Sportfogadók általános hibái!

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Az is hiba szokott lenni, hogy van egy első gondolat és megérzés egy tippre, aztán mégsem azt rakjuk meg. Persze az utóbbi elmegy az meg jött volna.  Legalábbis nálam van ilyen.

Ezek a pénzmenedzselési szisztémák arra jók, hogy legalább lassabban megy el az ember pénze, de az is valami.
A hirtelen felindulásból tett tippek pedig be is szoktak jönni úgyanúgy, mint amilyen arányban elmennek. Volt már valaki, akinek az összes ilyen tippje elment?

Idézetet írta: laca Dátum augusztus 10, 2009, 14:02:37
Ezek a pénzmenedzselési szisztémák arra jók, hogy legalább lassabban megy el az ember pénze, de az is valami.
A hirtelen felindulásból tett tippek pedig be is szoktak jönni úgyanúgy, mint amilyen arányban elmennek. Volt már valaki, akinek az összes ilyen tippje elment?

Elég ha egyszer elmegy, amikor az egész bankod fent van rajta. Jó dolog a pénzmenedzselés!

Idézetet írta: bleah Dátum július 18, 2009, 14:11:47
Ha meg vannak erdekeltek a temaban akkor keszitek egy leirast , persze ha a vezetoseg is benne van

Nem akarok "tolakodni" Bleah, de, hogy állsz a leírással, mert kíváncsi vagyok rá! :)

Előre is köszi! ;)

felve van hagyva , sajnos nem volt ra ido  :redchug:

Ha megirjátok mi volt a kérdés, milyen leirásról van szó, szivesen megirom, ha tudom ;)

Idézetet írta: jaaas Dátum október 08, 2009, 12:53:37
Ha megirjátok mi volt a kérdés, milyen leirásról van szó, szivesen megirom, ha tudom ;)

A sportfogadók általános hibáiról ígért egy terjedelmesebb írást bleah, erről van itt szó. Kb. lassan már azt gondolom, hogy a legalapvetőbb hiba a sportfogadás megkezdése!

Erről egy könyvet lehetne irni ;D Személyes tapasztalataimat leirhatom, de nem tudom h ez átfedné e teljes fogalmat ;) Ha érdekel vkit, összedobhatok egy doc-ot.

Idézetet írta: jaaas Dátum október 08, 2009, 13:57:28
Erről egy könyvet lehetne irni ;D Személyes tapasztalataimat leirhatom, de nem tudom h ezt átfedné e teljes fogalmat ;) Ha érdekel vmit, összedobhatok egy doc-ot.

igy van , es meg kell fogalmazni , es mindig jonnek elo uj dolgok ...

Idézetet írta: jaaas Dátum október 08, 2009, 13:57:28
Erről egy könyvet lehetne irni ;D Személyes tapasztalataimat leirhatom, de nem tudom h ezt átfedné e teljes fogalmat ;) Ha érdekel vmit, összedobhatok egy doc-ot.

Én valami olyasmire gondoltam amit a téma első hozzászólásában írtam. Az oké, hogy mindenki tudja, hogy mi egy általános sportfogadó hibája, pl.: nincs türelme, nincs önfegyelme, de sokan azt szeretnék tudni, hogyan lehetsz ezeket a szabályokat betartani, hogyan veheted rá magad a az önfegyelemre, stb. Vagy ez már lehet pszichológiai eset. :D

Engem ilyenek érdkelnének! ;)

Nem tudom mit tudnátok olyan sokat írni erről, de mindenképpen szívesen fogadunk bármilyen ehhez kapcsolódó anyagot.

Pár dolgon kívül nem tudom mit lehet még írni, de akkor szedjük össze együtt.

- ne játsz szar, nem biztonságos irodánál (ezt egy kis rutinnal is bíró fogadó nagyon is jól tudja és ezt könnyű be is tartani)

-pénzmenedzsment és fegyelem

Két összefüggő elem, amivel a legnagyobb gondja van a fogadónak. Erre nem nagyon látom a megoldást, mert az itteni legtöbb (mind?) fogadónál ez megesik. Ha pedig valaki viszonylag nagyobb bankroll mellett használ alacsony tétet, akkor úgy érzem max. csak egy helyben topogást lehet elérni vagy minimális nyereség v. veszteség) Itt most amúgy hosszabbtávra gondolok, mert rövid távon, all-in-ekkel tényleg meg lehet sokszorozni tőkénket, de utána biztosan jön a egy rosszabb időszak.

