Az ukrán kormány felszólította a KRAIL-t, az országos szerencsejáték piacot szabályozó bizottságot, hogy oszlassák fel azt a tanácsadó és szakértői testületet, mely korábban a szerencsejáték-törvény véglegesítésében segített.

A döntés hátterében az állhat, hogy az illető Tanács (volt) vezetője, Boris Baum és az orosz 1xBet között szorosabb a kapcsolat.

Júniusban, négy hónappal az orosz invázió után az ukrán kormány Gazdasági Biztonsági Tanácsa (ESC) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a KRAIL miért adott ki két engedélyt (sportfogadás, kaszinó) a Tvoya Betting Company LLC-nek? Kiderült ugyanis, hogy az engedélyeket igénylő cég az 1xBet márkákat képviseli, tulajdonosa pedig egy dnyiprói üzletember, Serhii Petrovych Tsybin.

Fontos tudni, hogy az 1xBet jelentős közharagot váltott ki Ukrajnában, különösen annak következtében, hogy egy Ukrajna-ellenes rapvideót szponzorizált, melyben egyebek közt ez a szöveg szerepelt:

“The boys from Azov were sitting in kindergartens bombed by the occupiers” (Az Azov-i fiúk a megszállók által bombázott óvodákban ültek).

Az ukrán ESC azzal vádolta az 1xBetet, hogy közvetlen kapcsolatban áll az orosz Kremllel és „nagyszabású pénzmosó szervezetként” működik.

Az ukrán propagandaellenes weboldal, a Peacemaker szerint Baum és három 1xBet-hez köthető személy elmenekült Ukrajnából, és Cipruson kötött ki.

Az ukrán média direkt felszólította a KRAIL-t, hogy válaszoljon arra a kérdésre, hogy az illető rapvideó, valamint Baum vádjai után miért nem vonták azonnal vissza az 1xBet engedélyét?

Az elmúlt héten a KRAIL megerősítette, hogy felszámolta az illető Tanácsot.

(forrás: sbcnews.co.uk)

Borítókép: Fotó: Vladimir Sukhachev/Shutterstock