Sorozatok

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Azért az örvénylést (Vortex-et)
A netflixen jelenleg semmi nem veri meg....Remélem legyàrtjàk a 2. Évadot.Azon kevés sorozathoz tartozik hogy mikor beirod a Google be pl egyetlenegy rossz kritikàt sem talàlsz..Egy igazi gyöngyszem,érdemes megnézni...


Idézetet írta: Pozzato Dátum július 24, 2023, 11:32:54Közeledik a nyolcadik hónap, még mindig semmi érdemleges idén, talán a Hijack, bár ott is akadnak hibák, de az legalább egy jobb darabnak tűnik.

Megint az a fránya befejezés, kész egy felfelé ívelő sorozat, amely szépen megágyaz a befejezésnek, majd... hagyjuk. Érthetetlen, miért volt szükség bizonyos jelenetekre, rendkívül kínos volt ez a középszerűség, kár érte. Az íróknak meg annyit üzennék, nem sztrájkolni kell, hanem megtanulni írni, mert a mai sorozatok jelentős minősége silány.

Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 01, 2023, 00:48:38:o

https://telex.hu/kulfold/2023/08/01/angus-cloud-szinesz-halal-euphoria

Micsoda tragérdia :( Nem írják pontosan, de gondolom az apja halálát nem tudta feldolgozni, és öngyilkos lett? Emlékezetes karaktere volt az Euphoriának. Nyugodjanak békében!

Elöljáróban annyit, ha esetleg mindhárom sorozat érdekelne, akkor időrendi sorrendben érdemes így haladni; 1. The Spy, 2. Valley of Tears és 3. Ghost of Beirut, majd ha még nem láttad, akkor 4. helyen a Fauda, mert az mondhatni a legközelebbi eseményeket dolgozza fel.


Ghost of Beirut (SkyShowtime)

A Fauda alkotóitól (Lior Raz) érkezett a legújabb Közel-Kelettel foglalkozó sorozat a SkyShowtime-ra. Mindössze négy részből áll, négy órás, ebben az esetben ez bizony kevés. Ez egy alapjáraton akciókkal tarkított, nagyobb részben thriller, minimálisan dokusorozat, nem nagyon láttam még ilyet, merthogy mondjuk 57 percben szimpla sorozat, megy a cselekmény, míg 2-3 percben kitentikés, aktuális szereplőket szólaltatnak meg.

Azért írtam, hogy ez bizony kevés, mert Imad Mughniyeh életéről ez így karcsú. Valamilyen szinten érthető, hiszen sokáig a CIA, Moszad és egyéb szervezetek sem tudták, kicsoda, hogy néz ki és kivel is van dolguk. Imad Mughniyeh ugyanis meghúzódik az árnyékban, tényleg olyan, mint egy szellem, aki sokkal inkább rettegett ember volt , mint az utána felkapott Oszáma bin Láden.

Mughniyeh volt az, aki a Hezbollah szervezetből (vagy párt...) egy brandet csinált, akik világszerte ismertek lettek, rettegtek tőlük, mert ellentétben Bin Ládennel, Mughniyeh egy rendkívül intelligens, taktikus és céltudatos vezetős volt. Míg Bin Láden esetében alig 10 év telt el, míg elfogták (sokan amatőrnek titulálták), addig Mughniyeht majd 30 évig keresték, miközben folyamatosan csinálta a terrortámadásokat.

A Fauda készítői jól fogták meg a karakterét - már amennyi ismert belőle -, olyan dolgokat talált ki, mint az öngyilkos merénylők, különböző kínzási módszerek és azok videón elküldése a célcsoport (ellenség, tv-s társaságok stb.) számára. Ugyanakkor, mivel senki sem tudta pontosan, hogy néz ki, ezért szabadon járhatott, szervezkedhetett. Ha úgy adódott, akkor a világ másik pontján csapott le (Argentína stb.).

A sztori egyik érdekes pontja, amikor majd 20 évvel felbukkanása után, arról panaszkodik a CIA, hogy csak egy képük van Mughniyehről, az is 18-20 évesen készült, miközben ő már 40... És évek teltek el, mire egyáltalán rájöttek, hogy ez az ember létezik. A sorozatban felbukkanak olyan szereplők is, akiket talán ismerhetünk, ilyen Qasem Soleimani, akivel három éve végzett dróntámadás.

