Sportfogadók Kocsmája

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 5 vendég van a témában


Milán a médiaguru ;D Gratulálok!

Idézetet írta: vmlinuz Dátum március 16, 2010, 16:30:33
Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy az adózásról szóló részt nem tudom honnan szedte össze a szerző, mert Milan teljesen más dolgot irt az interjúban erről, csak ezt "kifelejtették" a cikkből.

Megköszönném, ha ide bemásolnátok akkor, ami kimaradt!  :cya:

Idézetet írta: TiB Dátum március 16, 2010, 20:27:57
Milan most már celeb vagy, simán felszedheted VV Anikót, vagy Kelemenn Annácskát.  8)

Várom most már az ESPN-es interjút, hátha akkor bejön Ana Ivanovic is a képbe... ;D

Idézetet írta: MilanEnci Dátum március 16, 2010, 20:15:38
Megköszönném, ha ide bemásolnátok akkor, ami kimaradt!  :cya:

Az én eredeti szövegem ez volt:

A nyeremények elvileg adókötelesek, mit javasolnak ebben a kérdésben a játékosoknak?

Az adózás kérdése mindig vitatott dolog volt, hisz a mai napig nincs tisztázva, hogy kinek kellene adót fizetnie.

A jelenlegi SZJA törvény 76. § -a szerint:

"(4) Nem számít jövedelemnek a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a pénznyerő automatából, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, továbbá a lóversenyfogadásból,
bingójátékból származó nyeremény."

Kérdéses dolog viszont, hogy a külföldi fogadóirodáktól származó jövedelemre ez mennyire vonatkozik.
Mivel weboldalunk külföldön élő magyaroknak is szól, ezért ugyanúgy, mint a fogadóirodák mi is javasoljuk látogatóinknak, hogy az érvényben lévő törvényeket tartsák be, lakóhelyüktől függően.


Nem tudom, hogy ez a 16. §-a mit rejt, de megkeresem.

Valahogy úgy jön ki az egész, hogy ha a Szerencsejáték ZRt.-és sportfogadásban nyersz akkor az után nem kell fogadni, viszont ha külföldi fogadóirodánál nyersz akkor igen, viszont ez úgy ahogy van egy nagy baromság.

No akkor jogászkodjunk egy kicsit. A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 14-20.§-a így fest:

"I. fejezet

A szerencsejátékok fajtái, engedélyezésük

14. § A szerencsejátékok fajtái:
a) sorsolásos játék,
b) nem sorsolásos játék,
c) pénznyerő automata üzemeltetése,
d) kaszinójáték,
e) fogadás.

1. cím
Sorsolásos játék

15. § (1) Sorsolásos játék: olyan szerencsejáték, amelyben a szerencsejáték szervező a játékosnak pénzfizetés fejében vagyoni ellenszolgáltatást helyez kilátásba
a) meghatározott szám, számsor, jel, ábra stb. (a továbbiakban: szám) eltalálása vagy
b) nyerésre jogosító érvényes befizetési bizonylat, szelvény, jegy, tanúsítvány (a továbbiakban: sorsjegy) kihúzása esetén. A nyerés vagy vesztés kizárólag a szám nyilvános húzásának, vagy a sorsjegy azonosítására alkalmas más módszernek (a továbbiakban: sorsolás) az eredményétől függ.
(2) A miniszter a sorsolások lebonyolítását, ellenőrzését, közhitelű tanúsítását, a nyereményekre vonatkozó rendelkezéseket valamint a végelszámolás rendszerét külön szabályozza.
(3) A sorsolásos játék szervezésére irányuló kérelemhez játéktervet, részvételi szabályzatot, költségvetést és a jogszabály által előírt okiratokat kell mellékelni.
(4) A folyamatosan szervezett sorsolásos játék esetében az engedély legfeljebb 5 évre adható. Az engedély meghosszabbítására az engedélyezésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
16. § (1) Nem kell az állami adóhatóság engedélye a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játékhoz, ha a sorsjegyet kizárólag a sorsolás helyszínén jelenlévők között árusítják és
a) a kibocsátott sorsjegyek száma az 5000 darabot vagy összes értéke az 500 000 forintot nem haladja meg és
b) a nyeremények fogyasztói áron számított összértéke vagy a kisorsolásra kerülő pénzösszeg a kibocsátott sorsjegyek összes értékének 80%-át meghaladja.
(2) A szerencsejáték szervező a sorsjegyek számának és értékének megjelölésével az engedélyhez nem kötött sorsolásos játékot is köteles az állami adóhatósághoz bejelenteni legalább 10 nappal a játék lebonyolítása előtt. Az állami adóhatóság a lebonyolítást ellenőrizheti.
17. § (1) A szerencsejáték szervező a sorsolásnak, a nyertes sorsjegyeknek és a nyereményeknek a sorsjáték meghirdetésével azonos nyilvánosságot köteles biztosítani.
(2)
(3) A kisorsolt nyeremények átvételéről az engedélyben meghatározott időben, de legfeljebb a sorsolás napját követő 90 napon belül kell gondoskodni. A szerencsejáték szervező köteles biztosítani a nyeremények megfelelő átvételének lehetőségét.
(4) A folyamatosan szervezett sorsolásos játékok esetében a kisorsolt, de át nem vett nyereményeket a szerencsejáték szervező nyeremények céljára köteles felhasználni.
18. § (1) Az állami adóhatóság a sorsolásos játék játékterv szerinti lebonyolítását ellenőrzi. Ha az állami adóhatóság az engedélyben eltérően nem rendelkezik, a sorsolásnál közjegyző jelenléte kötelező. A közjegyző jelenlétéről a szerencsejáték szervező gondoskodik.
(2) Ha a sorsjátékot nem a játéktervnek megfelelően bonyolítják le, az állami adóhatóság megbízottja a sorsolásos játék folytatását felfüggeszti és kezdeményezi az állami adóhatóságnál a 12. §-ban, illetőleg a 13. § (1) és (2) bekezdésében foglalt szankciók alkalmazását. A játékosok kártalanításáról a szerencsejáték szervező gondoskodik.
19. § (1) A nem folyamatosan szervezett sorsolásos játékok esetében a 17. § (3) bekezdésében meghatározott időpontot követő 30 napon belül a szerencsejáték szervező köteles végelszámolást készíteni és azt az állami adóhatóságnak megküldeni.
(2) A nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék biztosítékának mértéke a kisorsolásra kerülő nyeremények összértékének legalább 50%-a.
20. § A sorsolásos játék fajtái:
a) sorsjáték, (21. §)
b) számsorsjáték, (22. §)
c)
d) egyéb sorsolásos játék. (24. §)"

Jól látható, hogy a 16. § teljes egészében a sorsolásos játékra vonatkozik, semmi köze a többi fajta szerencsejátékhoz. Az szja tv. 76.§ (4) bekezdésének mondatát (amit Milan idézett) tehát úgy kell értelmezni, hogy a vesszőkkel elválasztott, felsorolt játékokból származó nyeremény nem számít jövedelemnek. A mondatban szereplő 16.§-ra való hivatkozást ugyanis csak a sorsolásos játékokra kell (és lehet) vonatkoztatni.

Szumma-szummarum: a bukmékeri rendszerű fogadásból származó nyeremény nem számít jövedelemnek. Azon esetleg még lehet(ne) polemizálni, mi is minősül bukmékeri rendszerű fogadásnak. Illetve ezen sem, mert a törvény ezt is meghatározza:

"3. Bukmékeri rendszerű fogadás: olyan fogadási forma, amelyben a fogadásszervező a fogadási ajánlatában meghatározott fogadási esemény bekövetkezésére, kimenetelére a fogadó játékos részére - nyereményszorzó alapján - pénzösszeget ajánl fel, és azt nyerés esetén a megállapodásban rögzítettek szerint fizeti ki."

Ez igy van, csak van az a 2006-os szerencsejáték törvény, amit annak idején az online irodák ellen hoztak be. Persze azóta a végrehajtást teljesen figyelmen kivül hagyták.

Lacapi azt írta tegnapelőtt volt 5 éves a fórum, ha ez így van erre igyunk :beerchug: :beerchug:

Ha meg nem akkor azért igyunk :beerchug: :beerchug:

Csak így tovább!

#159 április 09, 2010, 12:53:53, Milan
Pszt....ne mond el senkinek, tényleg 5 évet töltöttünk, de úgy egyeztünk meg vmlinuzal, hogy ez egy egész hónapos ünneplés lesz (az ünnep miatt nem tudtunk rendesen felkészülni Április 7-re).

Tervben van egy póker verseny, meg egy játék.

;)

Most már kitudódott, hogy 5 évesek vagyunk :) Csak épp nem készültünk még fel rá  :beerchug:

Idézetet írta: vmlinuz Dátum április 09, 2010, 13:44:20
Most már kitudódott, hogy 5 évesek vagyunk :) Csak épp nem készültünk még fel rá  :beerchug:

Még nem vagyunk eléggé érettek... ;D

Lehet tudni már vmit a pókerversenyről? :)

Idézetet írta: demi Dátum április 20, 2010, 19:52:00
Lehet tudni már vmit a pókerversenyről? :)

Nem. Sajnos ez csak egy ötlet volt, s a megvalósítása nem a legegyszerűbb, de hátha...

Nagy üdvözlet jár gyurgaben-nek, a Fórum 6000-dik tagjának!  :beerchug: :beerchug: :beerchug: