedély nélküli szolgáltatást Európában, és erről nem született jogerős ítélet.
  • A be- valamint kifizetés banki átutalással, és bankkártyával is lehetséges lesz, de csakis az engedélyezett pénzforgalmi szolgáltatóknál.
  • A magyar engedélyt igényelő szolgáltatónak/fogadóirodának legalább 1 milliárd forint értékű jegyzett alaptőkéje kell, hogy legyen.
  • A szerencsejáték-szervező társaságnak egy minimum 250 millió forint értékű garanciát kell biztosítania.
  • Az engedély kiváltásának ára: 600 millió magyar forint.
  • Az engedély 7 évig érvényes.
  • Egy engedély alapján egy szolgáltató egyetlen egy honlapot üzemeltethet.

A parlament tehát már korábban előkészítette a módosítást, június 21-én benyújtották az irományt, most pedig meg is szavazták, bizonyos módosításokkal. A korábbi jogszabály értelmezésekből idéznénk most:

A kiadható engedélyek számát nem korlátoznák. Csak azok a cégek nem szerezhetnének jogosultságot, amelyek a kérelmük benyújtását megelőző öt évben jogalap nélkül szerveztek szerencsejátékot valamely EGT-tagállamban.

Fontos kiemelni, hogy a törvény értelmében, ha "a piac esetlegesen rossz irányba indulna", akkor gyors reagálással beavatkozhatnak. Hogy ez pontosan mit jelent, azt még senki sem tudja. A törvény szerint a távszerencsejáték játékfajta az ún. liberalizált szerencsejátékok körébe kerül át, ezáltal megszűnik az állami játékszervező távszerencsejáték szervezésére vonatkozó jelenlegi monopóliuma.

A korábban (februárban) benyújtott terv valamint a mostani megszavazott törvény között láthatjuk, hogy a kizáró indokként használt 10 éves korlát 5-re redukálódott. Viszont sehol egy szó nem esik a koncessziós díjjakról, meg egyéb részletekről, bár az lehetséges, hogy majd a törvény végrehajtási rendeletében jelenik meg. Szóval egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi az annyi.

Bizonytalanság a szabályozott keretek között

A piacon ezzel együtt szabályozva több szereplő jelenhet meg, viszont koncessziós díjat kell fizetniük, amely néhány résztvevőt meghátrálásra kényszeríthet. A monopólium eltörlése jó dolog, hiszen a piaci helyzetet torzítja, viszont káros lehet a túlságosan magas koncessziós díj is, ami szintén monopóliumhoz vezethet, még akkor is, ha elvileg mindent a jogszabályok szerint csináltak. Az is bizonytalanságra adhat okot, hogy gyors reagálással bármikor beavatkozhat a piaci körülményekbe. Ez további fejfájást szülhet a külföldi irodák esetében, hiszen sosem tudják, mihez alkalmazkodjanak, mi vár rájuk. A törvényjavaslat benyújtója Dr. Semjén Zsolt - akinek doktori címéhez fűződő plágiumügye bejárta a magyar sajtót -, címe: Egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról.

A Magyar Közlönyben egyelőre nem jelent meg a törvény hivatalosan, de a júniusi javaslatokról bővebben itt olvashattok

Ha bármilyen infótok van a témával kapcsolatosan azt megoszthatjátok velünk akár e cikk alján, hozzászólásként, akár a fórumon.