Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Mi van, ha a Fidesz nem is gondolkodik a 2022-es választásokban? @zbking írt erről tavaly szeptemberben.
Idézetet írta: zbking Dátum szeptember 23, 2020, 22:09:37
Az a baj, hogy ez is benne van:  Áder Jánosnak 2022. május 9-én lejár a mandátuma, tehát az alaptörvény alapján valamikor 2022. március 10-e és április 9-e között államfőt választ a parlament. Semmi sem akadályozza meg a NER-t, hogy – amennyiben a kormányváltásnak csak a legkisebb esélye is fölmerül – prezidenciálissá alakítsák át a mostani kancelláriális rendszert, és köztársasági elnökké válasszák Orbán Viktort. Ezt követően teljesen mellékes, milyen összetételű parlament alakul meg 2022 tavaszán, és ki lesz az új kormányfő, a főhatalom legalább 2027-ig Orbán Viktor kezében marad.

Bőven lehet benne ráció, kiindulva abból, miket mondott Orbán Viktor 2010 környékén:
A 2010-es választások után "számos érv szólt amellett, hogy inkább a prezidenciális, elnöki rendszer felé mozduljunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kúria keddi ülésén. A kormányfő, aki a Fidesz 2010-es győzelmének hatásairól beszélt a bíróknak, azt mondta: az új parlament megalakulásakor 2010-ben választ kellett adni arra a kérdésre, hogy parlamentáris vagy prezidenciális rendszerre van-e szükség. "Nemcsak az volt a kérdés, hogy szükség van-e új alaptörvényre, hanem az is, milyen legyen az ország közjogi berendezkedése" - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint "végül történeti és jogtiszteleti okokból" döntöttek amellett, hogy a magyar közjogi rendszer továbbra is a parlamentarizmus keretei között működjön.
forrás: https://www.origo.hu/itthon/20120403-orban-viktor-a-prezidencialis-rendszerrol-is-beszelt-a-kurian.html

Áder János nem választható újra, teljesen új jelöltet kell majd megneveznie a Fidesznek, de ki lesz az? Erről beszélt tavaly októberben Gulyás Gergely is, mikor az alábbi jelöltekre reflektált (Trócsányi László, Csák János vagy Maróth Miklós):
"Nagy tekintélyű és kiváló emberekről van szó, ugyanakkor a miniszterelnök egyértelművé tette a Fidesz elnökségi ülésén is a célkitűzést, hogy 2022 január elsejéig ne legyen szó a köztársasági elnökválasztásról, és ennek megfelelően jelöltekről sem"

Az is biztos, hogy a 2022-es esetleges vereség hallatán, elkezdődött az EU-s pénzek átcsoportosítása alapítványokba. Azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy az elmúlt két év során, minden kulcspozícióba olyan jelöltet választott Orbán Viktor, aki az embere, de nem egy-két évre, hanem 6-10-re. A Kúria elnöke Varga Zs. András lett (2021-től 9 évig...), aki kapcsán eléggé nagy botrányok voltak. A legfőbb ügyész szerepét a "közkedvelt" Polt Péter tölti be 2028-ig. Az Országos Bírói Hivatal elnökének posztjára, Senyei György Barnát választották meg, egészen 2028-ig szól a kinevezése. Kozma Ákos (ombudsman) 2025-ig maradhat hatalmában, míg a Médiatanács vezetői 2028-ig. Az MNB élén 2025-ig Matolcsy György áll, míg a Gazdasági Versenyhivatalt 2026-ig Rigó Csaba vezeti.

Akadnak még olyan posztok, ahol "túl későn" van a választás, épp ezért már megkezdődött ezen jelöltek módszeres leépítése (Karas Mónika, Domokos László), így az NMMH és az Állami Számvevőszéknek is új elnöke lehet. A Nemzeti Választási Bizottság tagjaival akadtak "problémák", de februárban már lemondott az elnök (majd követik a többiek is). Ezekben a pozíciókban lévő embereket 2022-ig simán tudják változtatni.

