Premier League 2019/20

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


#255 április 17, 2020, 10:31:02, Pozzato
Azért egyértelműen nem jelenthető ki, hogy a Bundesliga is makulátlan lenne, ott is akadnak problémák. Ott volt Dietmar Hopp esete, aki gyakorlatilag ugyanazt a metódust követte, mint mondjuk egy elit klubnál, mindezt kicsiben. Egy sokadik ligában szereplő csapatba öntött annyi pénzt, hogy első osztályú szintet érjenek el. Az 50+1-es szabály az hivatott szolgálni, hogy ne egyetlen vezető (vagy szűk csoport) irányítson egy klubot. Azért az szintén érdekes, hogy a Bundesliga meghozta ezt a jól hangzó törvényt, de rögtön tett is két kivételt: Wolfsburg és Leverkusen. Ők gyárak csapatai (VW és a Bayer gyógyszergyár), de nem akarták a Bundesliga fejesei, hogy egy feltörekvő és pénzes szponzor kiszálljon, ezért szemet hunytak a Wolfsburg törekvései felett, ahogyan a Leverkusen kapcsán sem akartak problémát, mondván egy olyan csapatot, mely a liga legjobbjai közé tartozik – és rendre dobogós helyeken zártak -, kellemetlen lett volna kizárni.

Sokáig úgy tűnt, hogy megússza ezzel a két kivétellel a Bundesliga, ,,rendben lesznek", aztán jött Dietmar Hopp. Majd 10 éven át nyugodt volt Hopp, hiszen 50 százalékos hatalmi pozíció alatt maradt, legalábbis papíron, ennél jóval nagyobb volt a befolyása az egyesületre, gyakorlatilag egymaga döntött fontos kérdésekben. Majd a Bundesliga fejeseinek jóváhagyásával, a 2010-es években övé lett a Hoffenheim csapatának 96 százaléka! Gyakorlatilag Hopp megkerülte az 50+1-es szabályt, mindezt úgy, hogy régi támogatóként jogot formált arra, hogy átvegye papíron is teljes mértékben a klub irányítását. Ha ez nem lenne elég, akkor ott van Dietrich Mateschitz esete. Ha megnézzük, akkor a Leipzig elnöke az a Oliver Mintzlaff, aki az Red Bull GmbH sportért felelős igazgatója. Azonban a csapat tulajdona 99%-ban a Red Bull konszernhez köthető, aminek a vezetője Mateschitz.

Dietrich Mateschitz az egyik leggazdagabb befektető, nagyobb a vagyona, mint az összes többi klubvezetőnek az európai futballban (kivéve most már Mohamed bin Szalmánt). A Leipzig mellett a Salzburg is az ő kezében van, ezért van az, hogy a két klub között kvázi átjárás volt az elmúlt években. Óriási botrány volt abból is, mikor a Leipzig az első osztályba került, mert a licenszért folyamodás kapcsán kiderült, hogy a Leipzig vezetői mind egy céghez, a Red Bullhoz és a milliárdos Mateschitzhez köthetők. Érdekelte ez akkor a Bundesliga fejeseit? Nem igazán, szemet hunytak újból, mondván áramlik be a pénz, mert máshogyan nem tudják felvenni a versenyt a Premier League és a LaLiga csapataival. Itt jön képbe az, hogy egyrészt az 50+1 szabály alól jó pár csapat kivétel, ráadásul a szabály eleve korlátozza a megfelelő versenyhelyzetet a Bundesligában, ami ahhoz vezetett az évek alatt, hogy a német bajnokság hanyatló tendenciát mutatott.

