2016-os kerékpáros szezon

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


2016. április 23-án pontszerző versenyt rendeznek Magyarországon. Ez a budapest környéki viadal jó lehetőséget nyújt, hogy a versenyzők pontokat szerezzenek a katari vb kvalifikációra. A lényeg azonban nem is ez, hanem hogy két egykori klasszis is részt vesz a versenyen.
Ők népszerűsíteni jönnek a kerékpársportot és lehet tőlük autogrammot kérni és fényképezkedni velük:
Gilberto Simoni
Legalább akkor legenda az olaszoknál, mint Pantani, Petacchi vagy Cipollini. Kétszer nyert Giro d'Italiát, ezenkívül pedig szakaszt nyert a Touron és a Vueltán.

Nico Mattan
Ő a kevésbé nagyobb név, két egynapost nyert pályafutása alatt: Plouay és Gent - Wevelgem.


Akinek van kedve találkozni velük, azok mindenképpen menjenek aznap a Westendhez Pesten.

Franciák...

Mindig csak a baj van velük, de ehhez már hozzászokhattunk. Ahol tudnak, ott csalnak, de ők egy ilyen nép.

Szóval, hogy egy kicsit képbe kerüljenek az ebbe a topicba látogató olvasok:
Hétvégén Milano-Sanremo volt, ahol hatalmas meglepetésre Arnaud Demaré nyert (voltam is miatta a gumiszobában). Ezzel alapjáraton nem lenne akkora gond, vannak csodák, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy Demaré bukott az utolsó hegy előtt, így lemaradt a főmezőnytől, ugyanígy járt a legnagyobb favorit Michael Matthews. Demaré felért egy ilyen bukás után és nyert, míg Matthews fel sem ért a főmezőnyre. Miért is érdekes ez számunkra?
Csupán azért, mert Matthews egyrészt jóval jobban bírja a dombokat, mint Demaré, plusz a francia alig tud hegyre menni. Még ezzel se lenne annyi probléma, hátha csoda történt, de most jön a java. Szóval Demaré feltöltötte Stravára (versenyzőprogram (is), ami alkalmas, hogy összegyűjtse és értékelje a versenyen a teljesítményed: emelkedőkön mennyivel mész stb. ) a versenyen elért adatait, és az alábbi eredmény jött össze neki a Milano-Sanremoról: A Cipressára mindenkinél gyorsabban ment fel (már akik feltöltötték az adataikat Stravára). A legnagyobb név ezek közül a 2014-es világbajnok Kwiatkowski, aki ráadásul támadott is a Cipressán, ráadásul korunk egyik legjobb egynapos menője és kiváló formában van. Őt Demaré 15mp-el verte az utolsó hegyen egy bukás után.
A verseny közben/után rögtön napvilágot látott egy pletyka, ami aztán végül egyre nagyobb port kavar: Tossato és Visconti látták amint húzatja magát egy autóval a hegyen felfelé Demaré. Szóltak is a zsűrikocsinak, de nem történt semmi. Tossatóról érdemes tudni, hogy ő egy rohadj nyugodt ember, de most teljesen ki volt akadva.
Az a nagy büdös helyzet, hogy túl sok minden szól a franciák ellen. Demaré és csapata azzal védekezik, hogy nem húzatták magukat, meg senki se tudja ezt bizonyítani, plusz féltékeny rájuk mindenki. A dolog érdekessége, hogy egykori csapattársa és riválisa bunyós pityu Nacer Bouhanni hasonló körülmények között nyert szakaszt két hete a Párizs-Nizzán.
A harmadik érdekesség a dologban az FDJ (Demaré csapata) formajavulása. Két top5-ös hely a Tirrenóról, plusz szakaszgyőzelem a PN-ről. Bombaformában van a csapat. Ha ez nem lenne elég, a tirreno csapatidőfutamán harmadikok lettek. Álljunk meg itt egy szóra: Egy olyan csapatról beszélünk, akik világ életükben gyengék voltak a kronókon. Mindig a mezőny második felében végeztek, de az sem volt ritka, hogy az utolsó háromban. Mi változott az elmúlt évekhez képest? SEMMI. Ugyanaz a csapatuk, ugyanazok az edzőik. Mi ez a formajavulás. Azt hittem, hogy csak egy véletlen eredmény volt, de aztán jött a záró etap, ami egy egyéni időfutam volt. Négy azaz NÉGY FDJ versenyző végzett a top20-ban. Le Bon 2., Geniez 6., Reichenbach 18. és Pinot 19. Ezek közül Geniez és Reichenbach eredménye a legérdekesebb. Geniez nem igazán specialista, nagyon gyenge mezőnyben jól szerepel, de ilyen erős kronón általában hatvanon kívül szokott lenni. Reichenbach pedig konkrétan nem tud ilyen rövid időfutamot menni. Tavaly ugyanezen a pályán 66. lett. 20km-nél hosszabb távokon egy fokkal jobb, de szinte sose kerül top20-ba még a noname versenyeken sem. Mióta év végén átkerült az FDJ-hez, azóta viszont minden megváltozott.


