Málta laz első uniós tagállam, amely "részletes véleményt" nyújtott be Magyarországnak az online szerencsejátékokra vonatkozó törvények reformjára vonatkozó javaslattervezetéről, amely megszüntetné az állami monopóliumot.

Februárban a magyar kormány értesítette az Európai Bizottságot (EB) arról, hogy tervezi egy új, hazai online szerencsejáték-piacot liberalizáló rendszert létrehozó javaslattervezet felülvizsgálatát.

Még 2017-ben az Európai Bizottság hivatalosan követelte, hogy Magyarország reformálja az online szerencsejáték-törvényeit az Unibet (Kindred Group) és a GVC Holdings korábbi márkája, a Sporting Odds által az Európai Bíróságon (EUB) megnyert fellebbezések miatt.

A máltai székhelyű szolgáltatók megtámadták a 2014-ben jóváhagyott szabályozási változásokat, amelyekről az EUB azt a következtetést vonta le, hogy közvetlenül az állami tulajdonban levő Szerencsejáték Zrt.-t részesítették előnyben, korlátlan piaci fölényt biztosítva a konkurenciával szemben.

Az EUB arra utasította a magyarországi Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, hogy dolgozza át a jogszabályokat annak érdekében, hogy a piaci versenyszabályok összhangban legyenek az Európai Gazdasági Térség (EGT) szabályaival. Ítélete ellenére az EUB nem szabott határidőt arra, hogy Magyarország új keretet javasoljon a szerencsejáték-törvények szabályozására. 

Februárban Magyarország benyújtotta a javaslat tervezetét az Európai Bizottsághoz, amelyben felvázolta a reformokat, miszerint az üzemeltetői engedélyek kiadása az EU-ban bejegyzett vállalkozások számára korlátlanok lennének.

A dokumentumtervezetben az áll, hogy kizárják az engedélyek kiadásából azokat a piaci szereplőket, "akik a kérelmet megelőző tíz évben engedély nélkül szerveztek szerencsejátékot valamely EGT országban" - ezt a követelményt kérte tisztázni Málta Magyarország részéről.

A máltai visszhang rámutat továbbá a piac technikai szabályait érintő lehetséges konfliktusokra, mivel a tervezet nem frissítette az 1991 óta létező jogszabályok technológiai és informatikai rendelkezéseit.

A máltai visszajelzés továbbá arra is kitért, hogy Magyarországnak részletes felügyeletet kell biztosítania az online kaszinójátékok nyújtására engedéllyel rendelkező üzemeltetők technikai paramétereiről.