SfGuru - Hogyan tovább?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Hogyan tovább?

A. Javaslat
36 (66.7%)
B. Javaslat
18 (33.3%)

Összes szavazó: 54

Szavazás lezárva: február 28, 2013, 10:52:03

Idézetet írta: Szigo Dátum február 18, 2013, 12:11:04
Milan, ha emlékszel arra, hogy én hogyan gondoltam el a Guru jövőjét, akkor pár dolog meg lenne oldva. Régen is veszetten kritikus voltam, de rájöttem, hogy nem szabad. Ez - tudjuk jól - egy elemzős játék, de mint minden játékban itt is a tipp minősége számít elsődlegesen. Vannak, akik megírják a 2000 karaktert, valakik csak épp csak a 800at, de mégis az ő tippjüket játszom meg, mert maga a tipp tetszik.

Szerintem az első és legfontosabb az, hogy főoldalra kerüljenek az írások: minden írás. Nem kell olyan nagy helyen elfoglalniuk, mint most, praktikusabban kellene megszerkeszteni, külön részt létrehozni nekik. Gyakran előfordul olyan, hogy 5-10 ember olvassa csak el az elemzéseket, mert nem tudnak róla. Pedig van köztük igazán értékes is. Minél többen olvassák, annál jobb. Én anno bevezettem volna a "like" gombot, ami szorzónövelőnek számít. Tehát jelen esetben ez úgy nézne ki: ha kap egy elemzés mondjuk 2-3 lájkot, duplán számít a pontja (saját elemzésre lájkolni nem lehet). Így lehet véleményt nyílvánítani, és nem szakértő csoportokat létrehozni. Úgy is a "nép" dönt egy elemzésről. Lehet egy elemzés attól kiváló, hogy csak statokat tartalmaz, mert olyan releváns dolgokat emel ki ezzel, ami tuti jön. Szóval én csínján bánnék azzal, hogy egy tippet önhatalmúlag nem veszek számításba.

Vannak még ötleteim, csak így hirtelen nem jutnak eszembe. Öregszem  ;D

Ez a like dolog tényleg jó. Lehetne dislike is:D és ezt is valahogy beleszámolni.

Ha akar Milan csinálni egy prémium kategóriát, az okés, de a meglevők közötti nagy tisztogatásnak (ilyen-olyan módszerekkel) nem vagyok híve.
A már említett jó elemzés/rossz tipp, rossz elemzés/de jó tipp miatt sem. Egyébként meg úgy vagyok vele, itt bárkibe bele lehetne kötni! Bárkibe! Egy elemzés mindig szubjektív, azokat a befolyásoló tényezőket emeli ki az ember amik valóban befolyásolhatják a mérkőzést szerinte.

Én például a falra tudok mászni amikor előjön valaki azzal, hogy az elemzésben nincs egy név sem! Nincs szó hiányzókról, sérültekről, eltiltottról, vagy összeállításról. Ha akarom beleírom, ha akarom nem. Attól függ látom e a jelentőségét! De meg is magyarázom miért: csapatsportoknál természetszerűleg vannak egy rakással a keretben. Ha kiesik valaki, beállítanak mást. Na most a legtöbben (nem is legtöbben, hanem gyakorlatilag mindenki) a húzóemberek jelentőségével van igazán csak tisztában. Fogalmuk sincs (vagy minimális), hogy az a padkoptató hurkatöltő mire képes akinek lehet egy mérkőzés sincs még a háta mögött! Vagy a játékostárs, aki eddig más pozícióban vitézkedett. Persze azt tudják, hogy egy-egy húzójátékos kiesése micsoda érvágás, le is írják teljesen jogosan. Aztán jön a pofára esés, hogy "hát ez meg ilyen szinten tudta pótolni xy-ont"?
Mondok példát is. Női kézilabda, Fradi meccs hétvégén, vagy az előtt. A Fradiban lassan már az ifi is játszik (BL legjobb nyolc között!). Vagy férfi kézilbda, Veszprém, hétvégén. Semmi, de semmi nem döntött azon a meccsen csak a MOTIVÁCIÓ. Tök mindegy volt kinek milyen kerete, játékosai vannak (nyilván egy bizonyos szint felett értem). Ha valaki ír 801 karaktert arról meccs előtt, hogy miért lesz motivált a Kiel és motiválatlan a Veszprém és szerinte ez dönti el a meccset, akkor bizony utólag azt mondjuk írt egy tökéletes elemzést!
Én így látom és nem tetszik, hogy szana-szét van alázva aki nem ír be legalább egy roh.dt nevet!

Az elemzés lényege az lenne, hogy megragadd azokat szempontokat amik szerinted döntőek lehetnek a tippet illetően. Természetes, hogy más, más szempontokat is döntőnek vélhet, amit aztán szóvá is tesz... na de bizonyos szempontokat kötelezővé tenni??? Ugyan már!

Egyébként meg szeretnék egy pozitív példát említeni a gurus írókkal kapcsolatban -remélem nem sértem meg az illetőt, mert nincs szándékomban. Például András (alias: Secko) rengeteget fejlődött írásaiban az évek alatt. Lehet, hogy még most sem atomász, de a tippjei is sokszor jók. Most akkor ő mennyen a levesbe?