Valami történt a franciákkal és szerintem tuti, hogy sumákolnak valamit. Emlékezzünk a tavalyi Katushára, akik sorra nyerték a versenyeket. Jó páran megbuktak a csapatból doppinggal, és idén már közel sem olyan erős az orosz gárda. Az a helyzet, hogy hasonló eredményeknél, mondjuk egy Skynál vagy Etixxnél semmit se szólnák, de egy ilyen kis francia gárdánál, ráadásul nem is a specialitásaikban elérve, hogy is fogalmazzak eléggé érdekes.



Más téma: héten Katalán kör és Bouhanni már meg is nyerte az első szakaszt.  ;D

Elhunyt Antoine Demoitie a Wanty-Groupe Gobert kerékpárosa

Mintegy 115 kilométerrel a Gent-Wevelgem viadalának vége előtt négy kerekes került a földre, akik közül a pro-kontinentális Wanty-Groupe Gobert huszonöt esztendős versenyzőjét Antoine Demoitiét ráadásként még egy kísérőmotoros is elütötte. A versenyzőt azonnal az Ypres-i kórházba szállították, majd súlyos sérülései miatt szinte azonnal továbbvitték Lille-be. Később a csapat mindössze annyit közölt, hogy versenyzője állapota nagyon súlyos, intenzív osztályon ápolják. Éjfél körül sajnos több hírügynökség is megerősítette, hogy a kerekes belehalt sérüléseibe.

,,A versenyző életét vesztette. A történtek kivizsgálása folyamatban van" – jelent meg a médiában a szörnyű hír. A tehetséges kerekes az előző három évet a kontinentális Wallonie-Bruxelles csapatánál töltötte, idén került a Wanty kötelékébe. 2014-ben megnyerte a Tour de Finistre versenyét, de idei szezonja is remekül indult, kisebb versenyeken szerzett második és harmadik helyezéseket is. Nyugodjék Békében!



