A korábbihoz képest új játékrendszerrel készül a péntektől vasárnapig tartó Négy nemzet tornán a jövő áprilisi divízió I/A-s világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott.

"Szeptemberben, a magyar szövetség születésnapi ünnepségén már belekóstoltam a csapat légkörébe, kicsit már készültünk együtt, de ez a mostani más helyzet, igazán most kezdődik a közös munka" - fejtette ki Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány a hétvégi torna szerdai sajtótájékoztatóján. Kiemelte, lehetősége volt a játékosokat a klubcsapatukban látni, egyeztetni az edzőikkel.
"Nagy híve vagyok a pozíciók betöltésének, ehhez mérten próbáltam megtalálni a megfelelő játékosokat: akik erősek támadásban, akik remekül védekeznek, illetve akik mindkét területen kiemelkedők." - mondta.
"Mindig, amikor pályára lépsz az országodért, győzni akarsz, de nem szabad elfelejtenünk, hogy erős csapatokkal fogunk mérkőzni" - hangsúlyozta a szövetségi kapitány. - "Kissé új rendszert próbálunk meghonosítani a csapatnál, kíváncsi vagyok, hogyan reagálnak erre a játékosok. Személy szerint nagyon magas elvárásaim vannak."
"Korongcentrikusak akarunk lenni, ez teljesen más, mint amit eddig játszottunk" - fogalmazott az új rendszer kapcsán Bartalis István, a válogatott csapatkapitánya. Hozzátette, ennek jegyében például a védők is jobban fellépnek a támadásokhoz, mint korábban.
"Ez a technikás rendszer inkább fekszik a csapatnak." - fogalmazott.
A válogatott Lengyelországgal nyitja a Tüskecsarnokban rendezendő tornát pénteken, 19 órakor, majd szombaton szintén 19 órakor játszik Olaszország ellen. A torna vasárnap a 18 órakor kezdődő japánok elleni összecsapással zárul.

Terbócs István MAC Budapest Jégkorong 001

Terbócs István (34). MTI Fotó: Vajda János

Egri Gergely, a magyar szövetség (MJSZ) sportigazgatója leszögezte, a szezon ezen időszakára mindenki lejátszik a klubcsapatában 15-20 mérkőzést, így új lökést és lendületet jelent az idény közben a nemzetközi szünet. Kitért rá, februárban Lengyelországban készül majd a nemzeti együttes, a házigazda gárda mellett az olasz és a kazah csapat ellen.
A magyar válogatott mérkőzéseire a Roland Divatház Négy Nemzet Tornán a törzsszurkolói szektorba kedvezményesen, 1200 forintért lehet jegyet venni korlátozott számban. A családi szektorba a felnőttek 2500, míg a 14 év alatti gyerekek 1000 forintért vehetnek belépőt. A délutáni, nem magyar érdekeltségű találkozókat ingyen lehet megtekinteni.
A magyar felnőtt női együttes is hazai közönség előtt lép jégre a hétvégén: sorrendben a dél-koreai, a francia és a dán csapatot fogadja Miskolcon.
A magyar férfi válogatott jövő áprilisban a divízió I/A-világbajnokságon a lengyelekkel és az olaszokkal is megmérkőzik a Papp László Budapest Sportarénában.

A Roland Divatház Négy nemzet torna programja:

péntek:
Japán-Olaszország 15.30
Magyarország-Lengyelország 19.00
szombat:
Lengyelország-Japán 15.30
Magyarország-Olaszország 19.00
vasárnap:
Lengyelország-Olaszország 14.30
Japán-Magyarország 18.00

(forrás: MTI)

Szorzók a pénteki mérkőzésekre:

15:30    Japán - Olaszország    5.13   4.77   1.48    
19:00    Magyarország - Lengyelország    1.62  4.68  4.10