Engem ami meglepett, hogy nem készült róla sorozat az elmúlt 10 évben, sőt, tudomásom szerint film sem. Ebben az alkotásban az időskori Mughniyehre kiváló választás volt Hisham Suliman, aki a Faudában az egyik legjobb "főgonoszt" játszotta, Abu Ahmadot. Nem egy kiemelkedő sorozat ez, viszont egy érdekes része a történelemnek.

Egy olyan, melynek hatását, még most is érezzük. Ha jól tudom, akkor az említett Soleimani nyilatkozta azt, hogy Mughniyeh halálával a Hezbollah is sokat gyengült, már közel sem olyan rettegett szervezet, mint korábban.



The Spy (Netflix)

Talán pont ide illik ez az ajánlás, amit még 2019-ben írtam, röviden a The Spyról, pedig nyugodtan lehetne erről is hosszabben mesélni. Ha jól emlékszem, akkor egy rész erejéig megjelenik benne az ifjú Oszama bin Láden is.

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 07, 2019, 09:17:47The Spy
Netflix, van hozzá szinkron is. Pörgős, informatív és érdekes. Sacha Baron Cohen kiváló színész (megdöbbentően jó), de ezt eddig is tudtuk (komolytalan szerepei ellenére is). Érdekes kémtörténet, amiben szépen kibontják a 60-as évek arab politikai berendezkedéseit. Elgondolkodtató a mai helyzetre nézve, hogy Eli Cohen ténykedése mennyire változtatta meg azt a térséget, illetve ez milyen hatással volt a világra. Gyorsan le lehet pörgetni, mindössze 6 részes minisorozat. Vannak budapesti forgatási helyszínek is.


Valley of Tears (HBO Max)

Őszintén szólva, fogalmam sincs, írtam-e róla a topicban, ez még egy 2020-as sorozat volt, így kissé nehéz lesz fejből, de nagyjából megvan még a cselekmény. 1973-ban játszódik Izraelben, a Jom kippuri háború idején. Az izraeliek nem számítanak a támadásra, főleg azután, hogy a hatnapos háborúban meggyengültek az ellenfelei (Szíria, Egyiptom és Jordánia).

Izrael magabiztos volt, hiszen a térség ura lett, megsemmisítette az arab államokat, ezért is érte őket meglepetésként, hogy rövid idő alatt talpra tudtak állni. Sok drámai jelenet van benne, lassabb építkezés, aki tehát nem szereti az ilyet, az lehetőleg kerülje. A történelem szempontjából viszont nagyon érdekes látni, hogyan zajlott egy kiemelten fontos háború a térségben. Itt amúgy több dokut el tudtam volna viselni...


Az első évad is jó volt, de a második évad 4 része lenyűgözött :ok:

Azt hiszem túl ritkán nézek természtfilmeket, hiba.


Ray Donovan

Ha már nincs semmi, akkor ez újrakezdve, el is felejtettem, mennyire jó volt ez a sorozat. Azok a dumák, laza párbeszéd, elején még ott volt Avi, most is kéne egy ilyen alkotás...

Idézetet írta: BvB_09 Dátum július 28, 2023, 07:25:29Végig néztem a Fubart is, azt kell írjam, hogy egész jól sikerült. Nehezen indult be, Jay Baruchel figurája és néhány erőltetett poén sem segített abban, hogy megszeresse az  ember a sorozatot, de a végén már várja az ember a folytatást. Hogy ebből mit fognak kihozni azt kíváncsian várom, mert van benne lehetőség, remélhetőleg élni is fognak vele.
Látszik a sorozaton, hogy nem a mai fiatalságnak készült, lehet azért jön be nekem is, mert Schwarzenegger filmjein nőtem fel (többek közt).

Egy nagyon kis idő kellett, míg leesett, hogy ezt a sorozatot nem kell igazából komolyan van (gondolok itt leginkább a lövöldözős jelenetekre ;D );na azután kifejezetten tetszett. Kedvencem a pufi csaj és a macsó ügynök párosa volt; szóval összességében tetszett. Ebben az is biztosan közrejátszik, hogy nagyon tisztelem (1-1 hibája ellenére is) Schwarzi életútját.

