November 8-án az Egyesült Államokban elnökválasztást tartanak, s természetesen a végkimenetelre fogadni is lehet. Lássuk az esélyeket.

Nagyon hosszú és kőkemény csata zárul majd hamarosan, melynek során megtudjuk, hogy a demokrata Hillary Clinton, vagy a republikánus Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Trump vs. Clinton

patrimonio designs ltd / Shutterstock.com

A szabályok szerint november 8-án az amerikai állampolgárok az elektori kollégium tagjait választják meg, majd ezek 2016 decemberében formálisan is megjelölik a következő elnököt, illetve az alelnököt. Az új elnököt, illetve alelnököt 2017 január 20-án iktatják be a hivatalukba.

Tehát konkrétan az elnököt nem közvetlen szavazással választják meg, hanem elektorokat választanak. Az Amerikai Egyesült Államok elektori kollégiuma jelenleg 538 elektorból álló testület.

A jelölteknek 270 elektori szavazatot kell szerezniük, hogy elnyerjék az elnökséget. Amennyiben egyik jelölt sem szerez abszolút többséget az elektori szavazatok alapján, a képviselőháznak azonnali ülésen kell szavaznia az elnök személyéről. A képviselőház kétszer kényszerült elnököt választani, 1801-ben, illetve 1825-ben, így kevés rá az esély, hogy erre sor kerüljön. (forrás: Wikipedia)

A sportfogadóirodáknál fogadhatunk az amerikai elnökválasztásokra. Amint az oddsok is mutatják, e cikk írásakor a demokrata Hillary Clinton a fő esélyes, de az utóbbi periódusban csökkent a republikánus Trump hátránya (győzelmére kínált nyereményszorzója).

Ki lesz a következő elnök az Egyesült Államokban? (frissítve)

Hillary Clinton - 1.20  vs.  Donald Trump - 5.00

Ezen az alap fogadáson kívül még egyéb kínálat is a rendelkezésünkre áll, ami a választásokat illeti. Fogadhatunk az elektori szavazatok számára úgy demokrata oldalon, mint republikánus oldalon, de arra is pénzt tehetünk, hogy külön-külön bizonyos államokban ki lesz a győztes.
Például a demokraták Virginiában hatalmas főlényben vannak (győzelmükre alig 1.11 a nyereményszorzó), míg a republikánusok Texasban mindent visznek (1.02 a győzelmükre a szorzó). Észak Karolinában viszont teljesen kiegyensúlyozott a harc, hisz mindkét oldalra 1.83 a szorzó. Ez volt Floridában is, csak azóta változott a helyzet, s jelenleg a demokraták győzelmére 1.40 a nyereményszorzó, míg a republikánusokra 2.75!

Egy friss példa: Barack Obama (demokrata) a 2008-as elnöki választásokon 365 elektori szavazatot szerzett, míg 2012-ben 332 elektori szavazattal nyer újra. Előtte George W. Bush (republikánus) 2000-ben 271, míg 2004-ben 286 elektori szavazattal nyert.

Demokratikus választói kollégium szavazatok - két esélyes (frissítve):

299,5 felett - 1.44   299,5 alatt - 2.62

További fogadási lehetőségek ITT (Bal oldali menü ->Speciális ->Észak-Amerika)!

Ki lesz a 45. elnök az Egyesült Államokban?

Fogadj MOST!