Mi történt a szabály 1998-as bevezetése óta? Mindössze két alkalommal nyertek Bajnokok Ligáját a német klubok, vagyis inkább klub, mert a Bayern München volt az. Döntőbe is rajtuk kívül mindössze ketten jutottak be: Borussia Dortmund és Bayer Leverkusen. Sors fintora, hogy épp az a gyógyszergyári klub volt 2002-ben, akik kivételt képeztek az 50+1-es szabály alól, akikbe akkor lapátolták bele a pénzeket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy előtte sem sűrűn döntőztek, de az elmúlt 20 évben egyértelműen elmaradt a Bundesliga, hanyatlásnak indult.

Ki járt jól a szabállyal? Éppenséggel a Bayern München, aki egyeduralkodóvá vált az elmúlt 20 év alatt a Bundesligában. Nekik ,,pont jókor jött" ez a változás. A 29 bajnoki címükből 15-öt a szabály bevezetése után nyertek. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a szabály előtti 20 szezonban 11 bajnokságot nyert Bayern Münchenen kívüli csapat (6 klub), míg az 50+1 után ez a szám 6 bajnoki cím (felére csökkent, ahogyan a klubok száma is mindössze 4 volt).

A Bundesliga vezetői épp azon törekvéseket nyomták el, miszerint többpólusú - lehetőleg egyenlő - legyen a liga, cserébe inkább egy szupercsapatot építettek, mondván Németország egyetlen nagy klubja a Bayern München. Ez a felvásárlásoknál is meglátszott, gyakorlatilag elérték, hogy a kisebb kluboktól ingyen érkezzenek a játékosok, más választásuk úgysincs. Mennyire fair lépés ez? Semennyire, viszont a nemzetközi piac megmutatta, hogy a Bayern München nem tényező ilyen téren. Sokan azt mondják, hogy azért, mert a bajorok olyan karakán csapat, hogy ők nem állnak be a sorba, nem fizetnek milliókat sztárokért. Fordítsuk meg kicsit: melyik aktuális sztár akar egyáltalán a Bundesligába igazolni? Semelyik. Ha nagylelkűek akarunk lenni, akkor talán Roy Makaay volt az egyetlen, aki külföldről érkezett, aktuálisan top játékosok között emlegették, éppen csúcson volt a karrierje szempontjából. Lehetett volna mondani Arjen Robbent is, de ő két nem éppen sikeres szezon után jött el Madridból, majd Münchenben vált azzá, aki. Franck Ribéry szintén a bajoroknál lett klasszis.

Nem a pénzzel volt a probléma, mert az is lett volna, lásd Lucas Hernández átigazolását (80 millió), ennyi erővel hozhatták volna Cristiano Ronaldót is, mert ,,csak" 20 millióval került többe egy évvel korábban. Biztos volt rá keret, ha következő évben 143-at költöttek. Egyszerűen az igazán nagy nevek számára nem vonzó a Bundesliga, ahogyan a kínai és arab befektetőknek sem volt az, egészen mostanáig. A koronavírus egy új gazdasági helyzetet teremtett, amivel egyértelműen kiütköznek az 50+1 szabály gyengeségei, hiszen rögtön arról olvashattunk, hogy a Bundesligában szereplő klubok a csőd szélére kerülhetnek rövid időn belül. Mivel nincsen egyetlen olyan komoly befektető sem, aki átvállalná ilyenkor a pénzek kifizetését, csapatok szűnhetnek meg. A többi liga befektetési szempontból jóval rugalmasabb, ezért túlélhetik a klubjaik, de egy német egyesület átvételéhez komoly trükközésre van szükség (látható, hogy így is megy, főleg akkor, ha a Bundesliga szemet huny felette).

A jelenlegi 50+1-es szabály tovább növelné az egyenlőtlenséget a csapatok között, hiszen a Leipzig, Hoffenheim és társaik (sőt, még a Bayern Münchent is ide veszem), túlélnék a pénzügyi válságot, de nem így egy Schalke, Mönchengladbach vagy Werder Bremen. Ezeknek, ha nincsenek tv-s jogdíjak, illetve egyéb kisebb utalások, akkor végük. A Gladbachnál már voltak is ebből gondok, játékosok elsőként mondtak le önként a bérük jelentős hányadáról. Ha ez így folytatódik, és ezt az álszent szabályt tartja fent továbbra is a Bundesliga, akkor a klubjaik nagyon megszenvedik a helyzetet, borulni fog a bili. Nem lehet sokáig mutatni azt, hogy mennyire erkölcsösek vagyunk, ha közben teljesen másképp viselkedünk.

