Vuelta 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Fontos megjegyezni a második hét előtt:
- a Vuelta időjárási viszonyai messze nem ideálisak, a pihenőnapot például többen amiatt kezdték fáradtan, mert hajnalban érkeztek meg szállásukra, ugyanis a gép nem tudott leszállni a reptéren ott, ahol kellett volna, ezért egy 3 órás buszútra kényszerültek.
- a vacsora a hotelekben alig volt, minőségi étkezés tehát a fárasztó szakasz után elmaradt
- szinte minden versenyző elmondta, hogy ez nem pihenőnap volt, hanem egy merő káosz
- nagyon kevés csapat volt szerencsés, jelen esetben a Jumbo-Visma és a Quick Step tudta csak rendkívül hosszú utazás nélkül megúszni a transzfert a városokat között
- Bardet élesen kritizálta a szervezőket, hogy minek ilyen hosszú és felesleges repülős transzfer
- pályabejárás nem volt, ugyanis mindenki zárt térben edzett a szakadó eső miatt a holnapi időfutamra
- rendkívül sok versenyző kritizálta az idei Vueltát, gyakorlatilag mindegyik napra jut valami, ami az időjárás miatt jön létre, viszont sok esetben erre a szervezők nem tudnak reagálni megfelelően

Annyira adná magát, hogy ma Remcoé a szakasz, de az idei Vuelta nem igazán így működik :laugh:

Érdekes lesz az biztos, főleg Kuss illetve a Touron nagyot menő Vinge eredménye is.

Ganna visszavágóra készül a vb miatt, szóval szerintem inkább az olasz sikerében lehet érték. Élesnek tűnt a Vueltán, Ineosból talán egyedüliként. Amire kíváncsi leszek, hogy a nagyok mit mennek. Ilyen sík kronón így nézne ki elvileg az erősorrend: 1. Remco 2. Thomas 3. Roglic 4. Vingegaard 5. Almeida és Ayuso 6. Vlasov 7. Mas

Ezen távon egy Evenepoel csúcsforma esetén olyan 30 mp-et kell kapnia Roglicnak, 30-40-et Vingegaardnak, Almeida - Ayuso 1 perc környéke, Mas olyan 1.30. Ez viszont biztosan nem így lesz...

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 05, 2023, 11:59:08Ganna visszavágóra készül a vb miatt, szóval szerintem inkább az olasz sikerében lehet érték. Élesnek tűnt a Vueltán, Ineosból talán egyedüliként. Amire kíváncsi leszek, hogy a nagyok mit mennek. Ilyen sík kronón így nézne ki elvileg az erősorrend: 1. Remco 2. Thomas 3. Roglic 4. Vingegaard 5. Almeida és Ayuso 6. Vlasov 7. Mas

Ezen távon egy Evenepoel csúcsforma esetén olyan 30 mp-et kell kapnia Roglicnak, 30-40-et Vingegaardnak, Almeida - Ayuso 1 perc környéke, Mas olyan 1.30. Ez viszont biztosan nem így lesz...

Biztos lesz olyan eredmény, amit el sem fogunk hinni, hiába számítunk a meglepetésre ;D

Persze meglátjuk, hogy mi lesz a vége, de én Remco győzelmében most nagyon hiszek. Ilyen tüzet még nem nagyon láttam versenyzőben; szerintem ez a tűz (düh) ma wattokban is jeletkezni fog és verni fogja a mezőnyt.

Ganna majdnem 56-os átlag; rendesen odatette ezt Pippo :ok:

Kíváncsian várom összetettre most milyen szorzókkal jönnek ki; azt hiszem a bukik vakarhatják a fejüket most rendesen :)

Szamomra ertelmezhetetlen Vinge tovabbra is.
Oke a TDF ITT az mas volt, nyilvan az volt a foversenye es nem a vuelta. De ott agyonvert mindenkit percekkel, most meg kb futottak meg kategoria.

Valamelyik szakaszon gyomorbántalmai voltak illetve a formája a TDF-re volt belőve; gondolom 1 hónap múlva nem lehet valaki megint csúcsformában. Pozzato biztosan képben van, hogy ki tudott a Tour után jó Vueltát menni vagy akár nyerni; nekem erről lövésem sincs. De az biztos, hogy furcsa így látni a Tour de France győztesét, hiszen ott kb. legyőzhetetlen gladiátornak tűnt, most meg egy láthatatlan hangyának. Igaz, nincs olyan egoja, mint Remconak, így a dán ezt elbírja :)

U.i.: Ja és akár a hegyekben még meg is nyerhetné a versenyt ezt ne feledjük, de azért most nem erre hajlik a dolog.

