Csak megfontoltan

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


 A következő csapat akinek a példáján bemutatom a "szériák megszakadására való fogadás" stratégiáját a Gladbach lesz. Ők az utóbbi pár évben egy nagyon masszív védelmet és egy egész pofás kontrajátékot raktak össze, 11/12-ben volt egy kifutott bravúrjuk, abból a csapatból többen távoztak, így tavaly már egy reálisabb 8. hely lett a vége. A meccseik sorrendben:

WDLDDL *(W) LWDWL DWDWDDW *(L) DLDWDWLW


Ők annyira kiegyensúlyozott középcsapat, hogy szebbet nem is igen találni. Nincsenek hosszú szériák, konkrétan 1x SEM fordult elő, hogy egymás után 2x nyerjenek, veszítsenek. (Ami azért nyilván szélsőség, részben a sok döntetlen is okozza, de azért figyelemreméltó.)


A fordulópontok -
1, gyenge rajt után egy Frankfurt elleni HAZAI meccsen tudtak nyerni, meg is indult felfelé a szekér kicsit.
2, volt aztán egy 7 meccs alatt 3 win - 4 döntetlen sorozatuk, idegenben aztán a Nürnberg ellen meg tört ez a döncik miatt kicsit fals széria.
3, eddigre nagyjából már sejthető volt, hogy nagy bravúr és az riválisok meccseinek szerencsés alakulása is szükséges lenne ahhoz, hogy EL indulást érő helyen végezzenek. Nagy fordulat már nem volt, továbbra sem futottak hosszabb nyerő-bukó szériát a szezon végéig.


A Gladbach sok döntetlenje miatt nem igazán tudott kirajzolódni egy nyerő-vesztő széria, de ez is azt mutatja, mennyire stabilak, kiegyensúlyozottak. Tehát őket jövőre is szépen lehet játszani erre és persze döntetlenre is, nem valószínű, hogy szériában 3-4-et bukjanak, de annyira nem is jók, hogy egymás után hozzák a győzelmeket.

A harmadik liga ahol szoktam ezt alkalmazni, az a Premier League, innen most a Swansea-t hozom példaként. Tőlük az első évükben mindenki kiesést várt, aztán meglepetésre csont nélkül maradtak bent, aztán mostanra már nagyon úgy tűnik, hogy masszív középcsapattá váltak. Az eredménysoruk 12/13-ból:

WW LLLD W   LDD   WDWW   LLDD   WDDWD   LWLW   LLLDDLD   W LL

A leghosszabb bukó szériájuk három meccsből állt, a jó szezonkezdet után otthon verte őket az Everton meg pl. Stoke ellen idegenben maradtak pont nélkül, nem ők az egyetlenek a ligában... A hajrában aztán Arsenal - Tottenham - Chelsea - MU volt a sorsolásuk, nem sikerült pontot szerezni. Ott tehát ismét várható volt, hogy az előtte lévő LWLW hullámvasút bezony jó nagy zuhanórepülésbe fog kezdeni, meghát őszintén szólva el is fáradtak ők tavaszra, a 9. helyük is bőven bravúr ezzel a kerettel, meg a 10 meccs/1 győzelem "hajrával".


Elég jól szakadtak tehát itt is a szériák, amikor már várható volt, csak a viszonylag sok döntetlen nehezítette volna a helyzetünket, ha a győzelmükre fogadunk épp.


Igazából ennyi, a végére még pár általános jó tanács, amik segíthetnek a szériák megtörésének megtalálásában:


- visszatérő kulcsjátékosok
- előző 1-2 meccsen már bíztató játék, amiből nem lett ugyan győzelem, de önbizalmat meríthetnek belőle a srácok, és mondjuk a következő
meccsükön bennük lesz a bizonyítási vágy pluszban is.
- edzőváltás, bár ennek nem mindig/azonnal van meg a pozitív hatása
- meg fog szakadni a jó sorozat, ha a csapat túl van egy könnyebb jó sorozaton, ahol erőn felül teljesített, és az elvárható 11. helyezés helyett mondjuk már a 6.-on áll. Jönni fog a keményebb sorsolás, elfogy a lendület, 1-2 kijózanító vereség, és a "helyükre is kerülnek" egyből a fiúk.
- pozitív sorozat idegenben, negatív sorozat pedig otthon törik meg általában
- ha a pozitív sorozat a vártnál tovább nyúlik, mert mondjuk a könnyebb ellenfelek után a Swansea nagyot küzdve megveri az Arsenalt is, akkor NE VERESSÜK ŐKET, mert ez a siker aztán plusz energiát adhat nekik, ami tovább lökheti őket még 2-3 meccsig is akár.