Oroszországban volt hasonló 2008-ban (de ott mások a körülmények), ugyanakkor ez a húzás nem lenne meglepő. Kiüresítenék a miniszterelnöki posztot (így is ezt készítik elő, ha 2022-ben nem ők nyernek), ráadásul azt is elérnék, hogy 2027-ig biztosan a legmagasabb beosztában legyen Viktor. Benne van az is, hogy ez meg sem fordult a fejükben, meg akarják nyerni a választásokat, de akkor valószínűleg nem tettek volna ilyen lépéseket az elmúlt 2 év során.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum május 19, 2021, 11:57:14
Jobb oldali beallitottsagukent szavaznek a Fidesz ellen. Kivancsi volnék masok hogy csinálnák, vagy csak a szajuk jar ellenzekikent.

Azonban amig ilyen Gyurcsany meg Jakab az alternativa addig nem fogok masra szavazni.
Nekem Jakab nem hiteles. Nehany eve meg antiszemita, ciganygyulolo volt, most meg ő a jofiu.. Nem zavart amikor rasszista volt, akinek volt valaha dolga ciganyokkal, azok nagy resze az.

Az viszont zavar vele kapcsolatban hogy szerintem megjatsza magat a nepszerusegert. Ki hiszi el, hogy egyik naprol a masikra mar nem utalja a ciganyokat, zsidokat es melegeket?

Nem tetszik pl Marky-Zay stilusa de legalabb hitelesnek gondolom.

Baloldali beállítotottságúként bárkire szavazok aki az ellenzék jelöltje lesz. Lehet akár Jakab vagy Márki-Zay akiket ki nem állhatok.

Az oktatáshoz még annyit, hogy egy olyan rendszer drasztikus megreformálása, mint az oktatás, hosszú távú és költséges befektetés lenne, aminek a jótékony hatása jelentős mértékben legalább egy évtized eltelte után jelentkezne. Ezt a mai magyar politikai rendszerben szerintem senki nem vállalja fel, mert a szavazatok "most" kellenek, és kell máshova a pénz. Sokkal egyszerűbb úgy szavazatot szerezni, hogy elkezdek bizonyos támogatások formájában pénzt szórni az emberek közé - akik közül sok még azt sem képes felfogni, hogy az állam valójában mi magunk vagyunk, vagyis csak azt a pénzt kapjuk vissza, amit előtte beszedtek tőlünk, - minthogy megmagyarázzuk nekik, hogy a jövőbe fektetünk azért, hogy később mindannyiuknak sokkal jobb legyen egy tudásalapú társadalom révén.

Az elit most is megteheti, hogy a gyerekét olyan iskolába íratja be, ahol jó oktatás zajlik, a köznépnek pedig jó lesz a haldokló közoktatás, kiüresedett tanári pozíciókkal. És igen, egy kevésbé tanult ember sokkal könnyebben befolyásolható, irányítható, nem véletlenül irtotta az értelmiségi rétegeket sok diktatúra.

Soros már az Obi üzleteiben is támad. Még az ajtó is balos >:( >:(

-Halló, Ryanair? Itt a belarusz légierő vadászgépe. Azonnal le kell szállniuk.
- Miért?
- Mert robbanószerkezet van a fedélzeten.
- Miféle robbanószerkezet? Nincs semmi ilyesmi a fedélzetünkön...
- Nem az önökén, az enyémen

Idézetet írta: zbking Dátum május 24, 2021, 12:32:00
-Halló, Ryanair? Itt a belarusz légierő vadászgépe. Azonnal le kell szállniuk.
- Miért?
- Mert robbanószerkezet van a fedélzeten.
- Miféle robbanószerkezet? Nincs semmi ilyesmi a fedélzetünkön...
- Nem az önökén, az enyémen
Itt az az igazán lényeges dolog, hogy az egyik NATO-országból egy másik NATO-országba tartó repülőt térített egy volt szovjet diktatúra. Ráadásul nem csak NATO-ország repülőgépéről van szó, hanem ezzel az erőszakos gépeltérítetéssel egy teljes repülőnyi EU-állampolgárt rabolt el Fehéroroszország.