Amiben én látok nagy problémát, hogy igen nagyon gyakran a tippnek és az alatta levő elemzésnek alig van köze egymáshoz! Még bővebb, jobb írásoknál is előfordul. Ebben sokkal szőrösszívűbbnek kellene lenni. Olyan elemzéseket átengedtek, hogy jajj!  :o
Én többek között ezért is untam meg az írásokat anno. Amúgy is elég középszerűeket szereztem (azt se sokat), de amikor sorra azt láttam, hogy olyanok vannak pontozva aminél a tartalomnak semmi köze a tipphez, annak ellenére, hogy erre már számtalanszor figyelmeztettétek az írókat... semmi értelmét nem láttam. És most nem arról beszélek hogy rossz volt az elemzés, vagy magyartalan (nyelvtanilag), vagy hiányos... Nem. Ezek rendben voltak (nagyjából), csak semmi köze nem volt a tipphez.
A másik ami engem távol tart, -bár megoldást rá én sem tudok javasolni- azaz alá elemzések! Kifejezetten gyűlölöm. Legutóbbi próbálkozáskor is ért ilyen "pofon". Szabály engedi. Jobb ötletem nekem sincs, így eddig nem szóltam. De most ezt is megemlítem. Van valakinek egy jó tippje, meglepetésre, vagy hendikepre és ha túl korán írja be, akkor az tuti kap maga alá egy másik elemzést szélesebb eredményskálát lefedő, kisebb oddsú tippel.  :hanyas:

Összességében aki megérdemli legyen egy prémium kategória, de nem kéne elriasztani a próbálkozókat sem. Így maradhatna egy tágabb szabályrendszer az elemzések megírására, de javasolnám ott éles határ meghúzását.

Na én is végigolvastam az eddigi körmöléseket, sok okos dolog elhangzott már, én nem is akarom szaporítani a szót. Ami lesz az lesz, én elfogadom, sokan vannak akik már itt születtek, az Ő döntésük nekem szent dolog, max. majd belekötök. :)
Az igazat megvallva én nem gaykran olvasom el más elemzését, na nem azért mert nem érdekel, hanem mert nem akarom hogy befolyásoljon abban a hitben amit én már magamban eldöntöttem. Néha persze benézek ide-oda, és ha találtam olyat ami nem tetszett azt jeleztem is a fórumban vagy Cescnek.

Amúgy szumos is írt okos dolgokat, az egyik ilyen bekezdésben magamra is ismertem: "Amiben én látok nagy problémát, hogy igen nagyon gyakran a tippnek és az alatta levő elemzésnek alig van köze egymáshoz!"
Néha szófosásom van és van mikor előfordul az is hogy van egy tippem és lehet mégsem azt írom, hanem csak úgy írok magáról a meccsről egy beharangozót, meg dobok mögé egy tippet. Ezen majd megpróbálok javítani, ígérem.

Azt hogy ki miről ír, azt miért kell elvetni? Honnan tudjuk hogy nem követi folyamatosan az Olasz C/1-et. Lehet még a meccsekre is kijár.  :laugh: Na jó ez elég valószínűtlen, de hátha. Mindenki arról ír amiről akar.

A szakértő csoport nem rossz ötlet, bár ezt gondolom úgy értitek, hogy mondjuk lesz 3-4 focibuzi és mindegyik elemzést elolvassa, majd ad rá egy pontszámot, és a többiek is hasonlóan, és ha megüti azt a határt amin átcsúszik az elemzés, akkor kap zöld utat?

Na mindegy nekem jöhet bármi, én maradok, mert tetszik a játék.

Átgondoltam én is ezt a szakértő-csoportos-értékelgetős rendszert. Nem biztos, hogy jó lenne, ha minden sportágnak meglennének a szakértői, és ők értékelnék az adott tippeket. Miért nem? Más sportágak esetén mások lennének a szakértők, és lehet, ha csak egy kicsivel is, de eltérne az átengedett elemzések minősége. Ez mondjuk csak olyan ligákban számítana, ahova vegyesen mennek a sportágak, heti, havi verseny pl. Ráadásul a szakértők azért szakértők, mert vélhetően ők értenek legjobban az adott sporthoz, ők képesek a legjobb színvonalon írni a sportágról. Nem tudom mások hogy vannak vele, de azért az ember magához méri a többieket, és nem biztos, hogy minden elemzés megütné az értékelők "színvonalát". Persze értem, hogy meg lenne mondva nagyjából, hogy mikre figyeljenek, meg mi a lényeges az elemzésben, de ez számomra akkor is kicsit furcsa elképzelés.
Ez a Szigo által említett népszavazásos dolog nem hülyeség, csak bevezetnék talán a like mellett dislike-ot is, hogy azt is ki lehessen fejezni, ha valamelyik elemzés valaki szerint szar. Mondjuk ha több dislike lenne egy elemzésen, mint like, akkor kuka. Persze ehhez is át kéne gondolni, hogy mi biztosítaná az elegendő véleményt, hiszen csak akkor működhetne ez is jól, ha egy elemzésre legalább 10-15-en dobnának pluszt vagy minuszt.

