csabax tippek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 15 vendég van a témában




#9092 május 15, 2015, 23:36:12, csabax
Felett 1.5    Rosenborg v Sandefjord (További összesített gólok)    16/05/2015    Egyik sem    1.10    
Al-Nassr Riyadh vagy döntetlen    Al-Nassr Riyadh v Al Shabab Riyadh (Dupla esély)    15/05/2015    Egyik sem    1.12     :great:

Nyereményszorzó 1,24

?
0-0


#9093 május 15, 2015, 23:33:55, csabax
Sparta Prague    Sparta Prague v Slovacko (Játékidő eredménye)    15/05/2015    Egyik sem    1.22  :great:


Persepolis - Esteghlal: A teheráni rangadó

Ez a párharc az ázsiai klubfoci egyik legrangosabb eseménye. Egyesek szerint ez ,,a" legesleg ázsiai focimeccs, mások szerint pedig csak az egyik a nagy kontinens legrangosabbjai közül, viszont az eléggé egyértelmű, hogy a teheráni városi rangadó a Közel-Kelet legnevesebb összecsapása.

Egyik csapatnak sem kell utaznia a teheráni városi rangadóra, hiszen a mindkét gárda számára a hazainak számító Azadi stadion ad otthont a mérkőzésnek. Az Azadi nem más, mint Irán nemzeti stadionja, s a közel 100 ezer férőhelynek köszönhetően biztosított, hogy sok fociszurkoló láthassa a helyszínen a derbit. Erről a létesítményről érdemes tudni, hogy világviszonylatban is a Top 10-ben van a legnagyobb stadionok rangsorában és eddig két alkalommal volt az AFC Bajnokok Ligája döntőjének helyszíne.

Munkások kontra gazdagok

Viszonylag fiatal egyesületekről van szó, az Esteghlal 1945-ben, a Persepolis pedig 1963-ban alakult meg, ám ennek ellenére mindkét gárda nagyon eredményes. Az Esteghlal nyolcszor volt iráni bajnok, hatszor nyert kupát és két alkalommal ázsiai Bajnokok Ligáját, míg a Persepolis 9-szer nyert bajnoki aranyérmet, 5-ször volt kupagyőztes és az ázsiai ,,KEK-ben" is volt végső győztes.

Jelenleg a Persepolis a legnépszerűbb klub Ázsiában, s a rajongók tekintetében egyelőre még a kínai focicsapatoknál is jobban áll. A két egyesület alapítása utáni években még azt is el lehetett mondani, hogy a Persepolis a munkásosztály tagjainak kedvence volt, míg az Esteghlalért jobbára a középosztály tagjai, az iráni társadalom gazdagabbjai és arisztokratái szorítottak. Manapság már csak annyi állapítható meg erről, hogy szép emléknek számít a dolog.

Csalnak a bírók?

Az viszont nem emlék, hanem nagyon is valós, hogy az 1995-ös esztendő óta gyakori a külföldi játékvezetők alkalmazása ezen a rangadón. Azért is van szükség erre, mert érzelmileg olykor nagyon túlfűtöttek a mérkőzések és könnyen elszabadulnak az indulatok, s azért is, mert a résztvevő felek, nem tartják elfogulatlannak az iráni játékvezetők többségét. Magyarán: az a véleményük az iráni bírók nagy részéről, hogy el fogják csalni a meccset. Az előbb írtak miatt döntött a külföldi játékvezetők alkalmazásáról az iráni fociszövetség. Magyar szál is van ebben, ugyanis Puhl Sándor is vezetett Persepolis - Esteghlal rangadót. Más játékvezetőkről is érdemes megemlékezni, hiszen többek között a német Markus Merk, az angol Jack Taylor, a svájci Rudolf Scheurer, a dél-koreai Kim Young-Joo és a szír Jamal Al Sharif is dirigált az iráni derbin.

Izgalmasak a meccsek

Említettem, hogy érzelmileg nagyon túlfűtöttek a mérkőzések és könnyen elszabadulnak az indulatok. Nos, ezek mellett általában izgalmasak is a Persepolis - Esteghlal találkozók, s gyakran nem csak a pályán, hanem a nézőtéren és a stadionon kívül is vannak összecsapások. Fogadásügyileg gyakran lehet ezekre építeni, s alapozni lehet a forrófejűségre. Legyen szó szabálytalanságokról vagy akár lesekről, bedobásokról (és bármi hasonlókról), s megfelelőnek tűnik az odds, lehet ,,számítani" az irániakra.