:'(
Nehéz erre bármit is mondani, mert élőben néztem a versenyt, de akkor már pont nem volt szó az eseményről. Sajnos a kerékpáros közvetítések a versenyek rovására mentek az évek alatt. Ez az újabb tragédia is intő jel lehet a szövetség felé. A kerékpárosok felháborodtak (teljes joggal). Tavaly már sok baleset történt tévés versenyeken. Egyrészt volt, hogy a közvetítő motoros ment neki a bringásnak ez által a győzelmet elvéve tőle, de volt hogy a kísérőkocsi ütötte el a versenyzőt. Minőségibb sofőrök kellenének, mert az nem állapot, hogy egy csapat alkalmaz egy masszőrt, aki egyben sofőr is és még van vagy 2-3 beosztása van a csapaton belül. Előfordult olyan is, hogy egykori versenyző vezette a kísérőkocsit. Így sajnos sokkal nagyobb az esélye a tragédiának. Motorosoknál is egyre több a probléma... A másik dolog, mint említettem a tv-s közvetítések súlya. A kamerával szinte mindent meg akarnak mutatni és néha tényleg csak millimétereken múlik, hogy baleset történjen. Ráadásul most már annyira befolyásoló tényező lett a tv-s közvetítés, hogy sok esetben a versenyek hosszát is csökkentik emiatt, amivel megváltoztathatják az esélyeseket névsorát is. A UCI elnök Brian Cookson anno nagy változásokat ígért, de egyre több a hiba a rendszerben. Az már csak hab a tortán, hogy például egy versenyen a közvetítési díjakból és az egyéb bevételekből egyáltalán nem részesülnek a csapatok, hanem a verseny szervezői és a UCI fölözi le a hasznot....Magyarul olyan, mintha fociban a Bajnokok ligájában minden hasznot az Uefa kapná meg és még nézők utáni bevételeket is elvennék a csapatoktól. Felfoghatatlan az egész helyzet. A doppingbotrányokat nagy nehezen túlélte a sportág és kezd egyre tisztábbá válni (jó persze így is akadnak esetnek, de sokkal reálisabbak a versenyek, nincsenek már olyan klasszisok, akik egész évben minden versenyen top3-ba vannak és sosem rogynak meg), erre most jönnek az újabb problémák. Oleg Tinkov év végén kiszáll a kerékpársportból, márpedig egy olyan ember elvesztése a sportágnak egyenlő a halállal. Tinkovot sokan nem szeretik, de kiváló meglátásai és ötletei voltak, de sajnos ő is belátta, hogy nem nagyon lehet változtatni a sportágon.

Kevés olyan időfutamot láttam, ahol 10 kilométernél több a táv és hárman is 1 mp-en belül vannak: Bodnar nyert, Böhli 0.71, míg Martin 0.51-es hátránnyal jött meg. Komoly volt. Nagyon kicentizték.
Hétvégén az egyik legnagyobb egynapos a Flandria körverseny jön. Pár gondolat hozzá:
Alexander Kristoff: Múlthét végén betegséggel bajlódott, de úgy néz ki, hogy helyrejött. Ami viszont biztos, hogy közel sincs olyan formában, mint tavalyi győzelménél és csapata is gyengébb. Ami érdekes lehet, hogy ha most sprintbefutó lenne 5-6 fővel a flandria végén (ilyen mezőnnyel, mint Sagan, Avermaet), akkor már közel sem biztos, hogy a norvégra tennék.
Fabian Cancellara: Nagyon erős. Amit a Harelbekén művelt az embertelen volt. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy single szökéssel fog próbálkozni a végén és mindenkit le akar majd szakítani, mert hajrában egy Sagan, Avermaet, Kristoff trió simán elveri, viszont ő lehet egyedül képes arra, hogy megnyerjen egy magányos szökéssel egy ilyen versenyt. Ez a fő versenye idén és erre készül már tavaly óta. Számára ez fontosabb bármi más viadalnál.
Etixx: Volt róluk szó a közvetítések alatt is, valami nem stimmel náluk. Pavés versenyek nem mennek nekik, pedig úgy kell a csapatuk elképzelni, mint az 1992-es Michael Jordan, Magic Johnson fémjelezte Dream Teamet. Utóbbi év(tized)ek legerősebb gárdája, de túl sok az első számú opció: Boonen, Stybar, Terpstra, Vandenbergh. Kíváncsi vagyok mit találnak ki, mert elvileg övék a legerősebb gárda...
Peter Sagan: Nagyon erős még csapat nélkül is. 3 komolyabb pavés versenyen idén eddig: 2., 2., 1. Egyértelműen legnagyobb favorit, viszont nála hatalmas kérdés, hogyan oldja meg a végét. Sokszor eltaktikázza és ezért a sok második helye (vagy csak simán elfárad).
Michal Kwiatkowski: Felkerült a top favoritok sorába a múltkori Rondés győzelme után, de neki most a legfontosabb az Amstel és az LBL. Nem várok tőle túl nagy eredményt (top3), de örülnék neki, ha jó eredményt érne el. Fogadás szempontjából szerintem nem éri meg rá rakni.
Boasson Hagen: Elmúlt hetekben próbálták őt jegelni. Nem indult annyi versenyen, lehet kicsit visszaütött a jó évkezdés. Sosem volt még top10-ben a flandrián, de idén annyira jól megy, hogy lehet érdemes rá fogadni. Dombok fekszenek neki, hajrában jó és a pavékat is bírja. Csapata viszont gyenge.
Sep Vanmarcke: Sokkal jobban megy idén az egynaposokon, mint tavaly. Bírja a szökéseket is, de Cancellárához hasonlóan neki is magányos szökés kell, ha nyerni akar.
Benoot-Roelandts: Van baj a Lottónál. Ki lesz a vezér? Greipel csak harmadik számú opció, de a két belga közül kire építenek? Benootnak nagyon fekszik a pálya, itt él és edz nap mint nap, míg Roelandts kiváló formában van.
Greg van Avermaet: Sok jó helyezés idén és az egyik legjobb formában lévő versenyző. Mikor, ha nem egy ilyen tavasz után jön számára a klasszikusokon a győzelem? Ideje lenne már, ráadásul nincs Gilbert sem, így abszolút érte dolgozik mindenki. Csapata a 2-3. a legerősebb a mezőnyben.

