Az atlétikai világszervezet elnöke, Lord Sebastian Coe megerősítette, hogy az atlétikai szövetség megtiltotta a transznemű nőknek, hogy női nemzetközi versenyeken induljanak.

Március 31-től a transznemű nők nem indulhatnak a nagyobb női atlétikai versenyeken, mivel a sportszervezet arra hivatkozott, hogy a transznemű nőknek több tesztoszteron van a vérében, mint az átlagos női versenyzőknek, ami tisztességtelen előnyt jelent.

A korábbi döntés értelmében a női sportágakban versenyző transznemű nőknek nem volt szabad túllépniük az 5 nmol/l vér-tesztoszteron határértéket, és elvárták, hogy 12 hónapon keresztül ezeken a paramétereken belül maradjanak.

Lord Coe kijelentette, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) döntését az az átfogó elv vezérelte, hogy megvédje a női kategóriát, de azt is kiemelte, hogy a döntés nem biztos, hogy örökre szól:

A döntések mindig nehezek, amikor különböző csoportok igényei és jogai ütköznek egymással, de továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy a női sportolókkal szembeni méltányosságot minden más megfontolás felett kell tartanunk. 

Ebben a fizikai teljesítmény és a férfiak előnye körüli tudományos eredmények fognak minket vezérelni, amelyek az elkövetkező években elkerülhetetlenül fejlődni fognak. Amint több bizonyíték válik elérhetővé, felülvizsgáljuk álláspontunkat, de úgy gondoljuk, hogy a női kategória integritása az atlétikában elsődleges fontosságú.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség létrehozott egy munkacsoportot, amely a későbbiekben kutatásokat fog végezni az atlétikai versenyeken részt vevő transzneműek jogosultságával kapcsolatban. A tanács emellett egy olyan szavazásról is megállapodott, amely korlátozná a nemi fejlődésbeli eltérésekkel (DSD) rendelkező sportolók vérében lévő tesztoszteron mennyiségét - ez egy olyan állapot, amely a férfi és női jellemzők keveréke lehet, gyakran interszex néven emlegetik.

Egy új döntés értelmében a DSD-sportolóknak 2,5 nmol/L-en belül kell tartaniuk a vérük tesztoszteronszintjét, ami korábban 5 nmol/L volt, és több mint két évig a határértéket be kell tartaniuk, ha sportversenyen akarnak indulni. A női versenyeken induló transznemű nőket korábban sokan kritizálták az atlétika világában, tisztességtelen előnyökre hivatkozva, mivel a férfihormonok miatt magasabb a tesztoszteronszintjük.

Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor az új-zélandi súlyemelő Laurel Hubbard, egy 30-as éveiben átalakult transznemű nő kvalifikálta magát a tokiói olimpiára.

Borítókép: Shutterstock.com/Krakenimages.com