Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


IdézetEurópa: Amikor megtörtént 7 évvel ezelőtt Krím és Szevasztopol annektálása, volt egy kisebb "ricsaj" Európa részéről, de összességében semmi külünösebb nem történt. Oroszország kedvére elvehetett egy szeletet Ukrajnából. Gáz utána ugyanúgy ment, ugyanis az európai emberek leszarják, mi van Ukrajnával, nem akarnak télen megfagyni.
Jobbára azonos a véleményünk, s úgy látom, hogy több esetben (ezúttal is, korábban is) leginkább csak arról van szó, hogy én máshogyan nevezek bizonyos dolgokat. Például nálam a feszültség fenntartásához tartozik a Krím orosz annektálása, nálam a feszültség fenntartásához tartozik az is, hogy a ruszkik simán és gond nélkül lelőttek egy polgári repülőgépet, nálam a feszültség fenntartásához tartozik az is, ami zajlott a Majdan téren, s nálam a feszültség fenntartásához fog tartozni az is, hogy Oroszország újabb szeletet fog elvenni Ukrajnából.
Természetesen nekem is az a véleményem, hogy az európai emberek zöme leszarja, hogy mi van Ukrajnával. Nekik is van életük, enni kell, inni kell, vigyázni kell a gyermekre, nevelni és oktatni kell a gyermeket, télen melegedni kell, nem megfagyni, jöhet az a ruszki gáz, "ki nem szarja le, hogy mi lesz az ukránokkal".
Amikor majd a közeljövőben Putyinék ismét meg fogják támadni Ukrajnát és megint elveszik erőszakkal Ukrajna egyik részét, az nálam azért lesz besorolva "csak" a feszültség fenntartásához, mert mindez előre kalkulálható, előre sejthető, előre tudható, s nem lesz abszolút semmilyen meglepetés ebben, hanem amolyan "természetes dolog" lesz. Nyugaton nagy ívben le fogják szarni.
Megy "ezerrel a szájtépés, ugatás és nyekergés", ám a kettős beszédhez elegendő csak a németekre gondolni, hiszen azok az álszent németek nagyon hangoskodtak a ruszkik ellen, hogy az oroszok így rohadékok meg az oroszok úgy szemetek, és megszavaztak minden szankciót az oroszok ellen, de azért a háttérben éppen ugyanezek a németek nagyon-nagyon segítették az oroszokat, hogy épüljön meg az Északi Áramlat tengeralatti földgázvezeték. Naná, hogy a németek mindenben segítették az oroszokat, hiszen kell az orosz gáz a németeknek, nem akarnak ők fagyoskodni, nem akarnak megfagyni.

Egy szó, mint száz:
Nyugaton továbbra is hangoskodni fognak és továbbra is "verik a nyálukat" az illetékes elvtársak, de amikor már kész tények elé lesznek állítva az oroszok által, akkor majd homokba fogják dugni a fejüket, hogy nem látnak és nem hallanak semmit. Mint ahogyan eddig is tették. És, természetesen, akkor is tovább fogják "tépni a szájukat" és továbbra is hősködni fognak. Továbbra is zajlani fog a "farokméregetés".
Persze, a nyugatiak csakis abban az esetben fognak így tenni, ha Putyin észnél lesz és nem zavarja meg túlságosan a nyugati üzleti érdekeltségeket. Mert ha úgy fog történni, ahogyan a nyugatiaknak is megfelelő anyagilag, és Putyin olyan újabb szeletet fog elvenni Ukrajnából, amelyik a nyugatiak számára érdektelen, akkor csakis annyi lesz majd a politikai porondon, hogy tovább zajlik majd a "szájtépés" és a felelőtlen "ugatás". Ennyi. Az élet megy tovább. Ukrajna nem NATO-tag, tehát Ukrajnát védjék meg az ukránok. Ha tudják.

Idézetet írta: csabax Dátum december 31, 2021, 15:17:38Amikor majd a közeljövőben Putyinék ismét meg fogják támadni Ukrajnát és megint elveszik erőszakkal Ukrajna egyik részét, az nálam azért lesz besorolva "csak" a feszültség fenntartásához, mert mindez előre kalkulálható, előre sejthető, előre tudható, s nem lesz abszolút semmilyen meglepetés ebben, hanem amolyan "természetes dolog" lesz.

Így már értem, köszi a kifejtést, gyakorlatilag ugyanarra gondoltunk, ahogyan azt említted.  :ok:

Putyinnak az egykori Szovjetunió nagyon be van csípődve, mindig úgy tekintett Ukrajnára, mint Oroszország része. Ezt az elmúlt 20 év alatt többször is említette, szóval valószínűleg ebből nem fog engedni. Aztán, amint meglesz Ukrajna, jöhet a többi állam is (mármint erre felénk...).

Érdekes lehet még Orbán Viktor oroszországi látogatása februárban. Ez ilyen hagyomány az elmúlt három választás előtt is történt ilyen (2009: november, majd 2014 január, illetve 2017 év második fele, akkor Putyin volt itt), most is jön a diskurzus. Muszáj, ahogyan egy klasszikus mondja, nemzetközi helyzet fokozódik. Meg kell beszélni a választást, potenciális migránsáradatot (oroszok terve nem jött be a lengyelek elleni nyomásgyakorlás, más opciók kellenek, Putyin mindig jól mozgatta a migránsokat), szóval lesz dolga a két géniusznak.


IdézetAz azeriek most kissé morcosok a hegyi-karabahi háború miatt, de rendeződik majd a viszony, ahogyan a kazah vezetőkkel is. Utóbbi most próbál demokácia felé mozdulni, de majd jön Putyin.  ;D
Nem olyan bonyolult a politika, amikor kell, akkor jön az Orosz Medve. Kazahsztánban nem bírnak a tüntetőkkel, akik le akarják váltani a régi rendszert? Jön Putyin.  ;D

Fehéroroszország 2021 nyarán: Tüntettek az emberek az elcsalt választás miatt? Lukasenka szólt Putyinnak, hogy segítsen.
Kazahsztán 2022 telén: Tüntettek az emberek az elszabaduló árak és a rezsim ellen? Tokajev szólt Putyinnak, hogy segítsen.

Mondjuk azt már én sem hittem, hogy hét nap alatt rendeződik a kazah-orosz-viszony, de amikor diktatúrák bajban vannak, akkor össze kell fogni, nincs mese!


Már az üzemanyagnál is megfordult a fejemben, hogy az árplafon bevezetésével újraosztják a piacot. Ahogy azt sem tudtam támogatni, úgy a mostanit se. Megint átterheljük a problémát különféle szektorokra, ami az ország vezetésének lenne a feladata.

https://444.hu/2022/01/12/a-kormany-befagyasztotta-hat-alapveto-elelmiszer-arat

Egyrészt ez az egyik indok, kivéreztetik az utolsó kis üzleteket is, akiket még nem tudtak megszerezni. A másik indok is agyafúrt, aminek a lényege, hogy a választások után mindenképp win-win szituációba kerüljön Orbán Viktor:
- ha veszítenek, akkor megugrik az élelmiszerek ára, mondhatják azt, hogy az ellenzék hibája, tönkre fogják tenni az országot, nem élhetnek így a magyarok
- ha nyernek, akkor meg a rohadt Nyugat, miattuk kell visszatérnie a régi áraknak, mert nyomás helyeznek ránk.

Lassan már mindenki tisztában van vele, hogy gazdasági szempontból eléggé komoly a baj - sokkal durvább a helyzet, mint 2009-ben -, amit majd kínai és orosz hitelekkel próbál megoldani Viktor egy győzelme esetén, illetve bízik abban, hogy az EU mégis ad pénzt... Szinte már mindent hitelből fizetünk (nyugdíjasok béremelését, 13. havi nyugdíjat stb.), meglesz ennek a böjtje, ráadásul olyan ágazatokban öltek Szijjártóék vagyonokat és adták el "sikersztorinak", amik nem igazán fognak működni.

Elég pesszimista gazdasági várakozásaim vannak. Olyannyira, hogy szerintem bárki is nyeri a választást, az elbukja a 2026-ost.

IdézetElég pesszimista gazdasági várakozásaim vannak. Olyannyira, hogy szerintem bárki is nyeri a választást, az elbukja a 2026-ost.
Nekem úgy en bloc pesszimista a jóslatom az ország helyzetével kapcsolatban, de inkább ezt nevezzük realistának. Sajnos, eléggé nagy rá az esély, hogy a többsége "ülni fog", aminek nem örülök. Én mindössze annyival nem értenék egyet, hogy egy mostani Fidesz-győzelem esetén, könnyedén benne van, hogy hasonló szituáció áll majd fenn, mint a hasonló politikai berendezkedéssel bíró országokban: elindul az értelmiség tömeges kivándorlása, többiek pedig végleg beletörődnek a helyzetbe, így hosszú évtizedekre biztosítva lesz a hatalma a Fidesznek (emiatt nyernek 2026-ban is), míg akik most büszkén rájuk szavaztak, végére olyan szegények lesznek, mint a templom egere (mert ez általában így szokott lenni).

Idézetelindul az értelmiség tömeges kivándorlása

Maradt még valaki? Tisztelet a kívételnek. És nem, ezt nem bántásként írom, csupán ez egy aktuális kelet európai trend.

Orvosok, tanárok (stb.) ezrei hagyták el az itteni országokat.

Én úgy látom, hogy minden olyan országból, ahol elnyomó vezetés van, elkezdenek menekülni az emberek. A baj az, hogy ezzel a szakadék még nagyobb lesz, ez az, amit az elnyomó rezsimek nem értenek meg. Lehetséges, hogy ideig-óráig jó lesz, van pénz, hatalom, de egy idő után Észak-Korea szintjére süllyednek. Aztán azok az országok, ahová menekülnek az intelligens emberek, ott még gyorsabb lesz a fejlődés, még jobbak lesznek az életkörülmények, szakadék pedig nő az országok között. Elég lenne ezt kicsiben is megfigyelni a vezetőknek, hiszen egy iskolázatlan, többségében romák lakta faluban semmi jövő, folyamatos a leépülés, míg ott, ahové külföldi cégek, prosperáló hazai vállalkozások teszik be a lábukat, ott összességében jó a helyzet. Ez viszont nem igazán értik meg, eléggé alacsony az intelligenciája ezeknek a vezetőknek, nem képesek távlatokban gondolkodni. Lehet ugyanis olyan módon is elnyomni a tömeget és évtizedekig hatalmon lenni, hogy a tömeg is jól él, vezető is rohadt jól él, ráadásul elnyomásnak sem tűnik az emberek szemében.

Idézettöbbségében romák lakta faluban semmi jövő

A leírtakkal teljes mértékben egyetértek, csupán a fentiről személyesen az a véleményem, hogy teljesen mindegy, hogy ki lakja: roma, román, magyar, szerb stb. Minden nemzetiségnek megvan a maga rétege. Tudom, tudom, piszi vagyok.  ;D

Szerintem akármi történik most áprilisban, nem akadályozza meg ezt a lejtmenetet, amelyen száguldunk lefelé..
Én rendkívül borulátóan érzékelem a jövőt. Szerintem pár éven belül nagyon komoly trauma ér majd minket lokális és globális szinten is. Rengeteg előjel mutat erre (járvány, gazdasági és társadalmi válság, szélsőséges időjárás stb.).
Globálisan a küszöbön érzek egy nagy háborút, míg itthon egy totálisan széteső országot vizionálok..akár marad a Fidesz, akár távozik. Utóbbira nem sok esélyt látok. A realitás max. annyi, hogy nem 2/3-dal nyernek. De már erre is felkészültek egy rahedli intézkedéssel...

Ez szerintem egy jó téma, hogy ki mit vár a következő 4-5 hónaptól, illetve 4-5 évtől?
Mi lesz a választáson, hogyan változik Magyarország helyzete a választás után?
Gazdaságilag sikerül kilábalni a jelenlegi kilátástalan helyzetből vagy még mélyebbre süllyedünk?
Lesz-e következő nagy háború, esetleg sok "kicsi" háborúval gyarapítja valamelyik ország a területét/hatalmát?
Lesz-e újabb nagy gazdasági válság, mondjuk olyan ismert vállalat bedőlésével, mint anno a Goldman Sachs?