Erősségi sorrend:
*** Fabian Cancellara, Peter Sagan
** Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet, Tiejs Benoot, Sep Vanmarcke,
* Jurgen Roelandts, Tom Boonen, Niki Terpstra, Boasson Hagen, Zdenek Stybar, Lars Boom

Az esélyeket jól mértem fel végül, mert Sagan 1., Cancellara 2., Vanmarcke 3., Kristoff 4. Érdekes és izgalmas verseny volt.
Peter Sagan megtanult nyerni. Ekéztem őt a taktikai érzéke miatt, de most okosan és éretten versenyzett. Mint egy igazi klasszis.
Láthattuk a múltat és a jövőt egymás ellen versenyezni. Nekem van egy olyan érzésem, hogy Cancellara mellett Boonen is visszavonul év végén, és nem hosszabbít. Remélem még a Paris-Roubaix-n alkotnak valamit.
Vasárnapi Roubaixval kapcsolatban pár észrevétel:
Sagan: Úgy megy pavén, mint Cancellara. Zseniális és borzasztó erős. Boonen 2012-es triplázása (mind a három nagy pavés klasszikust megnyerni ugyanabban az évben) után ő lehet a következő, aki ezt megcsinálja. Gatton kívül (akit az ő személyes kérésére hoztak) nincs értékelhető segítője, de így is megnyeri a versenyeket.
Vanmarcke: Csalóka lehet, hogy a végén leszakadt Saganról. Erős ő a pavékon, csak a dombokat nem bírja. Jó lehet a vasárnapi roubaix-n. Dobogó simán összejöhet.
Cancellara: Nagyon erős, de szerintem Sagan egy fokkal még jobb nála. Látszik azért rajta a kor, mert anno, ha ő megindult a pavékon, akkor simán beért bárkit, most pedig Sagan elverte őt.
Kristoff: Rossz forma, betegség stb.. Azért csak bejött negyediknek. Nem bírta most az emelkedőket, de a hétvégi versenyen ő is erős lehet. Sagannak figyelnie kell rá.
Etixx: Fogalmazhatnék finoman, de felesleges. Ez egy rakás szar, amit idén csinálnak ezeken a versenyeken. Nulla taktikai érzék és semmi erő. Oké két top10-es hely, de a történelem egyik legerősebb sorától egy 8. és 10. hely eléggé gyenge.... Lefeverék mondjuk értenek ahhoz, hogy kell P-R-t nyerni, és a csapat is meglenne, de mégse klappol valami.

Avermaetot sajnálom, hogy eltörte a kulcscsontját, mert így idén sincs esélye klasszikust nyerni.
Akitől még meglepetést várok: Rowe-Keukeleire-Boom trió. Mindhárman biztatóan mozogtak a Flandrián.

