NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


NBA play-in tipp: Roncsderbik a nyolcadik helyekért

Nem tudjuk megállni, adunk egy esélyt a szimpatikus kiscsapatnak, hajrá Oklahoma, mi veletek vagyunk! Olvasd tovább


Ha már a play-in első napján próbáltam megfejteni (vagy éppenséggel rávilágítani), hogy mely statisztikai mutatókban dőltek el a párharcok, akkor ezt a sort nyugodtan folytathatjuk a Toronto-Chicago (105-109) meccsel, ugyanis itt is elég egyértelmű volt, hogy hol hibáztak a legnagyobbat a hazaiak. A büntetőzésük ugyanis 50%-os (!!!) volt. 36 kísérletből 18 bedobott. Nem akarok olyan elcsépelt frázisokat használni, hogy "ennyit még a nagyanyám is bedob", de abban biztos vagyok, hogy még itt az oldal olvasói között is találunk jó néhány embert, aki ennél jobban büntetőzik. Szerintem ilyen mutatót talán még Shaquille O'Neal csapatai sem produkáltak annak idején. Pedig a "hack-a-Shaq"-nek köszönhetően nagy darab barátunk mindent megtett annak érdekében, hogy egy könnyed 20-30%-os mutatóval járuljon hozzá a csapat összterméséhez.

Egyes médiumok egyébként meg is találták ennek a rossz büntetőzésnek az okát, méghozzá DeRozan kislányának személyében, aki minden torontói büntetődobásnál sikított egyet – ahogy az a lenti videóban is hallható. (Az teszi egyébként még érdekesebbé a történetet, hogy DeRozan annak idején 10 évet húzott le a Raptorsban, sőt, ott kezdte NBA-s pályafutását, és ott lett többszörös AS játékos. Vagyis pont tőle, illetve az ő lányától várták talán ezt a legkevésbé.)


Én egyébként nagyon gondolkoztam azon, hogy miképpen "értékeljem" a kislánynak ezt a tettét. Elsőre azonnal rávágtam magamban, hogy ez mennyire sportszerűtlen cselekedet volt, de aztán jobban végiggondolva rá kellett jönnöm, hogy ilyet (vagy ehhez hasonlót) minden meccsen láthatunk. Mennyivel jobb (vagy sportszerűbb) az, amikor a büntetőhöz készülődő játékossal szemben az ellenfél szurkolói folyamatosan rázzák és csapkodják azokat a felfújható tapsrudakat (bocsánat, nem tudom a pontos nevét). Vagy amikor több ezren fújolnak vagy ordítanak a büntetőzés közben. Tulajdonképpen ugyanaz a szituáció. A szurkoló éppen ezért van, hogy biztassa a saját csapatát és hátráltassa az ellenfelet. És attól, hogy más szurkolók nem kapnak ekkora médianyilvánosságot, mint DeRozan lánya, attól még ugyanazt csinálják a mérkőzés alatt, mint a kis csaj.

Ráadásul azért arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy NBA-mérkőzésen átlagban 10-15 ezer ember van kint, úgyhogy ezek a játékosok hozzászoktak már ahhoz, hogy minden másnap vagy harmadnap ennyi ember ordításától kísérve kell célozniuk és beletalálni a gyűrűbe. Egyszóval bármennyire próbáltam a játékos lányát "rossznak" kihozni, rá kellett jönnöm, hogy egy volt csak a többezer ember közül, akik mindent megtettek a maguk módján, hogy segítsék a kedvenceiket.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Nyugaton összejöjjön az a párharc a play-inben, amit nagyon szívesen megnéztem volna. Ez pedig a Lakers-Oklahoma összecsapás. De a Minnesota játékosainak hülyeségei (Gobert, McDaniels) és Edwards bűn gyenge dobásainak köszönhetően végül nem lett semmi ebből. S hogy miért lettem volna kíváncsi rájuk?