#227 június 13, 2013, 19:54:41, fcbayern
Kis szünet után ezúttal egy másik témával folytatom a naplómat. Mivel főleg meglepetésekre játszom, 2,0x alatti oddsokra maximum DNB esetén, így számomra fontos tudni, melyik csapatoktól várható, hogy borítja a papírformát egy meglepő győzelemmel, vagy vereséggel. Azt fogom vizsgálni, hogy hány ilyen 3,25x odds feletti győzelme-veresége van az egyes csapatoknak, ezt otthon avagy idegenben érték el, illetve hogy a szezon melyik szakaszában.

Már készülőben a dolog, később csatolom ide a naplómba is a kész statisztikákat.  :ok:

Elsőként az angol bajnokság 12/13-as szezonjára csináltam meg a táblázatot. A kiesőket és a top 4-et szándékosan nem vizsgáltam, náluk úgyis döntetlenre érdemes tenni, ha úgy érezzük, hogy nem lesznek képesek nyerni. Annyira ritkák a meglepő vereségeik, hogy arra fogadni, hogy mondjuk a MU otthon kikap a West Hamtől, hát több mint vakmerő. A döntetlen meg mindig benne van a pakliban, vagy hogy egy ismerősöm bölcs gondolatát idézzem: "minden meccs 0-0-ról indul, úgyhogy jó eséllyel úgy is ér véget."  ;D

Igazából aki ismeri a PL csapatait, annak sok meglepetést nem tartogat majd a dolog. A hagyományosan masszív csapatok kevésbé hajlamosak meglepő győzelmekre, vagy nagy botlásokra (Villa, Stoke, Everton pl.), viszont minden évben van pár garantáltan megbízhatatlan csapat. Ilyen volt a Wigan amíg ki nem estek végül, a feljutó Southampton, az őszinte focit játszó Swansea, vagy a fogalmatlan Liverpool. Érdemes lesz amúgy megnézni, hogy az idén feljutó csapatok közül melyik milyen felfogásban játszik, és mennyire fogják a 2. ligában mutatott játékukat felvállalni a PL-ben is. Amelyik csapat nem ezt a West Ham féle biztos védekezésre épülő taktikát fogja csinálni az (egyrészt jó eséllyel kiesik  ;D ), másrészt valószínűleg meg tudja majd lepni a top10 csapatait is.

A 3,25x feletti kimetelek közt természetesen sok volt a hazai vereség/idegenbeli győzelem, ez nem szorul sok magyarázatra. A papírforma az átlagosnál többször borult amúgy a november-decemberi időszakban, mikor a szigetlakók egy csomó meccset ledarálnak. Ebben az időszakban minden évben van 3-4 csapat, akinek sikerül fordítani az addigi pozitív-negatív szériáján.

A döntetlenek és egy gólos győzelmek után (http://www.sportfogadas.org/forum/index.php/topic,7889.210.html) legutóbb a meglepetésekre képes illetve a kiszámíthatóbb csapatokat kezdtem el összeszedni az angol ligából, most pedig következzen a német. Ezúttal táblázat nélkül, egyszerűen csak leírom, miket mutat a statisztika és a tapasztalat:

meglepetésre játszható csapatok:

bremen - ők hagyományosan őrült csapat, tavaly a szokásosnál kicsit kevesebb meglepő bukóval. Távozott viszont Schaaf, így rájuk külön is érdemes lesz odafigyelni, hogyan alakulnak át, milyen irányba indulnak majd meg.
stuttgart - tavaly gyalázat gyengén szerepeltek, ami magával hozott egy rakás 3,5x oddsos vereséget is. nem tartom amúgy valószínűnek, hogy jövőre megint a top10-en kívül végezzenek, kicsit kiegyensúlyozottabb játékot várok tőlük.
hamburg - ők a legkiszámíthatatlanabb bagázs évek óta a bundásban, otthon bármelyik nagycsapatot képesek elkapni, de ha a védelmük éppen tippmixelt, akkor bárki ellen jók egy 0-3-ra is.
schalke - a jó öreg schalke, feltétlen helyük van a listán. sose lesznek bajnokok, és ezt főleg a sok érthetetlen vereségüknek köszönhetik minden egyes évben, szeretjük őket.
dortmund - ők külön kategória. nem tudni mit hoz ki belőlük ez a szezon, ahol minden fronton csak egy lépéssel maradtak le a győzelemről, illetve mennyi távozójuk lesz, hogyan tudják pótolni, minden esetre érdemes figyelni rájuk.