Annak ellenére, hogy nem tudtam belőle profitálni, nagyon jó kis verseny volt a mai Paris-Roubaix. Aki kicsit is érdeklődik a kerékpársport iránt, az nézze vissza valamikor. Élőben elnézve nagyon izgalmas volt és kiváló taktikai csatát is hozott.
Boonen és Vanmarcke élete esélyét szúrta el. Boonen ugye a visszavonulás miatt. Több ilyen neki már nem lesz, így nem lesz egyedüli rekordbajnok a Roubaix-k történetében. Vanmarcke pedig bebizonyította, hogy egy balfék. Sokat vártak/várnak tőle, de egyszerűen a taktikai érzéke egyenlő a nullával. Fogalmam sem volt, hogy minek támadott 20-25-el a vége előtt, sőt aztán még egyszer. Tudhatta, hogy ott egy Boonen a mezőnyben, illetve egy Boasson Hagen és Stannard, akik jó tempómenők, így egyedül biztosan nem fog tudni meglógni előlük és 20 kilométert vezetve nyerni. Egyértelműen ő volt a legerősebb a mezőnyben, mégis csak 4. lett. Nekem az a véleményem most, hogy ő neki hatalmas szerencse kell, hogy valaha ilyen klasszikust nyerjen. Jövőre ott lesz Degenkolb, plusz Sagan se lesz mindig hátul, ezenkívül ott a fiatal mag (Senechal, Benoot, Naesen, Rowe, Baarle). A nap megleptése: Hayman és Erviti.
Az öreg ausztrál zseniális versenyzett. Keveset vezetett, mindig szélárnyékban ment, és épp annyit ment, amennyi kell a sikerhez. Erviti pedig egy zseni. Részt vesz két szökésben a világ legnehezebb egynaposain és mindkétszer top10-ben végez. Kár, hogy már 32 éves. Remélem jövőre is bizonyít és idén megcsíp egy Vuelta szakaszgyőzelmet (ha páros év, akkor úgyis vagy csapatban vagy egyéni nyerni szokott).
Sagant és Cancellarát sajnálom. Nem az ő versenyük volt. Kristoff a másik fő téma. Első hsz-ben elemeztem, hogy idén nem lesz annyira jó. Sajnos ez be is jött. Pavékon látszik idén, hogy nincs meg idén a forma, plusz a megfelelő segítő sem. Nagyon hiányzik mellőle Paolini. Jövőhéten jönnek az ardenneki klasszikusok.

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 10, 2016, 23:21:12
Annak ellenére, hogy nem tudtam belőle profitálni, nagyon jó kis verseny volt a mai Paris-Roubaix. Aki kicsit is érdeklődik a kerékpársport iránt, az nézze vissza valamikor. Élőben elnézve nagyon izgalmas volt és kiváló taktikai csatát is hozott.
Boonen és Vanmarcke élete esélyét szúrta el. Boonen ugye a visszavonulás miatt. Több ilyen neki már nem lesz, így nem lesz egyedüli rekordbajnok a Roubaix-k történetében. Vanmarcke pedig bebizonyította, hogy egy balfék. Sokat vártak/várnak tőle, de egyszerűen a taktikai érzéke egyenlő a nullával. Fogalmam sem volt, hogy minek támadott 20-25-el a vége előtt, sőt aztán még egyszer. Tudhatta, hogy ott egy Boonen a mezőnyben, illetve egy Boasson Hagen és Stannard, akik jó tempómenők, így egyedül biztosan nem fog tudni meglógni előlük és 20 kilométert vezetve nyerni. Egyértelműen ő volt a legerősebb a mezőnyben, mégis csak 4. lett. Nekem az a véleményem most, hogy ő neki hatalmas szerencse kell, hogy valaha ilyen klasszikust nyerjen. Jövőre ott lesz Degenkolb, plusz Sagan se lesz mindig hátul, ezenkívül ott a fiatal mag (Senechal, Benoot, Naesen, Rowe, Baarle). A nap megleptése: Hayman és Erviti.
Az öreg ausztrál zseniális versenyzett. Keveset vezetett, mindig szélárnyékban ment, és épp annyit ment, amennyi kell a sikerhez. Erviti pedig egy zseni. Részt vesz két szökésben a világ legnehezebb egynaposain és mindkétszer top10-ben végez. Kár, hogy már 32 éves. Remélem jövőre is bizonyít és idén megcsíp egy Vuelta szakaszgyőzelmet (ha páros év, akkor úgyis vagy csapatban vagy egyéni nyerni szokott).
Sagant és Cancellarát sajnálom. Nem az ő versenyük volt. Kristoff a másik fő téma. Első hsz-ben elemeztem, hogy idén nem lesz annyira jó. Sajnos ez be is jött. Pavékon látszik idén, hogy nincs meg idén a forma, plusz a megfelelő segítő sem. Nagyon hiányzik mellőle Paolini. Jövőhéten jönnek az ardenneki klasszikusok.
Én azt sajnálom, hogy Greg van Avermaet korábban úgy járt, ahogy pórul. Ez az ő versenye lehetett volna.