A végére pedig egy olyan kérdéskör maradt, ami egyértelműsíti, hogy a Bundesliga pénzügyi modellje egyáltalán nem törekszik az egyenlőség megtartására: a tv-s jogdíjakból a Bayern München szakítja a legnagyobb pénzeket, volt olyan év, amikor a Bundesliga 1 és 2 teljes bevételének a majd a 10 százalékét a bajorok kapták, gyakorlatilag a torta legnagyobb szeletét (minimum négyszer akkora összeg, mint amennyit mondjuk a Leipzig kapott). A Premier League küzdelmeiben viszont mindenki zsebre tehet alapból 70-80 millió fontot, ami szép kis summa. Érdekességként itt van a Premier League pénzügyi eloszlása a szezonok végén:
https://www.premierleague.com/this-is-pl/the-premier-league/final-standings

Azért jól látható, hogy a 79 milliót mindenkinek kiutalták.  :ok:

Ez mind szep, de sem a Lipcse sem a masik két gyári csapat nem költ el szazmilliokat az igazolasi szezonokban. Nem mondja azt a 'kusen hogy faszom, majd a gyógyszergyar fizeti a nyari 250millat, abbol megvesszuk Európat. Mert lenne az a fizetes amiert szinte barkit megvehetnenek. Lasd Psg. Kutyautok voltak, aztan hirtelen csilliardosok lettek. Ki igazolt volna hozzajuk pl 2005ben? Senki. 2015ben? Barki.

Nem azt mondom hogy a Bundes a legjobb, legerosebb bajnoksag, de szazszor szimpiatikusabb nekem mint a PL. Es nekem a PLben nem a hagyomanyosan jo klubokkal van a bajom, hanem az ilyen felmpumpaltakkal. Egy Pool 30 eve is tenyezo volt, egy Man Utd is.
A Chelsea es a City gyenge kozepcsapat lenne a befektetok nelkul, önerőből soha nem jutnak ilyen magassagokig. Ez a szemelyes velemenyem.





Annyira álszent a német fociszövetség, hogy a lipcseieknek még azt sem engedte meg, amit a Bayer Leverkusen csapatának megengedett. Vagyis álszent módon nem engedélyezte a tulajdonos cégnevének csapatnévként való viselését. Így aztán a leverkuseni együttes lehetett a tulajdonos Bayer gyógyszergyár révén Bayer Leverkusen, viszont a lipcsei gárda már nem lehetett a tulajdonos Red Bull energiaital-gyártő révén Red Bull Leipzig.

Esetükben az álszent és kétszínű német fociszövetség vezérkara azt bírta kitalálni, hogy a lipcsei csapat lehet ugyan a Red Bull rövidítésével RB Leipzig, ám nem szerepelhet Red Bull Leipzig néven az együttes. Így aztán RB Leipzig lett a csapatnév, s hosszabb névnek és nevezési névnek pedig kényszerből kitalálták a RasenBallsport fedőnevet.

Az emberek többségének nem tetszik az a módszer, amivel mondjuk felpumpálták a PSG-t Nasser Al-Khelaifiék, ugyanakkor felesleges álszentnek lenni, hogy a Bundesliga más. Ők "demokratikus" elven művelik ugyanezt, hiszen eleve olyan helyzetet teremtettek - amikor a törvényt meghozták -, amivel kedveztek egy-két csapatnak, ráadásul kiemelték a Bayern Münchent. Az, hogy utána a Bayer gyógyszergyár nem tudott megfelelően gazdálkodni a 2002-es csapattal, az már egy másik kérdés. Abba a csapatban közel 50-60 millió eurót öltek, ami a 2000-es években nem volt kis pénz, majd mi történt?

