Ukrán foci

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Az ukrán foci bejut az Intertotó bajnokságba

2006-01-24 

Az utóbbi néhány év alatt Ukrajna nem tudott csapatot kiállítani az Intertotó bajnokságra, de a 2006-2007-es szezonban erre is lehetőség nyílik. 2005. szeptemberében az UEFA változtatásokat vezetett be a szabályokban: ezek szerint a tornát három menetben rendezik meg az eddigi öt menet helyett – közölte a Podrobnosztyi.

A harmadik menet 11 győztes csapata kerül az európai szinten második jelentőségű sportrendezvény alapkeretébe korábban mindössze 3 klub jutott be. A mérkőzéseket olimpiai rendszerben tartják minden fázisban – otthon és az ellenfél pályáján. Az első kör mérkőzéseit június 17-18 és 24-25-én, a másodikat július 1-2 és 8-9-én, a harmadikat július 15-16 és 22-én tartják.

Korábban az ukrán csapatok nem szívesen jelentkeztek az Intertoto kupára a rövid nyári időszak miatt. Az idei bajnokság május 14-én ér véget, a következő július közepén indul.




Ukrán és orosz részvétel nélkül zajlott a finálé
2006-01-29

Nem kis meglepetésre az azeri Nyeftcsi Baku diadalmaskodott a Moszkvában tizennegyedik alkalommal megrendezett Barátság Kupán, amelyen az egykori szovjet utódállamok labdarúgó-bajnokai vettek részt.

Legutóbbi számunkban már beszámoltunk róla, hogy a tornára tartalékcsapatával elutazó Sahtar Doneck (a Mircea Lucescu vezette ukrán bajnok ezekben a napokban az Egyesült Arab Emirátusokban edzőtáborozik) a C-csoport nyitómérkőzésén 3-2 arányban alulmaradt a moldáv Sherif Tiraspol ellenében, a folytatásban viszont előbb 1-0-ra legyőzték a kirgiz Dinamót, majd 5-1 arányban diadalmaskodtak a türkmén MTTU Ashabattal szemben. A csoportelsőként továbbjutó ukránok azt követően meglepetésre sima, 3-1 arányú vereséget szenvedtek az örmény Pjunik Jerevántól és a kiesés sorsára jutottak.

A Sahtarhoz hasonlóan ugyancsak tartalékcsapatával szereplő házigazda CSZKA Moszkva csoportelsőként jutott tovább az A-csoportból, majd a negyeddöntőben 3-1 arányban bizonyult jobbnak a lett Metalurg Liepajánál. A fináléba kerülésért aztán a hazaiaknak a litván Kaunasz álljt parancsolt. A másik elődöntőt nem rendezték meg... Történt ugyanis, hogy a jerevániak azzal a mondvacsinált indokkal nem álltak ki az azeri Nyeftcsi ellen, hogy a két ország viszonya enyhén szólva sem felhőtlen és nem akartak egy esetleges botrányt a találkozó körül...?

A döntőben aztán az azeri együttes 4-2 arányban bizonyult jobbnak a második játékrészben emberhátrányba kerülő litvánokkal szemben. A tavalyi Barátság Kupa finalistája (a Nyeftcsi akkor a Lokomotív Moszkvával szemben maradt alul) így a torna történetében először diadalmaskodott a viadalon.