Idézetet írta: csabax Dátum április 11, 2016, 14:45:07
Én azt sajnálom, hogy Greg van Avermaet korábban úgy járt, ahogy pórul. Ez az ő versenye lehetett volna.
Igen ez jó meglátás. Avermaet szerintem élete formájában volt. Kiváló csapata is van, nagyon jól kezdte az évet, csak az a fránya bukás. Még mindig csak 31 éves lesz, van benne még 2-3 jó év, de szegénynek egyáltalán nincsen szerencséje.
Degenkolb lett volna még a másik opcióm, csak ugye ő is sérült.
Jövőre ők ketten vehetik majd át Cancellaráék szerepét.

Ardenneki klasszikusokkal kapcsolatban:
Nézegettem az Amstel Gold Race rajtlistáját.
Volt pár versenyző, aki nagyon altatott idén: Alaphillipe, Gilbert, Vuillermoz. Valverde ugye nem indul, a Sky sora bitangerős (Kwiatkowski, Henao), szóval izgalmas versenyre van kilátás.
Alaphillipe a szakasz vége miatt nagy esélyes és szerintem Gilbert is készül valamire. Vuillermoznak kevésbé fekszik ez a verseny, ő szerintem a Fléche Wallonera készül (kedvenc emelkedője, tavaly ezen az emelkedőn szakaszt nyert a TdF-on, szóval top5 sima ügy nála).
Minden évben van 2-3 meglepetésember az Amstel top10-ben: Jungels, McCarthy, Rosa, Weening...

Az Amstel egyik nagy érdekessége: Dani Moreno végre megkapja a vezér szerepet egy ilyen nagyobb versenyen. Vajon élni fog vele? Kilépett végre Purito árnyékából, rutinja és gyorsasága megvan a jó helyezésre...

Még itt sincs a nyár, de már folyamatosan mennek a találgatások az átigazolásokkal kapcsolatban. A két legnagyobb név egyértelműen Vincenzo Nibali és Peter Sagan.
Előbbinél kezdetben a Trek-Astana-Bahrein-i triót emlegették, mint lehetséges opciókat. A Trek végül kiesett Nibalinál és egyre inkább hajlik az új bahrein projekt felé.
Sagannál más a helyzet, mert érvényben lévő szerződése van a Tinkoffnál, de egyre valószínűbb, hogy Oleg Tinkov kiszállásával nem talál megfelelő szponzort az orosz csapat, így Sagan ingyen igazolható lesz. Három csapat jött nála is szóba: BMC, Trek, Etixx. Treknél ugye nem tudnak annyi pénzt adni, így maradt a BMC-Etixx duó, de úgy néz ki, hogy Sagan az utóbbi felé hajlik.
BMC-nél sok hely fel fog szabadulni, ugyanis csak Van Garderennek van szerződése.
Etixxnél minden Boonentől függ. Saját döntése, hogy marad-e jövőre a csapatnál. Egyértelműen arra törekednek, hogy megdöntsék a Sky egyeduralmát. Ennek érdekében próbálnak egyre több jó versenyzőt hozni, egyelőre kevés sikerrel.
A belga Lottónál egyre inkább látszik, hogy a fiatalokat helyezik előtérbe (Wellens, Benoot), így lehet Greipelt nem fogják marasztalni szezon végén (simán lehet belőle Giant szerződés a szezon végén).
Treknél kíváncsi leszek, hogy mire költik a felszabaduló összeget (Cancellara visszavonulása, lehet Zubeldiák se maradnak), de azt elmondta Dirk Demol, hogy közel sincs akkora mozgásterük az átigazolási piacon, mint egy Skynak.