A klubot gyakorlatilag lerabolta a Bayern München, mert megtehették. Elvitték a két kulcsjátékost (Zé Robertót és Ballackot), majd rá két évre Lúciót is. Oké, mindezt nem 200 milliókért tették, hanem más "okosságokkal". Könnyű úgy dominálni egy ligát, ha te adhatod a legjobb béreket, hozzád folyik be a legtöbb pénz. Ha egy német játékos nem akar eligazolni, hanem hazájában akar csúcsra törni, akkor milyen lehetőségei maradnak? Konkrétan egy: Bayern München. Nincs itt semmiféle egyenlőségről szól, ebbe az egészbe próbál most beleköpni a Leipzig, akik a temérdek pénzt nem az átigazolásokra fordították, hanem az utánpótlásbázisra. Ez egy jobb üzleti modell? Jobban hangzik, de nem is tehettek mást, mondván a tv-s jogdíjakból és más egyéb bevételekből nem térülne meg hosszabb távon a befektetés.

Egy PSG azért teheti meg, hogy elkölt 200 milliót Mbappéra, mert pár hét alatt vissza is jön az összeg. Jól felépített marketing révén, viszont egy német klub ezt nem teheti meg. Látható, hogy a Bundesliga "bérezése" aránytalan, melyik ottani befektetőnek lenne kedve milliókért vásárolni, ha utána nem jön vissza a pénz? Melyik sztár menne még oda? Egyik sem, jól látható, hogy azok a játékosok, akik nagyok lettek Németországban, gyakorlatilag "helyi termékek", esetleg olcsón vették őket fiatalként. A Bundesliga manapság már nem piac, pontosan ennek a levét fogják meginni a válság miatt. Egyre több csapat kezd majd el háborogni az 50+1-es szabály miatt, mert semmi értelme.

A szabály mellett az is a Bundesliga ellen szól, hogy oké, veszel egy-két sztárt, felépítesz egy kisebb csapatot, de meddig is? Mikor jön a München szokásához híven és rabolja le az adott klubot? Ez a befektetőket is elrettenti a német piactól, hiszen még annyi mozgásterük sincsen, mint egy spanyol középcsapatnak. Ott legalább van 2-3 klub (az is kevés), de Németország gyakorlatilag a melegágya a monopol helyzetnek. A 70-es évek második felében, történt egy eset, mely jól szimbolizálja, mennyire fontos, hogy a minőségi német játékosok a müncheni sztárcsapatot erősítsék:
Paul Breitner BL-győztes, világbajok és Európa-bajnok volt. Korának egyik német klasszisa, aki a bajoroknál kezdte a pályafutását, majd tett egy madridi kitérőt, de nem Münchenbe tért vissza. Az Eintracht Braunschweig igazolta le őt, akik a világ első mezszponzori szerződését írták alá (legalábbis a közhiedelem szerint). A Jägermeister lett a szponzor, megmenekült a csapat csődtől, olyannyira, hogy egy csúcsformában lévő német klasszist leigazolhatták. Mindössze egy évet töltött náluk, utána ment is a bajorokhoz. Már akkoriban is látszott, hogy ilyen elven a németeknél hosszabb távon nem lehet csapatot csinálni, mert nem tudod megkerülni a bajorokat.

Elvétve voltak olyan klubok, akik megéltek, pár évik csúcson voltak, igaz, több lehetőségük is volt a 98-as törvény előtt, de közel sem tudtak olyan hosszú ideig dominálni. A Bayern München azóta még nagyobb lett (hatékonyabban szerzik a bajnoki címeket). Felépített a Leipzig egy Timo Wernert, mi következik? Először a Bayern Münchent mondták, most a Liverpoolt, ő nem akar lemenni kutyába, hogy a bajorokhoz igazoljon. Kai Havertz? Valószínűleg nem marad a Leverkusennél, ahogyan a Schalke tehetséges kapusára is rögtön lecsapott a München. Nübelt gyakorlatilag megkörnyékezték egyből, nagy fizetés, egyéb bónuszok, irány is a Bayern.

