NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


"közel sem olyan tehetségesek, mint ahová pozicionálják magukat (mindhárman a hivatásuk csúcsára)"

Proxyi, olvasgatom ezt a sort, és nem tudom megállni, hogy meg nem kérdezzem, hogy mi az, ami ebben a mondatban nem tetszett neked?

Ez lefordítva szó szerint azt jelenti, hogy mind a hárman a hivatásuk legjobbjának tartották/tartják magukat. Neked tehát vagy az nem tetszik ebben a részben, hogy szerinted nem tartják annak magukat, vagy pedig hogy nem igaz, hogy nem ők lennének a legjobbak. A mondat első felét ki is zárhatjuk, hiszen nem kérdés, hogy Jimmy mit gondolt magáról, Viktorról hatványozottan elmondható ez, James pedig többször jelentette ki, hogy ő minden idők legjobbja, mint Zlatan és CR együtt.

Vagyis a kizárások után eljutottunk odáig, hogy ezek szerint neked az nem tetszett, hogy a mondatból azt szűrted le (amúgy teljesen helyesen), hogy Pozzato nem Jamest tartja a legjobbnak. Itt viszont eljutnánk egy olyan végeláthatatlan vitához, amin még a legnagyobb szakemberek sem tudnak dűlőre jutni, nemhogy mi itt a fórumon.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy azért, mert valakinek más a véleménye, mint neked, attól az még nem biztos, hogy "extrán megmosolyogtató".

Nekem is voltak és vannak is kedvenceim a ligában (de más sportágakban is), viszont sosem használnék szemellenzőt, ha róluk van szó. Sőt, a legtöbbször én vagyok a legkritikusabb velük szemben. Pont azért, mert felháborít, ha nem a tudásuknak megfelelően teljesítenek, vagy esetleg nem úgy viselkednek, ahogy azt elvárnám tőlük.

James szó szerint kiskirályként viselkedik egy olyan Lakersben, amit – kis túlzással – ő tett tönkre. Olyan játékosokat hozatott az elmúlt években a csapathoz, hogy 1-2 éve volt olyan, hogy a kezdőötös átlagéletkora 34 év felett volt. Többek között ez is közrejátszott abban, hogy most a csapat a Nyugati főcsoport 13. (!!!!!) helyén áll. És csak azért a 13., mert a mögötte levők a szezon eleje óta azért küzdenek, hogy az utolsók legyenek (és minél jobb helyen választhassanak majd a drafton).

És hogy felháborító-e, hogy 38 évesen kihagy 3 meccset? Nem, ezzel nincs semmi gond. A probléma azzal van, hogy mikor hagyja ki, és hogy hogyan hagyja ki. Márpedig ez az időzítés (pont a rekorddöntés után) minden volt, csak nem sportemberi magatartás. James a szezon eleje óta panaszkodik, hogy fáj valamije (most éppen a bokája), de azonnal szóvá teszi, ha lecserélik őt, amikor már eldőlt a mérkőzés. Nem azért játszik 35-40 perceket, mert nélküle kikapna a csapat (ennél hátrébb akkor sem lennének, ha egyetlen meccsen sem lépett volna pályára), hanem mert ő dönti el, hogy mennyit akar a pályán lenni. Függetlenül attól, hogy a csapat érdekei ezt diktálják-e vagy sem. Márpedig ilyen előzmények után nem tudom elfogadni azt, hogy amikor az egyéni érdek teljesült, akkor utána leszarom a csapatérdeket.

Komolyan hihetetlenek vagytok, de akkor még egyszer megpróbálom:a probléma azzal van, hogy KÖZEL SEM olyan tehetséges.
Nem ő a legjobb? Lehet. De hogy közel sem? Hagyjuk már...ez olyan, mintha vagy egy tucat nála jobb lenne. Még a legelvakultabbaknál sincs max 5-nél több, akit elé tesznek (de igazából az is vicc kategória).

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 15, 2023, 17:15:41LeBron James az első helyre pozicionálja magát, ő a GOAT, ezt el is mondta. Legyünk őszinték, hogy lehetne ő a GOAT, ha olyan csapathoz kellett menni, ahol volt egy bajnok, aki bajnokká tette? Ha James nem ment volna a Miami Heathez, mi lett volna? Megsúgom, egy Barkley vagy Iverson-szint, ami szintén magas, de nem beszélünk róluk All-Time top10-es kosarasként.