HBO Max borítékolható bukása

Korábban többször írtam róla, ha ezt így folytatja az HBO (és elsősorban David Zaslav), akkor az egykor nagymúltú brand végéhez ér, lehúzhatja a rolót. Folyamatosan válnak meg az exkluzív tartalmaiktól, idő kérdése, aztán "bekebelezi" őket a Netflix, SkyShowtime és a többi platform.

Zaslav ugye azt mondta, hogy ami nem hoz profitot, az nyugodtan mehet, nincsen rá szükség. Tavaly már 3 milliárd nettó veszteséget termeltek, de Zaslavék nem igazán jöttek rá, hogy nem a régi tartalmakkal van a gond, hanem az újakkal. Az HBO ugyanis pocsék jelenleg. Kifutott szinte az összes kiemelkedő sorozatuk, amikkel az elmúlt 2-3 évben próbálkoztak, jelentős részük kuka. Jó, ha 2-3 minőségi sorozatuk van, ami az elmúlt években indult.

Ez egy ilyen platformtól kevés. Az pedig, hogy a Netflix megkapta a jogait a Band of Brothers, Ballers, Pacific és még lehetne sorolni az egykori HBO-s alkotásokat, így már nincs miért maradni azoknak sem, akik esetleg két új sorozat között, nézni akarnak valami régit. Az HBO ezt elszúrta, nem kicsit, nagyon. Az egyik óriási bukás az Idol volt, amire hatalmas promó jött, sok pénzt fektettek bele, kutyát se érdekelte. Miközben rosszabbnál rosszabb sorozatokba öltek milliókat, addig a Sky és a többiek okosan építkeztek. Sikeres könyveknek vették meg a jogait, exkluzív szerződéseket kötöttek sztárokkal és írókkal, addig az HBO-nál mit csináltak? Sárkányoztak...

A lesajnált SkyShowtime

Példaként a SkyShowtime-ot hozom, akiket mindenki lesajnált, mondván szinte utolsóként érkeztek a piacra, ellenben, pár éven belül piacvezetők lehetnek, ha így folytatják. Kevés volt a tartalom kezdésnél, több sorozatuk még mindig talonban, illetve már készülnek az újak, amikkel akár még tarolás is lehet, hiszen elvileg 2024 végéig ezek jönnek, itt írtam róluk bővebben: https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=9351.msg1001425;topicseen#msg1001425
Ez egészül ki még az alábbiakkal:
- Scarface and the Untouchable: Al Capone és az 1920-as évek köré épített sorozat
- Dexter-univerzum: A sorozatgyilkos köré épített világot mutatják be, lesz Origins belőle a kezdetektől, lesz a népszerű (és egyben legnagyobb) ellenfél, Szentháromságnak (Trinity) külön sorozata, stb.

Őszintén, nem néztem végig, eléggé sok sorozatot csinálnak jelenleg.

Ezeken felül pedig olyan dologról nem beszéltem, hogy a SkyShowtime felületén elérhető a Ray Donovan, Bates Motel, Dexter, The Affair, majd a Homeland, Shameless és a Chernobyl, hiszen ezek jogai a SkyShowtime-nál vannak. Eközben az HBO-ról kiebrudált sorozatokat a Netflix mellett a SkyShowtime is megveszi, szóval adott egy masszív alapanyag (Sky, Paramount, Showtime stb.), amihez még vásárolnak. Ilyen az, amikor valakit kineveznek, aki csak egy adott pillanatra fókuszál, nem látja a dolgok egészét... csak annyit csinál Zaslav: csökkenteni a kiadást és a veszteséget. Ezzel pedig bedönti a platformot.

