Darren Cahill nemrég egy közösségi média platformon felszólalt a túl aránytalan pénzdíj elosztás ellen a tornák végső szakaszait elérő és az első körökben búcsúzó játékosok között.

A Dubaiban zajlott WTA-torna nyereményeinek elosztását használta szemléltető példaként. Körülbelül így nézett ez ki:

  • Első kör: 17,055$
  • Második kör: 26,840$
  • Negyeddöntő: 50,100$ *
  • Elődöntő: 198,830$ *
  • Döntő: 372,200$
  • Győztes: 696,860$

Míg a pénzösszeg a negyeddöntőig körönként szinte duplázódik, az elődöntős majdnem négyszeresét kapja az előző szakaszban kiesett játékoshoz képest. Az óriási különbség a tornát nyerő játékos és az első körben kiesett között, szinte lehetetleníti a feltörekvő játékosok megélhetését a profi teniszből szerzett pénzzel. Nagyon el kellene gondolkodjunk tehát mielőtt ilyen vagy olyan jelzővel illetünk egy bizonyos játékost, mert a világranglista mondjuk első 100-120 játékosán kívül, már nem olyan gond nélküli profi teniszjátékosként tölteni valakinek napjait. (Az ATP-ben is hasonló a helyzet.) Nagyobb elismerés jár a játékosoknak, mint amennyit kapnak egyesektől, akik épp elégedetlenek a játékukkal.

A pontelosztás is egy kicsit furcsának tűnhet, mivel míg az első körben kieső 1 WTA-pontot kapott, addig a második fordulót elérő 55-öt. A nyertes pedig nem kevesebb, mint 470-et zsebelt be. Hozzá tehető, hogy így a főtáblákra való jutás és a kiemelt helyek megszerzése túl kézenfekvő az élvonal számára és a versenyszellemet nem úgy buzdítja ez a rendszer, ahogyan azt kellene.

Ezeken mindenképp változtatni kellene ha azt akarjuk, hogy többen tudjanak érvényesülni. Azzal nincs baj, hogy az oroszlánrész tovább is a legjobban teljesítőké legyen, de hagyjunk azért annyi "morzsát", hogy mások is jól lakhassanak. Emellett, a bundázás kísértése is jelentősen csökkenthető a változtatással. Nektek mi a véleményetek a témát illetően? Hogyan kellene ezt megoldani? Közöld velünk meglátásod és ne feledd közben, hogy:

Fogadj itt teniszre!


18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.