Shaq vagy Kobe is szinte önerőből csinálta az első bajnoki címet, igen, ott volt Phil, de nem volt mellettük még egy All-Star, aki bevezeti őket a királyságba, nekik csak helyet kell foglalni. Jordan? Pippen mellette nőtt fel, ahogyan Grant is, Jordan mellett lettek AS-játékosok, nem Jordan előtt nyertek bajnoki címet és voltak liga legjobbjai. Magic? Első évben bajnoki cím a döntőben megsérülő Kareem nélkül.


Lehetne ezt folytatni, de részemről felesleges. A tények magukért beszélnek, ha nincs Wade és Riley, LeBron jó, ha egy gyűrűt begyüjtött volna, de lehet még annyit se.

Egészen elképesztő baromságokat írsz, de erre a kettőre meg reagálok:
Shaq, vagy Kobe önerőből csinálta? Ketten együtt nyerték az első címüket! Akkor most mi van???

Pippen Jordan mellett nőtt fel? Hát egyrészt még jó, hiszen Jordan mellé draftolták, másrészt egészen érdekes módon Jordan nem nyert címet addig, amíg Pippen ott nem volt.
De igen, biztos csak egybeesés.

A tehetségnek különböző faktorai vannak. Van az olyan tehetség, aki született vezető, akiből szupersztár lesz, akire csapatot fogsz építeni, mert bajnok leszel vele. Ilyen Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar, Tim Duncan, Kobe Bryant, Shaq O'Neal, Hakeem Olajuwon és Dirk Nowitzki.

Ők azok, akik mentálisan is olyan szinten vannak, hogy beast üzemmódban elbírják a terhet már az első alkalommal is. LeBron James rendkívül tehetséges játékos, de mentálisan egyszerűen nem olyan erős, hogy elbírja a terhet. Mellé kellenek olyan játékosok, akik AS-kaliberek, akik korábban már máshol bizonyítottak, akik máshol vezérek voltak.

LeBron James kiemelkedő játékos, de ugyanígy kiemelkedő játékos volt Russell Westbrook, Carmelo Anthony, Charles Barkley, Allen Iverson vagy James Harden. Hihetetlen képességekkel rendelkeztek, meccseket döntöttek el, de egyedül nem képesek bajnokok lenni. Azért, mert az a plusz nincs meg bennük, ami ehhez kell.

Kétségtelen, James sokat tett, hogy bajnok legyen, de amikor kritikus helyzet volt, akkor lépett elő Wade vagy Irving, hogy bajnok tudjon lenni. Ha szimplán fizikai adottságokat nézzük, akkor LeBron James a valaha volt legjobb játékos, hihetetlen paraméterekkel és fizikális állóképességgel, viszont ez csak az érem egyik oldala.

LeBron megpróbált döntőket nyerni jelentős AS-támogatás nélkül, egyszer sem sikerült. Óriási teljesítményeket tett le az asztalra, de ő nem Magic, nem MJ, de még csak nem is Bird vagy Hakeem. Erre utalok, amiről arról beszélek, közel sem akkora tehetség, mint ők.

Amikor MJ visszavonult, Hakeem pillanatok alatt az élre állt, olyan mentális képességekről bizonyosságot téve, amivel elnyomott mindenkit a ligában. Addig miért nem került ez elő? Mert volt egy MJ. És igen, MJ-hez képest LeBron sehol sincsen, lehet ezt fényezni, meg erőltetni, de ez a valóság.

Fasorban sincs a két játékos, mert az egyik addig ment, amíg bajnokot nem csinált abból a csapatból, amit úgy drafoltak össze, míg a másik átment két All-Star játékoshoz, hogy hozzunk már össze egy gyűrűt.

És itt felmerül egy kérdés: ha LeBron kiemelkedő játékos, MJ-szintre veszik, akkor KD-t miért nem? Egyetlen ok miatt, mert LeBron épített egy brandet, semmi több miatt. Olyan marketing van mögötte, amivel el tudják adni, hogy ő a király. Az emberek agyába beleégett, hogy még gyengébb mutatókkal is, de All-Time GOAT candidate.