Vajon miért van NATO? És nem szóban, hanem gyakorlatban konkrétan mire használható?
És vajon arra (is) van az Európai Unió, hogy hagyja az állampolgárait elrabolni?

Most aztán igazán lényeges lesz a reakció, hiszen a NATO és az Európai Unió léte a tét. Ezúttal tényleg a lét a tét!

Azért merik ezt meglépni, mert tudják, hogy komolyabb következménye nincsen. Fehéroroszországban lassan egy éve folyik az ártatlan emberek üldözése, börtönbe zárása, most már levadásszák őket a légtérben is. Következmény? Kezdetben nagyon fenyegetett az EU, majd utána semmi. Mianmar, kezdetben ott is felszólalt mindenki mellettük, azóta mi történt? Sokan meghaltak, nők és gyerekek is, de semmi. Igaz, ők nem tartoznak az eurózónához, de a NATO például ott is beavatkozhatott volna.

A diktátorok kiválóan kihasználják ezeket a helyzeteket, tudják, töketlenek a nyugati politikusok. Az, hogy egy politikust börtönbe vigyenek csak úgy, az szinte már megszokott az egykori Szovjetunió területén. Az a csoda, ha valakit hagynak beszélni/érvényesülni. Ukrajna esetében is úgy gondolta Putyin, az az övé, mert kell majd a kis szőlőjének meg különben is, Krím-félsziget az oroszoké, pont. Mit tett a NATO, EU és a többi prominens szervezet? Semmit. Végül odáig jutottak, hogy már senkit sem érdekel, elfogadták. Az a baj, hogy a világ vezetői politikusai fogalmatlan emberek. Annyit látnak: nekik legyen pénzük és hatalmuk, akkor van baj, ha az sérül.

Putyin ugyanazt csinált Ukrajna esetében, mint Csecsenföldön: támadást imitált helyi "felkelőkkel", majd jöttek az oroszok, mint békefenntartók. Nem véletlen az sem, hogy most az orosz választásokhoz közeledve, újból "terrortámadások" vannak az országukban. Az emberek meg sajnos bedőlnek az ilyeneknek. Most a fehéroroszok térítettek el egy gépet, hét évvel ezelőtt meg oroszok lőttek ki Ukrajna felett szovjet tervezésű föld-levegő rakétával egy maláj gépet, 300 ártatlan civil halt meg. Bizonyított, hogy az oroszok voltak, Hollandia hivatalos keresetet nyújtott be tavaly ellenük, de kit érdekel? Senkit.

Ez a mostani eset is valószínűleg pár napig felkapott lesz a médiában, majd az EU és a NATO megmutatja, hogy ők mennyire kemények! Aztán szép lassan ez is elcsendesedik, ahogyan az összes ilyen történet, ebből sem lesz semmi. Hongkong és a tüntetők elleni erőszak? Semmi. Kína elleni agresszív fellépés? Semmi, mert Orbán nemet mondott, akkor hagyjuk is. Brexit és az orosz befolyás? Ez van, így jártak. USA és a 2016-os választási csalás orosz befolyás által? Megtörtént, így jártak. Semminek nincsen következménye, bármit lehet csinálni.

Pár hete, mikor a V4-es országok közül hárman (kivéve Magyarország) kiutasítottak orosz diplomatákat, óriási diplomáciai botrány volt, mi történt? Utána semmi, Magyarország mondta, minket ez nem izgat, maradék V4 azt csinál, amit akar. Eltelt pár nap, ők is lehiggadtak, mert rájöttek, minden vezető Putyin kezében van. Merkel elkezdett keménykedni Putyinnal pár éve, majd rájött, nem volt okos döntés. Ursula von der Leyen majdnem bocsánatot kért azért, mert a pamlagra ültették őt Erdoganék.  ;D ;D A legnagyobb az volt, mikor Borrell elment Moszkvába, ahol elvileg Navalnij lett volna a téma (illetve vele kellett volna találkoznia az EU-s képviselőnek), erre az a találkozó elmaradt, Lavrov (Putyint nem is érdekelte, kiket küld hozzá az EU) pedig csöndre intette a spanyol képviselőt.

