A 2023-as év alapjáraton újításokat tart számunkra ami a magyar szerencsejáték piacot illeti, ugyanis megjelenhetnek a külföldi sportfogadó irodák.

Bár már szép lassan az év harmadik hónap közepét írjuk, egyelőre semmi hír arról, hogy bárki is szerencsejáték engedélyhez folyamodott volna. Ennyire érdektelen lenne számukra, vagy egyszerűen sok időbe telik, netalán még mindig ködös a helyzet?

Szerkesztőségünk java része utóbbira szavaz, bár voltak arra utaló jelek, hogy maga a regisztrációs folyamat is szépen elhúzódhat

Ami változás történt a piacon az utóbbi időben az az volt, hogy a Bwin tavaly decemberben felfüggesztette a magyar játékosok számára a sportfogadás részlegét, majd ugyanezt tette a 888 csoporthoz tartozó 888Sport valamint a William Hill, a Betclic pedig üzleti döntésre hivatkozva bezárta a hazai játékosok számláit.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért csak a sportfogadás részleget. És ez az a pont ahol a döntést össze lehet kötni valamilyen módon az új magyar szerencsejáték törvénnyel, ugyanis csak a sportfogadás liberalizációjáról van szó, a többi szolgáltatás viszont marad (részben) állami monopóliumként. 

Olyan hírek is keringenek, hogy a fenti szolgáltatók közül az egyik már a visszatérésére készül. Csoda lenne, ha ilyen gyorsan beszerezték volna az engedélyt.

Rajtuk kívül persze ott vannak a nagyobb szereplők, a bet365 valamint az Unibet, akik egyelőre tudtunk szerint nem léptek az ügyben (lehetséges a fent említett ködös tény miatt).

Az új szerencsejáték törvény titkos nyertesei?

Kevés szó esik a médiában azokról a külföldön bejegyzett cégekről akik eddig egyáltalán nem voltak jelen a magyar piacon, vagy akár oly régen történt az, hogy már meg is feledkeztünk róluk, és nem csak mi.

Itt egyből megemlíthetjük a cseh Fortuna csoportot, mely Közép- és Kelet-Európa egyik jelentős szereplője (Romániába pl. az efortuna.ro, valamint a casapariurilor.ro weboldalt üzemeltetik), de szóba jöhet a Betano, mely történelmi szerződést írt alá a FIFA-val a tavalyi év során, vagy akár az osztrák Admiral.

Korábban felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy van a szerencsejáték törvényben egy olyan rész ami egyes szereplőket startból kizárhat. Reméljük, hogy ez csak a mi fekete gondolataink része, de jobb tudni, mint megijedni.

13. §  (1b)A szerencsejáték-szervező engedélyét a szerencsejáték-felügyeleti hatóság visszavonhatja, ha a szerencsejáték-szervező nem teljesíti a távszerencsejáték-szervezési díj megfizetésével kapcsolatos kötelezettségét, vagy ha a szerencsejáték-szervező, a szerencsejáték-szervező vezető tisztségviselője által képviselt más gazdasági társaság, illetve a szerencsejáték-szervező közvetlen vagy közvetett tulajdonosa által tulajdonolt más gazdasági társaság EGT-állam közigazgatási hatósága, egyéb hatáskörrel rendelkező szerve az Ákr. 82. § (1) bekezdése szerinti véglegessé vált, illetve azzal egyenértékű határozata vagy EGT-állam bíróságának jogerős döntése szerint az engedély kiadását megelőző öt évben vagy az engedély időtartama alatt szerencsejátékot engedély nélkül szervezett.

Bizonyára vannak olyan szerencsejáték szolgáltatók amelyek kőkeményen megküzdenek igazukért (szerintünk jogosan), és folyamatosan hallani konfliktusokat, meg kitiltásokat. Kérdés, hogy ezek mennyire befolyásolják ezen szolgáltatók engedélykiváltási esélyeit a magyar szerencsejáték piacon.

Hogy jön képbe az Európai Bizottság elnöke?

Az egyesek által kedvelt, mások által kimondottan utált perszóna tulajdonában információink szerint nincs egy szerencsejáték szolgáltató, viszont családjában akad egy személy akinek idéntől komoly megbízása van ilyen téren.

A testvérét, Hans-Holger Albrechtet minap kinevezték a Superbet csoport elnökének, mely vállalatnak komoly tervei vannak a globális szerencsejáték piacon.

A 2008-ban alapított vállalkozás kezdetben csak a román piacon volt jelen, többnyire utcai boltok révén, majd megjelent az online térben, 2017 novemberében pedig az első engedélyezett külföldi szolgáltatóként jegyezték Lengyelországban, manapság meg már több európai piacon szerepel, pl. Belgiumban is.

Albrecht kinevezésekor a következőket nyilatkozta:

Örülök, hogy elvállalhatom az elnöki tisztséget, és alig várom, hogy támogassam a magas színvonalú vezetői csapatot ezen az inspiráló úton, mivel a vállalat továbbra is megvalósítja nemzetközi terjeszkedési stratégiáját.

És ha már terjeszkedés, akkor miért ne jöhetne szóba a kapuit táró Magyarország?

A superbet.hu domain már valaki által le van foglalva, a superbet.com oldalon pedig egy üdvözlő üzenet által közlik, hogy hamarosan működőképes lesz.

A Superbetről még annyit tudni kell, hogy Romániában uralja a szerencsejáték piacot, nem kevés konkurencia mellett, sőt a labdarúgó első liga fő támogatója lett, olyannyira, hogy át is nevezték Román Szuperligára a bajnokságot.

Mindemellett komoly anyagi háttérrel is rendelkezik a máltai székhelyű cég, ugyanis 2019-ben a világ egyik legnagyobb befektetésekkel foglalkozó társasága, a Blackstone, nem kevesebb, mint 175 millió euróval támogatta a Superbet nemzetközi terjeszkedését.

Látván az utóbbi években a terjeszkedésüket úgy gondoljuk, hogy a Superbet lehet a magyar piac egyik új szereplője, és igen, komoly konkurensévé vállhat a Tippmixprónak.