Én nem akarlak sem téged, sem másokat győzködni, szerintem egyik üzleti politika sem helyes. Ha azt mondjuk Real Madrid, egyből az jut eszünkbe, hogy legendás klub, de milyen áron? Egészen Franco hatalomra jutásáig ők nem voltak nagy csapat (2 bajnoki cím 25 év alatt), akkor döntött úgy a spanyol diktátor, hogy ideje végre a világ legjobbját összerakni, mindegy, hogy milyen módon. Manapság ki emlékszik arra, hogy Alfredo Di Stéfano nem is a Real Madridban akart játszani, de Francót ez nem érdekelte, ahogyan Héctor Rial vagy Francisco Gento esetében is gyorsan kellett a Realhoz édesgetni játékosokat. Ezekről számtalan dokumentum(film) van a neten, madridiak sem tagadják, de egy mostani szurkolót ez hol érdekel? Ahogyan 50 év múlva az sem fog senkit sem érdekli, milyen módszerekkel épült fel a Manchester City, Bayern München vagy PSG.

Ha nem is tetszik, de egy angol középcsapat, ahová öntenek egy kis pénzt, sokkal jobban megteheti, hogy elkölt 100-200 millió eurót egy átigazolási időszakban, mint egy német, hiszen utóbbi nem tudja megfelelően ezt hosszabb távon kigazdálkodni, aztán utána előáll a feneketlen kút szituáció.

A Bayern München kapcsán pedig pár érdekesség:
A klubot már kezdetben egy tehetősebb réteg dotálta, de a sikerek mégsem jöttek, azonban a pártoló tagok száma folyamatosan bővült. A sikerek azonban messze elkerülték a klubot, 62 év alatt mindössze egyetlen országos bajnoki cím, így azért joggal tartották a város legerősebb csapatának az 1860 Münchent. Ez azt a helyzetet szülte, hogy mikor 1963-ban létrejött a Bundesliga, nem hívták meg a Bayern Münchent, mondván nem ők a város legjobbjai!

Wilhelm Neudecker azonban másként gondolta: 1962-ben került a klub élére a müncheni dúsgazdag építkezési vállalkozó. Rögtön elkezdték begyűjteni az ország legtehetségesebbnek vélt játékosait (Gerd Müller, Franz Beckenbauer), Neudecker regnálása alatt pedig a bajor klub a legjobb lett, mindezt úgy, hogy alapításuktól számított 60 éven át nem voltak komolyabb tényezők. Ezek után jogosan merült fel akkoriban a kérdés, mint most egy Manchester City kapcsán, kik ők? Manapság viszont már csak az van meg, hogy a Bayern München egy legendás klub, akik sorra nyertek régebben is minden trófeát. Ehhez viszont egy olyan elnök kellett, aki lerakja az alapokat, jó gazdasági érzékkel rendelkezik és kiemeli a középcsapat státuszból a bajorokat, hiszen 1960-ig München második klubjának számítottak. Mekkora volt Neudecker hatása? A klub remekelt vele a nemzetközi kupákban, sorra nyerték a BEK-trófeákat, majd mikor 79-ben távozott, alábbhagyott a lendület.

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 17, 2020, 00:11:41
Valószínűleg egy-két éven belül már stabil európai kupás csapatot akar látni, akik versenyben vannak a BL-ért. Most, amikor a járvány ilyen méreteket ölt, egyre komolyabbak lesznek a pénzügyi megszorítások a kluboknál, akkor egy gyakorlatilag végtelen forrásokkal rendelkező vezető egycsapásra a legjobbak közé repítheti a csapatát. Azok a csapatok, akik likviditási problémában szenvednek majd és elmarad a szokásos bevétel, azoknak jól fog jönni bin Szalmán pénze az átigazolásoknál. Lehetséges, hogy akit mondjuk eddig az Ajax valamelyik topcsapatnak adott volna el, az most a Newcastle játékosa lesz.