Az a baj az arrogáns nyugati politikusokkal, hogy azt hiszik, majd felsőbbrendű viselkedéssel megoldható ezt a helyzet. Le kell menni a sárba bírkózni az oroszokkal és a kínaiakkal, fel kell vállalni a konfrontációt.

@Pozzato, egyáltalán nem meglepő módon egyetértek az általad írtakkal. Jól látod a történéseket.

Kiegészítésként csakis azt jelzem, hogy sem Ukrajna nem NATO-tagország, sem Oroszország nem NATO-tagország, sem Kína nem NATO-tagország. A felsorolt eseteknél a NATO és az EU "aggódhatott", majd később már "nagyon aggódhatott", s miközben az ottani politikusok abban a hitben voltak-vannak, hogy ők mennyire jól csinálják, az emberek vélhetik azt, hogy azok a politikusok impotensek és semmirekellők.

Viszont ennél a gépeltérítésnél már tényleg nem lehet csak simán "aggódni" és utána "nagyon aggódni", mert akkor most már a megélhetésükkel fognak játszani a politikusok. Ugyanis ezúttal nem NATO-n kívüli országok homokozójáról van szó, hanem egészen konkrétan arról van szó, hogy az egyik NATO-országból egy másik NATO-országba tartó NATO-ország által tulajdonolt repülőt térítettek el. És - nem mellékesen - elraboltak egy teljes repülőnyi EU-állampolgárt.

Itt már nem szabad(na) mellébeszélni, hiszen teljes mértékben a NATO és az EU ellen egy nem NATO-tagország által elkövetett agresszióról van szó.

Arról van szó, amiért megalakult a NATO.

#383 május 24, 2021, 21:21:48, csabax
Ismerős ez a politikusi duma: "Terroristákkal nem tárgyalunk!"?

Nos, most aztán tényleg be lehet bizonyítani, hogy ez a "terroristákkal nem tárgyalunk" szöveg nem csak hazug politikusi hablaty, hanem tényleg így is van!

"A gépeltérítés és az emberrablás terrorcselekmény. A belarusz diktatúra ezzel a lépésével az idegen országokban terrorcselekményeket szervező Kadhafi-rezsim és az afganisztáni tálibok szintjére süllyedt. Belarusz latorállam, és innentől pontosan így is kell eljárni vele szemben!
Lukasenka belarusz elnök tegnap nyíltan hadat üzent az Európai Uniónak. Ha az EU valamit is meg akar őrizni az elmúlt időszakban többször is megtépázott méltóságából, akkor a szokásos elítélő nyilatkozatoknál és tessék-lássék szankcióknál jóval többre lesz szükség."



Idézetet írta: curpy82 Dátum május 25, 2021, 15:29:15
Újabb kabaré sajnos nem Markos-Nádas, hanem Jakab-Kövér közreműködésével.
https://index.hu/belfold/2021/05/25/belfold-jakab-peter-kover-laszlo-parlament-nem-hagyta-szohoz/

Érdekelne a véleményetek, hogy ennek van célja eredménye? Azt tudom, hogy ellenzékiként nem sok haszna van ott üldögélni, és a parlamenti felszólalás is egyfajta marketing eszköz, a beszűkült médialehetőségek között.

De a Parlamentnek rangja van, ott van a Szent Korona, és még sorolhatnám. Azt értem, hogy Jakab Péter felhívja egy-két akcióval magára figyelmet, felrakja magát a politikai térképre, de most már szinte sportot űz abból, hogy trollkodik. Nem tetszik a Fidesz kormányzása, és tényleg egyszeri akciókat megértek, de ez már inkább taszító, hogy ő szinte várja a balhézást lehetőségét. Jakab Péter arra próbálja kihozni, hogy a nép szent gyermeke, akit újfent elnémítottak, mert kimondta az igazságot, de ha valaki csak hülyeségeket magyaráz, attól el kell vonni a szót. Az ott nem egy kocsma.

