Rezsidémon elleni harc (Pozzato)

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Giro d'Italia, 5. szakasz (LIVE)
Mark Cavendish és Caleb Ewan nem bírta a hegyet, leszakadtak az Alpecin tempójától. Mathieu van der Poel szakaszt akar nyerni, de a mezőnyben még ott van Démare, Nizzolo, Gaviria és Girmay is. A holland ilyen nagy mezőnyben azért nem számít feltétlenül favoritnak, viszont Démare - Nizzolo - Gaviria trióból sokat kihevetett a hegy. Démare még zárkózott is, szóval ott elégetett egy kis energiát. Eddig két sprint volt, visegrádi nem klasszikus, ott Girmay és Van der Poel tudott nagyot menni. A füredi hajrában Cavendish nagyon hosszút nyitott, de tartotta a tempót. Démare és Gaviria nem tudott kibújni. Az én meglátásom az, hogy akiből a legkevesebbet vett ki az emelkedő, az Girmay. A füredi etapon bezárták, úgy végzett negyedik helyen, hogy az utolsó 50-60 méteren csak a lendület vitte, nem is tekert, míg a többiek ott szenvedtek mellette. A formája jó, nem mondom, hogy nyer, de így a dobogó nem irreális elvárás. A befutó trükkös, kanyargós, de Girmay már a frankfurti egynaposon is jól helyezkedett, ott Kristoffnak segített hajrát felvezetni a kanyarok közepette. Kisebb szembeszél lesz, ez az eritreainak nem probléma, mert viszonylag nagyobb testalkatú.
Tipp: Girmay top3-ban végez az 5. etapon (2.00)

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 11, 2022, 15:22:27Tipp: Girmay top3-ban végez az 5. etapon (2.00)
A szokásos GT-fóbia. Girmayt megint nem hagyták sprintelni, de ezen meg sem lepődök... bezárták, lökdösték, így is 4. lett, de ez engem nem vigasztal. A háromheteseken rendszeres az ilyen, hogy jók a megérzések, semmi sem jön, majd jön 2-3 nap, amikor szó szerint minden beesik (eddig legalábbis így volt...). Vajon idén is így lesz, hogy majd jön pár etap, amikor esnek a hatalmas szorzók?

Emperor's Cup

A japán kupasorozatnak 101 éves múltja van, legnagyobb tradíciókkal versenysorozat az országban (labdarúgás szempontjából...). A győztese az ázsiai Bajnokok Ligájában indulhat, így a "sztárcsapatok" is koncentrálnak, hiszen presztízssel és értékkel bír. Az első körben a prefektúrák győztesei mérik össze erejüket, hozzájuk kapcsolódnak a J3 League csapatai. Az innen továbbjutók a második körben a J1 és J2 League csapataival mérkőzhetnek meg (első és második vonal). A lényeg, hogy a J1 és J2 csapatok a "kiemeltek", mindig ők játszanak hazai pályán. A sorozat emiatt áttekinthető, hiszen pontosan tudjuk, hogy a második körben 32 mérkőzést rendeznek, tudjuk, hogy kik jönnek az első és második vonalból.

Alapjáraton nem szeretek nemzeti kupára fogadni (nem is szoktam), de volt korábbról egy bónuszom, ami ma jár le. Nincs kedvem minden pénzt az ukrán vagy olasz meccsre feltenni, így kell egy kis izgalom, olyan, ahol lehet nagyobb szorzót fogni és van benne valamilyen "rendszer". Az Emperor's Cup ilyennek tűnik, hiszen az látszik, hogy hiába a 32 favorit, minden évben becsúszik jó pár meglepetés. Az elmúlt 6 évből 5 szezont vizsgáltam (Covid-évad kimaradt), így lett egy 160 mérkőzésből álló mintám.

Statisztika (untatás):
Döntetlenek aránya: 23%
Underdog győzelem aránya rendes játékidőben: 15%
Underdog továbbjutás: 21%

Mit szűrtünk le ebből?
A mérkőzések 79%-ban a favorit jut tovább. A döntetlenek aránya nem tűnik rossznak, főleg úgy, hogy 3.80-tól kezdődik a szorzó, lehet fogni 4.50-es vagy 5.50-es ikszet is. Érdekesség, hogy voltak hagyományosan rosszul teljesítő "kiemeltek", akik minimum kétszer kiestek. Ez azért öt szezon alatt sok (voltak olyan klubok, akik háromszor...).
Mindig azt mondom, egyetlen dolog még a véletlen műve, de mikor már kétszer vagy többször előfordul, ott már valami van a háttérben. Az, hogy a Kofu vagy a Monteido Yamaga négy alkalommal engedte el a sorozatot öt év alatt, nem hiszem, hogy gyengék lennének (pár alkalommal 1.20 környéki favoritként). A Kofu meccsét kihagytam, viszont maradt még pár találkozó így is. Érdekesség, hogy a szintán "trükköző" Shonan meccsét azonnal kivették a kínálatból.