Vingegaard esetében ez a Vuelta-dupla viszonylag későn jött, mint ötlet. Ha jobban megnézzük, akkor a dán az Armstrong-féle egy év / egy csúcsverseny felkészülést csinálja, egy maximális teljesítmény, azon belül is csak 3-5 szakaszon kifejtve. Pogacar esetében 3 csúcspont van egy évben (Flandia-LBL környéke, TdF, majd Lombardia), Roglic ezt az évet kettővel csinálta (Giro és Vuelta), viszont ezek a csúcspontok mások.

Ha egyetlen kiemelkedő eredményre koncentrálsz, akkor ott megalázhatsz mindenkit (plusz nem jön rosszul egy kis anyag is). Armstrong esetében ezért volt az, hogy a többi versenyen verhető volt, mint ahogyan Ullrich és a többiek is, akik szintén így készültek. A TdF-Vuelta kiemelkedő eredmény amúgy azért is ritka, mert régebben ugye máshol volt a Vuelta, az is tavasszal ment, mint a Giro (április-május), így az 1995 előtti eredményeket felesleges nézni.

A 2000-es években a Vuelta nem igazán volt felkapott az Armstrong-szintű sztárok körében, spanyolok privilégiuma volt, viszont 2010-től azért próbálkoztak duplákkal. Quintana például két dobogót is tudott hozni, mint ahogyan Froome kétszer is, ebből 2017-ben megcsinálta a duplát. Ha nincs az a bizonyos időfutam, akkor Roglic is megcsinálta volna a duplát, így végül csak második lett a TdF-en, első a Vueltán, de az megint egy különös év volt (2020).

Vingegaardnak ez az első ilyen duplája, másfelől, ahogyan írtátok, ez egy másfajta kronó. Ez Ganna vagy Evenepoel-féle kronó, valószínűleg egy TdF-en is kapott volna tőlük Vingegaard. Ez a hátránya amúgy annak, ha nagyon egyetlen csúcspontot célzol be magadnak. A többi versenyen sebezhető vagy, ha pedig a kiemelt versenyen történik veled valami, akkor vége a szezonodnak.

Vingegaard esetében ráadásul a cucc, amit a Jumbótól kap, olyankor hat a legjobban, mérlegen kiszámítva minden, podcastekben is beszéltek erről, hogy ez szinte egy tudomány, hogyan lehet kiélezni a csúcsformát teljesítménynövelőkkel, amikor gyakorlatilag legyőzhetetlen vagy. Utána meg egy "szimpla ember". A nem született tehetség esetében, akiben nincs meg az "alapzseni", hogy amúgy is jól szerepeljen bármilyen versenyen (mint Pogacar, MVDP, Evenepoel stb.), ez egy eléggé látványos visszaesést produkál a kiemelt csúcsformához és a szezon többi eredményéhez képest.

Kijöttek a szorzók:

Roglic 2,10
Evenepoel 4,33
Vingegaard 4,50
Kuss 4,50
Ayuso 12,00

Hiába jól sült el a mai szakasz is Kussnak, de átpörgetve, hogy még milyen szakaszok fognak következni, azok alapján valahogy most már nem bírom elképzelni, hogy megnyerje a Vueltát. Pénteken, szombaton brutális szakaszok jönnek és  később még majd ott az Angliru is (17. szakasz)

És bár mutatósan néz ki, de egyre jobban afelé hajlok, hogy ez a 3 opciós végső win lehetőség most már lassan átcsap abba, hogy ez teher a Jumbonak. Szerintem nehéz így taktikát építeni, amíg ez a helyzet; a hegyekben pedig a jó taktika nem hátrány ??? 

Nincs szerencsém, pedig reméltem egy Roglic és Evenepoel 3.00-3.00-as szorzókat, abban lehet volna érték, mondjuk így is megoldható, ha valaki pluszban akar zárni. Kettejük között fog lemenni a meccs az első helyért, aztán Evenepoel lehet annyira kifárad, végére Vingegaard, Almeida, Ayuso vagy Vlasov bejön másodiknak. Vlasov amúgy is kiváló utolsó hetes versenyzől, meg Almeida is.

Vuelta a Espana: Roglic jó formában

A Jumbo-Visma mellett van még egy csapat, aki összetett több versenyzőt is ad a top10-be, de eddig nem igazán voltak középpontban, na de majd most! Olvasd tovább


Szerintem fizikálisan szinte képtelenség megcsinálni ezt a duplát, cucctól függetlenül most amivel mennek, de Froome csak megcsinálta.
Régebben sem nagyon ment ez, aztán persze nem tudom Armstrongnak ment volna-e ha ráfekszik erre.
Amit tudok, Marco Pantaninak ment a Giro/Tour dupla, ami zseniális nyilván, de az se ma volt hanem 1998--ban  ;)
Másra nem is emlékszem mióta én kerékpárt nézek, de lehet volt más duplázó is.

Kuss jobban szereti a pezsit ;D

Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.