Ennek kapcsán felmerül bennem valami: hogy mi a franc? Hogy a büdös p*csába lehet egy olyan játékos All-Time GOAT, egyáltalán All-Time top5 vagy top10, aki HAT NBA-DÖNTŐT VESZÍTETT EL?

MJ: 6-0
Bill Russell: 11-1
Kobe: 5-2
Kareem: 6-4
Magic: 5-4
Bird: 3-2
Duncan: 5-1
Curry: 4-2
Wade: 3-2
James: 4-6

Ennyi erővel, ha a kiemelkedő alapszakasz teljesítményeket nézzük, akkor Karl Malone vagy Oscar Robertson is All-Time top10-es játékos. Amikor eljön a PO, akkor bizony LeBronnak szüksége van egy olyan játékosra, aki máshol vezér volt, mert amikor ég a ház, akkor James nem fogja megoldani. Ez nem GOAT, nagyon is messze van a GOAT kifejezéstől...

LeBron James az egyedüli játékos az NBA-ben a szupersztárok közül, aki minimum öt döntős részvétel mellett, negatív mutatóval rendelkezik. Sosem volt olyan helyzet, amikor ez a mutató pozitívba fordult volna át, tehát nem volt mondjuk 2-1, majd onnan bukott. Nincs miről beszélni.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor egy normális világban fel sem merülne, hogy LeBron GOAT, LeBron All-Time top5, ha szimplán csak a mutatott játékra, statisztikákra és a meccsekre hagyatkoznánk, jó lenne ott a 7-12. hely körül, ami nagyon szép, de sajnos a média bezavar, amiben nagyon erős a nyomás, hogy James a Király.

Képtelen vagyok felfogni, hogy egyáltalán miként merül fel egyesekben, hogy LeBron James All-Time top3 vagy top5, netalán a valaha volt legjobb. Röhejes, komolyan mondom. Mindegy, meg kell várni, míg elül a hype, aztán visszatér minden a régi kerékvágásba, szegény Kobe is, mikor visszavonult, akkor All-Time top3-ban nyomták a marketing és a média miatt, majd utána beállt erre a 6-10. hely környékére, ez lesz James is.

Lehet ezt direkt csinálod, de ilyen hülyeségekre nem tudok megállni nem válaszolni, hiába nem akartam, és mondtam is.

Durantet miért nem veszik egy lapra??? Két gyűrűjét úgy nyerte, hogy egy dinasztiába igazolt. Pont úgy, ami ellen te utálkozol. Erre felhozod őt, mint jó példa.

Egyik szavaddal a másikat ütöd, de egyfolyátban.

Pontosan negatív példaként hoztam fel, meg kell tanulni szöveget értelmezni. Ha James a GOAT és szupersztár, akkor ezek alapján KD is top5, nem? Pont emiatt volt a példa, mert csak szavakat emelsz ki, nem tudsz egy egész mondatot értelmezni.

Nem tudom, hogy direkt csinálod-e, vagy szimplán nem érted a szavakat és a kontextust, illetve az utalásokat, mert ha ez utóbbi, akkor elnézést, nem hozok több példát, meg nem írok ennyire összetett dolgokat. Elnézést.  :beerchug:

#246 február 15, 2023, 22:21:06, Pozzato
Őszintén szólva, ezt a "vitát", nem azért nem lehet megnyerni, mert xy-nak hívják az illetőt, hiszen nekem például semmi bajom veled Proxyi, de még csak nem is miattam nem lehet nyerni, szimplán két ok miatt: LeBron James és a statisztika. A számok nem hazudnak és egyszerűen nem lehet olyan statisztikát hozni, amire ne lenne ütőkártya ez a két dolog:
- Az említett 4-6-os döntő mérleg, ami bizonyítja, önmagában sosem elég jó James ahhoz, hogy bármilyen korszakban, megszerezzen egyetlen bajnoki címet úgy, hogy nincs mellette minimum két All-Star a kezdőben. Olyan All-Star, akik korábban már máshol vezérek voltak vagy bajnoki címet nyertek.
- LeBron csapattársai a döntőkben, akik minimum 20 percet átlagoltak, az alábbi AS-mutatókkal rendelkeznek, mielőtt még James aktuális csapatához kerültek: Ray Allen (10x All-Star), Chris Bosh (5x All-Star), Dwayne Wade (6x All-Star), Kyrie Irving (2x All-Star), Kevin Love (3x All-Star), Rajon Rondo (4x All-Star), Anthony Davis (5x All-Star).