Okosságok:
Vegalta Sendai ellen X2 (1.80)
V-Varen ellen X2 (1.93)
Albirex Niigata ellen DNB (1.83)
Monteido Yamagata ellen X2 (1.87)
Chiba ellen X2 (2.06)
Verdy ellen X2 (2.10)
Kyoto ellen X2 (3.50)
Vissel Kobe ellen DNB (2.35) (ez volt a live 0-1-nél)

Pluszban még egy hatalmas döntetlenes kombi, mivel átlagban a 6-7 iksz beesik minden évben. Az meg akkora szorzót ad ki, hogy valószínűleg megvehetem majd belőle az összes NB1-es csapatot.  8)



Idézetet írta: Pozzato Dátum június 01, 2022, 11:33:10Vegalta Sendai ellen X2 (1.80)
V-Varen ellen X2 (1.93)

Albirex Niigata ellen DNB (1.83)
Monteido Yamagata ellen X2 (1.87)
Chiba ellen X2 (2.06)

Verdy ellen X2 (2.10)
Kyoto ellen X2 (3.50)
Vissel Kobe ellen DNB (2.35) (ez volt a live 0-1-nél)

Ha nehezen is, de veszteség nélkül megforgott a bónusz (köszönet Kyotónak), döntetlenek messze voltak (többsége egy gólon múlt), de majd másban visszaadja ezt.

Olyan, mintha egy focimeccs két félidejét néznéd meg. Lehet ez jobb.



Corinthians - Juventude
Campeonato Brasileiro Serie A
Időpont: 2022.06.11. 21:30


A Juventude a brazil bajnokság egyik legdurvább csapata, nem spórolnak, ha szabálytalanságokról van szó. A 10 forduló alatt 31 sárga és 4 piros lapot szedtek össze, csettintene erre Gattuso is, ez már ilyen Pepe Bordalás csapatok szintje. A hétvégén a leginkább visszafogott csapathoz látogatnak, Corinthians inkább focizni próbál, versenyben a bajnoki címért (ha ki lehet jelenteni ilyet 10 forduló után...). Olyan játékosaik vannak, mint a rutinos Willian, aki nem veti meg a cselezgetést. Az ilyenek tálcán kínálják magukat egy rúgásra, Juventude védőitől meg is kapják majd.

A mérkőzés játékvezetője az a Ramon Abatti Abel, aki tavaly is a Corinthians - Juventude találkozót vezette, akkor 7 sárga lapot osztott ki (Juventude 4, Corinthians 3). Idén a határt 5,5-nél húzták meg. A Juventude esetében 3,5-nél van a 2.40-es szorzó, míg a piros lapra 3.45-ért lehet fogadni. Nézzük gyorsan a játékvezető statjait, aki idén 7 bajnokit vezetett, amelyeken 4 piros lapot osztott ki és 36 sárga lapot (meccsenként 5). Azért ez már önmagában sem rossz, de mi most elsősorban a Juventude "teljesítményére" koncentrálunk, akik a bajnoki második ellen valószínűleg darálni fognak.

A Juventude idegenben idén 4 bajnoki játszott alábbi mérleggel:
  • America MG: 1 piros lap
  • Botafogo: 5 sárga lap
  • Avai: 5 sárga lap és 2 piros lap
  • Fortaleza: 3 sárga lap

Mindössze egyetlen meccs volt, ahol "csak" három sárga lap jött, de a többin vagy kiállítás, vagy 5 sárga lapot kaptak. Ramon Abatti Abel eddig három meccset fújt a Juventudénak, ebből egyikről írtunk, másik találkozón kiállította az egyik játékosukat, mindössze egy olyan hazai mérkőzés volt, ahol csak sárga lapot kaptak...