Nagykutya / Top Boy

Netflix / Szinkron és felirat / 3 évad / IMDB: 8.4

Valójában ez egy 5 évados sztori, de nem mindegyik érhető el a Netflixen, de ez semmit se jelent, ugyanis a három évaddal egy komplett sztorit kapunk. Korábban itt írtam róla, azóta szerencsére már eléggé felkapott sorozat lett itthon is.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 31, 2021, 21:01:27Top Boy
Először olyan 4-5 éve hallottam a sorozatról. Úgy volt, el is kezdem, végül ez kimaradt, mert konkrétan nem találtam (vagy valami ilyesmi volt).  ;D Mai nap feldobta nekem a Netflix, de nem az első, meg nem is a második évadot, hanem a harmadikat. A magyar részlegükre ugyanis nincsen átemelve az első két évad, furcsa. Mondom viszont a lényeget: első két évadot nem találtam sehol. Szóval elkezdtem pörgetni a harmadikat, nekem tetszik, szerintem nem kell különösebb előzmény hozzá (nincs is  ;D). Drog, Anglia, bandák, harcok. Elnézve az IMDB értékelést, én nagyon meglepődtem. Egyrészt jó a pontszám, viszont a médiában eléggé underrated sorozat, alig esik róla szó. Elérhető hozzá magyar szinkron is.

Az "underrated státusz" elmúlt (30 ezer értékelés is erre mutat IMDB-n), Netflixtől pedig egy kiváló döntés volt, hogy felkarolták és korrekt módon folytatták. Úgy vélem, hogy az elmúlt évek egyik, ha nem a legjobb Netflix-sorozata, kellően kemény, nincs itt semmi CGI, meg kamu jelenetek, rendesen megcsinálva a harcok és verekedések. Nem lehet tudni, hogy kinek mennyi "időt írtak", bárki meghalhat, mert "len az utszán nincsen kegyelem".


A főszereplők szerintem hitelesek, simán elhinném róluk, hogy ezzel foglalkoznak a való életben is (drogkereskedelem, terítés az utcán, bandaharc stb.), Sully és Dushane kifejezetten kemény forma, de a női vonalon Jaqs-re sem lehet panasz. A mellékszálak is jók (Shelley vagy Stefan élete), először nem érted, minek kellenek, de aztán kicsomagolják a történetüket.


Társadalmi problémákkal is foglalkoznak, mint a bevándorlás, illetve az, hogy épp ők terítik a drogot, sokszor a sajátjaiknak is, akiket ezzel lehúznak, esélyt sem hagyva, hogy jobb életük legyen. A folyamatos erőszak is megmutatja hatását, hiszen hiába vagy tehetséges és feltörekvő színes bőrű, ha történik valami a közvetlen környezetedben, az a te életed is megváltoztatja és megeshet, hogy végleg elkallódsz.

A sorozat erejét és fejlődését mutatja, hogy az utolsó évadra sikerült megnyerni olyan fiatal sztárokat is, mint az Oscar-jelölt Barry Keoghan, aki eléggé sokat lendít az epizódokon a jellegzetes karakterével. Ha pedig karakterek: vannak, akik nem változnak, nem írtak nekik "karakterfejlődést", de akad néhány, akinek külső esemének hatására, megváltozik a nézetük, talán épp ez adja a sztori hitelességét, hiszen a való élet is ilyen.

A Top Boy nem az a sorozat, ami majd Emmy-díjak tömkelegét nyeri, viszont hiteles, pont mint anno az HBO-n bemutatott 4 Blocks. Épp az ilyen "egyszerű" sztorikban rejlik a siker titka, hiszen a Top Boy vagy a 4 Blocks sem mutatott be olyat, amit ne ismernénk, inkább csak a dolgok mélyére ástak. Magam részéről ez egy 8/10 így az egészét tekintve.

HBO vesszőfutás folytatódik

Nem meglepő, hogy kaszálta féltávnál a Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty sorozatát az HBO. Akkora most már a káosz náluk, hogy Zaslavék görcsösen mindenen költséget akarnak csökkenteni. Azért is röhejes ez, mert hiába érte egész sok kritika a Lakers-dinasztiát bemutató sorozatot (hazugságok, fals karakterábrázolás, perek stb.), második évadra egészen elkapta a sorozat azt, amit valójában a könyv bemutat (hallgattak a kritikákra). És most ott tartunk, volt egy sorozat, ami kezdett felfelé ívelni, de féltávnál lőttek neki egy kaszát. Értelmezhetetlen.