Ez így összességében 33 All-Star tagsági, mindezt azelőtt szerezték a játékosok, hogy LeBron James csapattársai lettek volna. Ők voltak a segítők. Elhelyezve ezt a statisztikák halmazában, akihez hasonlítják, Michael Jordan esetében ez a szám: 3. Igen, tizede sincs... (Bill Cartwright 1x All-Star és Dennis Rodman 2x All-Star). Okafogyottá válik a hasonlítgatás, nincs miről beszélni, nincs miről vitázni. Mint ahogyan arról sem kell vitázni, mennyire volt tehetséges LeBron, mert látható, nélkülük sosem nyert volna bajnoki címet. Érdemes hasonló statokat megnézni Birdre vagy Magicre, hány AS volt a társuk, azok mennyi gálán szerepeltek, mielőtt még a csapattársaik lettek volna...

Most arról a játékosról beszéltek, aki majdnem minden egyes labdavezetésnél lépést követ el, csak neki elnézik? Alapszabályokkal nincs rendben a "GOAT", de a színesség miatt kellenek az ilyenek is az NBA-ben. The Show must go on.


Idézetet írta: Pozzato Dátum február 17, 2023, 13:30:1060 éves a nemgoat




Nagy pénzt mertem volna tenni rá, hogy a Utah elleni nagydöntő utolsó dobása lesz az 1. számú a videón.  ;D

Micsoda mérkőzés volt. A Chicago 87 pontjából 45-öt dobott Jordan. Nem is tudom, hogy volt-e olyan valaha is, hogy egy nagydöntő utolsó meccsén a győztes csapat pontjainak több mint a felét egyetlen játékos szerezze. De a másik oldalon is volt egy hős, Malone személyében. És a sors igazságtalansága, hogy pont az ő kezéből vette ki a labdát Jordan az utolsó Jazz-támadásnál. Ha mondanom kellene 3 embert az NBA történetéből, akik nem nyertek bajnoki gyűrűt, de szerintem mindenképpen megérdemelték volna, akkor a Postás biztos, hogy közte lenne. Nem tudom, hogy hány olyan játékos volt az NBA-ben, aki a karrierjét legalább 25 pont/10 lepattanós dupla-duplával tudta zárni.

Kár azért a Stockton - Malone párosért, de ők tipikusan rosszkor voltak, rossz helyen. Az a kor nagyon kemény volt az egy főre juto HoF-tagokat tekintve, temérdek legenda, illetve megannyi szupersztár potenciállal megáldott tehetség (Kobe, Iverson, Shaq, Duncan, McGrady, Carter stb.), ritka vol az ilyen együttállás.

Kapásból rávágtam volna, hogy Giannis és a 6. meccs Milwaukee-ban, de jó, hogy megnéztem, mert "csak" 50-et dobott Jánosunk a 105-ből.

NBA All-Star tipp: Csak a show számít, többi nem!

Hogyan fogadjunk egy olyan eseményre, ahol egy nappal korábban még azt sem lehet tudni, milyen lesz a csapatok elosztása? Olvasd tovább


Azt kell mondanom, hogy összességében nagyon kellemesen csalódtam az AS hétvége 2. napi történésein. A leginkább a tripladobóversenyt vártam, a legkevésbé a zsákolásokat, a sorversenyre pedig kíváncsi voltam. Talán emiatt is volt, hogy csak az első kettőt vártam meg, a harmadikat (a zsákolókat) már csak reggel néztem vissza felvételről.