Viszont van egy másik, elsőre talán hülyeségnek hangzó ötletem. (Lehet, hogy sokadjára is az lesz  :D)
Mi lenne ha szakik helyett "antiszakik" értékelnék a tippeket? Elvégre az lenne a játék célja, hogy jó tippeket adjunk, meggyőzzük a másikat, bemutassunk olyan álláspontokat, amiket nem biztos, hogy mindenki kapásból tud, de fontos lehet a meccs kimenetele szempontjából. (És itt +1 szumosnak) Na most, aki nem ért egy adott sporthoz, ott lehet érdekes, hogy mennyire meggyőző egy írás. Egy szakértő már alapból más szemmel olvassa az elemzést, már van egy álláspontja a meccsel kapcsolatban, van saját véleménye is a meccsel kapcsolatban. Más kérdés, amit írtatok már itt, hogy valóban a szakik azok akik jobban érzékelik, ha valaki nem nagyon hallott még az adott csapatról, attól függetlenül, hogy ír róla. De ha valaki tényleg nem nagyon van képben arról amit ír, azt talán olyan is észreveszi, aki nincs annyira benne az adott sportban. Na ez lassan már kezd szerintem is hülyeség lenni.  ;D
Na mindegy talán a lényeget értitek. Ha nem is csak antiszakik értékelnék a sportágat, amihez ugye nem értenek, mindenképpen tennék az elemzést értékelő csapatokba ilyen embereket is. A szakik kiszúrnák a tárgyi tévedéseket, meg a hülyeségeket, az antiszakik meg az adatok nélkül végiggondolnák, hogy van-e benne valami fantázia, megérné-e esetleg tényleg megjátszani. Valahol a középutat kellene talán megtalálni a kettő között.

Jó kérdés!!! Hogyan is tovább? Mindenképp el kell gondolkodni a dolgon, mert olvasok én is olyan elemzéseket, melyeknek közük sincs sem a tipphez, sem pedig az adott sportághoz.
De természetesen vannak olyan tippelő kolégák, (csak, hogy párat kiemeljek Kagawa, András, Latzka, Cesc18, riverside,jax...) akik tippjét rendre elolvasom, mert már hosszabb idő óta nagyon tetszik a témájuk megközelitése, és megtudnak győzni egy egy meccsel kapcsolatba, sőt meg is szoktam játszani szelvényemen tippjeiket, de hát erről szól az oldal és a fogadás, hogy segitsük egymást, a heti 5 - 10 euro pedig egy kiváló ösztönző, hogy törekedjünk egy picit.
Van biztosan olyan, és tippem is érvénytelen olyankor amikor nem találom el pontosan az admin szája izét, és érvénytelen lesz a tipp, talán ezért lenne jobb egy többtagot számláló ú.n zsűri, és az döntene, de igazából én sem tudom, és nem is akarok okoskodni sokat.
Vannak tőlem okosabbak és illetékesebbek, döntsenek ők, mi úgy gondolom elfogadjuk bármilyen változás is fog bekövetkezni az oldallal és a guru szekcióval kapcsolatban, mert szeretjük az oldalt és a versenygést.
Legjobbakat és sok jó ötletet!!!

Idézetet írta: Milan Dátum február 18, 2013, 09:57:06
A cél: színvonalas minőségi elemzések.

Óriási ötletekkel előrukkolni nem tudok, de azért reagálok a többiek terveire/újításaira.

1. Felvetődött, hogy az elemzéseket több fős csoport értékeli ki:
A javítók száma 3-5 (mindenképp páratlan) lenne, akik a  :ok:/ :noway: jelre kattintva értékelnék a rendszerbe érkező írásokat. Jó írás mehetne a tippelő által megadott egységgel, míg negatív elbírálás esetén -5%-10% (max. 25%) lejönne a tétből. Az érvénytelenítésbe semmilyen ráció nincs.

2. A no name bajnokságok törlése:
A 2.0 megalakulása után a topikok megnyitása után egy ideig nem érkezett hozzászólás (oakland23 volt az első), így ekkor már én ezt a lehetőséget felvetettem, de a tájékoztatásotok alapján az eseménylista így jön át az irodától. A régi rendszer e szempontból sokkal jobb volt, adottak voltak, mely ligából lehetett írni.

3. Elemzők vs. szerkesztők:
Támogatom, hogy a főoldalra kikerült írásokat plusz ponttal kell díjazni.

4. Like/dislike:
Ugyan elolvastam a cikkek jelentős részét, de nem szórtam a kattintásokat a Kedveled gombra. Ha kaptam annak rövid időn belül visszaadtam. Túlzás azt állítanom, hogy hasznos, hogy van ilyen, kb. annyit ér, mint a legutóbbi hozzászólások megjelenítése. Van, de nekem olyan, mintha még se lenne.

