Az idők során kevesebb reflektorfénynek örvendett, mint amennyit megérdemelt, de a 46 éves Leander Paes, a páros versenyszám egyik legkiemelkedőbb játékosa hidat épített az időn keresztül és nyolcadik Olimpiai játékát pipálhatja ki jövőre Tokióban.

1992-ben Barcelonában indult első alkalommal a négyévente megrendezett rangos sporteseményen, majd négy évre rá már bronzérmet szerzett Atlantában. Az indiai játékos egyéniben "csak" a 73. helyet érte el (1998-ban), viszont párosban 1999-ben az első helyet szerezte meg. Egyetlen egy egyéni bajnoki címet szerzett Newportban (1998-ban), de párosban nyolcszoros, vegyes párosban pedig tízszeres Grand Slam-győztes.

Már négy évvel ezelőtt így jellemezték:

Tokióban az éremszerzési esélyei viszont nem a legnagyobbak, ha arra gondolunk, hogy 2016-ban nyert legutóbb rangos tornát (a Roland Garros vegyes páros versenyszám bajnoki címét). Férfi csapattárssal 2015 elejétől kivételesen csak Challenger-tornákat nyert. A 2019-es idény tornagyőzelem nélkül telt el számára, így a 105. helyre esett vissza. Azért emiatt nem kell semmiképp teljesen leírni, hiszen nem sokan rendelkeznek akkora tapasztalattal, mint ő és sokban segítheti az a tény is, hogy a páros versenyszám fizikailag nem annyira megerőltető, mint az egyéni. Mivel nemrég bejelentette, hogy 2020 végén visszavonul, még nagyobb lehet a motivációja egy hangzatos ötkarikás teljesítmény eléréséhez. 

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.