Sorozatok

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


The Heavy Water War / Kampen om tungtvannet

IMDB: 7.9
Epizódok száma: 6
Szinkron vagy felirat: Felirat elérhető magyarul

Videotékában található, a feliratot itt találod. Nem néztem még végig, ma volt róla szó a Telex főoldalán, nem tudtam, hogy ebből a sztoriból sorozat is készült, de örülök neki, belepörgettem, felirat jó, képi világ még mostani mércével is nagyon jó, minőségi sorozatnak tűnik.

Megtörtént események alapján készült, rövid sztori: "A második világháború egyik legmerészebb küldetésében a kommandósok felrobbantották a nácik nehézvízgyárát, és így hónapokkal visszavetették az atombomba-fejlesztésüket."

Cikk róla: https://telex.hu/eszkombajn/2023/02/27/gunnerside-hadmuvelet-80-norvegia-masodik-vilaghaboru-nehezviz-atombomba


HBO Max:
Succession kasza (utolsó évad március végén kezdődik)
Snowfall kasza (utolsó évadot most kezdték)
Barry kasza? Jelenleg a harmadiknál tartanak, negyedik kapcsán pedig sokáig még a forgatás sem volt biztos, majd egyre több helyen írtak róla, hogy azzal fejezhetik be a sorozatot

Szépen fogyatkozik az HBO.

Felkerült HBO Max felületére The Weeknd koncertje a SoFi-ból, korrekt munka, hangolódnak a The Idol első évadára, melyet az Euphoria készítőjével közösen csinálnak, főszereplő The Weeknd mellett Depp lánya, Lily-Rose Depp. Az ismertebb nevek között ott van még a 4-szeres Emmy-díjas Dan Levy, 6-szoros Emmy-díjas Hank Azaria és az autóbalesetben elhunyt Anne Heche, akinek ez volt az utolsó szerepe.



Koncertből meg itt egy kis részlet, mondjuk ahol Swedish House Mafia adja az alapot, nehéz rossz fellépést csinálni



Az Amazon Prime is kiadott egy zenés sorozatot, ez is fiktív, de amúgy nem hiába voltak róla kérdések, hogy ez vajon tényleg fiktív-e, mert tényleg olyan, mintha ez a banda létezett volna, de csak egy New York Times best seller könyv szüleménye mind az együttes, mind a történetük.



Mikor engedjük el a guilty pleasure sorozatunkat?

A guilty pleasure egy olyan besorolása a sorozatoknak, amely egy rakás fossal ér fel, de valamiért mégis nézed, megmagyarázhatatlan folyamat, amelyből nehéz kijönni. Minden sorozatfüggőnek van ilyen sorozata, nekem is van. Az elmúlt években ez volt az Outer Banks, Madelyn Cline miatt, illetve a sztori is vitt előbbre, de például gyerekként az Acapulco akciócsoport volt a guilty pleasure (Alison Armitage  8) ). A guilty pleasuret akkor is nézed, amikor rossz kedved, mert feldob, de van olyan pont, amikor eleged van?

Van bizony, amikor nézed és azon kapod magad, hogy minden mást csinálsz, végül már a bűnös élvezetet se nézed, mert már olyannyira sz*r, hogy neked kellemetlen. Na pontosan ez volt velem az OBX3-nál, amikor az új évad első két részét lepörgettem, de szó szerint, hiszen a másfél órából lett 15-20 perc, amit valóban néztem, többi annyira vállalhatatlan volt, mint a hétvégi felcsúti Bocuse d'Or. Kritikán aluli repülős jelenet, olyan klasszikus snittek, ami csak azért kellett, mert jól sikerült a haj vagy a smink, meg kellett mutatni, ki kell tölteni a játékidőt, mert már semmi mondanivaló nincsen.

Egyre kevesebb idő marad a guilty pleasure sorozatokra...