Saját véleményem szerint a magas minimális számú írást megkövetelő versenyeknél lehetne a határt 1-2-vel csökkenteni (illetőleg ez a felső határnál is kipróbálható). A taktikázásra különösebben nem térnék ki. Továbbá, e több fős gárda megszületésével az értékelők tudnak előzeteseket játékba küldeni?

Szerintem jó úton halad az SFGuru. Természetesen olykor nem árt neki egy kis változtatás, hiszen a cél nem lehet más, mint színvonalas minőségi elemzések  megjelentetése. Emlékezzünk csak, hogy milyen volt régen a Guru, és milyen most. Akárcsak a Sportfogadás portál, úgy a Guru is folyamatosan fejlődik és (át)alakul. Az  irány egyértelmű: mérvadó lenni a sportért rajongók, a sporteseményekre fogadók, a magyar sportfogadók körében. A Guruban megjelenő elemzések minősége mindig is vita  tárgyát fogja képezni. Márpedig - mint a latin bölcselet is mondja - az ízlésről nem lehet vitatkozni. (De gustibus non est disputandum. Az már más kérdés, hogy az emberek sok esetben mégis az ízlésről vitatkoznak: ez a szőke csaj szebb; mint az a barna, ez a falfirka nem is úgy néz ki, mint egy bölény; ez nem 11-es, hanem műesés, szimulált a csatár, stb.)

Szakértői csoport:
Biztosan üde színfolt lenne, ám több gondot is okozhat. Emlékezzünk például arra, hogy csak ezen a fórumon hányszor fikázták a sporttelevíziók szakértőit. Azért kellenek ide is szakértők, hogy legyen kiket okolni a sikertelen tippekért? Csak kérdezem. Egy másik dolog: kezdetben lelkesedik az ember és ingyen is elvállalja a feladatot, ám amikor egy-két hét múlva azzal szembesül, hogy a lelkesedésnek vége, de vállalása miatt továbbra is napi 3-4 órát kell foglalkoznia az elemzésekkel.

No name bajnokságok törlése:
Nem törölném a bajnokságokat, hanem az olvasóra bíznám a döntést. Vagyis ha a kevésbé ismert bajnokság sporteseményéről szóló elemzés számára hiteles, akkor megfogadhatja az ott leírtakat, ám ha az elemzés nem hiteles számára, akkor figyelmen kívül hagyja. Például mi van akkor, ha az egyik Belgiumban élő fórumtársunk arról ír elemzést, hogy a belga másodosztályú focibajnokság egyik mérkőzésén nyolc kezdőjátékos fog hiányozni a vendégcsapatból és érdemes lesz fogadni a mérkőzésre. Másik példa: sok erdélyi fórumtársunk van, s egyikük arról ír elemzést, hogy a román másodosztály egyik csoportjában egy már feljutott csapat játszik a kiesés ellen jól küzdő együttes otthonában. Ez jó infó, vagy mivel kevésbé ismert bajnokságról van szó, értéktelennek számít?

#22 február 21, 2013, 21:36:31, Lacapi
Nohát, jó hogy ráakadtam erre a topicra.
Szigo felvetéseivel egyetértek, őpp a napokban olvastam vissza valahol, ahol már szerepelt ez a téma.
1. a csak írókkal kapcsolatosan az a véleményem, hogy 2-3 hétig nem nyer semmit, abbahagyja, ez a tapasztalatom
2. én magam csak arról írok, amihez van közöm, ezért nem elemzek pl. teniszt
3. szerintem a minden cikk a főoldalra megoldás előbb utóbb kihozza a Milan által várt eredményt is, írók - elemzők csoportok hamar kiderülnek. És ez nem barát kérdés lenne, 5-10 ember értékel, plusz vagy minusz. Ezen személyek felkéréséhez és kiválasztásához Milanéknak megvan már a tapasztalatuk. És nem kell feltétlen mindenkinek minden beirást elolvasni, ezt én is csak általában hétköznap tudnám megtenni. Másik megoldás: a főoldalra kitett cikket mindenki pontozhtja, aki több mint egy éve fórumtag és van 200-300-500 hozzászólása. Vagy esetleg nyert már abban a kategóriában.
4. legegyszerűbb megoldás tré irományokat dobni a kukába

