A Porsche bejelentette, hogy nem kíván beszállni a Forma-1-be 2026-ban, miután a Volkswagen tulajdonában lévő vállalat és a többi gyártó közötti tárgyalások kudarcba fulladtak.

A német autógyártóról úgy vélték, hogy érdeklődik a motorépítés iránt, és részesedést, esetleg irányító részesedést szeretne szerezni a McLarenben vagy a Red Bullban, de a tárgyalások megszakadtak a Porsche és a két szervezet között.

A Forma-1 nyitott arra, hogy a 2026-os szezon előtt, 2025-ben új csapatok és gyártók csatlakozzanak a versenyhez. A Volkswagen bejelentette, hogy másik nagyvállalata, az Audi az ugyanebben az évben kezdődő új műszaki szabályok részeként motorépítésre szerződik és végül a Sauber csapatot választotta erre a célra.

A Porsche azonban visszautasította a mérnöki folyamathoz való csatlakozást, de a hírek szerint ez nem a költségek vagy az infrastruktúra miatt van így. A Volkswagen korábbi vezérigazgatója, Herbert Diess arról számolt be, hogy a Porsche eredetileg valóban szeretett volna részt venni az F1-ben, de megemlítette az új motorszabályokat és azt is, hogy ez hogyan ronthatja a Porsche esélyeit arra, hogy csúcsformában versenyezhessen.

Így fogalmazott:

Az élmezőnybe kerüléshez öt-tíz évre van szükség. Más szóval, csak akkor tudsz beszállni, ha jelentős szabályváltozás történik. Ez azt jelenti, hogy dönthetsz most úgy, hogy Forma-1-es leszel és aztán valószínűleg 10 évig megint nem.

 

A Volkswagen-csoport továbbra is azt állítja, hogy az F1 érdekli a Porschét, de a versenybe való belépés gyártóként vagy mérnökként nem fog egyhamar megtörténni.

Borítókép: Shutterstock.com/r.classen