Március 26.  8)


Idézetet írta: Pozzato Dátum március 02, 2023, 09:11:14HBO Max:
Succession kasza (utolsó évad március végén kezdődik)
Snowfall kasza (utolsó évadot most kezdték)
Barry kasza? Jelenleg a harmadiknál tartanak, negyedik kapcsán pedig sokáig még a forgatás sem volt biztos, majd egyre több helyen írtak róla, hogy azzal fejezhetik be a sorozatot

Szépen fogyatkozik az HBO.

Végül ez megvalósult, Barry is megkapta a kaszát, sok sorozatom nem marad 2024-re az HBO-n, ha így folytatják. Kíváncsi leszek, hogy az HBO is beújít majd egy kémes sorozatot?

Netflix: The Night Agent
Apple: Slow Horses + Liaison
Prime: Jack Ryan (kasza év végén) + Citadel (ez már előre megkapta a második évadot, pedig még el se kezdték)
SkyShowtime: Lioness (ez érkezik idén) + Besúgó + Berlin Station (mondjuk ezek nem frissek)

Disney-nek és az HBO-nak nincs új kémes sorozata, nem is nagyon hallottam róla, de lehet majd robbantanak valamit év második felében, mert most ez a trend. Ez olyan, mint a 2010-es évek végén a szuperhősös sorozatok készítése, most a kémek lesznek főszerepben. Akkor a világ - ha nem is tudta -, de egy háborúra készült, szupererők stb. (átvitt értelemben), most pedig a hidegháborúra (szintén átvitt értelemben): kémek, titkok és miegymás.

Snowfall

Április végén jön a zárás, ha megnézzük a rating by episode szekciót,
https://www.imdb.com/title/tt6439752/ratings/?ref_=tt_ov_rt

akkor azt látjuk, hogy ez a sorozat okosan volt felépítve. Emlékszem, amikor 7,7 környékéről indított, kutya se nézte - mondjuk szerintem itthonról továbbra is alacsony a nézettsége -, ahogy elértünk a hatodik évadhoz, most már 8,3-as pontszámon áll, ha jó befejezést kap, ebből lehet egy 8,5-ös, nagyon korrekt sorozat.

Az elejétől ott voltam, mert a '80-as évek, drogkartellek, Los Angeles, CIA, bandaháborúk és társai, mind jó alapnak tűntek. Lassan indult be, de bőven megérte maradni. Kár, hogy az HBO az összes jó sorozatát kaszálja. Nekem nagyon tetszett egy csomó kitekintés a világra, hiszen szó esett benne a Showtime Lakersről, politikáról stb.

Ez azonban mind eltörpül egyetlen dolog mellett, amiben viszont ez a sorozat a legerősebb: jellemfejlődés. Elképesztő, ahogy a karakterek változnak, nem egysíkű senki, mélységek és magasságok vannak, elmennek a falig a szereplők. A legdurvább változáson szerintem Franklin ment át, ez kétségtelen. Az ő "fejlődése" mutatta meg, hogy siker, pénz és hatalom mellett, miként torzul el teljesen az ember.

Megkockáztatom, hogy ez a sorozat majd valamikor májusban vagy nyáron lehet itthon felkapott, miután valamelyik nagyobb portál ír róla. Igen, így hat év után majd felfedezik, mert ez tipikusan az az alkotás, ami amíg megy, addig alig nézik, majd akkor lesz kult, amikor már rég vége. Ehhez azonban elengedhetetlen a jó zárás. Mert ilyen esetekben mindig az utolsó rész a kulcs, ha az emberek nem nézték hetiben.

Emlékszem, hogy a The Man in the High Castle körül kezdetben nem volt akkora a hype, majd sokan a 3. évad környékén kapcsolódtak be, de ott már kezdett hanyatlani a sorozat. A zárás miatt pedig sosem lett belőle alapmű, ott épp ellenkező utat járt be a történet: 8,4 vagy 8,5 környékéről rajtolt (de lehet még volt 8,7 is), majd végül 7,9-en zárt az utolsó rész miatt.