A tartalmakról: én most kezdtem újra, kicsit több időm van megint. Utánanézni mindennek, infót szerezni nem két perc. Nekem sem volt minden irásom tuti, én sem irok mindig neveket, sérülteket, időjárást, és van hogy az irás csak úgy jön. Nem kifejezett elemzésnek szánva. És lehet nem is az, de a lényeget, az érveimet, az érzéseimet tartalmazza, és nem azt 12-szer, különbőző képpen megfogalmazva, hogy "ma este a nyolcaddöntő jön, és a legjobb nyolcba jutnak, pedig a 32 -ből is nehéz volt ide kerülni, de a hazaiak lesznek otthon és nagy esélyük van a következő körbe kerülésre, ahol már csak a legjobb nyolc szerepel". Olvasni olvasok, és amikor a "madridi stadionban játsszák, a spanyol fővárosban" akkor hajam tépem. Minek olvasom el ezt? Én tudom, hogy hol helyezkedik el Madrid, azt is hogy nemcsak real meg atletico, de getafe és racing madrid is van, és a leganes meg a fuenlabrada is madridi csapat. Mert 6 éves korom óta - igen, mióta olvasni megtanultam - ez a mániám. Volt gombfocim, rugósfocim, mágnesfocim, és most van csocsóasztalom is. És vezettem külön a magyar válogatott meccseit egy füzetben, amikor közvetitte a tv gyerekkoromban, irtam a szögleteket és a lapokat meg a cseréket, mint a jkv-k a falusi pálya mellett. Csak nem söröztem közbe - szódavizet ittam (szikvízet!). Ismerem a foci szabályait, a kupákat, a bajnokságok többségének lefutását. Persze, én sem emlékszem minden játékosra és bajnokcsapatra, minden meccsre, de az előzeteseknek - szerintem - inkább kell a cikkiró érzéseiről szólni, mint a szimpla tényekről, amit három kattintás és a két cspat nevének begépelése utáén bárki megtud az internetről.

Lehet nem lényeges minden itt sem, de ez a véleményem.
   

Főoldalon való megjelenés:
Ezen érdemes elgondolkozni. Ösztönző lehet. Ez esetben a benne leszek a tévében című érzés arra módosulna, hogy a Sportfogadás portál címlapján ajánlották az  elemzésemet. Ráadásul több olyan fórumtársunk is van, akik megérdemelnék, hogy írásuk olykor a főoldalon szerepeljen (vagy egy főoldalon lévő ajánlóban legyen). Több sportág eseményeiről nagyon jó anyagok születnek, s az esetek többségében ezek nagyon informatívak. Az SFGuru érdeme ebben vitathatatlan, ott vannak például Kagawa,  András és Pozzato elemzései (többen is említésre méltóak, de hirtelenjében ez a három név jutott eszembe, kérem a kimaradókat, hogy ne sértődjenek meg).

Találati arány:
Milan írja, hogy jön X, aki nagyon tartalmas, információ dús elemzéseket ír, viszont kevésbé sikeres, és jön Y, aki gyenge minőségű elemzéseket ír, viszont a találati arány az hatalmas. Nagyon igaza van. Sajnos az is igaz, hogy amennyiben helyesírási hibákat tartalmazó és fogalmazás téren is gyenge cikkek jelennek meg a portál főoldalán, komolytalannak és amatőrnek fog tűnni a Sportfogadás portál. Ez pedig nem cél. Hiába halmozódik fel itt nagy tudás és tapasztalat, a terméket csak szép csomagolásban lehet eladni.  Valahogyan mégis érdemes lenne megoldani a gyenge elemzéseket író, de jó találati aránnyal rendelkezők címlapra való kerülését. Bár nagyrészt már ez is megoldott.  Esetleg érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a főoldalon most látható doboz ne dátum szerint ajánljon elemzéseket, hanem az előző napokon legjobb találati aránnyal rendelkező tippelők szerepeljenek az ajánlatban (csak a sportesemény, a tipp és a tippelő neve legyen látható, s ha többet akar az olvasó, akkor ezekre kattintva juthat el a belső oldalon lévő elemzésig).

Na kezdjük elölről, elszállt a böngészőm.. :D

Én véleményem:

Ligák eltörlése:

Nem értek egyet ezzel. Tegyük fel XY szeretne írni egy cikket mondjuk a skót 3.-ad osztályról, de mivel nincs a kínálatban így nem írja meg. Viszont kizárnék pár ligát, pl. skót harmadosztályról senki se fog írni, még a másodosztály is ritka..

Like/dislike plusz pontszámokért:


Ez az amit nagyon, de nagyon ellenzek!!!
Vannak bizonyos emberek, akik letettek valamit a sportfogadói asztalra, az emberek hisznek nekik, a naplóit, cikkeit, elemzéseit rendszeresen nézik. Szinte biztos vagyok benne, hogy előnyben indulnának a többiekkel szemben, mivel vannak olyan elemzés írók, akinek az irományait szinte meg se nézik, tehát ezek a személyek hátrányban indulnának. Ráadásul igazságtalan is lehet, hiszen lehet valaki jó elemzéseket ír egy adott héten, de kevés plusz pontszámot kap és ne adj isten, emiatt lesz "csak" második.

Másik ellen érv: Vannak tipikus fanatikus drukkerek, akik nem tudják elfogadni, ha rosszat írnak a csapatukról, főleg ha az adott meccset ők teljesen máshogy gondolják, így lepontoznák az elemzést.
Harmadik ellen érv: Vannak  tisztességtelen emberek. Tegyük fel 1-2 pont a hátrányuk és emiatt lepontoznak másokat..

Ezt úgy oldanám meg, hogy lenne egy kisebb csapat, akár 3 tagú, akik egyrészt eldöntik, hogy érvényes-e a tipp, illetve eldöntik h kapjon-e plusz pontot és mennyit, lennének bizonyos szintek pl. maximum 3 plusz pont adható és maximum 3 vehető el. Így igazságos lenne az értékelés.

