Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Érezni a polgármesteri választások közeledését, hirtelen a környéken minden településen elkezdtek épülni a korábbra ígért járdák és épületek ;D Az a kedvencem, amikor átadnak 20 méter járdát, és megjelenik a polgármester meg egy fotós, meg a helyi hírlap tudósítója és úgy adják elő, mintha egy hídat vagy épp iskolát adna át a vezető ;D

Idézetet írta: TiB Dátum április 05, 2024, 10:40:06Érezni a polgármesteri választások közeledését, hirtelen a környéken minden településen elkezdtek épülni a korábbra ígért járdák és épületek ;D Az a kedvencem, amikor átadnak 20 méter járdát, és megjelenik a polgármester meg egy fotós, meg a helyi hírlap tudósítója és úgy adják elő, mintha egy hídat vagy épp iskolát adna át a vezető ;D

Tyűűű, nálunk is megy a nyomakodás...

Az egyik önjelölt beizzította a helyi nyugger közösséget, hogy virágábyásokat ülteseenek a házak elé.
A mi utcánkban van a főúton (57-es) egymás mellet 7-8 telek, ami előtt van egyenként 12x1,5 méteres kis füves rész a kapubejárótól jobbra/balra. Én nyarom a mienk előtt is a füvet x éve. És persze, ha napközben rohangálok (minden nap), akkor nem állok be az udvarba, hanem megálok ezen a füves részen, mint mindenki más is.

Tegnap munkagépekkel felásták, ma megjelent az alpolgármester aki indulni akar, a nyugdíjas klub 15 önkéntesével, hogy akkor ők most virágágyásokba öltetni fognak. Hoztak zsákokba virágföldet - persze jelentősen szűkítik így a kocsibeállást is, nem csekély mértékben növelik a balesetveszélyt. Pl.: kinyitom a kaput, kiállok (eztán a főútra), majd a főútról visszasétálok 3-4 méter bezárom a kaput és visszaszállok a kocsiba. Eddig a füves részre álltam, mert a híd amúgy rövid, ha ráállok akkor egy sávot félig elfoglalok a főútból, ha nem úgy állok akkor meg a járdán áll a verda.

A lényeg a következő. Reggel mentem volna dolgot intézni, nem tudtam a munkák miatt kiállni, mert épp ott állt a csoport a ház előtt. Kértem őket, hogy legyenek kedvesek. Ekkor megkérdezte az alpolgi:
- Ugye nem baj, hogy lesz itt egy virágágyás..
- hát nem örülök..-mondom
- de hát ide nem lehet állni, meg kijárni a füvet (gaz), mert ez közterület, amúgy se használhatom.
- Akkor ezentúl ne nyírjam le a ház előtt a füvet? - kérdeztem...
- De, de légyszíves kérlek nyírd le továbbra is - válaszolta.

Igazából értem én, hogy kampány és ő jót akar, de amúgy senkivel, semmit sem egyeztetett le az akcióról. Vicces és szomorú egyben, hogy ha hó esik, vagy füvet kell nyírni, akkor csináld meg a házad előtt, ha meg odaállnál a házad elé, hogy ne kelljen beállni folyton, akkor meg közterület..

Egy éves a videó, de csak most láttam. Milyen szomorú hogy ide jutott a közbeszéd, mindkét fél gondosan arra ügyel, hogy támadja a másik oldalt, és nehogy saját véleményt mondjon. Mert ha elhangzik bármi, az felhasználható összevágva. Így aztán ez nem is beszélgetés, hanem panelek dobálása a másikra. Megszűnt létezni a vitakultúra Magyarországon, talán nem is volt soha itthon.


Nekem a kedvenc celebem mostanában Magyar Peti, februárban ráuntam Majkára.



"Az új kormány egyik első intézkedésként megnyitja az ügynökaktákat. Ezzel a lépéssel 34 éve adós a politikai elit, nem véletlenül. Nem véletlenül, hiszen eddig így nem derülhetett ki, hogyan és kik lopták szét első körben az országot 1990 körül és hogyan jött létre az a szűk hatalmi, gazdasági elit, amely azóta is uralja az országot. Néhol már az új generáció."

Nem tudom mi lesz itt erre az újabb teória, de szerintem, aki szeretné a NER lebontását annak támogatandó, hogy a Tisza elmossa ezt a poshadt narancsvidéket ::)

Ügyesen ollózta a Fidesz és ellenzék legnépszerűbb ígéreteit, tán még meg is mérte melyek a leginkább elfogadott ígéretek a Fidesz és ellenzék szerint. Nekem amolyan Szuper Fidesz benyomását kelti a Tisza és Magyar Péter, elszámoltatást ígér, de mindenki tudja, hogy ez egy következmények nélküli ország.

Ebben az elszámoltatást, nagy leleplezős témában már sok pártatlan és sokat tudó szakember kifejtette, hogy oké például egyértelmű hogy Mészáros Lőrincz vagyona kérdéses. Kiderül, hogy szerezte, utána mi lesz? Mi lesz a megoldás?

Üres ígéretek újfent, ez megy már 40 éve az országban, és ezzel nem a Magyar Péter hívők ellen beszélek, pusztán egy vélemény.

Akik megpróbálták megnyitni az ügynökaktákat (vagy átláthatóvá tenni), feltárni a dolgokat: Gyurcsány, Kuncze, Schiffer, Medgyessy és talán még az LMP vagy a Momentum is (ez utóbbi valamiért rémlik nekem).

Ez egy visszatérő ígérete a pártoknak, nem merem biztosra mondani, de szerintem Orbán is ígért ilyet a '90-es években. Egyik sem valósult meg, okkal.

Forrás: https://index.hu/belfold/2012/03/23/az_ugynokmultat_vegkepp_eltorolni/

Ez a topic az, ami évek alatt folyamatosan pörgött, rengeteg vita és csörte, egymás szidása nyíltan (és titokban), azt viszont teljesen megértem, hogy az emberek szeretnének reménykedni, reménykedni valamiben vagy valakiben. A reményt nem szabad elvenni, viszont itt kötnék át egy másik, témába vágó dologra.

Egy másik topicban sokszor írtam a "szuperhős" filmek és sorozatok ellen, van viszont egy, amiben sok igazság van: ez a Nolan-féle Batman-filmek. Gotham City egy baljós város, ahol a bűn már szinte beleívódott a környezetbe és az emberekbe, mindenki csinálja, sokszor azok is, akik nem tudnak róla és magukat becsületesnek tartják.

Gotham City polgárai remélnek, hogy eljön a megmentő. Örök reménykedők, hogy jön majd hős, aki megoldja helyettük a problémát, azt a problémát, amit ők maguknak termelnek ki. Érdekesség, de mi valójában a Batman sorozatok és filmek mondanivalója? Nem az, hogy szuperhősök segítenek, hanem az, hogy a szuperhős hiába győz le egy vagy két gonoszt, azok utódjait a társadalom épp maga termeli ki.

Joker, Kétarc, Bane, Pingvin vagy épp Madárijesztő, hogy a többieket ne is említsük. Mind olyan személyek, akiket Gotham társadalma nevelt ki. Ezért lesz Batman harca egy örök körforgás, hiszen hiába menti meg egyiktől a várost, maga a város szerkezete és polgárai azok, akik miatt jön az újabb és újabb ellenfél, sosincs béke és nyugalom, Gotham ugyanis ilyen.

Ha megfigyeljük, minden ellenségnek volt egy politikai üzenete, Bane esetében az, hogy egy vagyok közületek, Ti vagytok polgártársaim a változás, Kétarcnál az, hogy tud ígérni megváltást és elvileg nem elfogult az érmés döntései miatt, Pingvin esetében, hogy a szegényebb sorból emelkedett ki, ilyen kriplinek is sikerült és még lehetne sorolni.


A lényeg:
Gotham önmagában sosem változott, mindig korrupt volt és maradt is. Batman magát sem tartja szuperhősnek, csak egy önkényes igazságosztó, aki a saját szabályai szerint él és cselekszik. Amíg tehát magukban az állampolgárokban nincsen akarat a változásra (kezdve kicsiben a dolgokkal), addig egy nagyobb jó sem fog megtörténni. Észtország nem azért lőtt ki a Szovjetunió széthullása után a rajtból, mert "szuperhősök" tömkelege rohangált náluk, illetve magányos jelöltek, akik azzal kufárkodtak, hogy elhozzák a változást, hanem azért lettek kiemelkedőek EU-szinten, mert az egész ország változást akart. Fejlődni akart, dolgozni és tanulni akartak, tenni érte, hogy gyerekeiknek és unokáiknak jobb élete legyen. Gotham Cityben azonban várják a megváltást, mint ahogyan Hazánkban is, nincsen kollektív társadalmi igenlés a fejlődésre.

Szerintem amiről Pozzato ír, az az oktatással hozható helyre. Én mindig is ezt hiányoltam a politikai ígéretekből, az óriásplakátokról. Mintha mindig a jelent toldozgatnánk, foltozgatnánk, és újabb és újabb generációk nőnek fel ebbe a posványba. Teljes oktatási reform, teljes szülői nézőpontváltás, és 10-20 év múlva megindul a gazdasági növekedés sohasem látott mértékben.

A gyerekek problémamegoldó készségét már oviban el kellene kezdeni fejleszteni, és nem poroszosan, tockost adva, ha nem jön össze. Mert mire felnőnek, használhatatlan lexikális tudások mellett, nem tudják felmérni, hogy vehetnek fel hitelt vagy sem. A kettő egyébként nem zárja ki egymást, lehet lexikális tudást is építeni, meg gyakorlati tudást is. És amit nagyon, de nagyon hiányolok, az a tanárok jobb készültsége. Tudok példát, volt osztálytársam minden évben bukásra állt, és úgy is bukott hozzánk, mert nem tudott helyesen írni. Viszont zseniális módon tudott háromszámjegyű számokat fejben szorozni. Fel kellett volna ismernie a tanároknak, hogy neki a személyisége ilyen, számokkal úgy játszik, mint más a legóval. Végül még a 8 általános sem lett meg neki, jelenleg közmunkás.

Oktatási reformot akarjál Magyar Péter vagy Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc, nekem mindegy kitől jön, de a tudásba való befektetésnél nincs jobb befektetés.

#2139 április 12, 2024, 00:52:12, csabax
Idézetet írta: Pozzato Dátum április 11, 2024, 13:02:25Gotham City polgárai remélnek, hogy eljön a megmentő. Örök reménykedők, hogy jön majd hős, aki megoldja helyettük a problémát, azt a problémát, amit ők maguknak termelnek ki. Érdekesség, de mi valójában a Batman sorozatok és filmek mondanivalója? Nem az, hogy szuperhősök segítenek, hanem az, hogy a szuperhős hiába győz le egy vagy két gonoszt, azok utódjait a társadalom épp maga termeli ki. ...

Amíg tehát magukban az állampolgárokban nincsen akarat a változásra (kezdve kicsiben a dolgokkal), addig egy nagyobb jó sem fog megtörténni. Észtország nem azért lőtt ki a Szovjetunió széthullása után a rajtból, mert "szuperhősök" tömkelege rohangált náluk, illetve magányos jelöltek, akik azzal kufárkodtak, hogy elhozzák a változást, hanem azért lettek kiemelkedőek EU-szinten, mert az egész ország változást akart. Fejlődni akart, dolgozni és tanulni akartak, tenni érte, hogy gyerekeiknek és unokáiknak jobb élete legyen.

Találó.
Nagyon találó.
Észtországgal ellentétben Magyarországon az van, hogy miután a választók megválasztják azokat, akiket, akkor utána a választottak feltörlik a padlót az őket megválasztókkal, s erre mindig az a reakció, hogy a választók egy része háborog és a választók másik része pedig jelzi, hogy azt a sarkot még nem törölték fel vele és továbbra is törlőrongy akar lenni.
Magyarországon továbbra is az van, hogy amikor az ilyeneknek megmondja valaki, hogy gerinces emberek helyett inkább törlőrongyok lettek, akkor az ilyenek a beismerés helyett inkább felháborodnak amiatt, hogy őket törlőrongynak merték nevezni.

#2140 április 11, 2024, 19:55:37, Sound
A fenti véleményekből (Pozz, TIB, csabax) egyértelműen az a végkövetkeztetés, hogy Magyarországon társadalmi válság van. A társadalmi válságot egyébként már leírták a Monarchia idején, de olvastam kritikát a német megszállás idejéből is német szemszögből: miért beteg a magyar társdalom.

Aztán persze a társadalom válságából következik az összes többi: gazdasági, politikai, demográfiai (a csökkenés se jó, meg a túlnépesedés sem, hanem az enyhe növekedés és az egyensúly lenne az ideális szerintem),és kultúrális stb válságok.

Van olyan elmélet, hogy azért toporoghatsz egy helyben, mert nem a jó problémát oldod meg és/vagy nem jó sorrendben oldod meg a problémákat. Itt cáfolom meg TIB véleményét - az oktatás első sorban a kulturális válságot, másod sorban a gazdasági válságot oldaná meg. Azonban a társadalmi válságot kellene megoldani, pl,:

Van-e egységes társadalmi akarat bármi irányában: akarjuk-e, hogy jobb legyen az életszínvonal? Mi kellene hozzá, hogy jobb legyen? Mik lennének az első helyes lépések hozzá? S mikor ez adott, van-e egységes társadalmi akarat, és tettre készség.

Szóval bonyolult ez akárhogy vesszük. Hallottam erről egy tanmesét a nagy formátumú vezetőkről. Az lehet nagy formátumú vezető, aki ismeri az emberek alapvető természetét és nem él vissza a tudásával, hanem az emberek javára fordítja azt. Lehet ez vezetői réteg is pl egy team (nem szakértői  :D , mert mindenki szakértő....). Írok erre egy példát, amit a napokban olvastam:
II. Frigyes porosz uralkodó idején gyakorta éheztek az emberek, mert nem tudták még befolyásolni a búza stb növények termesztését. Az időjárás gyakorta tönkre vágta a termést. Ott volt azonban a krumpli, amit Amerikából hoztak, magas energiatartalommal. Az emberek viszont elzárkóztak, mert pl nem az ehető részét, hanem a leveleit ették meg és ez mérgezéseket, betegségeket okozott. Legfőbb ok a krumpli ellen az volt, hogy nem szerepelt a Bibliában (nem is szerepelhetett...ez történelem). Szóval Frigyes bajban volt, mert krumpli lett volna, igénytelenebb, mint a gabonafélék, a nép mégis éhezett. Hozott, hát egy törvényt: a krumpli a legelőkelőbb nemesek, királyok eledele, azt nem eheti bárki. Majd csinált egy nagy krumpliültetvényt és törvénybe iktatta, hogy aki lop onnan, azt megbüntetik. Kivezényelte az őröket a királyi krumpliföldekre és megparancsolta nekik, hogy ha lopni jönnek emberek tegyenek úgy, mint akik nem veszik észre....

Néhány év alatt megszűnt az éhezés Poroszországban, mert II. Frigyes ismerte az emberi alaptermészetet és nem élt vissza vele, így tudta megváltoztatni pozitív irányba a társadalmat. 

Ha érdekelnek szinte biztosan pontosnak nevezhető infók, akkor itt egy ajánlat:

VSQUARE.ORG
https://vsquare.org/

Panyi Szabolcs szerkeszti.

Ne menjünk messzebbre az oldal tematikájától, szóval oktatás. Ha nem nevelünk focistákat, csak légiósok vannak, akkor kijutunk az Európa-bajnokságra?

Az oktatás befektetés a jövőbe, hogy egy ponton többre tartsa magát a magyar annál, hogy akksikat szereljen össze. Hogy legyen elég okos ahhoz, hogy ne legyen diktatúra. De már olyan apróság is előjön, hogy ne drogos idióta celebeket kövessenek, hanem értékkel bíró nagyságokat.

Ha például azért települne ide egy cég, mert annyi jó mérnök és programozó van, mindjárt más lenne, mintha betanított munkásréteg miatt érkezne. Aligha hinném, hogy a svédeknél melósokra alapozzák a gazdaságot.

De ettől szép az élet, hogy véleménykülönbségek vannak :)

TIB
Értelek elfogadom!

Saját véleményem: hiába tolod a legjobb oktatást ami létezik az universumban, ha nincs rá befogadó és nyitott társadalom. Olyan társadalom aki fejlődni álló emberek, közösségek tömegéből áll.

Ezért szerintem "csak" másod/harmadlagos dolog az oktatási válság megoldása (amióta élek arról beszélünk, hogy válságban van az oktatás..). Mindenképpen előbb az értékválságot és a társadalmi válságot kellene megoldani szerintem - azaz úgy gondolom ez lenne a helyes sorrend. Erre lehet az a válasz, hogy az oktatással oldjuk meg az értékválságot ezét az a prioritásban az első.

Sarkos példa jön: hiába akarom megtanítani a majmoknak a szorzótáblát. Lehet, hogy egy egyént találok aki az ő társadalmukban a "zseni" kategória, de a majmok társadalma nem nyitott a szorzótáblára.

ha érték diktatúrát csinálnék, mert én lennék a vezető és azt mondanám, hogy mostantól nincsenek valóság show-k és szirem szarom "tehetség kutatók" akkor betiltanám azokat. Az emberi természet viszont olyan, hogy tolnák illegálba, hiszen ráfüggtek van rá igény.

Itt lehetne pl olyan kultúra védelmet csinálni, amit Póka Egon csinált - ahol képviselő volt 8valamelyik pesti kerületben önkormányzati szinten - csak élő zenekarok léphettek fel.
Nem tudok megoldásokat, nem vagyok olyan kvalitás, de azt hiszem, hogy társadalmi befogadóképesség és közös akarat hiányában felesleges az oktatást javítani. Szerintem azért is van oktatási válság az országban minimum trianon óta, mert nincs társadalmi akarat és konszenzus abban, hogy minőségi legyen.

Pl.:
Finn oktatási reformot megelőzte egy egységes társadalmi akarat, vagy a Pozz által írt észt gazdasági sikereket is megelőzte egy egységes társadalmi akarat.
Tehát amíg a tanárok bére téma - pl.: emelik nekik 20%-al és beírja a kommentelők nagy százaléka, hogy akkor kapjanak a kukások is, mert 6:00-kor már a gépen vannak és délután 15:00-nál előbb nem érnek haza stb.. Addig a társadalom nem akar jobb oktatást, nem akar jobb életszínvonalat, jobb utakat, jobb jövőt a gyerekeinek stb.

Persze ez a szubjektív véleményem, és nem is a "csak" ez az egyetlen jó megoldás, sőt biztosan nem. Sőt igazából csak egy elméleti okfejtés/okoskodás. Abban biztos vagyok, hogy a tétel igaz: jó problémákat kellene megoldani a jó sorrendben.

Értem amire gondolsz, és bőven van benne igazság az én szemszögemből is. Ez a jó amúgy, hogy így meg lehet vitatni dolgokat, kár hogy magasabb szinten nem képesek rá. Tovább fűzni most nem akarom, legyen úgy, hogy te leszel a miniszterelnök, én meg az oktatásügyi miniszter és modell lányokért felelős államtitkár.