Ha nem hosszabbítanak, akkor alábbi szabadügynökök lehetnek nyárok:
Degenkolb, Vanmarcke, Kristoff, Greipel, J. Rodriguez, Pinot, Rui Costa, Van Avermaet, Gilbert, Boasson Hagen, Tony Martin és még lehetne sorolni.

Ma nem tudom ki nézte a Török körverseny 3. szakaszát az Eurosporton, de érdekes egy etap volt. Hatalmas szél volt és láthattuk, hogy milyen az, ha egy gárda kategóriákkal erősebb a mezőnynél. Ez volt a belga Lotto csapata, akik konkrétan egymaguk szétszakították a mezőnyt és az utolsó 25 km-re mentek egy csapatidőfutamot (+ két Team Roth versenyzővel) és megnyerették Greipellel a szakaszt. Ritkán látni ilyet, hogy egy gárda ennyire dominálni tud.


Érdekes ez a PR, amit linkeltél Csabax. Paolo Bettini (olimpia és világbajnok) beszélt arról, hogy szerinte a Movistarnak van a legerősebb csapata és nem az Astanának. Sky-t szedett-vedettnek nevezte.
Egyet kell, hogy értsek vele. A Movistar bombaerős: Moreno (Purito segítője éveken át), Amador (tavalyi 4. helyezett), Visconti (Giro szakaszgyőztes), Sutherland, Herrada és Betancur. Sima etapokra pedig ott van Valverdének Rojas és Sutterlin.

Sokak várják a Nibali-Landa-Valverde csatát. Azért azt vegyük hozzá, hogy Valverde gyengébb mezőnyökben rendre dobogós volt a GT-ken. Igaz még sosem indult a Giron és az útvonalat sem ismeri annyira, de simán benne van a top3. Nibali szerintem az elején annyira nem lesz erős, a harmadik hétre fog kijönni a sok edzőtáboros hatása. Landának pedig nagy feladat kapitányként tevékenykedni. Dumoulint sokan az elit hármashoz sorolják a tavalyi Vueltás szereplése miatt, én ezt nem tenném. Időfutam toronymagas esélyese, de azért itt nem olyan rövid emelkedők vannak, mint a Vueltán, plusz a mezőny 90% nem hulla fáradt, hanem erre a versenyre készült.
Pozzovivot és Chavest okosan rejtegették idén, ők szerintem top10-ek lesznek, és érdemes még figyelni Geniezre is. TT-ken sokat javult, ez a főversenye és ilyen mezőnyben top10 simán összejöhet. Kruiswijk helye első tízben nálam tuti, és szerintem a meglepetésember Merhawi Kudus lesz. Vagy szakaszgyőztes vagy top15 környéke, de a srác évről évre rengeteget fejlődik.

Nézőpont kérdése, hogy PR vagy nem PR. Szerintem ez itt és most nem annyira lényeges dolog, de az talán már igen, hogy ez az anyag némi betekintést adhat a nemsokára kezdődő olasz körversenyre azok számára, akik csak olykor és akkor is rövid időre figyelnek a kerékpársportra.
Amúgy nálam Nibali a favorit ezen a versenyen.
:beerchug:

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 04, 2016, 09:50:58
Érdekes ez a PR, amit linkeltél Csabax. Paolo Bettini (olimpia és világbajnok) beszélt arról, hogy szerinte a Movistarnak van a legerősebb csapata és nem az Astanának. Sky-t szedett-vedettnek nevezte.
Egyet kell, hogy értsek vele. A Movistar bombaerős: Moreno (Purito segítője éveken át), Amador (tavalyi 4. helyezett), Visconti (Giro szakaszgyőztes), Sutherland, Herrada és Betancur. Sima etapokra pedig ott van Valverdének Rojas és Sutterlin.