Az elemzések hossza:

Nagyon kevésnek érzem a 800 karaktert!!! Ennyi szerintem bőven kevés egy jó elemzéshez, egy jó elemzés legalább 1200 karakter!!! De valószínűleg kevesebb elemzés születne, így csak minimálisan növelném a karakterek számát, mondjuk 850-900. Így talán egy picivel kevesebb rossz elemzés lenne, mivel kénytelen lesz utána néznie jobban azoknak akiknek egy hajszállal kevesebb lett, illetve jobban is ki kell fejtenie az érveit!

Talán bevezetném, hogy bizonyos hossz felett pl. 1500 karakter, 2000 karakter és 3000 karakter-nél, plusz pontok lennének, így, ha valaki belekezd egy elemzésbe lehet megpróbál kicsit többet írni. Eredmény = jobb elemzések.

Elemzések értékelése:

Szerintem nem kéne kötelezően benne lennie neveknek.. Lehet egy elemzés jó, hogy nem írunk a játékosokról, főleg, ha nincs sérült vagy semmi említésre méltó adat! Egy elemzést, ha elolvasunk lehet látni, érezni, hogy megfelelő-e vagy nem! Így egy kicsit megengedőbb lennék!

Valami ösztönző erő:


Kétségtelenül sose árt, ha van, ami ösztönzi az írókat az elemzések írására! De mi is lehet az a pénzen kívül?
Ötleteim erre:

- Spf klub pontszámok növelése: Jelen pillanatban 3pontot ér egy nyertes és 1 pontot egy vesztes elemzés.. Ez szerintem nagyon kevés.. ha minden nap írunk egy cikket és mindig eltaláljuk egy év alatt 1095 pontot kapunk. Ez nagyon-nagyon kevés..
Felemelném mindenképpen a pontszámokat. Vélemény: 5pont, ha eltalálod a kimenetelt, 2 pont ha nem.
- Kisebb trófeák, valamilyen promóciók bizonyos tipp mennyiség leadásánál, akár plusz spf klub pontok!!!
pl. Aki 1000elemzést írt, az kap x Ft-ot, és lennének ilyen kategóriák, akár 100 elemzés megírása után is.. Ez mindenképpen növelné az elemzések számát.

Kisebb csapatok, akik ellenőriznek:

Nem hülyeség, de nagyobb meló. Illetve korábban írtam, h nekik lenne értelme emelni, vagy csökkenteni egy jó vagy rossz elemzés pontszámát minimális értékben.

Az odds-ok :


Nem egyszer fordult elő velem, hogy írtam volna egy meccsről egy elemzést, de nem teljesítette az 1,50-es követelményt egy hajszállal, így el se kezdtem! Ha 1,45 vagy talán 1,40-re levinnétek több elemzés születne. És 1,40-es odds, azért korán sem tuti!







Kagawa tippjei: 421-es hsz-t, és még utána vagy 6-7 hsz-t olvasd el Milan!

Nem az első eset, és csak rajtad múlik, hogy az utolsó-e! Valami hasonló ez, mint a szurkolótábor. Angliában kiszűrték a renitenseket, és lám, telt ház előtt játszanak a csapatok. Németországban egy gyenge Düsseldorfnál 50000 ember megy ki a meccsekre, aztán tényleg nem játszanak szebb focit egy MTK-nál...

Ezt fordítsd le a gurura, aztán máris egy út a tisztulás felé!

És még annyit, hogy:
Azokat nem feltétlenül büntetném, akik csak bontogatják a szárnyaikat a guruban. Nem hiszem, hogy mindenki egyből flottul ír, vagy tényleg csak kevesen. András a legjobb példa, emlékszem régen milyen helyesírási hibái voltak, de fejlődött, és tényleg jól ír! Szóval az én véleményem az, hogy az újakat nem kell feltétlenül egyből támadni, inkább segíteni kell nekik, persze csak aki igényli, és el is fogadja!

Viszont nevezzük nevén a gyermeket. fjazej kolléga nemhogy fejlődött volna, inkább visszafelé fejlődik. A legtöbb elemzése egysíkú, ugyanarra a vázra van minden felhúzva. Aztán a tipplopáshoz meg tényleg nem lehet mit szólni. Tudom, köcsöf vagyok, meg a Barcának szurkolok, de ha senki sem nyitja ki a száját, akkor minden megy tovább így...

Leszek én a guru főgenyója, mint CP3 az NBA-ben, de ha fjazej kolléga körmére nem lesz rákoppintva, akkor ne csodálkozzatok,hogy a patyi szintű előzetes írók lassan kihallnak.