Vegyük azt, hogy senki sem cuccol, szimplán csak nézzük a dupla lehetőségét. A Giro - TdF vagy TdF - Vuelta. Mindkettő között egyetlen hónap van, viszont csak olyan versenyző tudná ezt megcsinálni, aki kiemelkedik a mezőnyből. Ez önmagában nem elég, bivalyerős csapat kell hozzá és egy testhezálló útvonal. Azért nem futjuk át részletesen kik dupláztak, mert 2000 előtt rengeteg ilyen történt:
1947 és 2000 között: 16
2000 után: 1

A mezőny jelenleg jóval erősebb, mint Coppi, Merckx és Anquetil korszakaihoz képest is. Az 1980-as évekig nem igazán fordítottak nagy figyelmet az időfutamokra, például Anquetil kiemelkedő kronós volt, így mivel akkoriban rajta kívül nem igazán akadtak hasonló képességű kronósok (Poulidor - MVDP nagyapja - is ilyen 40-60 mp-re volt tőle, többiek meg 2-4 percre), ezért, amit megszerzett időfutamon előnyt, azzal jól tudott gazdálkodni. A Girót például úgy nyerte, hogy ment egy kiváló időfutamot, onnantól pedig csak menedzselte az előnyt, hogy ne fárassza le magát a Giro - TdF duplára. A Vueltát 1963-ban dettó ugyanígy nyert, adott az első kronón 3-4 percet a mezőnynek, utána pihent, majd pár hét múlva a TdF-en megint megcsinálta ezt.

Merckx egy állat volt (Kannibál, okkal...), de ugyanezt az elvet követte. Amikor '70-ben megcsinálta a duplát, Girón kiváló kronót ment, utána menedzselte az előnyt. A TdF-en csak a kronón adott 3,5 percet Zoetemelknek, de azt sem árt tudni, hogy a holland sosem volt elit hegyimenő, szóval ott is felfalta őt. A '74-es dupla kapcsán óriási mázlija volt. Luis Ocana (TdF-címvédő) nem indult sérülés miatt, így egy kiöregedő Poulidor volt az ellenfél (38 évesen).

Mondjuk mutatja azt, hogy Merckx mekkora szörny volt (mostaniak sem foghatóak hozzá), hogy 1973-ban megcsinált azt, amit lehetetlennek tartottak: Giro - Vuelta dupla. A két háromhetes között 5 nap volt! Azok más idők voltak, aki jól kronózott, tudott úgy szökni, mint most Pogacar, Evenepoel vagy MVDP, nyert ügye volt. A '80-as években, mikor az olaszok (Moser) révén egyre többen láttak potenciált a kronókban, úgy lett egyre nehezebb a dupla.

Korábban tehát az kellett egy duplához, hogy legyél kiemelkedő kronós, viszont volt egy kivétel: Marco Pantani. Ha Te vagy a valaha volt egyik legjobb hegyimenő, akkor úgyis tudsz nyerni, hogy nem mész kiemelkedő kronót. Ha sík időfutam, akkor Pantanit úgy kellett elképzelni, mint most Enric Mast. Ha kellett (1998 TdF), tudott nagyot menni, de mázlija is volt ott a duplával. Pantani ott extra kockázatot vállalt a 15. szakasz lejtmenetében (azzal nyerte meg a versenyt).

Ezért is kissé érthetetlen volt, mikor anno Contador bejelentette a duplát. Nem volt korosztálya magasan legjobbja, de valószínűleg legbelül azt érezte: Froome és Nibali is fogható lenne egy könnyed Giro-siker után. A könnyed Giro-siker adott volt, de a többi már nem. Mivel jelenleg van négy jó összetett menő, akik nagyjából hasonló szinten vannak, ezért nem fér bele a duplázás. Hozzájuk csatlakozhat idővel Ayuso meg még páran, nem hinném, hogy duplát látunk, pedig már Pogacar is kacérkodik vele.

Most nincs olyan felállás, mint mondjuk a '90-es években, mikor Indurain kétszer megcsinálta a duplát két éven belül. Chiappucci top hegyimenő volt, de időfutamon, hát nem is tudom kihez lehetne hasonlítani... talán Lenny Martínez. Szóval ő volt az egyik legnagyobb riválisa a spanyolnak, aki korának (és talán valaha) a legjobb kronósa volt. A két versenyen volt 90-90 km időfutam, nem csoda, hogy Chiappucci nem tudott nyerni, ha jól emlékszem, akkor nagyjából pont annyival verte az olaszt, mint amennyival Chiappucci kikapott a kronókon... Ugrumov meg hiába volt percen belül, pont hegyeken nem volt erős. Rominger dettó ez volt, amolyan Indurain 2.0, szóval érthető okból nem tudta verni a TdF-en.

Manapság a duplához óriási szerencse kéne, hiszen minimum két riválisnak kéne formán kívül lennie. A Giro - Vuelta dupla könnyebb, azt Roglic megcsinálhatja idén, de egyetlen hónapon belül, kétszer is topformában lenni ilyen riválisokkal szemben, nehéz.