Hat évvel ezelőtt Roland Garrost nyert Jelena Ostapenko, de azóta elkerülték a salakos sikerek. Rómában azonban két lépésre van, hogy a francia Grand Slam-győzelme mellé egy 1000-es kategóriájú salakos bajnoki címet illesszen.  

Jelena Ostapenko 045
Jelena Ostapenko a 2017-es Roland Garros-döntőben Simona Halepet győzte le. (Fotó: FRANCESCO PANUNZIO/Shutterstock.com)

A megelőző tornák Stuttgartban és Madridban nem hoztak sok örömöt számára, mivel egy-egy meccs után kikapott, de az olasz fővárosban a lettországi játékos (WTA 20.) bizonyította küzdőszellemét és verte Paula Badosát, Daria Kasatkinát, Barbora Krejcikovát és Sorana Cirsteat. Még akkor is ha csak a Krejcikova elleni meccsét úszta meg szettvesztesség nélkül, ez a sikersorozat igencsak ékes. Az utolsó négy között a tavalyi Wimbledon-bajnokkal és idei Australian Open-döntőssel, Elena Rybakinával csap össze. Akármennyire is nagyszerűen játszik a gyorsabb borításokon, a szintén támadó szellemű kazahsztáni játékosnak (WTA 6.) az elődöntőbe való jutása eléggé meglepő, mert a salak eddig nem volt az ő területe.

Rómában a hazai Jasmine Paolini ellen simán kezdett, majd Anna Kalinskaya visszalépett a meccsüknek az első szettjében. A nyolcaddöntőben Marketa Vondrousova következett, akit két játszmában vert, majd jött a hatalmas kihívás, a világelső és kétszeres bajnok, Iga Swiatek személyében. Az első szettet simán vitte a lengyel játékos, de a második felvonást tie-breakben Elena nyerte és a döntő játszma első felében Iga sérülten visszalépett. Nagy dicséret jár még így is Rybakinának, de összességében a római szereplése nem volt annyira rendkívüli és ha arra is gondolunk, hogy idei salakos mérlege a jelenlegi tornát leszámítva egy megnyert és két elveszített meccsből áll, akkor a favorit státusa sem annyira cementezett.

Elena az idei Australian Open negyeddöntőjében simán kiejtette Jelenát, de a lettországi játékos 2-1-re vezet az egymás elleni meccseken, mivel verte ellenfelét Eastbourneban 2021-ben és Linzben 2019-ben. Mindhárom eddigi összecsapásuk két játszmás volt.

május 19., péntek

Tipp Szett hendikeppel Ostapenko, Jelena +1.5 @ 1.52

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org. A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 május 19. 5:30 UTC.