Az elgondolás ott is jó volt (mondjuk volt hozzá egy erős alapmű), de túl sokat akartak. És ebből is látszik, mennyire nehéz olyan sorozatot építeni, amit majd később megnéznek az embernek, ha mondjuk lemaradtak róla akkor, amikor épp ment valamelyik platformon.

The Night Agent (netflix)


A felénél járok, eddig csak alátámasztani tudom az általam hallott pozitív kritikákat. A téma mondhatnánk lerágott csont; de az a fajta csont, amit szeritnem a többség szeret rágni és sose unalmas.

USA, Fehér Ház, elnök, alelnök, ügynökök, FBI, ki konspirál? ki az áruló stb. ;D


Idézetet írta: Latzka Dátum április 03, 2023, 13:18:40The Night Agent (netflix)


A felénél járok, eddig csak alátámasztani tudom az általam hallott pozitív kritikákat. A téma mondhatnánk lerágott csont; de az a fajta csont, amit szeritnem a többség szeret rágni és sose unalmas.

USA, Fehér Ház, elnök, alelnök, ügynökök, FBI, ki konspirál? ki az áruló stb. ;D



https://www.sorozatjunkie.hu/2023/03/24/pilot-mustra-the-night-agent-1x01/

Ez volt az első pozitív kritika a sorozattal kapcsolatban, amit olvastam, mindenki felejthetőnek írta, viszont ugye óriási nézettséget hozott, mert a Netflix általában nagyon promózza az ilyen középszerű sorozatait, amikre így rácuppan mindenki, kapnak egy viszonylag jó pontszázamot 70% körülit, berendelik a második évadot. Jönnek még pluszban a fizetett kritikusok, mint a The Last of Us esetében, akik feltornázzák a hype-ot, kiemelkedő kémes sztorinak írják, ez a tökéletes recept.

Jó kis kritika; nálam ül, amit írnak pl. ez is:

"Mélység ugyan nem sok van benne, de kellemesen izgalmasan bontották ki a helyzetet"

Néhol érződik, hogy alacsony költségvetésű sorozat, de nem zavaró. A főszereplő páros jó választás volt; jó a kémiájuk; várom, hogy ledaráljam a további részeket.


Suck Session


A 2. és 3. évadban 9.8-as rész volt a max, de most a Succession emelte a tétet, eddig 14 ezer szavazat után (máshol ennyien szavaznak komplett egy egész sorozatra, nem egy részre...), szóval jelentős minta után, a Connor's Wedding rész 10.00 ponton áll. Ez is egy olyan sorozattörténeti kiemelkedő epizód volt, mint anno a fánkos. Kár ezért a sorozatért, hogy kaszálták.

Mindeközben Zámbó Jimmy után az RTL folytatja a kiváló sorozatait, Mellékhatás második évada simán egy kiemelkedő külföldi sorozat is lehetne minőségben. Az RTL ráment a streamingre, jól tették, TV-nek nincs jövője, TV2-nél jönnek folyamatosan a '90-es és 2000-es évek rebootolt műsorai, mert a Fidesz nem képes újdonságot összerakni. Ezzel a TV2 masszívan a legnézetebb csatorna, de ebben most már semmi meglepetés nincsen.

A múltban élnek, illetve ott is tartanak néhány millió embert, mert a TV-ben elvileg minden elérhető... Miközben, ha az Amazon tényleg beváltja az ígéretét, akkor elvileg ősszel már jöhetnek a PL vagy NBA-meccsek a platformra Magyarországon is. Ha jól tudom, akkor Angliában elérhető a Premier League, LaLiga és egyéb topligák (az Apple MLS-packhoz hasonlóan). Összes meccs, azt nézel, amit akarsz. Az olasz Prime-on ott a Serie A, lehet azt is kiterjesztik majd, bár szerintem annak tuti kell még 1-2 év.