Jakab szempontjából szerintem van értelme. Megy a balhé(műbalhé?) és már készül is belőle a facebook tartalom. Ott pedig egyértelműen növekvőben vannak a reakciók; így ezek a büntetések tulajdonképpen jól befektetett reklámok. Amúgy én is azt érzem, hogy a szerepét már túltolja..

"De a Parlamentnek rangja van, ott van a Szent Korona, és még sorolhatnám"

Ez cuki volt :smitten: Bár lenne még rangja, de a 'lakói' szépen megcsorbították.. Személy szerint úgy érzem, hogy a Parlament már csak az ÁLpolitika színtere :P

Az a baj, ha normálisan kérdeznek, undorító, arrogáns válasz érkezik, amiben benne van a migráns vagy Gyurcsány szó, vagy alapból nem is válaszolnak a kérdésre.

Így nem lehet.

Nem biztos, hogy a trollkodás a jó megoldás, de normálisan biztos, hogy nem megy.

Megvolt a döntés.

Fehéroroszországgal szomszédos országok: Oroszország, Ukrajna, Lengyelország, Litvánia, Lettország.
A szomszédos országok között 3 EU-tag van (Lengyelország, Litvánia, Lettország), de az előzőekhez hasonlóan Ukrajna is bejelentette, hogy leállítja a légi forgalmat Fehéroroszországgal. Marad Oroszország az egyetlen olyan ország, amelyik nem állította le a légi forgalmat Fehéroroszországgal.
Ez azt jelenti, hogy - levegőben - Fehéroroszországból kizárólag csakis Oroszország felé indulhat repülő.
Vagyis amennyiben egy fehérorosz állampolgár Párizsba akar utazni, akkor neki előbb Minszkből Moszkvába kell repülnie, majd pedig csak egy nem fehéroroszországi repülőre való átszállás után utazhat tovább Párizsba.

Tehát - például - amikor majd Victoria Azarenka, Aryna Sabalenka és Aliaksandra Sasnovich Párizsba mennek a Roland Garrosra, akkor ők előbb Minszkből Moszkvába fognak utazni, majd pedig Moszkvából fognak Párizsba utazni.

Íme egy kis "matek" az egyik fehéroroszországi buktáról:
- A leszállás nélküli átrepülésért tranzitpénzt szokás kérni. Fehéroroszország esetében példaként lehet napi 1000 (ezer) légtéri tranzitot és repülőnként 100-100 dollárt számolni. Vagyis ez a példa szerint: 1000 repülő x 100 dollár = 100 000 dollár / nap.
- A példa szerint Fehéroroszország naponta 100 ezer dollárt fog bukni a leszállás nélküli átrepülés kiesése miatt.
- Amennyiben egy hónapot 30 nappal számolunk, akkor Fehéroroszországnak havonta 3 millió dollár bevételkiesést fog okozni ez az egyetlen - és talán apróságnak tűnő - példabeli bukta.
- A példában nagyon engedékenyen számoltam a havi 3 millió dollár bevételkiesést, hiszen reálisabban számolva akár havi 20-25 millió dollár bevételkiesés is lehet csak ebből a leszállás nélküli átrepülésért járó tranzitpénz elmaradásából.

Idézetet írta: Latzka Dátum május 25, 2021, 19:17:29
"De a Parlamentnek rangja van, ott van a Szent Korona, és még sorolhatnám"

Ez cuki volt :smitten:

Én is éreztem benne a naivitást :D Tudod az a baj, hogy én a történelmet imádom, és nekem a Parlament mindegy kik lakják, dolgoznak benne, egy olyan épület, ami tiszteletre méltó, történelmi helyszín. Én amikor látom a koronát, én rendesen meghatódok. Rossz korba születtem ezt tudom :D