Pre-mortem

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


december 15, 2021, 21:43:23, Alk
Most csak megnyitom, legkorábban jövőhéttől.

#1 december 15, 2021, 21:46:00, Alk
Zseniális egy mesesorozat!

https://www.youtube.com/watch?v=IMQPO6OxtmU

Továbbra is a lóverseny trading foglalkoztat, így a napló témáját is ez adja majd. Kisebb-nagyobb megszakításokkal hosszú évek óta próbálkozom vele. A fejlődés nem volt lineáris, az is időbe telt, mire azonosítani tudtam a problémás területeket. Most ezeket javítom vagy próbálom kiküszöbölni, egyszer egy tulajdonságomat célba véve, egyszer a kivitelezésen módosítani, ha az előző meghiúsult. Lassan a kapcsolódó irodalom végére érek. Már sok mindent felismerek magamon, de ez így azt is jelenti, hogy van mit felismerni. Már pedig ezeket jobb volna megszüntetni. Így a következő elhatározásra jutottam: A trade nyitását követően beteszem az SL-t és a take profit szinteket, és a futam előtti percig elvonulok a géptől. Túl sok gyakorlati haszna úgy sincs annak, ha nézem. Persze rögzítem mint mindig, jó kis esti program visszanézni a felvételeket. Ettől arra számítok, hogy el tudok távolodni az események érzelmi hatásaitól. Ha csak az eredményt látom, az minimális érzelmi reakciót vált ki, töredékét annak, mintha 5-8 percig nézném az árak alakulását. Egyébként igyekszem mindenre gondolni (ha már itt tartunk, még a pre-mortem gondolatkísérlet is hátravan), pl hogy hogyan leszek képes nyitás után instant felállni a géptől, azt a konyhában egy csomag pisztácia hivatott biztosítani. Amolyan figyelemelterés és kondicionálás egyben.

"A jó kutatómunka titka mindig az, hogy kicsit alulfoglalkoztatott legyél. Éveket vesztegetsz el, ha nem tudsz néhány órát elvesztegetni."

Amos Tversky

Zajlanak a háttérmunkálatok. Sikerült találni néhány érdekességet, így kezd kirajzolódni, hogy hova folyik el a profit. Szűrve futamokra, oddstartományra, és hogy fav1-ről vagy fav2-ről van-e szó, arra is van irányadás, hogy mit tudnék esetlegesen nyereségesen tradelni. Hátránya, hogy így a futamok 35-40 %-a kiesik. Mondjuk 15-20% eddig is ki volt hagyva egyéb tényezők miatt. Mindenesetre ez elég sok futam ahhoz, hogy ne foglalkozzunk vele, de az majd egy későbbi lépcsőfok lesz.

A nyertes/vesztes futamok aránya rémes, az elmúlt napokban 40% körüli. Ugye barátilag 50% körül kéne lennie, ha vakon csinálnánk. Okolhatnám a közeli stop loss-t, de a 4 tick-et nem nevezném szűknek. Inkább ott van a gond, hogy túl korán nyitok, amikor még se pénz, se trend. Nem fair a profikból kiindulni, de ők olyan 70-80%-os arányt azért fel tudnak mutatni.

Ami pozitívum, hogy a nyertes futamok átlag nyeresége 1,5-2-szer nagyobb az átlag veszteségnél. Biztos ezt is lehetne még jobb arányra kihozni, de igazából a nyertes futamok arányát kell 50% fölé vinni.

Hétköznap, főleg így télen nehéz tradelni, mert mire hazaérek, néha már csak egy helyszín van, de majd jön a tavasz, illetve ott vannak a hétvégék.