A férfi kézilabda NB I pénteken kezdődő új idényében is a Telekom Veszprém és a címvédő MOL-Pick Szeged versenyfutása várható a bajnoki címért.

Momir Ilic (k). MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A Szegednek az előző szezonban, ősszel volt egy komoly hullámvölgye a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt, tavasszal a Magyar Kupa-döntőt is elveszítette, így némileg meglepetésnek számított, hogy végül megnyerte az NB I rendkívül kiélezett fináléját.

A nyár folyamán mindkét csapat jelentősen átalakult. Szegedről távozott Zubai Szabolcs, a spanyol José Manuel Sierra, a horvát Ivan Srsen, az orosz Szergej Gorbok, a brazil Thiagus Petrus és a szlovén Stas Skube, viszont helyettük minőségi erősítés érkezett a horvát kapus Mirko Alilovic, a cseh jobbátlövő Stanislav Kaspárek, a spanyol balátlövő, illetve irányító Joan Canellas, honfitársa, a jobbátlövő Jorge Maqueda, a szlovén balátlövő Nik Henigman, valamint a szlovén irányító, Dejan Bombac személyében.

A Veszprémből a magyar válogatott csapatkapitánya, Schuch Timuzsin, valamint Ancsin Gábor mellett Mirko Alilovic, a spanyol Cristian Ugalde és a horvát Renato Sulic távozott. Az érkezők között van a francia irányító Kentin Mahé, a horvát balszélső Manuel Strlek, a spanyol válogatott kapus Sterbik Árpád, a dán beálló, René Toft Hansen és a szlovén balátlövő Borut Mackovsek.

A felkészülési időszak során komoly játékerőt képviselő ellenfelekkel találkozott és felemás eredménnyel zárt mindkét magyar együttes.

A legutóbbi szezonhoz hasonlóan ezúttal is a Tatabánya és a Balatonfüred harcolhat a bronzéremért, érdekesség, hogy a két csapat már az első forduló vasárnapi játéknapján megmérkőzik egymással. Az idény meglepetését a Ferencváros szolgáltathatja, amely kilenc kézilabdázót is igazolt a nyári szünetben, köztük Schuch Timuzsint és Ancsin Gábort.

Az elmúlt tíz szezonban csak egyszer - idén tavasszal - nem a Veszprém lett a bajnok, 1991 óta pedig csupán négy alkalommal nem végzett az első helyen.

Az NB I lebonyolítása nem változott, a 14 csapat közül az alapszakaszt követően az utolsó két helyezett kiesik, az első és a második pedig oda-visszavágó alapon mérkőzik meg a bajnoki címért. Az első mérkőzést pénteken 18 órától a Gyöngyös és a Komló játssza, a Veszprém és a Szeged először október 21-én a dunántúli, majd március 16-án a csongrádi városban találkozik egymással. Az alapszakasz május 18-ig tart, de december közepétől február elejéig a német-dán közös rendezésű világbajnokság miatt szünet lesz.

A férfi NB I mezőnye:

Balatonfüredi KSE, Ceglédi KKSE, CYEB Budakalász, Csurgói KK, Dabasi KC VSE, Eger Eszterházy SZSE, Ferencvárosi TC, Grundfos Tatabánya KC, HE-DO B. Braun Gyöngyös, Mezőkövesdi KC, MOL-Pick Szeged, Sport36-Komló, Telekom Veszprém, Vecsési SE

Az eddigi bajnokok: 

25-ször: Veszprém 
15-ször: Bp. Honvéd 
12-szer: Elektromos 
 9-szer: Újpest 
 5-ször: Bp. Spartacus 
 4-szer: Tatabánya, Munkás TE 
 3-szor: Győr, Bp. Vörös Meteor, Csepel, Szeged
 2-szer: VM Közért, MAFC, VII. ker. Levente Egylet, VAC 
 1-szer: Dunaferr SE, Debreceni Dózsa, Bp. Vasas, Belvárosi TVK

Augusztus 31., péntek:

18:00 Gyöngyös - Komló             1.49 8.89 3.14

Szeptember 01., szombat:

17:00 Mezőkövesd - Cegléd        1.58 8.48 2.79
18:00 Ferencváros - Eger             1.09 14.39 8.21
18:00 Szeged - Budakalász         1.01 24.74 15.11
18:00 Vecsés - Dabas                   5.07 12.28 1.20

Szeptember 02., vasárnap:

13:00 Tatabánya - Balatonfüred 1.26 9.58 4.79

Fogadj ITT a mérkőzésekre!

Forrás: mti