Ezt a két fogalmat tartom a legfontosabbnak, az olyan dolgok, hogy ne tegyél sok meccset egy szelvényre, kupát kerüld, stb-stb... nem olyan dolgok, amelyek az "egészt" annyira nagyban befolyásolják.

Annak a legjobb aki 1-2 száz forinttal fogad és csak hobbiként fogja fel. Kb. ennyit gondoltam, de jó lenne tárgyalni a témát.

Akkor leirom én mit gondolok, és vagy érdekel Benneteket, vagy nem ;)

Először is a türelem. Amit a leginkább észrevettem, az az, h sokan favorizáljátok a bwin-t. Miért is lehet ez? Aláirom, nagy a választék, de a szorzók kicsik. Viszont amiatt mennek hozzájuk sokan, mert sok a live fogadási lehetőség. Az első cég, amelyik a live fogadást alkalmazta, az a Coral volt. Azért tették ezt, mert a nagy ötösből (WillHill, StanJames, Ladbrokes, BetFred, és Coral) az Ő cégüknek volt a legkisebb bevétele. Valahogy fel akarták ezt turbózni, és egy olyan lehetőséget kinálni a fogadóknak, ami csábitja Őket, viszont a cégnek is nyereséges lehet. Igy hozták létre a live fogadásokat. Figyeljétek csak meg, h pl ha kezdési szorzónak 1,7et adtak egy focicsapatra, aki hazai pályán van, és megszerzik a vezetést az első félidőben, mennyire mennek le az oddsok. 1,2-1,3ra. Ekkor már esély alatt fogadsz, hiszen egy 1,7es induló odds nem igazán azt mutatja, h hatalmas favorit lenne az adott csapat, tehát simán bejöhet még egy egyenlités, de akár vendég győzelem is kialakulhat. Tehát a live fogadások a bookieknak kedveznek. Kivéve akkor, ha tudod h miért fogadsz az adott csapatra, ha van egy kész elemzésed, vagy csak egy megérzésed. Azonban ilyenekről nem igazán beszélhetünk orosz másodosztályban, szingapúri területi bajnokikon, vagy éppen holland 7. osztályú mérkőzések lebonyolitása során. Magamról is tudom, h a "pályafutásom" kezdetén megszállotja voltam a live-nak, és amit nyertem pénzt kombikból és meccs előtt megrakott tippekkel, azt szépen vissza is adtam a bookie-knak. Fogadtam minden őrültségre, nevesincs bajnokikra, olyan sportágakra, amikről azt se tudtam eszik vagy isszák. És akkor a tipp megforditásáról még nem is beszéltem: gyakran hiába volt jó megérzésem egy adott meccsről, esetleg egy jó elemzéssel, ha live fogadás során arra lettem figyelmes h homlokegyenest más a játék képe az első 20-30 percben, mint ahogyan én gondoltam, ráadásul a szorzók mozgása se azt mutatta h a tippem bejöhet. Igy sajnos a kezdeti időszakban visszafogadtam. Tetemes összegeket vesztettem igy is. Azóta inkább ha live-ra szánom magam, megpróbálom vagy megnagyobbitani a kezdő szorzómat (azaz megtartom a kezdeti tippemet számomra rossz állás mellett is, és nagyobb szorzón még rakok rá pénzt), vagy a kiesést csökkenteni, elfogadva azt a tényt, h bármi is lesz a meccs kimenetele, bukok. Lehet furcsán hangzik, de tényleg vannak olyan helyzetek, amikor el kell fogadni a veszteséget is.
A másik az irreális kombinációs (gyűjtő fogadások) szelvények megjátszása. Már a 7-8 meccs is nagyon soknak tűnik, és kedvezünk vele a bookie-nak. Természetesen, ha nagyon érezzük azokat a meccseket, játszható, de pl 5/7ben feladva, vagy más lehetséges kombinációval. Nagyobb lesz a tétünk ezáltal, de kisebb is az esély arra, h pénz nélkül szálljunk ki ebből a játékból.
Sokan napról napra akarnak milliomosok lenni, ami szerintem lehetetlen. Havi szinten be lehet célozni 15-20%os profitot, single tippekkel megjátszva. Nem hangzik ez a profit túl jól, de hosszútávon kell gondolkodni. Egy ilyen célkitűzés mellett, simán belefér olyan nap is, h minden tippünk elmegy, mert senki nem tudja ennek az esélyét kizárni. De egy ilyen célkitűzés mellett, simán meglehet akár 7-8szorzoni a teljes bankunkat egy év alatt, ami viszont már tényleg hatalmas profit. Az is igaz, ha az embernek sok szabadideje van, és szeretne ebből profitálni, akkor nehéz megállni a live fogadásokat, s igy a havi 20% is hatalmas veszélybe kerül. Én azt csináltam ilyenkor, h megnéztem mekkora tétet játszottam ki, hogy a tippeim közül miket érzek "biztosra", s azoknak a meccseknek a profit részét összeadtam, és az igy megkapott összeg 10%ával beültem roulettezni, vagy pókerezni éppen. Pl ha vki fogad egy nap 5.000 forint értékben, és úgy gondolja, h mondjuk ebből a pénzből biztosan visszajön hozzá 3,700 forint, amiből 700 forint mondjuk a profit rész, akkor 70 forinttal beül roulettezni (sportingbeten pl 50 fillér a minimális tét). Ezzel az összeggel is el lehet játszadozni több órán keresztül, és addig se visz rá a kisértés, h live-ban esetleg ennek a többszörösét elbukjam. Tehát nekem az önkontroll abban teljesedett ki, hogy lekötötöttem magam, és mostmár ott tartok, h nem is vonz a live, csak akkor, ha van egy meccs amit nem merek kezdésben megrakni. Ha minden úgy alakul, ahogyan azt én vártam (akkor bár kisebb szorzón; esetleg más alternativát keresve), akkor megfogadom. Ha homlokegyenest másként, inkább kihagyom.