Juventude 3,5 büntető lap felett (2.40)
Kiállítás a mérkőzésen (3.45)

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 11, 2022, 14:48:58Corinthians - Juventude

Juventude 3,5 büntető lap felett (2.40)
Kiállítás a mérkőzésen (3.45)
Ilyenkor kéne tökösebbnek lenni, hiszen két kp-nál evidensnek tűnt a sárga lap, de nem akartam specifikusan fogadni... Majd legközelebb, így sem rossz ez, ne legyünk telhetetlenek.

Bab is hús
Szerencsém volt a hétvégén jó pár meccsel, ezt nem tagadom. Felbátorodva - mondván tévedhetetlen vagyok -, mindenre is lőttem, ezért kezdésnek a vasárnapi dél-koreai baseball meccsek kerültek a középpontba. Maradjunk annyiban, nem ez a fő profilom, életemben először fogadtam dél-koreai baseball ligára, de a hülyéknek hülye szerencséjük van (lentebb kép).

Ilyenkor szokott az jönni, hogy van egy "megfontolt" tipp, amire raksz még egy kis aprót, mondván, ez is majd jönni fog. Pontosan ez a helyzet, ugyanis holnap lesz a Mont Ventoux Dénivelé Challenge, ami 1.1-es bringaverseny, lényege, hogy kétszer, két különböző oldalról másszák meg a legendás Mont Ventoux-t. A mezőny nem éppen veretes, de Ati ott lesz! Az ő esetében a top3-ra lőttem egy nagyon minimális aprót (21.00-ért vétek kihagyni), de ami nekem még "megérte", hogy Tobias Johannessen dobogón végez (4.00).

Papíron a 7-8. favoritnak tekinthető, viszont kik vannak előtte? Csupa olyan versenyző, akiket idén vagy már legyőzött ilyen emelkedőkön, vagy szimplán 35 évesek elmúltak, többségük formán kívül van. Egyedül Chaves az, aki jobb formában van. Mi lehet akkor a gond? Az, hogy Johannessen a hétvégén a Dauphinén versenyzett, két kemény hegyi etapon van túl. Mindössze egyetlen napot fog pihenni, majd Mont Ventoux. Ez a gond, ezért nem 10 milliárdos tételről van szó, csak 1 milliárdosról. Jobban fekszenek neki a robbanékonyabb emelkedők, nem az ilyen hosszú meredekek, de ennyit megér, mert gyakorlatilag az összes ellenfele hasonló típusú versenyző, mint amilyen ő. Két átmenetet látok: harcban a győzelemért vagy kapni fog 6-8 percet és 10.+ helyen érkezik meg.

Johannessen 4. hely, Ati 10. hely, sebaj, ez value volt. Chaves 2. lett (azt hiszem 1.50 volt rá), Guerreiro győzött, pontosan nem emlékszem, de talán még rá is ilyen 1.90 volt, Storer volt az, aki "bekavart", de képes ilyen jó hegyi teljesítményekre, azt hiszem 5.00-8.00 között mozgott a dobogója.

Vyborg, ami nem Dánia
Aleksandr Vlasov kapcsán is van egy tippem a svájci körre, ahol végső wint jósolok, de szerintem a Tour de France-on sem irreális a dobogó (top10 nálam alap). A gond az, hogy ezt az irodák is így gondolják, szóval akkora érték nincsen benne. Vlasov amúgy Vyborgban született (Leningrád területén). Kíváncsi voltam, ki született még ott, alábbi listát dobta ki: Viatcheslav Ekimov és Evgeni Berzin. Mennyi ennek az esélye, hogy a valaha volt öt legjobb orosz/szovjet kerékpárosból három egy 80 ezres kisvárosban szülessen? Ez olyan, mintha nálunk a valaha volt három legjobb labdarúgó bátaszéki lenne.

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 14, 2022, 20:23:35Ez olyan, mintha nálunk a valaha volt három legjobb labdarúgó bátaszéki lenne.
Földrajzilag a Bátaszéktől talán 40 km-re található Gara községből származnak:
- Dunai I. János (Dujmov Iván) olimpiai bronzérmes magyar válogatott labdarúgó,
- Dunai II. Antal (Dujmov Antal) olimpiai bajnok magyar válogatott labdarúgó,
- Páncsics Miklós olimpiai bajnok magyar válogatott labdarúgó,
- Disztl Péter magyar válogatott labdarúgó, az UEFA Kupa döntőjéig menetelő Videoton kapusa,
- Disztl László magyar válogatott labdarúgó, az UEFA Kupa döntőjéig menetelő Videoton hátvédje.