A sorverseny abból a szempontból tetszett, hogy nem csak ismeretlen, "futottak még" kategóriás játékosokat választottak be, ugyanakkor nagyon gyengének éreztem a játékokat. Bedobni egy labdát egy nagy lyukba, majd pár másodperces szlalomozás, a végén egy floater (amit egyesek tempóként értelmeztek), majd egy saroktripla, végül egy sprint utáni ziccer. Hát... elég szegényes. Ráadásul ha nem mentek be a dobások, az sem számított. Mindent elmond a játékról, hogy pont az a csapat nyerte ezt meg, akik a leggyengébb triplázást (1/9) mutatták be. De mivel ők voltak a fiatalok és ők sprinteltek a leggyorsabban, így övék lett a legjobb idő. Aztán jöttek a passz-szimulációk, ami tulajdonképpen jópofa verseny lett volna, de annyira gyors és összevissza volt az egész, hogy szinte követhetetlen. Csodálom, hogy nem ütköztek össze a játékosok. Egyedül a Utah-nál láttam némi koncepciót, de meglepett az Antetekounmpo testvérek sok pontja is. És ugye végül ott voltak a különböző helyekről elvégzett dobások... hát ez elég csalódást keltő volt. Semmi átgondoltság, helyette összevissza futkosás (néha még azt sem tudták, hogy ki szedje a lepattanókat), dobálózás bele a nagyvilágba... ez vicc volt.

A tripladobóversenyt viszont nagyon vártam, és jó volt látni, hogy ezúttal is elég jó volt a felhozatal. Egy-két helyen változtattam volna csak a résztvevőkön. Nálam pl. Jaylen Brown-nak ott lett volna a helye, de úgy tűnik, hogy nem jött még rendbe, amióta Tatum kiütötte őt pár meccsel ezelőtt. Aztán valószínűleg nem hagytam volna ki azt a két játékost sem (Thompson és LaVine), akik az idei szezonban dobtak már 10 triplát egy meccsen. De mint mondtam, a mostaniak is erősek voltak. Az pedig nem lehetett kérdés, hogy kinek drukkoltam. Természetesen Lillardnak. :) Egyébként azért is vártam ezt a leginkább, mert ez az a megmérettetés, aminek szerintem még mindig a leginkább megvan a presztizse. Itt nincs jópofiskodás, ellébecolás, itt ha valaki odaáll, akkor az nyerni akar. Érdemes megnézni, hogy kik nyertek ilyen versenyt korábban (a teljesség igénye nélkül): Bird, Hornacek, Ray Allen, Stojakovic, Nowitzki, Pierce, Irving, Thompson, Curry, Booker, Towns. Szóval ezt mindig komolyan vették a legnagyobbak is. Ezért is jó látni ebben a listában most már Lillard nevét is (ha már valószínűleg soha nem fog semmi mást nyerni).

És hát a zsákolóverseny maradt a végére. Azért a szervezők szerették volna ezt is nagyon komolyra venni, ami abból is látszódott, hogy a zsűri tényleg a legnagyobbakból lett összeválogatva (D. Wilkins, Malone, vagy éppen Lisa Leslie). Valami miatt ez a verseny soha nem tudott magával ragadni. Természetesen emlékeszem még annak idején Spud Webbre (a maga 168 centijével), aki ugyan engem is meglepett akkoriban, de semmi több, aztán emlékszem Jordan büntetőről elugró zsákolására, ami – bármennyire is kedveltem őt – szintén nem hatott meg. Talán Vince Carternek volt annak idején valami emlékezetes megmozdulása, majd évekkel később LaVine alakítása maradt még meg bennem, de aztán amikor jöttek ezek az autókat átugró, Supermanes jelmezben zsákoló bohóckodások, akkor már teljesen kiábrándultam belőle. Most viszont azt kell mondanom, hogy nagyon meglepett ennek a McClung gyereknek az első gyakorlat. Még csak nem is hallottam róla eddig, ráadásul ránézésre olyan volt a srác, hogy kis túlzással még azt sem néztem volna ki belőle, hogy a négy induló közül sikerül-e a legjobb 10-ben végeznie. Talán ha nem a legjobb (és legerősebb) gyakorlatát süti el elsőnek, akkor még nagyobb lett volna a dramaturgiai hatás. Mindenesetre neki köszönhetően végül mégsem bántam meg, hogy reggel visszanéztem a történteket.