Összegezve az általam vélt út a sikeresség felé:

- live fogadások kihagyása, kivéve ha az elemzésem még engem sem győzött meg, de a meccs közvetitése során (fontos h TVben is nézhessem, vagy rádión hallgathassam) ennek a helyessége beigazolódni látszódik.
- nevesincs ligák kihagyása
- több lábon állni a sportfogadás piacán. Minél több sportágban jártasnak lenni, vagy minél több olyan sportfogadó, elemző véleményét megnézni, akik abban az adott sportágban jártasnak bizonyultak, illetve láthatóan profitálnak abból a sportágból/bajnokságból. A profit nem a véletlen műve, ha valaki magas szinten űzi egy bajnokságban vagy sportágban a "zöld" tippek gyártását, akkor lehet h az a tippe, amit ellopok Tőle aznap, rossz lesz, de bizhatok abban, h hosszútávon én is nyereséges leszek az Ő elemzéseiből.
- elfogadom h egy adott napon minuszolom magam a rossz tippeimmel, de nem kezdek el rohanni a pénzem után (pénz, nő és busz után soha ne fuss, mindig jön majd új lehetőség ;) ), hanem vagy  :redchug:om magam, vagy elverem az asszonyt inkább ( ;D). Viccet félretéve, nagyon rossz érzés az, ha vesztek egy napon, de még mindig jobb érzés a bankomhoz vsizonyitva 15-20%ot bukni, mint mondjuk elveszteni mindent. Ilyenkor nem azt nézem h mennyit vesztettem el, hanem hogy mennyi maradt.
- minden nap statisztikát vezetek, és megnézem hol hibáztam az elemzéseim elkészitésében. A saját hiáinkból tanulhatunk a legjobban, aki ezt nem teszi meg, ugyanabba a gödörbe fog beleesni állandóan.
- és ami lehet furcsán hangzik: de örülni kell annak, ha nyereséges a napunk. Lehet ez 1 euro, de akár 1 millió is ( ;D ), ugyanúgy kell neki örülni. Ha elvész a boldogság, s csak a vesztes napok emlékei maradnak meg a fejünkben, egyre kevesebb örömöt fogunk lelni a fogadásban, egyre inkább kikészülünk egy-egy bukott nap után, s hamarosan egy füstfelhős kocsma leghátsó sarkában fogunk ücsörögni, a legolcsóbb fröccs, egy biborszinű orr, és hasonló sportfogadók társaságában, akik csak azt tudják mondani: "Emlékszel még arra, amikor üszkve 4-5 éve a mocsok Gijon egyenlitett a Valencia ellen a 93. percben? Nekem az vitt el mindent...".
- valamint szelvény feladása előtt, mindig elképzelem az adott meccs lefolyásának lehetőségeit. Elképzelem ki lőhet gólt, h lőhet, s mikot. Ezt elképzelem optimistaként és pesszimistaként is. Ha erősebbek az optimista érzéseim, kétely nélkül megrakom, mert tudom, érzem h jönni fog. Igy állok hozzá minden egyes meccsemhez, ez egy bizonyos agykontroll talán ;D