Sokak várják a Nibali-Landa-Valverde csatát. Azért azt vegyük hozzá, hogy Valverde gyengébb mezőnyökben rendre dobogós volt a GT-ken. Igaz még sosem indult a Giron és az útvonalat sem ismeri annyira, de simán benne van a top3. Nibali szerintem az elején annyira nem lesz erős, a harmadik hétre fog kijönni a sok edzőtáboros hatása. Landának pedig nagy feladat kapitányként tevékenykedni. Dumoulint sokan az elit hármashoz sorolják a tavalyi Vueltás szereplése miatt, én ezt nem tenném. Időfutam toronymagas esélyese, de azért itt nem olyan rövid emelkedők vannak, mint a Vueltán, plusz a mezőny 90% nem hulla fáradt, hanem erre a versenyre készült.
Pozzovivot és Chavest okosan rejtegették idén, ők szerintem top10-ek lesznek, és érdemes még figyelni Geniezre is. TT-ken sokat javult, ez a főversenye és ilyen mezőnyben top10 simán összejöhet. Kruiswijk helye első tízben nálam tuti, és szerintem a meglepetésember Merhawi Kudus lesz. Vagy szakaszgyőztes vagy top15 környéke, de a srác évről évre rengeteget fejlődik.

Majkáról mi a véleményed? Állítólag nagyon készült erre a Giróra, meg elég optimistán is nyilatkozott, "ott tartok pont ahol kell, meg úgy megyek hegyre ahogy vártam" stb. De vannak akik túlzásnak tartják, hogy dobogóra lenne esélye.
Csak azért kérdezem mert amúgy elég jó odds:-)
A nyitó időfutam szerintem Dumoulinnnek áll. Cancellara nem kavar be?

Nyitó szakasszal én óvatosan bánnék. Cancellaranak ez a tökéletes táv most már a kronókon. Az ilyen 10km körüli teljesen sík táv. Dumoulin ugyan hatalmas favorit az időfutamokon, de idén közel sincs olyan formában még, mint tavaly. Nem néztem az oddsokat a prológra, de ha H2H-ban a svájcit összerakják a hollanddal és 2.00 feletti oddsa lesz Fabiannak, akkor érdemes rá pénzt áldozni.
Majkával kapcsolatban: ő egy kiváló és tehetséges versenyző, de az a 40km-es időfutam egyáltalán nem hiányzik neki ebből a versenyző. Hegyekben jó, de véleményem szerint Landa és Nibali előtte vannak ott is. Valverde nekem talány, mert a hosszabb emelkedőket régebben nem bírta, plusz annyira nem szereti a hideget (és nem is szokott edzeni ilyen időjárási körülmények között), márpedig a Girón sok havas és hűvös szakasz lesz. Majkával kapcsolatban még egy dologgal van bajom: csapata minősége. Normális is minőségi hegyi segítője nincsen. Rovny, McCarthy, Hernandez nem rosszak a hegyekben, de közel sem Amador, Roche vagy épp Fuglsang szint. Ez komolyan visszaüthet majd. Majkával kapcsolatban én inkább a szakaszgyőzelemre mennék rá. Nagyon bírja az egyéni szökéseket főleg a meredek emelkedőkön (lásd két éve TdF).
Nekem is Nibali a legnagyobb favorit, egyrészt mert a pályát szinte neki tervezték, másrészt pedig nála semmit nem számít az év első felében mutatott forma. Komoly munkát végeztek Slongóval a Teidén, így lehet az első héten nem érdemes Nibalira fogadni, mert ő nagy valószínűséggel a harmadik héten lesz csúcsformában.

u.i.: Nemsokára készülni fog egy nagyobb beharangozó a Giróról.