,,Sóstó mellett van egy mocsár, kikapott a Zseljeznicsar."

Gara egy bő 2500 fős község, s nem Vyborghoz hasonlóan egy 80 ezres város.

Bónusz:
A Garától mintegy 20 kilométernyire található Hercegszántón született Albert Flórián.

Kiváló terepmunka, lesz benne szó minimális tippmixről is, de nem az a lényeg

Hosszútávú fogadásokat viszonylag gyakran kötök, őszintén szólva befektetésnek is jó. Próbálom kerülni az alacsonyabb szorzókat, mert nem akarok izgulni 1.40-es szorzóért százezres tétnél hónapokat. Voltak, amik simán jöttek (Real Madrid BL-győzelem, Tottenham top4 stb.), és voltak amik nagyon nem. Jöjjön pár nagyobb szorzó:
  • Chris Froome szakaszt nyert a Tour de France-on (15.00)
  • Argentína nyeri a foci-vb-t (9.00)
  • Tottenham nyeri az angol bajnokságot (15.00)
  • Leipzig (9.00) vagy Dortmund (13.00) nyeri a német bajnokságot

Froome szakaszgyőzelem
Sosem voltam Froome szurkoló, és még finoman is fogalmaztam. Nem tetszett ez az új szponzor berobban a kerékpársportba (Sky/Ineos) és tarolnak című dolog, majd hoznak noname versenyzőket, akikből bajnokok lesznek, miközben szó szerint nem értek el semmit korábban. Ez korábbról lehetne Indurain-effektnek is hívni, aki egészen '90-ig nem igazán volt domináns a hegyekben, majd a Reynolds céget leváltotta a Banesto, mint főszponzor 1990-ben a csapatánál, Indurain pedig ötször nyert zsinórban Tour de France-ot. Froome és Wiggins esetében is hasonló történt, de lássuk be, sosem fog kiderülni az igazság egyik esetben sem (használtak-e teljesítményfokozókat), hiszen a Banesto vezető pénzügyi cég, Sky óriási televíziós társaság, míg az Ineos világ 4. legnagyobb vegyipari cége... (ezek nem bukhatnak el) Szóval igen, lehetséges, hogy Froome nem élt tisztán, mindenesetre nyert, nézegetve a mostani videóit, illetve formáját, olyan állapotban van, mint mikor TdF-et nyert. A wattszámok minimálisan maradnak el, súlyban még jobb is, mint 2017 környékén. Egy biztos, csak szökésből nyerhet, azt is maximum a második vagy harmadik héten. Ekkora szorzón nem hagyom ott, párszázas ajánlatba tökéletes.

Argentína vb-t nyer
Voltak ezek a képek és teóriák a neten, hogy 2001-ben Ronaldinho a PSG játékosa lett, utána vb-t nyert a brazilok, Mbappé 17-ben a PSG játékosa lett, vb-t nyertek a franciák, tavaly meg leigazolták Messit... Meg ez, hogy Eusébio elhunyt, Portugália Eb-t nyert, Maradona elhunyt... (Copa Américát nyertek). Én ezekben nem hiszek, viszont amit tudok: Európa válogatottjai pocsék teljesítményt nyújtanak, rossz nézni a játékukat, küzdeni tudás is kevés, szervezettség is. Tényleg olyan az egész, hogy bárki megütheti a másikat, nincsen kiemelkedő válogatott. Dél-Amerika helyzeti előnyben van, mert Brazília és Argentína most jó. Nem úgy jó, hogy leesik az állad, hanem szimplán nem olyan gyengék, mint az európaiak. Az elmúlt 30 évben először láthattuk, hogy egységesen beálltak egy projekt mögé, játékosok úgy örülnek és küzdenek, mint még sosem (ez Argentína). Egy polarizált nemzetről beszélünk, akiknek kvázi egyetlen önerőből megnyert vb-jük van ('78-as vb-cím egy vicc volt), akkor az kellett, hogy mindenki beálljon egy világklasszis mögé, akinek "csak" tennie kellett a labdákat, csapat annyira egységes volt, hogy mindent elbírtak. Most ugyanez a helyzet: mindenki Messi aranyérméért küzd (Maradona elhunyt, kell a nemzetnek egy hős). Elmondta ezt Di María, Emi Martínez és a többiek is. Ha kell, akkor csúsznak és másznak, olyan simán verték az olaszokat, mintha nem is az Európa-bajnok lett volna az ellenfél. Ha elkerülik őket a sérülések - és kihagyják Dybalát -, akkor megnyerik. Messin érződik, sosem volt még ilyen motivált, csak a vb-re fókuszál, semmi más nem érdekli. Szerencséjére most nem lesz ott a fék, Higuain, szóval innentől kis túlzással, de minden rajta múlik. Utolsó esélye, ráadásul tényleg jó keretet kap maga mellé, innentől nem foghatja semmire.