Röviden ennyi, ha hülyeség szerintetek, oltsatok csak be ;)

Ha meg használható, akkor  :beerchug:

Hasznos dolgokat írsz, szal jöhet még ami az eszedbe jut. De tényleg sokan játszanak itt a bwinen? Eddig nem tűnt fel, de lehet.

Idézetet írta: jaaas Dátum október 08, 2009, 15:18:29
Akkor leirom én mit gondolok, és vagy érdekel Benneteket, vagy nem ;)

Először is a türelem. Amit a leginkább észrevettem, az az, h sokan favorizáljátok a bwin-t. Miért is lehet ez? Aláirom, nagy a választék, de a szorzók kicsik. Viszont amiatt mennek hozzájuk sokan, mert sok a live fogadási lehetőség. Az első cég, amelyik a live fogadást alkalmazta, az a Coral volt. Azért tették ezt, mert a nagy ötösből (WillHill, StanJames, Ladbrokes, BetFred, és Coral) az Ő cégüknek volt a legkisebb bevétele. Valahogy fel akarták ezt turbózni, és egy olyan lehetőséget kinálni a fogadóknak, ami csábitja Őket, viszont a cégnek is nyereséges lehet. Igy hozták létre a live fogadásokat. Figyeljétek csak meg, h pl ha kezdési szorzónak 1,7et adtak egy focicsapatra, aki hazai pályán van, és megszerzik a vezetést az első félidőben, mennyire mennek le az oddsok. 1,2-1,3ra. Ekkor már esély alatt fogadsz, hiszen egy 1,7es induló odds nem igazán azt mutatja, h hatalmas favorit lenne az adott csapat, tehát simán bejöhet még egy egyenlités, de akár vendég győzelem is kialakulhat. Tehát a live fogadások a bookieknak kedveznek. Kivéve akkor, ha tudod h miért fogadsz az adott csapatra, ha van egy kész elemzésed, vagy csak egy megérzésed. Azonban ilyenekről nem igazán beszélhetünk orosz másodosztályban, szingapúri területi bajnokikon, vagy éppen holland 7. osztályú mérkőzések lebonyolitása során. Magamról is tudom, h a "pályafutásom" kezdetén megszállotja voltam a live-nak, és amit nyertem pénzt kombikból és meccs előtt megrakott tippekkel, azt szépen vissza is adtam a bookie-knak. Fogadtam minden őrültségre, nevesincs bajnokikra, olyan sportágakra, amikről azt se tudtam eszik vagy isszák. És akkor a tipp megforditásáról még nem is beszéltem: gyakran hiába volt jó megérzésem egy adott meccsről, esetleg egy jó elemzéssel, ha live fogadás során arra lettem figyelmes h homlokegyenest más a játék képe az első 20-30 percben, mint ahogyan én gondoltam, ráadásul a szorzók mozgása se azt mutatta h a tippem bejöhet. Igy sajnos a kezdeti időszakban visszafogadtam. Tetemes összegeket vesztettem igy is. Azóta inkább ha live-ra szánom magam, megpróbálom vagy megnagyobbitani a kezdő szorzómat (azaz megtartom a kezdeti tippemet számomra rossz állás mellett is, és nagyobb szorzón még rakok rá pénzt), vagy a kiesést csökkenteni, elfogadva azt a tényt, h bármi is lesz a meccs kimenetele, bukok. Lehet furcsán hangzik, de tényleg vannak olyan helyzetek, amikor el kell fogadni a veszteséget is.
A másik az irreális kombinációs (gyűjtő fogadások) szelvények megjátszása. Már a 7-8 meccs is nagyon soknak tűnik, és kedvezünk vele a bookie-nak. Természetesen, ha nagyon érezzük azokat a meccseket, játszható, de pl 5/7ben feladva, vagy más lehetséges kombinációval. Nagyobb lesz a tétünk ezáltal, de kisebb is az esély arra, h pénz nélkül szálljunk ki ebből a játékból.
Sokan napról napra akarnak milliomosok lenni, ami szerintem lehetetlen. Havi szinten be lehet célozni 15-20%os profitot, single tippekkel megjátszva. Nem hangzik ez a profit túl jól, de hosszútávon kell gondolkodni. Egy ilyen célkitűzés mellett, simán belefér olyan nap is, h minden tippünk elmegy, mert senki nem tudja ennek az esélyét kizárni. De egy ilyen célkitűzés mellett, simán meglehet akár 7-8szorzoni a teljes bankunkat egy év alatt, ami viszont már tényleg hatalmas profit. Az is igaz, ha az embernek sok szabadideje van, és szeretne ebből profitálni, akkor nehéz megállni a live fogadásokat, s igy a havi 20% is hatalmas veszélybe kerül. Én azt csináltam ilyenkor, h megnéztem mekkora tétet játszottam ki, hogy a tippeim közül miket érzek "biztosra", s azoknak a meccseknek a profit részét összeadtam, és az igy megkapott összeg 10%ával beültem roulettezni, vagy pókerezni éppen. Pl ha vki fogad egy nap 5.000 forint értékben, és úgy gondolja, h mondjuk ebből a pénzből biztosan visszajön hozzá 3,700 forint, amiből 700 forint mondjuk a profit rész, akkor 70 forinttal beül roulettezni (sportingbeten pl 50 fillér a minimális tét). Ezzel az összeggel is el lehet játszadozni több órán keresztül, és addig se visz rá a kisértés, h live-ban esetleg ennek a többszörösét elbukjam. Tehát nekem az önkontroll abban teljesedett ki, hogy lekötötöttem magam, és mostmár ott tartok, h nem is vonz a live, csak akkor, ha van egy meccs amit nem merek kezdésben megrakni. Ha minden úgy alakul, ahogyan azt én vártam (akkor bár kisebb szorzón; esetleg más alternativát keresve), akkor megfogadom. Ha homlokegyenest másként, inkább kihagyom.

Összegezve az általam vélt út a sikeresség felé:

- live fogadások kihagyása, kivéve ha az elemzésem még engem sem győzött meg, de a meccs közvetitése során (fontos h TVben is nézhessem, vagy rádión hallgathassam) ennek a helyessége beigazolódni látszódik.
- nevesincs ligák kihagyása
- több lábon állni a sportfogadás piacán. Minél több sportágban jártasnak lenni, vagy minél több olyan sportfogadó, elemző véleményét megnézni, akik abban az adott sportágban jártasnak bizonyultak, illetve láthatóan profitálnak abból a sportágból/bajnokságból. A profit nem a véletlen műve, ha valaki magas szinten űzi egy bajnokságban vagy sportágban a "zöld" tippek gyártását, akkor lehet h az a tippe, amit ellopok Tőle aznap, rossz lesz, de bizhatok abban, h hosszútávon én is nyereséges leszek az Ő elemzéseiből.
- elfogadom h egy adott napon minuszolom magam a rossz tippeimmel, de nem kezdek el rohanni a pénzem után (pénz, nő és busz után soha ne fuss, mindig jön majd új lehetőség ;) ), hanem vagy  :redchug:om magam, vagy elverem az asszonyt inkább ( ;D). Viccet félretéve, nagyon rossz érzés az, ha vesztek egy napon, de még mindig jobb érzés a bankomhoz vsizonyitva 15-20%ot bukni, mint mondjuk elveszteni mindent. Ilyenkor nem azt nézem h mennyit vesztettem el, hanem hogy mennyi maradt.
- minden nap statisztikát vezetek, és megnézem hol hibáztam az elemzéseim elkészitésében. A saját hiáinkból tanulhatunk a legjobban, aki ezt nem teszi meg, ugyanabba a gödörbe fog beleesni állandóan.
- és ami lehet furcsán hangzik: de örülni kell annak, ha nyereséges a napunk. Lehet ez 1 euro, de akár 1 millió is ( ;D ), ugyanúgy kell neki örülni. Ha elvész a boldogság, s csak a vesztes napok emlékei maradnak meg a fejünkben, egyre kevesebb örömöt fogunk lelni a fogadásban, egyre inkább kikészülünk egy-egy bukott nap után, s hamarosan egy füstfelhős kocsma leghátsó sarkában fogunk ücsörögni, a legolcsóbb fröccs, egy biborszinű orr, és hasonló sportfogadók társaságában, akik csak azt tudják mondani: "Emlékszel még arra, amikor üszkve 4-5 éve a mocsok Gijon egyenlitett a Valencia ellen a 93. percben? Nekem az vitt el mindent...".
- valamint szelvény feladása előtt, mindig elképzelem az adott meccs lefolyásának lehetőségeit. Elképzelem ki lőhet gólt, h lőhet, s mikot. Ezt elképzelem optimistaként és pesszimistaként is. Ha erősebbek az optimista érzéseim, kétely nélkül megrakom, mert tudom, érzem h jönni fog. Igy állok hozzá minden egyes meccsemhez, ez egy bizonyos agykontroll talán ;D

Röviden ennyi, ha hülyeség szerintetek, oltsatok csak be ;)

Ha meg használható, akkor  :beerchug:



Az ilyen gondolatok miatt regisztráltam erre a fórumra!Köszi! :ok:

Teljesen egyetértek jaaas-al!
A legfontosabb fejben elfogadni a veszteséget és nem egy aktuális bukásnak értékelni, amit esze-veszettül próbálok helyrehozni , rossz döntések garmadájával... Egy nagy egész részeként kell kezelni! Hisz mindannyian tudjuk, hogy bármilyen sorozatban vagyunk is , a hullámvölgyek egymást követik kisebb-nagyobb periódusokkal.
Tehát nagyon fontos egy stratégiát felállítani a fogadáshoz! Lehet ez egy egyszerű pénz menedzselés, vagy bármilyen stratégia ami lehet összetett, vagy egyszerű. És ennek a stratégiának részévé kell tenni az esetleges napi veszteséget!
Ha ez előre eltervezett és felkészülsz rá, hogy valószínűleg be is következik, akkor nem kezeled tragédiaként amikor utolér. Így könnyű szívvel vered szét a monitort, de mégsem fogadsz tovább, hisz felkészültél, belekalkuláltad!
Persze könnyű erről beszélni, de annál nehezebb betartani. Én azt csináltam, hogy volt olyan kisebb összegű számlám amin úgymond: "lövöldöztem". Ahogy jaaas is említette: "leköti magát az ember". Na nekem nem vált be , mert a lövöldözéseim rendszerint nem voltak hosszú életűek. Na ekkor jön, hogy csak ezt a kis egy eurócskát felrakom erre a tuti 14x-es szorzóra, az nem sok...
Hát pedig az! Egyáltalán nem szabad felborítani a "rendszert"! Ha "rést ütsz a rendszeren, egyre nagyobb lesz a lyuk". Sajnos törvényszerű a előre tervezett lépések felborulása...
Inkább adj fel egy tippmixet, az elég időigényes, hogy lekösd magad! Ráadásul ha kézpénzel kell fizetni akkor hamarabb sokkalja meg az ember a tétet...  ;)
Számomra ez a gondolat a legfontosabb betartani való!
Lenne példám hogy milyen stratégiára gondolok, de mindenkinek más "fekszik". Azon kívül ezen a fórumon stratégiákban igen sokan igen otthonosan mozgunk!  ;) Így ezt most mellőzöm!  :ok: