NBA 2023/24

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


#240 május 05, 2024, 13:54:21, HT
Csak egy pár szó a párharcokról.

Cleveland - Orlando
Szép-szép Mitchell 50 pontja (60% feletti mutatóval), de kb. annyit ért, mint LeVert 1 pontja. Semmit.
Nagyon rossz látni a Cavs játékát. Ez volt a párharc 6. meccse, és ebből ötször még száz pontig sem jutottak el. Így nem lehet továbbjutni. Vagy ha tovább is lehet, nincs értelme. Látva ezt a 6. meccset, azt gondolom, hogy bárki is megy tovább, ott várhatóan sima 0-4 lesz a Boston ellen.

Dallas - Clippers
Elképesztő, hogy Doncic sérülten is mit képes letenni az asztalra. Ahogy persze Irvingnek is jár a folyamatos dicséret. A baj csak az, hogy kicsit azt érzem náluk, hogy annyira beleadtak mindent ebbe a győzelembe, hogy a következő körre már nem lesz elég energiájuk. Két választásuk volt: vagy pihentetik Doncicot (hagyva, hogy meggyógyuljon), de akkor lehet, hogy elúszik a továbbjutás, vagy kipréselik belőle az utolsó szuszt is, de akkor jelentősen csökken az OKC ellen az esélyük.

Denver - Minnesota
Azt gondolom, hogy az első meccsen pontosan az történt, amire az emberek titkon számítottak, de nem merték kimondani. Ez a Minnesota tényleg ennyit tud (jó értelemben), és nem volt túlzás az a mondat sem, miszerint az idei MIN semmivel sem gyengébb az idei Nuggetsnél. Ez a Nyugat nagyon erős, ezt eddig is tudtuk. De egy ilyen főcsoport playoffjának nem lehet nekimenni 5 emberrel. Márpedig míg a Denvernek nincs kispadja, addig a vendégek pl. egy olyan Naz Reidet tudnak behozni, aki a 4. negyedben 14 pontot szór a bajnok pályáján.

Újra és újra bebizonyosodik, hogy sajnos nem működik az, ha egy csapatban hárman is max. fizetést kapnak, mert nem marad pénz a kiegészítő emberekre. Illetve marad egy kicsi, de azok olyanok is lesznek.

Magát az 1. mérkőzést még nem láttam (bár felvettem, és meg is nézem még ma), de ami a számok alapján a legmeglepőbb volt nekem, az Jokic 9 triplakísérlete. Nem is emlékszem, hogy valaha ennyit rádobott volna kintről. És ez a fajta erőlködés pontosan azt mutatja, amit egy nappal korábban írtam, vagyis hogy előre borítékolható volt, hogy a palánk alatti részt nem a Denver fogja uralni.

Edwards
Végül még csak annyit az idei szezonról (bár még tart a bajnokság), hogy az már most látszik, hogy idén végérvényesen megtörtént a generációváltás. A Curry-k, a James-ek, a Durant-ek korszaka lejárt, és eljött az Edwards-ok, a Brunsonok és az SGA-k ideje. És lehet, hogy már jövőre csatlakoznak hozzájuk a Jalen Williamsek, a Holmgrenek és a Wembanyamák is.


Frissítés:
Ahogy a hírportáloknál és az újságoknál is létezik a "helyreigazítás" intézménye, lehet, hogy nálam is be kellene vezetni. A korábbiakban némileg elmarasztalóan írtam a denveri cserékről, de most szembesültem egy olyan statisztikával, ami mindennél többet mond. Ez pedig a játékosok +/- mutatója, amiből ugye kitűnik, hogy amíg a pályán vagy, addig pluszban vagy mínuszban van veled a csapatod.
Nos a Denvernél az 5 kezdőjátékos mindegyike (!!!) mínuszban van (pl. Murraynél ez a szám -22, Gordonnál -23, de Jokic is -12-vel áll), ezzel szemben a kispad minden tagja (!!!) pluszban van (pl. J. Holiday +19, R. Jackson +15).

New York Knicks & Minnesota Timberwolves - 07/05/2024 (kedd, május 7., 01:30CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

Mindkét csapat megnyeri a mérkőzéseit 4.50

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Boston Celtics & Dallas Mavericks - 08/05/2024 (szerda, május 8., 01:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

Mindkét csapat megnyeri a mérkőzéseit 3.25

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Denver - Minnesota 80-106

Szomorú ezt leírni, de ez bizony kiütés volt a javából. Nem is tudom, hogy mi volt igazából a legmegdöbbentőbb. Az, hogy félidőben megvolt már köztük a 26 pont távolság? Vagy hogy hazai pályán 35 pontot dob a Denver egy félidő alatt? Vagy hogy mindez úgy történik, hogy a vendégeknél Gobert nem is játszott?

Nagyon szimpatizálok az OKC fiatal csapatával, közben pedig nagyon szurkolok Doncicnak, hogy minél tovább jusson el a playoffban (mert nagyon megérdemli), de ha ebből a párharcból továbbjutnak Edwardsék, akkor azt gondolom, hogy ők lennének a legesélyesebbek arra, hogy legyőzzék a döntőben a Bostont. Éppen ezért a főcsoportdöntőben valószínűleg a Timberwolvesnak fogok szurkolni (akár a DAL, akár az OKC lesz az ellenfelük).

Visszatérve a Denverre, nem szeretném egyetlen emberre rákenni ezt a vereséget (ahogy a 0-2-es állást sem), de amit Murray művel eddig ebben a playoffban, az méltatlan az ő tudásához. A Lakers ellen összejött a siker, úgyhogy emiatt kevésbé került reflektorfénybe a teljesítménye, de a MIN ellen ez már nagyon kitűnik. A két mérkőzés első félidejében Murray eddig 2 (azaz kettő!!!) pontot szerzett 1/15-ös mutatóval.
Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy ezt én is meg tudom csinálni, akár tized annyi pénzért is.


Indiana Pacers & Minnesota Timberwolves - 12-13/05/2024 (vasárnap, május 12., 21:30CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

Mindkét csapat megnyeri a mérkőzéseit 2.75

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Cleveland Cavaliers - Boston Celtics & Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder (kedd, május 14., 01:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

A Boston Celtics -8 hendikeppel nyer, a Dallas Mavericks pedig -1 hendikeppel nyer 4.25

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

New York Knicks - Indiana Pacers  (szerda, május 15., 02:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

Donte DiVincenzo, Tyrese Haliburton és Pascal Siakam 19,5 pont felett 5.00

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Ahogy az várható volt, egy jó és izgalmas alapszakaszt csakis egy jó és izgalmas playoff követhet. És most nem elsősorban Keletre gondolok. De kezdjük velük.

Boston - Cleveland
A párharc eldőlt, a Boston továbbjutott. Ahogy valószínűleg az Orlando ellen is ez lett volna a kimenetel. Ennek ellenére a Cavs kihozta a maximumot, ami bennük volt. Tavaly egy kör volt bennük, idén kettő. Érdekes lett volna látni, hogy mire ment volt a Cleveland, ha Allen nem sérül meg a Magic ellen. Azért ez a – Porzingis nélküli – Boston a palánk alatt verhető. Nem állítom, hogy továbbjutottak volna, de valószínűleg izgalmasabb meccseket láthattunk volna. Ahogy persze akkor is, ha Mitchell nem esik ki az utolsó két összecsapásra. Az a Mitchell, akit egyébként minden dicséret megillet, már csak azért is, mert míg annak idején a Utah rájátszásainál rendre megfigyelhettük, hogy csődöt mondott, ezúttal igazi vezérként vitte a hátán (főleg az Orlando ellen) a csapatot. Az utolsó 5 meccsén 36,8 pontot átlagolt (6 lepattanóval és 4 assziszttal), úgyhogy ha esetleg távozna a szezon végén, akkor sem lehet azt mondani, hogy ne tett volna meg mindent még az utolsó meccsein is.

A Boston továbbra is Kelet favoritja, viszont a játékukat elnézve, már egyáltalán nem érzem azt velük kapcsolatban, hogy a döntőben ők lennének az esélyesei akár egy Denver, akár egy Minnesota elleni párharcnak.

New York - Indiana
Kezdem a Pacerc-szel. Mikor szezon közben megszerezték Siakamot, azt gondoltam, hogy ebben a nem túl acélos Keleti konferenciában simán ott tudnak majd lenni a Top 4-ben. A Siakam, Haliburton, Turner hármas elég jól nézett ki (legalábbis nevek alapján), és voltak ott még használható emberek a csapatban. Végül az Indiana csak a 6. lett, és látva a játékukat (főleg Haliburton visszaesését a szezon végére) ez volt a realitás. Sőt, igazából ennek a csapatnak ki is kellett volna esnie az első körben, de egy olyan hihetetlen mázli-spirálba kerültek, ami lehet, hogy a főcsoportdöntőig fogja repíteni őket. Az első körben azzal a Bucks-szal kerültek szembe, ahol valószínűleg esélyük sem lett volna, ha Giannis (majd később Lillard) ki nem esik az ellenféltől. Aztán jött az a Knicks, amelyik három kezdőjátékosát nélkülözi már egy jó ideje. És bár innen még nem jutottak tovább, de ha összejönne a siker, akkor elmondhatjuk, hogy ennek a főcsoportdöntőbe jutásnak a 95%-a a szerencsének volt köszönhető.

A New York előtt ezzel szemben le a kalappal. Mikor Anunoby megérkezett a csapathoz, akkor azt gondoltam, hogy a Brunson-Randle-Anunoby hármas csodákat fog művelni Keleten (a Boston mögött). Aztán Randle elég gyorsan kiesett ebből a trióból, Anunobynak sem sikerült azonnal a beilleszkedés (ő is néha sérüléssel bajlódott), és bár végül a Knicks megszerezte a 2. kiemelést, a sorozatos sérülések miatt nem gondoltam volna, hogy jelenleg 1 győzelemre lesznek a konferenciadöntőtől. Brunson döbbenetes formában játszott, sorra hozta a 40 pontos meccseket (gratulálok az amerikai szakvezetésnek, hogy sem őt, sem Mitchellt nem találták alkalmasnak az olimpiai keretbe kerüléshez), mellette pedig olyanok hoztak extrákat, mint DiVincenzo, Hart, Burks vagy éppen Hartenstein (akinek valószínűleg percek jutottak volna csak, ha Robinson nem sérül meg idejekorán). Nem vagyok Knicks-fan, de ez a csapat mindenképpen megérdemelné, hogy ők játszhassanak a Bostonnal a döntőbe jutásért.

Dallas - Oklahoma
Megjósolhatatlan volt, hogy ki fog továbbjutni innen (ahogy még mindig nem dőlt el semmi), mert bár egy rutinosabb Dallas játszott egy fiatal Oklahomával, azért a játékoskeret illetően nálam inkább az OKC felé billent a mérleg. A Dallasban a szezon során láthattunk egy zseni Doncicot, egy "zseni-helyettes" Irving-et, valamint egy-két olyan játékost, akik összetehetik a két kezüket és hálát rebeghetnek azért, hogy még mindig ebben a csapatban játszhatnak (értem ez alatt főleg Hardawayt, de folytathatnám még pár névvel). Aztán jött szezon közben Washington és Gafford, és már akkor tudni lehetett, hogy ez jót fog tenni a csapatnak. Jól is kezdték mind a ketten, de aztán ez a kezdeti lendület kicsit alább hagyott. Aztán jött az OKC elleni párharc, és PJ Washington egyre inkább kezdett magára találni (három egymás utáni meccsen is 20 pont felett zárt), ami Dallasban nem túl gyakori, ha csak nem Doncicnak vagy Irvingnek hívják az adott játékost. És mivel Lively és Gafford is kezd egyre hasznosabb lenni a palánkok alatt, így máris egy elég "izgalmas" Dallast láthatunk.

Az OKC remekül kezdte a rájátszást. A Pelicanst úgy söpörték ki 4-0-lal, hogy a négy meccsen a New Orleans átlagban még 90 pontot sem ért el ellenük. Kiváló védekezés, remek támadójáték, összesen 63 pont különbség. A playoff-rutintalanságnak még a szikráját sem lehetett látni náluk. Most viszont egy olyan Dallas van a térfél másik oldalán, akik egyre inkább kezdenek magukra találni. 3-2 az állás, és ha az Oklahoma hozza a 6. meccset hazai pályán, akkor megjósolhatatlan, hogy ki megy majd tovább 4-3-mal. De bárhogy is alakul, ez az OKC egyértelműen a jövő csapata.

Denver - Minnesota
A párharc előtt azt mondogatta mindenki, hogy ez az előrehozott döntő. Nos, így az 5. meccs után szerintem már nincs olyan, aki ezt kétségbe vonná. Az első két meccsen egy olyan Minnesotát láthattunk, amire szerintem senki nem számított, majd a következő három meccsen egy olyan Denvert, amire szintén nem sokan számítottak (főleg az első két meccs után). Kezdődött a párharc két sima Wolves-sikerrel (Denverben!!!!), ráadásul úgy, hogy a 2. összecsapáson Gobert nélkül tartották 80 ponton Jokicékat. A Nuggetsnek egyszerűen nem volt válasza Edwardsék játékára és védekezésére. (2-0-nál egyébként 1,06-ot adtak a MIN továbbjutására). Majd ezt követően nem tudom, hogy mi történhetett a bajnoknál (Michael Malone-nak látatlanban is jár a dicséret), de olyan három Denver-siker következett (összesen 50 pontos különbséggel), amire az első két összecsapás után nem igazán lehetett számítani. Míg az első két meccsen Jokicnak szinte momentumai sem voltak, addig az utolsó hármon összeszorgoskodott 99 pontot, 28 lepattanót és 29 asszisztot. A denveri védekezéssel igazából az első két mérkőzésen sem volt gond, de az utolsó három meccsen ezt tovább javult, ráadásul a támadásuk is hatalmasat lépett előre (az első két meccsen átlagban 89,5 dobott pont, az utolsó hármon 114,7). Ha a 6. meccsre összeszedi magát a Minnesota, és sikerül egyenlíteniük, akkor itt is elmondható, hogy Denverben bárki továbbmehet majd 4-3-mal.
És kezdem azt hinni, hogy aki ebből a párharcból továbbmegy, az lesz a favorit a végső sikerre.

Indiana Pacers - New York Knicks (szombat, május 18., 02:30CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

Pascal Siakam, Donte DiVincenzo és Tyrese Haliburton 19,5 pont felett 8.00

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Nincs sok időm, csak annyi, hogy megint ezek a fránya bevételek az NBA-ben... esküszöm, tényleg olyan, mintha a netflixes dokut látnám, amiből kiderült, hogy az elmúlt 20 évben többször is ki volt adva Sternék átal ukázba, hogy 7. meccsnek kell lenni a PO-ban, mert az több bevétel... Most is ez volt az érzésem a Minny-Denver után.

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder (vasárnap, május 19., 02:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

A Dallas Mavericks nyer, Luka Dončić pedig tripla duplát ért el 5.00

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Nem titok, hogy "anyagilag" klasszisokkal jobban járnék a MIN továbbjutásával, de ennek ellenére még mindig inkább a Denver felé húz a szívem. Ezt csak azért akartam leírni, nehogy egy-két Nuggets-drukkernek bántóak legyenek a soraim.

Minnesota - Denver 115-70
Azt gondolom, hogy nagyjából számítani lehetett egy olyan opcióra, mely szerint a Denver – finoman szólva – nem fogja összetörni magát a 6. meccsen (tudva, hogy a MIN az életéért küzd), inkább rápihen a 7. összecsapásra, hazai pályán. De még ha nem is volt nyíltan ilyen gondolatuk, az első negyed végére (17 pontos hátránynál) már biztosan megszületett bennük ez az "ötlet". De még ennek ellenére is azt mondom, hogy ez a produkció gyalázatos és méltatlan a bajnokhoz.

Nézve a végeredményt, az ember azt gondolhatná, hogy időugrást hajtottak végre a csapatok, és visszamentek a második meccshez. Edwardsék akkor 80 ponton tartották a Nuggetset, most pedig 70-et engedélyeztek nekik. Az akkori 26 pontos alázást most egy 45 pontos követett. Jokicot ugyanúgy nem engedték levegőhöz jutni, ahogy most sem. És végül Murray is sajnos az akkori teljesítményét ismételte, hiszen azon a bizonyos 2. meccsen 3/18-at hozott mezőnyből, ezúttal pedig 4/18-at.

Két nap alatt nem fordulhat 60 pontot két csapat között a különbség (+15-ről -45-re). Amit a Denver a 3. mérkőzéstől szép fokozatosan felépített, azt most 48 perc alatt tette semmissé. Ezzel a 45 pontos sikerrel olyan önbizalmat és tartást adtak az ellenfélnek, ami könnyen visszaüthet a 7. meccsen. Tudom, hogy ezek a játékosok (értem ez alatt a denverieket) képesek arra, hogy már másnapra elfelejtsék a történteket, és nulláról indítsák a napot, de attól még a Minnesota nem fogja elfelejteni ezt az erődemonstrációt, és olyan erőt tudnak meríteni belőle, ami visszaüthet majd Jokicéknál.

Ez a párharc eddig olyan meglepetéseket tartogatott (2 vendéggyőzelem a bajnok otthonában, majd a semmiből 0-2-ről 3-2-re fordítás, végül egy kiütéses egyenlítés), hogy már az lenne a meglepő, ha a 7. meccs egy szoros hajrát hozna bármelyik fél győzelmével.

Az első két meccs után azt gondoltam, hogy a Minnesota megtalálta a Denver támadójátékának az ellenszerét. Jokicot kiszorítani a palánk alól, a három magasembernek köszönhetően uralni a lepattanókat, Murraynek nem engedni tiszta dobásokat stb. És bár utána jött három olyan meccs, ahol ebből semmi nem valósult meg (azt gondoltam, hogy egy-két kiváló denveri edzői húzás miatt), de most újra ott vagyunk, ahonnan elindultunk. A hazaiaknál csak a Gobert/Towns/Reid trió 38 lepattanót szedett össze, míg a teljes denveri keret összesen 43-at. Jokicnak összesen 2 asszisztja volt a meccsen, ami egy olyan szám, ami után már hívni kellene a statisztikát gyártókat, hogy utánanézzenek, volt-e ilyen korábban a történelemben.

Szerencsére a 7. meccs vasárnap este 10-kor lesz (emberi időpontban), úgyhogy kötelező lesz a megnézése.