Talán még annyit megjegyeznék, hogy valószínűleg az öregség jele már nálam, de a legjobban akkor dobbant meg mindig a szívem, amikor olyan korábbi játékosokat mutatott a kamera, mint a már említett Wilkins, Malone, vagy éppen J. Erwing. Azért mégiscsak ők voltak azok a játékosok, akiknek a játékán annak idején felnőtt az ember.

#253 február 19, 2023, 15:39:47, Pozzato
Röviden, kevés az idő, McClungról csak annyit, hogy ő egy igazi YouTube "legenda", középsulis szupersztár, akiről mindenki azt gondolta, hogy NBA-ben pár éven belül domináns lesz. Korához képest akkoriban rendkívül érett játékot mutatott be, igazi dobógép volt, zsákolt, vele volt tele kis túlzással a YouTube azon videói, ahol az NBA tehetséges fiataljait mutatják be.

Megdöntött mindenféle középsulis rekordot, ha jól tudom, még most is ő tartja a legtöbb dobott pont rekordját az egyszezonos statisztikákat nézve. Volt olyan meccs, ahol 60 pont felett dobott, de többször volt 40 pont felett is. A srác akkoriban (emlékeim szerint 2017-2018 környéke), népszerűbb volt, mint az NBA-játékosok jelentős többsége! YT-videóit millióan nézték, közösségi médiában már akkor milliós követői bázisa volt.

Aztán ő lett az ellenpélda: átlagosnak minősítették a rangsorolókon, hiába volt kiemelkedő tehetség. A viselkedése miatt utálták a szakik - vagy lehet már akkor látták azt, amit a többi ember nem -, de McClung emiatt csak még többet kezdett el dolgozni. Ez sem segített... A gond az volt, hogy túlságosan sok videó volt róla a neten, sok elemzés, ami segített az ellenfél edzőinek és játékosainak, kiismerték őt.

Változtatni kényszerült a játékán, aminek az eredménye meglett, pocsék szezonokat hozott. Irreálisan nehéz dobásokat vállalt, mindenki belőle készült és ez végül felőrölte. Ráadásul, mindenki, hangsúlyozom, szinte mindenki utálta (ellenfelek, edzők, bírók stb.). Senki nem akart egy ilyen játékost a pályára. Egyszerűen féltékenyek voltak rá, hogy ilyen testalkattal szinte bármire képes, meghazudtolva a fizika törvényeit.

McClung egyik rossz tulajdonsága volt, hogy kompetitív versenyző, ami sokaknál jót jelent, nála nem. Túlzásba vitte, mindenben a legjobb akart lenni, megalázni az ellenfeleit, mindig egyedül harcolni a világ ellen. Jót tett neki, hogy zsákolót nyert? Hát nem is tudom... Lehet ez most újból dobni fog az egón. Én anno sokat vártam tőle, mert megvolt benne minden, hogy Doncichoz fogható sztár legyen, olyan szinten dominált középsuliban. De vannak, akiknek a legjobb évei végül a középsulisok maradnak.

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 19, 2023, 15:35:04Röviden, kevés az idő, McClungról csak annyit, hogy ő egy igazi YouTube "legenda", középsulis szupersztár, akiről mindenki azt gondolta, hogy NBA-ben pár éven belül domináns lesz. Korához képest akkoriban rendkívül érett játékot mutatott be, igazi dobógép volt, zsákolt, vele volt tele kis túlzással a YouTube azon videói, ahol az NBA tehetséges fiataljait mutatják be.

Megdöntött mindenféle középsulis rekordot, ha jól tudom, még most is ő tartja a legtöbb dobott pont rekordját az egyszezonos statisztikákat nézve. Volt olyan meccs, ahol 60 pont felett dobott, de többször volt 40 pont felett is. A srác akkoriban (emlékeim szerint 2017-2018 környéke), népszerűbb volt, mint az NBA-játékosok jelentős többsége! YT-videóit millióan nézték, közösségi médiában már akkor milliós követői bázisa volt.

Wooow!!!
Köszi az infókat.
Egy újabb bizonyíték, hogy mennyire nem vagyok képben a közösségi média világában.  ;D