és végül, akiktől ne várjunk sok bravúrt/lebőgést:
mainz - helyükre kerülnek ők lassacskán, szépen a tabella közepe táján, nemigen verik ők el a nagyokat, de kicsik ellen sem szoktak kiszopni.
nürnberg - ők egy hangyapöcörőnyit talán gyengébb kerettel rendelkeznek a mainznál mondjuk, de már évek óta elég simán hozzák a bentmaradáshoz szükséges pontokat, általában olyan meccseken, ahol "el is várjuk tőlük".
gladbach - továbbra is a masszív védekezésre építenek, de az előző kifutott, bravúros szezon után idén már a reálisabb 8. helyen végeztek. jövőre is hasonlóra számíthatunk, kevés meglepő eredménnyel.


két érdekes csapat, akik említésre érdemesek:
frankfurt és freiburg, idén mindkét csapat erőn felül teljesített, így persze viszonylag sok meglepő eredményük volt. hacsak a nyáron nem tudják valahogy elkerülni, hogy kulcsemberek távozzanak, akkor jövőre már a top10 is inkább csak a frankfurtiak számára realitás.

Folytassuk a készülődést a 2013/14-es szezon rajtjára. Az előző oldalakon volt már szó döntetlenekről, 1 gólos győzelmekről, most pedig általánosságban kerestem az olyan csapatokat a top ligákból, amelyek leginkább hajlamosak a meglepő eredményekre. A széria utolsó tagja a spanyol bajnokság lesz, lássuk itt kik a kedvencek:

Rayo: az örök kedvenc, mióta feljutottak még egyszer sem láttam őket normálisan védekezni, viszont őszinte, direkt passzos támadásokat vezetnek, náluk már szinte az a meglepő, ha lejön a papírforma.  ;D

Sociedad: már idén is sok meglepetésük volt, ami aztán egészen a BL selejtezős helyig vitte őket. Jövőre akár BL, akár EL tagok lesznek végül, hétszentség, hogy a többfrontos harc meg fogja haladni az erejüket, és sokszor fognak eléggé vállalhatatlan vereségeket összehozni. Visszatérnek szépen a szokásos baszk módihoz, hogy otthon nagyon erősek, idegenben viszont csak elvétve nyernek meccset.


Valencia: másik kedvencem, ha néha rájuk fogadtam, már 10 perc után megbántam, mikor láttam milyen ökör módjára tevékenykednek a védőik, képesek Segunda szinten játszani bármikor, sose szabad rájuk fogadni.  :ok:


ATMA - ők lesznek a 2013/14-es szezon legőrültebb csapata, meglátjátok. BL-ben a 8 közé jutnak, a bajnokságban meg az EL helyekről is lemaradnak, annyira nem tudnak majd egymás mellé tenni 2-3 győzelmet se szériában.  :D  Idegenben kötelező lesz őket veretni, kasszasiker.


és akiknek a meccsein nem érdemes túl sok meglepő eredményre számítani:

Osasuna - összetehetik a két kezüket, hogy még az első ligában rugdossák a lasztit, ők szokták a Primera legunalmasabb meccseit játszani, semmi bravúr, a vereségük meg ritkán fizet jól, és tenni se igen érdemes rá, annyira szeretnek ikszelgetni... :'(


Barca - Real, sajnos a realitás az, hogy más csapat jövőre sem tud beleszólni a bajnoki cím sorsába, annyival járnak a mezőny előtt. Ellenük fogadni még nekem is vakmerő, így másnak sem tudom jó szívvel ajánlani a veretésüket.  :(


A Getafe - Espanyol duó meccsein ritkán fog nyerni az esélytelenebb, és a Granadának sem lesz még egy ilyen szezonja, ahol ennyi bravúros győzelmet tud összemákolni, így szerintem nekik véget is ér az kalandjuk a Primerában jövőre.


természetesen az összes elemzésemet érdemes frissíteni a nyári átigazolások hatásaival majd júli végén. Nem kizárt, hogy érkezik egy gólvágó egy addig kiszámítható középcsapathoz, akik azután majd fossák a nagy szorzós győzelmeket, amíg ki nem pukkadnak. És persze az ellenkezője is megtörténik majd pár helyen, hogy távozik mondjuk egy CDM meg egy belső védő, és hopp, rögtön megindulnak lefelé pár vállalhatatlan vereséggel.