A világ egyik legjelentősebb szerencsejáték szereplőjét 2015 őszén űzték el Romániából, és azóta is folynak a pereskedések.

A bet365 a román szerencsejáték piac legjelentősebb szereplője volt, viszont az akkori szabályozások által úgy tűnik csapdába ejtették őket. Véletlen lenne?

Szerencsejáték szabályozás román módra

Alapjáraton az történt, hogy 2013-ban új szabályozási rendszert vezettek be Romániában, és utólagosan pénzt szerettek volna kérni azoktól a szerencsejáték szolgáltatóktól akik korábban a piacon szerepet vállaltak, köztük a bet365-től is. Cserébe ideiglenes engedélyt biztosítottak volna, csakhogy történt egy kis hiba a gépezetben. Például nem szóltak, hogy az így kiosztott engedély nem lép egyből érvénybe, hanem még várni kell, és lesz egy holtperiódus is.

A bet365 vállalta a több, mint 30 millió eurós összeg befizetését (elképzelhetjük, hogy mekkora játékosbázissal rendelkeztek), viszont senki nem szólt nekik, hogy az ideiglenes engedélyük 2015 október 1-től lesz érvényes, és szeptember 13-30. között nem játszhatnak náluk a román játékosok. Ez viszont nem történt meg, és ezt kihasználva, a román szerencsejáték felügyelet 5 évig kizárta a piacról a brit fogadóirodát.

Amikor a nagy halat félre kell tenni

2015 október 1-től lehetett kérvényezni az ideiglenes engedélyeket, és az első igénylők közt volt az a Winmasters amely szolgáltatóról érdekes információk láttak napvilágot utólag. Például azt, hogy az irodát működtető cég tulajdonosi körében egy volt román politikus (mai napig is rendőrség által körözött) testvére szerepel, és nem mellesleg ezen politikus jó barátja az a Victor Ponta, aki Románia miniszterelnöke volt 2015 november 4-ig. Ezek mind véletlenek, ugye?

Évekig tartó pereskedés

Visszatérve a bet365-re. A cég beperelte többször is a román szerencsejáték felügyeletet, részben azért, mert a befizetett összeget szerette volna visszaszerezni, ha már nem kaptak működési engedélyt, illetve azért, mert jogtalannak tartották kizárásukat. 

2018-ban a bet365 megnyerte az első pert (6443/2/2015) a bukaresti legfelsőbb bíróságon, melyben megtámadták az engedélyük felfüggesztését, amiről utólag tudódott ki, hogy ideiglenes. Az ideiglenes engedélyük egyébként 2016-ig szólt, így a győzelem félig édes, félig savanyú, mivel már egy lejárt dologról beszéltünk a bírói döntés pillanatában.

A 2018-as első győzelem után, két újabb pert indított a bet365. Ezek közül az egyiket (3136/2/2016), mely ugyancsak a működési engedélyükre vonatkozik közel 5 év után, 2023 február 10-én véglegesen megnyerte a fogadóiroda, tehát 7 és fél év után megtudtuk, hogy jogtalanul zárták őket ki a román piacról.

Nem megerősített információnk szerint a pénzösszegekre vonatkozó pert a bet365 elveszítette. Ettől eltekintve a legutóbbi pergyőzelme egy enyhe reményt ad, hogy igenis létezhet normális jogorvoslat Romániában, egy olyan szerencsejáték hivatal ellen, amelynek számos kétes tevékenysége van.

Visszatér a bet365 Romániába vagy sem?

Erre vonatkozóan az angol fogadóiroda nem ad ki információkat, viszont egyes források szerint ha mégis, ez 2025 előtt nem fog megvalósulni.

Amit jelen pillanatban tudunk az az, hogy 32 engedéllyel rendelkező cég szerepel Romániában legálisan, köztük az Unibet, a Betfair, valamint a Superbet. Ezen fogadóirodák rendelkeznek a romániai piac legnagyobb játékosbázisával, és egy esetleges visszatérés által a bet365 rengeteg pénzt kellene költsön marketingre, hiába a kifogástalan termék. Igaz, még van egy pár nosztalgiázó játékos, aki anno jókat fogadott náluk. Marad a remény.

Borítókép: Fotó: Serhii Yevdokymov/Shutterstock