Ahogyan jósoltam, tényleg rohan a szakadék felé az HBO. A Hacks harmadik évadának készítése leállt (írói sztrájk), Euphoria elvileg készül, de senki sem tudja pontosan, lesz-e a harmadik évad után folytatása. A Fargo ötödik évada már két éve készül, elvileg novemberben jön. Azon sok múlik majd, hiszen, ha azt is úgy elszúrják, mint a negyedik évadot, akkor hiába antológiai, nem hinném, hogy kap újabb berendelést. Mondjuk, ha a castingra nézek, Juno Temple-t leszámítva, ez eddig a leggyengébb szereplőgárda...

A Tokyo Vice második évada elvileg készülőben, majd valamikor érkezik, de kicsit olyan az egész az HBO-nál, mintha nem különösebben foglalkoznának vele, hogy beesik-e valami jó újdonság vagy egy új évad valamiből. Gyakorlatilag már alig van új tartalmuk, folyamatosan árusítanak ki, kaszálnak el, nem is emlékszem ilyen évre, amikor ennyi sorozat repült volna a kukába vagy fejezték volna le.

Október 4-én jelenik meg a 4 részes dokusorozat Beckhamről!


Sorozatajánló: Winning Time, David Beckham és Jan Ullrich

Mennyire lehet érdekes Boris Becker vagy David Beckham élete? Hogy sikerült a Showtime Lakersről készített sorozat? Kicsoda Jan Ullrich és miért botrányhős? Olvasd tovább


The Bear S02

A Disney zászlóshajója, második évadban kicsit több a romantikus szál, nem biztos, hogy ez jót tesz a sorozatnak, ami az első évadban inkább a pörgős és feszült jelenetek miatt vált ismertté. Azt azonban nehéz elvitatni, ez az évad is összességében jó, ha jól emlékszem, kaptak is rá 10-13 Emmy-jelölést. Ennek egyik oka a casting, nem emlékszem ennyire erős mellékszereplői gárdára:
- Will Poulter: Családi üzelmek és Dopesick főszereplője, Emmy-jelölt
- Bob Odenkirk: Better Call Saul és Nobody főszereplője, 2x Emmy-díjas
- Sarah Paulson: American Crime és Horror Story főszereplője, Emmy-díjas
- Jon Bernthal: Punisher főszereplője, Emmy-jelölt
- Jamie Lee Curtis: A hal neve: Wanda és True Lies főszereplője, Oscar-díjas
- Olivia Colman: The Crown főszereplője, Oscar-díjas
- Joel McHale: Community főszereplője, Emmy-jelölt
- John Mulaney: Humorista, 2x Emmy-díjas


Annak pedig külön örülök, hogy Lip végre felnőtt és szupersztár lett, érett már ez neki nagyon. Egyelőre csak az Emmy-jelölés jött, de majd jön a többi is.

Letartóztattak egy férfit, akinek köze lehetett Tupac Shakur meggyilkolásához

https://telex.hu/kult/2023/09/29/letartoztattak-egy-ferfit-akinek-koze-lehetett-tupac-shakur-meggyilkolasahoz

Meglepő, de hosszú évek után, újfent megkezdett nyomozás kicsit haladt és előtérbe került "Keefe D", aki korábban az Unsolved c. sorozatban is felmerült, mint olyan személy, aki tud valamit. Nem értem, minek vacakolnak eddig, meg mért majd három évtized elteltével "találnak rá" Keefe D-re, amikor még a sorozatban is előkerült...

Amúgy az Unsolved ajánlott, ha jól tudom, még mindig elérhető Netflixen, fain kis egyvelege volt a dokunak, fikciónak, valós és vélt eseményeknek (mint a Narcos, olyan volt).


Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 25, 2018, 11:23:15Unsolved szintén nagyon jó volt, amolyan félig doku, félig fikciós sorozat. Erős volt a szereplőgárda, Tupac és Biggie castingja jól sikerült nagyon, érdekes volt a sok kérdés az ügy kapcsán, amiről tényleg alig esett szó a médiában is. Ne várjatok óriási következtetéseket vagy megoldásokat, nézőre bízza a sorozat, hogy akkor mi is az igazság, ami nagy valószínűséggel sosem fog kiderülni. Szerintem a végén hasonló következtetésre fog jutni az emberek többsége. Nálam ez 9/10, mert végig lekötött.