Ez egy érdekes cikk:
https://telex.hu/szorakozas/2023/04/13/hbo-max-discovery-warner-streaming

Abban igaza van: HBO-nak annyi, mind brandnek. Ezen nincs mit vitatni, ez a Zaslav-féle irányvonal nem járható út, ráadásul jelenleg négy platform is ugyanarra próbál építeni: szuperhősök és fantasy. A Netflix, Prime, HBO és a Disney számára is ez lesz a prioritás a következő években, próbálják butítani a platformot - hogy minél több előfizetőjük legyen -, franchise-ok építésébe kezdenek, esetleg a meglévőket bővítik.

Ez a négy platform egymás elől szívja majd el a felhasználókat, mert ugyanabba az irányba indultak el. Valószínűleg monitorozták a társadalmat, mire lenne igény, ellentétben például az Apple vagy SkyShowtime csapataival. Ők inkább készítenek valami trendtől eltérőt, mondhatni hazárdíroznak, de pontosan emiatt lesznek előnyben, mert nem a biztos profitot akarják, hanem kockáztatni.

Az HBO minősége romlik, ez tény, amiket berendeltek, azok fel sem érnek majd a Sopranos, Wire, Succession vagy a Veep szinjtére, de nem is ez a cél. A trashre ugyanis igény van, ha nem lenne, akkor nem a Netflix lenne még mindig a piacvezető.



Amikor nézi az ember a Netflix heti nézettségi rangsorát, rendre elképed, hogy a követők legnagyobb része a trasht nézi, olyan sorozatokat/realityket, ami sok esetben még a közepest sem éri el szintben. Ez van, pontosan ezért népszerű a TV is, hiszen az emberek többsége nem akar gondolkodni, inkább valami butyuta fost akar nézni, elég csak azt a retrohullámot megnézni, amit a TV2 is beindított a Szerencsekerékkel és más vállalhatatlan műsorral.

Mindenki kinevette évekkel ezelőtt az Apple csapatát, mondván, minimális sorozattal indulnak, nem vesznek semmit, mit akarnak így? Én sem értettem, de sejtettem, valami tudatos (vagy tökös) lehet emögött. Az Apple még 2020 közepén emlékeim szerint 2-3%-os piaci részesedéssel bírt, most ez 6-7% környékén van, 2023 végére szerintem meglesz a 8%. Nincsen vásárolt sorozatuk, csak saját tartalom, Emmy-díjakat nyernek, Golden Globe szobrocskákat húznak be, egyre több és több az elit cucc náluk, míg a riválisok hanyatlásnak indultak.

Jól látható a Netflix visszaesése, gyakorlatilag ezt nem lehet megakadályozni, hiszen az inflációs válság pont azokat fogja érinteni, akik anno olcsón előfizettek Netflixre, mondván, kevés pénzért is rengeteg sorozatot kapnak, olykor kiemelkedőt. A Netflix elve az volt, hogy 100-ból úgyis betalál 5. A gond viszont az, hogy míg mondjuk a Netflix két év alatt megcsinál 80-100 sorozatot (és ebbe nincs benne a temérdek reality), amiből 5%-os sikerküszöbbel dolgoznak, addig az Apple 30 sorozatából ennyi idő alatt minimum 10-12 lesz jó (30-40%).

Az Apple ezt az egészet négy éve kezdte, tavaly már az Emmy-díjátadón a kiemelt kategóriák díjazásában már másodikok voltak az HBO mögött, megelőzték a Netflixet. És a trend is jól látható: míg korábban a Netflix, illetve tavaly az HBO esetében is olyan sorozatok nyertek, amik kifutóban vannak, addig az Apple folyamatosan újabb címeket ad a különböző díjátadókra. Lehet erre legyinteni, hogy óóó, hát kit érdekelnek ezek a hülye díjak?

