Komoly csatát nyert a gibraltári liszensszel rendelkező bet365 a magyar állammal szemben - a Kúria kimondta, hogy a közösségi joggal ellentétes magyar szabályozás okán az engedély nélküli tevékenység végzése miatt nem lehet szankciót alkalmazni.

A NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya 2014. december 10-11-én eljárást folytatott a bet365.com domain alatt található online szerencsejáték portál kapcsán. A Hatóság megállapította, hogy a társaság „olyan honlapot üzemeltetett, amelyen magyarul, magyarországi felhasználók felé irányuló szerencsejátékok szervezése valósult meg és ezzel a szervező engedély nélküli szerencsejátékban való részvételt biztosított.” A NAV 4 millió forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra.

A bet365 keresetben kérte a határozat hatályon kívül helyezését. Keresetében kifejtette, hogy 

  • A szerencsejáték-szolgáltatás az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés (a továbbiakban: EUMSZ) 56. cikkének a hatálya alá tartozó szolgáltatás, ami az Európai Unió Bíróságának álláspontja értelmében csak igen szűk körben és meghatározott feltételek mentén korlátozható.
  • A 2014. november 27. napjáig hatályban volt magyar szabályozás a végrehajtási rendelet megalkotásának elmaradása miatt közösségi jogba ütköző volt.
  • Az online szerencsejáték engedély megszerzésére ténylegesen nem volt lehetőség.
  • A jogszabályból nem tűnik ki olyan közrendi cél, amelynek elérése kizárólag a távszerencsejáték monopóliummal lenne biztosítható.
  • A szabályozás sérti a letelepedés szabadságát.
  • A megbízható szerencsejáték-szervező kiválasztására vonatkozó magyar szabályozás átláthatatlan.

Olvasd tovább

Forrás: Fortunaweb