Sok kérdés illetve ötlet vetődött fel.Elsősorban szerintem a fő probléma az hogy az igénytelen "másolós" elemzések miatt illetve az előre megírjuk 3-4 nappal elemzések miatt kezdett a játék színvonala csökkenni(tisztelet  a kivételnek :ok: ).
Hogy miért?
Valaki beírt egy elemzést egy adott meccsről meccs előtt 4 nappal amikor még az információk nagy része hiányos és elvette ezzel azok elől a területet akik képesek lettek volna egy minőségi elemzést beadni( például most is tudnék írni egy február 27.-i FA-kupa meccsről sok baromságot de ezzel elvenném a teret azok elől akik minőségi elemzést tudnának írni erről a mérkőzésről).
Másik dolog ami miatt csökkent a színvonal és sok "felesleges" elemzés.Mit értek ezalatt?
Olyan mérkőzésekre írt előzetest amiről fogalma sincs az adott tipszternek mégis megírja mert utolsó nap és már csak így nyerhet versenyt egy esetleges 2.50-ös oddsal hátha bejön.Persze ezek abból a szempontból jók, hogy versenyt nyerjél egy esetleges mázlinak köszönhetően de más értéke nincsen.Én ezen is változtatnék mert így is rengeteg rossz és semmitmondó írás születik.
Ami még szintén nem kedvez a minőségi írásoknak az az hogy jön egy épphogy 800 karakteres elemzés nyer vele 12 egységet míg a másik elemzés ami minőségi lett és épphogy elmegy mínusz 10 ponttal zár.
Alábbi ötleteim lennének ezekre a problémákra:
Súlyozott pontszám elemzéseknél:
Magyarul írjon valaki 800 karakteres hsz-t egy 2,20-as oddsra ami semmitmondó és bejön de akkor a teljes pont csak 70%-át kapja meg.Aki pedig mondjuk 1200 karakter felett ír az kapja a 100%-át(persze ezt át kéne beszélni hogy menne a pontszámítás de úgy gondolom így egyik fél sem szenvedne hiányt).
Egy adott hét utolsó tippelési napján már csak max 1 vagy 2 tippet lehessen leadni:
Vasárnap néha olyan elemzések születnek a "verseny hevében", hogy a röhögőgörcs elkap és mindezt azért, hogy nyerhessenek 10 eurót.Szerintem megoldás lehet erre az hogy maximum 1 elemzést lehetne leadni.Tudom sokan nem értenének vele egyet mert hogy vasárnap mindenki jobban ráér stb de lássuk be ennek így semmi értelme hogy abszolút felesleges elemzések születnek.
A meccsekre maximum a verseny előtt két nappal lehetne elemzéseket írni
Itt végre már nem lennének olyan elemzések amik még hét elején bekerülnek nehogy lekéssen az ember egy adott meccsről vagy valaki beelőzze.
Felvetődött ötletekkel kapcsolatban:
Megszüntetni a kisebb ligákat teljesen jogos.Mégis ki az isten ismeri a japán liga másodosztályát de jobbat mondok lehet még az elsőből se tudnának játékost mondani a fórum tagjainak nagy többsége...
Kiértékelő bizottság szerintem kéne, de csak azért mert így lehetne tényleg fenntartani még a minőségi színvonalat.
Minden szakágra két ember(focinál több) így megoszthatnák a munkákat.
Akik tippeket lopnak illetve másolják a mások tippjeit vagy a fórumban leírt elemzéseket másolják azonnal kitiltanám.
Minek maradjon az ilyen? Teljesen felesleges.Aki felnyomja a másikat mert ő akarja megnyerni a játékot azt is tiltanám.
Odds változtatás szerintem felesleges.
Főoldalra való megjelenést szerintem a kisebb kiértékelő bizottság szavazná meg hogy melyik írást érdemes kitenni amiből tényleg TANULNI lehet és FEJLŐDNI vele.

A jó tippet nem kell magyarázni, a rosszat meg nem lehet.  hehe

Ha minőségi tippek megjelenítése a cél, akkor nem utólag kell minősíteni a tippeket, hanem sajnos előzetesen el kell dönteni, kik vehetnek egyáltalán részt a Guruban!
Az utólagos sztornó vagy lepontozás egyébként is csak vitára ad okot és ráadásul az elemzést író munkáját eléggé semmibe veszi, pedig badarságokat leírni is időbe telik ám.  :)

Egy előzetes "elbírálás" a "bíráló bizottság" tagjainak is megkönnyítené a munkáját, egyszer kéne néhány megírt elemzés alapján "besorolni" az elvárt színvonalra képes fórumozókat, utána már csak rendkívüli esetben - pl. részegen megírt tipp esetén és látványos, kirívó tévesztéseknél - kéne beavatkozni, illetve a tehetséges utánpótlást kéne figyelni, elbírálni.
A gyakorlatban pár hétig játékon kívül írogatna, aki szeretne csatlakozni, s ha megfelelőek az elemzései, akkor kapna jogosítványt a főoldalas-pénzdíjas versenyben való részvételre.
Akár sportágakra vonatkozó "licencet" is ki lehet adni, amivel elkerülhető, hogy valaki számára idegen területre csábuljon...