Tottenham

Conte. Elég lenne csak ennyit írnom, ez a faszi a legjobb, ha nem a nemzetközi kupasorozatokról van szó. Ha azért igazolsz edzőt, hogy a nulláról bajnokot csináljon, akkor Conte kell. Pár éve már inasba tette Klopp - Guardiola párost, vagy 2023-ban, vagy 2024-ben megteszi megint, de szerintem már a következő szezonban. Ez a keret minőségben messze elmarad a Citytől, viszont, ha elengedik a BL-t, akkor a vb (és a kupasorozatok) okozta terhelés miatt a tavaszra elfáradhat a City kerete, így, ha képesek tartani a tempót (5-6 pontos hátránnyal), akkor meglehet a bajnoki cím, hiszen míg a nagyobb csapatok sorra hibáznak majd a fáradtság miatt, addig a kicsik frissebbek lesznek, pontokat rabolhatnak. Tottenham keretében is akad bőven vb-résztvevő, de továbbra is azt mondom: Conte azért érkezett, hogy bajnokok legyenek, erre pedig a legjobb év a 2023-as.

Bundesliga bajnoki cím
Ha megnézzük az utolsó 15-20 forduló eredményeit, akkor azt látjuk, hogy a Leipzig és a Dortmund is 1-4 ponton belül teljesített a Bayern Münchenhez képest. Lewát valószínűleg elveszítik, oké, érkezett Mané, de nem klasszikus támadó, ráadásul azok, akik csak a PL-ben bizonyítottak, eléggé túlértékeltek. Kétségtelen, ismeri a Salzburgot (és az osztrák focit), de közel sem hiszem, hogy úgy szórja majd a gólokat, mint a lengyel. A bajoroknak pedig egy ilyen mindent megoldó támadó kell Müller mellé. Az sem mellékes, hogy sokra tartottam Nagelsmannt, de érződik rajta, hogy nem ő korosztálya legnagyobb tehetsége. Oké, távozott a BVB-ből Haaland, de jött Adeyemi, illetve védelem is erősödött, Leipzignál meg Tedesco, ha összekapja magát, akkor többet kihozhat abból a keretből (hat hónap alatt gyakorlatilag elérte a bajorok szintjét...).

Szia Pozz!

Nagy köszönet a Hotspur top4-ért!
nekem megvolt 4,5-ön!!!!

Zsugorfláció / Shrinkflation

Kíváncsi voltam, mikor vetik be ezt az eszközt a cégek, hiszen az mégsem járja, hogy folyamatosan drágul minden, egy idő után az emberek inkább nem vesznek terméket. Mi is a zsugorfláció?

Az a folyamat, aminek során bizonyos termékeknek csökken a mérete / kiszerelése vagy mennyisége, új, kisebb kiszerelést kap a termék vagy minőségromlás tapasztalható a terméknél,[1] miközben a termék ára változatlan marad, vagy esetleg felárazzák.

Voltak termékek, ahol már megfigyelhető volt, hogy 100 gramm helyett 80 gramm a mennyiség, ár pedig ugyanúgy 500 forint. Már jóval a válság előtt is voltak cégek, akik ezt alkalmazták:



Most valószínűleg rohamosan megnövekedik az ilyen variálás, szóval érdemes lesz figyelni. Olyan termékekből, ami tartós, lehet érdemes beszerezni még a "régi csomagolásos" árut, kicsit előre gondolkodni, nem gond, ha van otthon mondjuk 30 db Twix, ha valaki azt szereti.

Nagyon retro tipp, de kis aprót megért 17.00-es szorzón, hogy Chris Froome szakaszt nyer. Valószínűleg beéri őt majd a mezőny, szökevényekből Pidcock, Powless vagy Ciccone behúzhatná, de szerintem jön majd a főmezőny, viszont a Froome nyilatkozat után - amit a Tour de France előtti héten adott - ezt nem tudta elengedni (olyan wattokat produkált az edzések során, mint fénykorában a TdF-győzelemkor).