#9095 május 15, 2015, 22:10:43, csabax
Sharapova M. (Rus) - Azarenka V. (Blr) 1  :great:


#9096 május 15, 2015, 17:38:43, csabax
Piter K. (Pol) - Abanda F. (Can) 1  :great:                    


#9097 május 16, 2015, 16:29:09, csabax
Dinamo Zagreb - Hajduk Split: Égszakadás és földindulás

(fentebb olvasható az írás)

Idézetet írta: csabax Dátum május 15, 2015, 17:06:50
Piter K. (Pol) - Abanda F. (Can) 1  :great:                    
2-0

Racing Club - Independiente: Akadémia kontra Kupák királya

Avellaneda az argentin főváros, Buenos Aires közvetlen közelében található, s többek között arról híres, hogy két nagyon eredményes focicsapata van. A Racing Club és az  Independiente párharcának pedig mi más lehetne az elnevezése, mint a "Clasico de Avellaneda", vagyis az Avellaneda derbi. Rangos összecsapásról van szó, hiszen a "Superclasico" (Boca Juniors - River Plate) után ez a találkozó az argentin labdarúgás második legnagyobb rangadója.

Nagyon eredményes csapatok

Mindkét klub Argentína elitmezőnyének is a legjobbjai közé tartozik, és korántsem véletlen ez a dolog. Az Independiente 16 alkalommal végzett az élen az argentin I. osztályban, de nemcsak hazájában, hanem nemzetközi szinten is nagyon eredményes: többek között a Copa Libertadores, az Interamerican Cup, a Supercopa Sudamericana, a Copa Sudamericana és a Recopa Sudamericana mellett két alkalommal nyerte meg a FIFA klubvilágbajnokság elődjét, az Interkontinentális Kupát. Az előbbi felsorolásban szereplő versenysorozatok közül az első háromban rekordbajnoknak számít Dél-Amerikában. Egyetlen példa: az európai Bajnokok Ligája ottani megfelelőjének számító Copa Libertadores trófea 7 alkalommal került az Independiente vitrinjébe. Érzékeltetésképpen érdemes megjegyezni, hogy az AC Milan is hétszer nyerte meg Bajnokok Ligáját. (Megjegyzés: az ebben a bekezdésben szereplő adatok 2015. május 14-én lettek kigyűjtve.)

Az avellanedai városi rangadó mindkét résztvevője tagja az argentin foci ,,krémjének", az úgynevezett 5 nagycsapatnak (Cinco Grandes): Boca Juniors, Independiente, Racing Club, River Plate, San Lorenzo de Almagro. Néhány rekordot mindenképpen érdemes megemlíteni: a Racing Club (beceneve: az ,,Akadémia") volt az első argentin csapat, amelyik megnyerte az Interkontinentális Kupát, míg az Independiente volt az a gárda, amelyik először vitte Argentínába a Libertadores Kupát. És mivel az Independiente előszeretettel gyűjtögeti a nemzetközi kupagyőzelmeket (már tucatnál is többnél jár a csapat), a ,,Kupák királya" (Rey de Copas) lett a gárda egyik beceneve.

Nem az igazi név a fontos

Nagyon közel van egymáshoz a két együttes stadionja, mindössze néhány száz méter választja el egymástól a létesítményeket. Természetesen van hivatalos nevük is a stadionoknak (Independiente: Estadio Libertadores de America, Racing Club: Estadio Juan Domingo Peron), ám dél-amerikai szokás szerint nem csak focisták mezén olvasható a keresztnév vagy becenév, hanem a stadionok esetében is a köznyelvi változat terjedt el, vagyis a "Doble Visera" és az "El Cilindro". Valószínűleg, hogy a Boca Juniors világhírű stadionjáról sem sokan tudják, hogy "Estadio Alberto J. Armando" a neve, ám ha ugyanezt a létesítményt Bomboneraként említjük, akkor minden bizonnyal nagyon sok focirajongó pontosan tudja, hogy Argentína fővárosának legismertebb stadionjáról van szó.

Szabálytalanságokat érdemes keresni

Az egymás elleni mérleg tekintetében az Independiente sokkal jobban áll, mint a Racing Club. Azt nem lehet elmondani a párharcról, hogy általában mindkét csapat szerez gólt, ám némi jóindulattal az már elmondható, hogy jobbára az otthon játszó együttes szokott győzedelmeskedni. Ez nem olyan gyakran történik meg, hogy rendszeresnek lehessen minősíteni, ám mégis van annyira jó a dolog, hogy adott esetben megfelelőnek nevezhető kiindulópont legyen egy fogadásnál. Mivel gyakori a feszült légkör ezeken a városi derbiken, talán érdemesebb figyelni a bukmékerek - olykor előforduló - figyelmetlenségét. Ha fogadásra érdemesnek tűnik a szabálytalanságokra ajánlott szorzó, akkor nem árt lecsapni rá. Nincsenek jó viszonyban egymással az avellanedai fociklubok, s már csak emiatt sem tűnik rossz megoldásnak a szabálytalanságok számára való tippelés.


#9100 május 15, 2015, 20:57:46, csabax
Zalgiris - Spyris Kaunas 1  :great:

#9101 május 17, 2015, 14:19:41, csabax
Rapid - Austria Wien: Zöld-fehérek az Ibolyák ellen

(fentebb olvasható az írás)



Idézetet írta: csabax Dátum május 15, 2015, 14:00:24
Sparta Prague    Sparta Prague v Slovacko (Játékidő eredménye)    15/05/2015    Egyik sem    1.22  :great:
5-2