Persze az eddig született irományok alapján, illetve más oldalakról mutatott referenciákkal egyből meg lehet adni a jogsit az arra érdemeseknek. (kikerülni csak nagy trehányságok és figyelmeztetés után lehetne)
A jelentkezőkről meg havonta dönthetne a "szakmai zsűri" illetve akár a nép is szavazhatna arról, hogy kit olvasna szívesen. (ebből is lehet sértődés, de ez jobb, mint ha minden egyes tippnél ellenőrizni kéne a rizsa valóságtartalmát. Meg most tényleg azért várunk elemzéseket, hogy azoknak utána kelljen nézni?!)
Persze rövid idő alatt nem lehet eldönteni, ki ad jövedelmező tippeket, viszont ha valakinek sikerül legalább 3 értelmes olyan elemzést összeraknia egy hónapban, ami jó és érdekes olvasni, annak nyugodtan lehet esélyt adni...

Ilyen előzetes szűrés után már nem kéne a karakterszámon sem annyit görcsölni, főleg, hogy néha a hosszabb elemzések már arról szólnak, hogy az elemzés írója magát győzködi a tipp helyességéről.  :)
Persze az olvasmányosság miatt indokolt egy ésszerű minimum, de nem nagyon emelném ennek a határát...
Amikor írogattam még elemzéseket, akkor ha jó kedvem volt és sok időm rá, akkor lett akár 2-3000 karakter is belőle, máskor meg 400 karakternél már szenvedtem, mert mi a tökömet írjak pl. arról, hogy a Chelsea kapott gól nélkül veri majd a Stoke-ot, mint ahogyan hazai pályán "mindig" ?! Egy ilyen meccsen nem számít nekem, hogy Terrynek van-e éppen mandulagyulladása vagy sem...

Más.
A taktikai tippeket én mindig a játék részének tekintettem, de ha ez ellen hivatalosan tenni szeretnétek, akkor a tippek megjelentetését is lehet egységes időpontokhoz kötni, pl. a hónap utolsó napjaiban (vagy akár mindig) egyszerre, ömlesztve jelennének meg az addig beküldött tippek.
Pl. reggel 8-kor az éjszaka megírtak, 14 órakor a 8-14 óra között születettek, és 20 órakor a délutániak. Erre a ciklikusságra még látogatottság növelést is lehetne építeni, de a tippmásolás vagy kontrázás lényegében lehetetlenné válna.

"Kívülálló" vagyok, talán azért is, mert nem nagyon értem, miért van a díjazás ennyire elaprózva!
A "sok" heti guru pont arra bátorítás, hogy pár tippel tegyenek próbát minden kategóriában a játékosok, ha értenek hozzá, ha nem.
Értem én, hogy jól néznek ki a külön kategóriák és a specialistáknak ez kedvez, de szerintem egy nyertes 1.8-as tenisz vagy foci szorzó pontosan ugyanannyit ér, mint egy 1.8-as gyeplabda tipp.
Persze érdemes vezetni sportáganként az elemzők listáját, de én nem osztanék külön pénzdíjat, hanem inkább összevonnám a heti játékok díjazását, így legalább nem csak az 1. lenne elismerve, hanem összességében a hét legjobb mondjuk 3 játékosa. (ettől még mindenki lelkesen írogathatná a kedvenc sportágaiban a tippjeit...)

A rövid távú, egyetlen díjazottal járó versenyek egyébként is a taktikai tippeket jobban felszínre hozzák, ugyanakkor 4-6  minőségi tippet sem mindig könnyű találni egy héten belül, itt meg ugye muszáj, ami szintén nem használ a színvonalnak.
Minél hosszabb egy verseny és/vagy minél több a részvevő játékosok száma, annál kisebb a szerepe a szerencsének illetve a csak taktikázás miatt megtett tippeknek...

Azt nem lehet megcsinálni, hogy vasárnap csak 1-2 elemzést lehessen írni! Ahogy mondod, legtöbb embernek akkor van ideje írni, olasz-spanyol bajnokik nagy része akkor megy, angol rangadók is gyakran, szóval a korlátzás ilyen módon nem megoldás!

Inkább a kényszerelőzeteseket kéne szűrni! Amikor vasárnap bolíviai bajnokira írunk előzetest 21:30-kor  ;D

Én régen olyan javaslattal éltem, hogy vasárnap 18:00 -ig lehet előzetest beküldeni, aztán nem.

Idézetet írta: oakland23 Dátum február 22, 2013, 11:19:51
Azt nem lehet megcsinálni, hogy vasárnap csak 1-2 elemzést lehessen írni! Ahogy mondod, legtöbb embernek akkor van ideje írni, olasz-spanyol bajnokik nagy része akkor megy, angol rangadók is gyakran, szóval a korlátzás ilyen módon nem megoldás!

Inkább a kényszerelőzeteseket kéne szűrni! Amikor vasárnap bolíviai bajnokira írunk előzetest 21:30-kor  ;D

Én régen olyan javaslattal éltem, hogy vasárnap 18:00 -ig lehet előzetest beküldeni, aztán nem.
Pedig valamit ki kell rá találni ;D
Amúgy meg úgy gondolom, hogy a javaslatok többsége megvalósul a régebbi játékosok is visszatérnek.