Az idén kétszer is sikerült összehozni a "Karácsonyi Adományozás" projektet. Köszönetet érdemel mindenki, aki adományt küldött, nagyszerűek voltatok. Az első részről a projekt fórumtémájában már beszámoltunk, a második rész beszámolója alább következik.

A 2014-es "Karácsonyi Adományozás" projektünk által sikerült összesen 485 ezer forintot összegyűjtenünk, melynek majdnem fele pénzadományként lett kiosztva, a másik felének a sorsáról pedig az alábbiakban olvashattok. Az idei volt a legsikeresebb projekt, s mindez nektek köszönhetően!

Utolsó pillanatokban érkezett még pár adomány, melynek sorsáról gyorsan kellett döntenünk. Szabad kezet kaptunk a felhasználásra és úgy döntöttünk, hogy a közelünkben próbálunk rászorulókat keresni, mivel ezt tudtuk csak elég gyorsan lebonyolitani még december 24-e előtt.

Összesen 822 eurónyi összeg érkezett még Skrillen és ezt élelmiszer és édességcsomagokra költöttük. Számitásaink szerint ezzel 8 család számára tudtunk elég nagy csomagot összeállitani és kihordani.

Segítségül hivtuk a szászrégeni Diakónia beteggondozó szervezetnél dolgozó barátunkat, Imolát, a családok elérhetőségeinek beszerzésére. Ez elég hamar ment és segitett elvinni a csomagokat is.

A feltételeink között szerepelt az, hogy ne legyenek alkoholista szülők és magyarok legyenek, magyar iskolába járjanak a gyerekek.

December 22-én este mentünk el bevásárolni a Selgrosba (a Metrohoz hasonló nagyüzlet). Alább találjátok a számlát a bevásárlásról. A végösszeg 3045 román lej, ami a Skrill árfolyamán 699,92 eurót jelentett. Innen konzerveket, füzeteket, irószert, fogkefét, fogkrémet, szappant, mosóport (14,4 kg), puliszkalisztet (40 kg), rizset (40 kg), cukrot (40 kg), kávét (8x200g instant), szalámit, narancsot (16 kg) vettünk, illetve egyik család speciális igényeihez igazodva pelenkát és babatápot. Erre majd később kitérek, egy 11 éves lebénult fiúról van szó.

kosár adománnyal

Az autóba épp ennyi fért be, pedig szerettünk volna még lisztet, olajat és gyümölcslevet is venni. Ezeket úgy döntöttünk másnap megvásároljuk egy közeli üzletből (Billa), mivel a Selgros 25 km-re található tőlünk (de olcsóbb nagy tételben).

selgros számla 1

selgros számla 2billa számla

Reggel el is indultunk és megvettünk még 48 liter olajat, 80 kg lisztet és 16 liter gyümölcslevet és szatyrokat a csomagoláshoz. Ez összesen 598,37 lejbe került, azaz 137,05 euróba. Ezek után nekikezdtünk a csomagok összeállitásához. Mivel a listán szerepelt az is, hogy melyik családban hány gyerek van elég könnyű dolgunk volt. A többgyerekesek mindenből többet kaptak egy kicsivel és vásárláskor az édességet is a gyerekek száma szerint vettük, hogy mindenkinek jusson.

adomány csomag

Ezeket tartalmazta minden csomag, plusz még 10 kg liszt és 6 liter olajat.

A csomagok összeállitása után abban maradtunk, hogy délután kihordjuk őket két autóval, mivel egybe semmiképp nem fért be még leeresztett ülésekkel sem. A diakóniás barátnőnk szerencsére felajánlotta a plusz autót és azt, hogy elvezet minden cimre. Ezek közül 6 családnál járt már és nagyon gyorsan tudtunk haladni a csomagosztással.

A továbbiakban képekkel folytatjuk a posztot, az többet elmond.

megpakolva

A liszt és az olaj felpakolva. Nem csomagoltuk külön, nem volt értelme.

csomagok1 csomagok2

 

csomagok3

A csomagok előkészítése

1. család

Az első család, 2 gyerekkel. Köszönik szépen!

2. család

A második család, 6 gyerekkel. Ebből kettő a szászrégeni szórvány kollégiumban lakik, mert nem tudják eltartani. Köszönik szépen az adományokat!

3. család

A harmadik család, két gyerekkel. Nem mentünk be a "házba". Villany le van vágva. A másik gyerek bent volt, aludt. Köszönik az adományokat!

4. család

A negyedik család, itt öten laknak egy 2x4 méteres vályogházban, 2 kisebb gyerekkel. Köszönik az adományokat!

5. család

Az ötödik család. Három öregasszony és három kisgyerek, albérletben laknak. Köszönik az adományokat!

6. család

A hatodik család, 3 gyerekkel (ikrek). Mindhárom gyerek hemofiliás. A képen csak kettő van, a harmadik épp a fürdőben volt és eléggé szégyenlős. Köszönik szépen az adományokat!

7. család

A hetedik családnál az adományok, ez már Marosszentgyörgyön. A család roma nemzetiségű, 2 gyerekük van. Az egyik 13 éves, egészséges, a másik 11 éves és le van bénulva. Jelenleg 11 (!) kg-os a gyerek, szondán keresztül eteti az anyuka. Három éve az egy kis állami támogatásból rendbe tették a lakást. Látszik, hogy minden fillér oda ment és nem másra. Magyarul beszélnek, magyar iskolába jár a nagyobb gyerek. Soha ilyen tiszta roma családot nem láttam. A beteg gyerekről nem készitettünk képet.

A nyolcadik család holnap kapja meg a csomagot, a Diakónia fogja elvinni nekik. Egy kétgyerekes családról van szó.

Köszönjük mindenkinek a segítséget, külön köszönet jár Imolának Diakóniától, csacsa44-nek és Kagawának!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk mindenkinek a segített családok nevében is!

Végezetül egy gyors video az útvonalról