Elfigyelve, hogyan csap le a kínálkozó lehetőségekre bin Szalmán, biztosra vehető, hogy meg is van a megfelelő koncepció és nem kiégett sztárokra fognak pénzt elherdálni.
Vajon Mauricio Pochettino lesz az arabok által pénzelt Newcastle új trénere?

Idézetet írta: csabax Dátum április 17, 2020, 16:33:18
Vajon Mauricio Pochettino lesz az arabok által pénzelt Newcastle új trénere?
Lehet ez az a lehetőség, amire várt.  ;D

Tippeljünk, kik mennek majd a csapathoz? Oscar visszatér Kínából a PL-be? Alexis Sánchez szintén nem lenne rossz opció, esetleg Thomas Lemar, ha már zsoldosok. Ha nem lenne 32 éves, instant mondanám Fabregast is. Aleksandr Golovin szintén jó opció lehet, mondjuk sok függ majd attól, hogy kivel áll jó kapcsolatban bin Szalmán. A Wolvesnál is egyik nap jött az új befektetői csoport, akikhez Jorge Mendes köthető, egyből jöttek is a klubhoz Mendes egykori haverjai (Nuno Espírito Santo), kliensei, komplett portugál kolónia (Ruben Neves, Diogo Jota, Rui Patrício stb.).

Lucy szerint is gáz a Manchester City, de Marcus Rashfordot mikor látta, tátva maradt a szája.


Idézetet írta: Pozzato Dátum április 17, 2020, 16:51:37
Lehet ez az a lehetőség, amire várt.  ;D

Tippeljünk, kik mennek majd a csapathoz? Oscar visszatér Kínából a PL-be? Alexis Sánchez szintén nem lenne rossz opció, esetleg Thomas Lemar, ha már zsoldosok. Ha nem lenne 32 éves, instant mondanám Fabregast is. Aleksandr Golovin szintén jó opció lehet, mondjuk sok függ majd attól, hogy kivel áll jó kapcsolatban bin Szalmán. A Wolvesnál is egyik nap jött az új befektetői csoport, akikhez Jorge Mendes köthető, egyből jöttek is a klubhoz Mendes egykori haverjai (Nuno Espírito Santo), kliensei, komplett portugál kolónia (Ruben Neves, Diogo Jota, Rui Patrício stb.).
Ha nem csak pénzük van rettentően sok, hanem még egy levés eszük is van a labdarúgáshoz, akkor Kai Havertz az első igazolásaik között lesz. Az a csávó nagyon megérdemli, hogy minél hamarabb "kiszabadítsák" a német Bundesligából. Vélem én.

Idézetet írta: Szabcsi151 Dátum április 17, 2020, 18:12:01
Talán egy picit szebb, mint Orsi, de nem biztos.  ;D

Tudom hogy mély és igaz érzelmek alakultak ki Orsolya felé benned, de el kell engedned, mint ahogy a Manchester Unitednek is Pogbát.

Srácok, elég a mellébeszélésből. Premier League téma ON.

#266 április 18, 2020, 14:34:15, TiB
Én nem beszéltem mellé, Pogbát tényleg el kellene adnia a Manchester Unitednek. Teljesen súlytalan lett a játéka, mondjuk én Solskjaert is küldeném, és egy sor feltörekvő fiatal tehetséget igazolnék. Haalandon se spóroltam volna a helyükben, hasonló jelöltek középpályára, néhány öreg rókát megtartani, és elmenni a játékosabb irányba, a jelenlegi defenzív helyett. Ha van eredmény, ha nincs, ezt csinálnám minimum két szezonig a helyükben.