A február elején az Európai Bizottságnak benyújtott tervezett törvénymódosítás értelmében a magyar szerencsejáték piacra jövőtől például olyan szereplők léphetnek be akik egyebek közt rendelkeznek Európai Gazdasági Térségben (EGT) jegyzett székhellyel.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) az Európai Unió 27 tagállamából, valamint olyan országokból áll, mint az Egyesült Királyság, Izland, Liechtenstein és Norvégia.

A hatályban lévő szerencsejátékokra vonatkozó törvény alapján Magyarország területén távszerencsejáték szervezést 100%-ban csak a Szerencsejáték Zrt. folytathat, a lóversenyfogadás kivételével. Ezen kívül online kaszinójáték szervezést csak a koncesszióval rendelkező társaságok működtethetnek. A most benyújtott törvénymódosítási tervezet nem vonatkozik az online kaszinós koncessziókra, így azok elméletileg maradnak az aktuális formában. De mi változhat?

Magyar szerencsejáték törvény legfőbb változásai:

  • Bármely EGT-államban jegyzett fogadóiroda (szerencsejáték szolgáltató) igényelhet majd magyar engedélyt, amennyiben a kérelem előtti 10 évben nem nyújtott engedély nélküli szolgáltatást Európában, és erről nem született jogerős ítélet.
  • A be- valamint kifizetés banki átutalással, és bankkártyával is lehetséges lesz, de csakis az engedélyezett pénzforgalmi szolgáltatóknál.
  • A magyar engedélyt igényelő szolgáltatónak/fogadóirodának legalább 1 milliárd forint értékű jegyzett alaptőkéje kell, hogy legyen.
  • A szerencsejáték-szervező társaságnak egy minimum 250 millió forint értékű garanciát kell biztosítania.
  • Az engedély kiváltásának ára: 600 millió magyar forint.
  • Az engedély 7 évig érvényes.
  • Egy engedély alapján egy szolgáltató egyetlen egy honlapot üzemeltethet.

A törvénymódosítást tartalmazó dokumentumban nincs megszabva, hogy számszerűleg hány engedélyt fognak kibocsájtani, így ezek alapján bárki hozzáférhet amennyiben megfelel a törvényi követelményeknek.

A tervezet módosítások alapján nagyobb figyelmet fordítanak majd a játékosok védelmére is. Ezzel kapcsolatosan az engedéllyel rendelkező távszerencsejáték szolgáltató például éves játékosvédelmi cselekvési tervet kell, hogy készítsen, valamint évente írásban és személyes konzultáció révén is be kell számolnia a szerencsejáték felügyeleti hatóságnak.

A dokumentum átfésülésekor már az első oldalon találtunk egy számunkra érdekes dolgot, mely így szól:

(2) Az Szjtv. 2. § (4) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

(Nem adható meg az engedély, ha)

„c) távszerencsejáték esetében a kérelmező gazdasági társaság, a kérelmező gazdasági társaság vezető tisztségviselője által képviselt más gazdasági társaság, illetve a kérelmező gazdasági társaság közvetlen vagy közvetett tulajdonosa által tulajdonolt más gazdasági társaság a távszerencsejáték szervezésének engedélyezésére irányuló kérelem benyújtását megelőző tíz éven belül szerencsejátékot engedély nélkül szervezett, és ezt EGT-állam közigazgatási hatósága, egyéb hatáskörrel rendelkező szerve az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 82. § (1) bekezdése szerinti végleges, illetve azzal egyenértékű határozatával, vagy EGT-állam bírósága jogerős döntésével megállapította.”

Itt ezen pontnál azért van némi kételyünk, hogy valójában ki is részesülhet engedélyben, de ha van köztetek jogász, vagy akinek van némi fogalma ezekről, az nyugodtan megoszthatja véleményét akár e cikk végén hozzászólásként, akár a fórumon.

Mi a véleményetek erről a módosításról?

Borítókép: Fotó: Novikov Aleksey/Shutterstock