Egy idő után bizony minden embert, ugyanis abban a kis idejében majd nem akar egy 60%-ra értékelt sorozatot nézni, amiről még a haverjai is azt mondják, hogy ez gyenge, hanem ő is a prémiumot akarja, ami 80-90%. Ez pedig jelen állás szerint, egyre inkább az Apple és a SkyShowtime felületén lesz elérhető. Míg a Netflix, HBO, Disney és társai leginkább fantasy könyveket, szuperhősös produkciókat vásároltak, addig az Apple és a SkyShowtime megvette korunk legjobb íróit és rendezőit.

Egy rakat könyvbe öltek pénzt, sokszor valós sztorikba, mert bizony: nem a fantasy és a szuperhősös témák a jövő, még akkor is, ha most mindenki ezt hiszi. A legnagyobb igény ugyanis az elmúlt években a valós eseményű sorozatokra mutatkozott. Mi volt az elmúlt 10 év legnagyobb dobása? A Chernobyl. Az HBO azt kiválóan megérezte, de mégsem azon az útvonalon indultak el, pedig rengeteg a feldolgozatlan téma. Az Apple mit csinált? A sorozatok mellett olyan sztorikba ölte a pénzt, mint a Tetris c. film, ami olykor kissé butyuta, de heteken át csak erről volt szó.

És érdekes az egészben, hogy a Netflix is jó helyen kezdett keresgélni, hiszen a Narcos sikersztori volt, vegyítve a valós és fiktív elemeket, de ahelyett, hogy maradtak volna ők is ezen a vonalon, elengedték a dolgokat. A nagy platformoknak volt egy jó iránya, de végül mindenki lemondott róla, mert inkább a biztos bevételt akarják. Azt, amivel évekre vagy évtizedekre be lehet rántani az embert, legalábbis most ezt gondolják.

Azért a Prime Video piaci részesedése szerintem kamu, úgy tudom külföldön alapból jár mindenkinek, akinek Prime előfizetése van (gyorsabb csomagkiszállítás), de nem nézik közel sem annyian, hogy a Netflixet egyáltalán közelítse.

Idézetet írta: vmlinuz Dátum április 13, 2023, 21:53:59Azért a Prime Video piaci részesedése szerintem kamu, úgy tudom külföldön alapból jár mindenkinek, akinek Prime előfizetése van (gyorsabb csomagkiszállítás), de nem nézik közel sem annyian, hogy a Netflixet egyáltalán közelítse.

Igen, ez egy nehéz kérdés, hogy a Prime pontosan mekkora részesedéssel bír, mert a 2022-es Q4-es adatok alapján már ők vezetik a piacot, bejelentették, hogy 200+ millió előfizetőjük van, de még mindig nem tudni, ebből mennyi a klasszikus Prime-előfizető. Az biztos, hogy az Amazon vezetése lehozta, hogy több, mint 100 millión nézték meg a Gyűrűk urát, amikor felkerült a platforma. Az, hogy ez ferdítés volt-e, nem tudom, illetve, hogy mennyi a rendszeres nézőjük, szerintem tuti közelében sincs a Netflixnek (de még a Disney számait se érik el).

Mondjuk ez is egy marketing, hogy így népszerűsítik a tartalmaikat, végülis, van egy 200+ milliós táboruk, ha valami olyan sorozat jön, mint a The Boys, Jack Ryan stb., népszerű lesz, akkor egyből akad jelentős nézőszámuk. Elvileg ugye a Prime ebbe a régióba is bevezetné azt, ami már külföldön megy, hogy külön kis előfizetői füllel elérhető lesz a Prime felületéről az NBA vagy Premier League meccsek.

Az Apple TV+-nál ez már megvan, aki akarja, nézheti az MLS mérkőzéseit. Ha jól láttam, akkor Olaszországban a Prime előfizetők nézhetik a Serie A találkozókat, Angliában már jó ideje van PL, ez majd megint újabb előfizetőket hozhat nekik...