Biztos emlékszünk rá, hogy a 2022-es drafton az OKC a 2. helyen kiválasztotta azt a Chet Holmgrent, akiről mi is sokat beszélgettünk itt a draft előtt, mert a videók alapján egy kiválóan dobó és nagyon hasznosnak tűnő játékost ismerhettünk meg a személyében. Aztán még a szezon megkezdése előtt egy sör-virsli meccsen LeBron barátunk (ziccerdobás közben) az összevissza kalimpáló lábaival sikeresen tönkre vágta az ifjú játékos kezdeti karrierjét, és azonnali egyéves pihenőre küldte Holmgrent.


Már akkor nagyon sajnáltam mind a játékost, mind az Oklahomát, de most (az alapszakasz végén) látva, hogy az OKC így is milyen fantasztikus és nem várt teljesítményt nyújtott, pláne nagyon kíváncsi lettem volna, hogy mire mentek volna a 213 cm-es újonccal. És most itt lett volna az esély, hogy méltó bosszút vegyenek játékostársukért azzal, ha a 8. helyért vívott csatában esetleg kiejtették volna James-éket. De mint tudjuk, ez sajnos elmaradt, mert a Lakers végül hosszabbításban legyűrte a MIN csapatát, és elfoglalta a Nyugati 7. pozíciót.

Boston Celtics - Atlanta Hawks tipp: Egy csere eldönthet mindent?

A rájátszás első fordulójában a Boston - Atlanta mérkőzésről mindössze egyetlen játékos teljesítményére koncentrálunk, amely akár az egész meccsre is komoly befolyással lehet! Olvasd tovább


Cleveland Cavaliers - New York Knicks tipp: Sokat számít a jó védekezés

A Cleveland Cavaliers kihasználná, hogy a New York Knicks legjobbjai sérüléssel bajlódnak. A sikerhez viszont nem árt a jó védekezés és a kemény játék.  Olvasd tovább


Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers tipp: A Király színre lép!

Mire elég a LeBron James varázsa? Ha az első meccset nem nyeri meg a Memphis, akkor el is búcsúzhatnak a továbbjutástól? Olvasd tovább


Sacramento Kings - Golden State Warriors tipp: Mennyit jelent a rutin?

A Sacramento Kings lelkes, eléggé sokan hisznek bennük, hogy a fáradt és a több sebből vérző címvédőt már az első körben kiejtik.  Olvasd tovább


Sacramento Kings - Golden State Warriors tipp: Megpróbáljuk megint

Ennyivel nem fog minket eltántorítani a címvédő Warriors, hiába veszítettek az első meccsen, második általában sokkal nehezebb a hazai csapatok számára.  Olvasd tovább


Lakers előtt le a kalappal, ha most meglépik még pluszban, hogy kiültetik a féket (LeBron), akkor simán továbbjutnak. Brutális, mennyire nem illik ebbe a csapatba, mennyivel jobbak nélküle. Lehet nyáron inkább őt kéne postázniuk, mert nagyon pofás csapat ez nélküle, sokra vihetnék.

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 16, 2023, 23:39:30Lakers előtt le a kalappal, ha most meglépik még pluszban, hogy kiültetik a féket (LeBron), akkor simán továbbjutnak. Brutális, mennyire nem illik ebbe a csapatba, mennyivel jobbak nélküle. Lehet nyáron inkább őt kéne postázniuk, mert nagyon pofás csapat ez nélküle, sokra vihetnék.

Még jó hogy odairtad, ki a fék. Bár aki olvasta az iromanyaidat,az úgyis tudja.

A fék ma 21/11/5-öt játszott, 2 steal, 3 blokk mellett.
Tiszta szerencse, hogy nyertek vele.

Köszönöm, nem olvastam a statokat, csak a meccset a néztem!  :angel: 

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 17, 2023, 08:02:09Köszönöm, nem olvastam a statokat, csak a meccset a néztem!  :angel: 

Akkor ezek szerint felesleges.

Idézetet írta: Proxyi Dátum április 17, 2023, 10:38:44Akkor ezek szerint felesleges.

Nem tudod véletlenül, hogy a statoknál mit jelent a TO? Abból az 5 az eléggé jó, nem?

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 17, 2023, 11:02:37Nem tudod véletlenül, hogy a statoknál mit jelent a TO? Abból az 5 az eléggé jó, nem?

Legalább mersz kérdezni, ez már dícséretes. A TO a turnovert jelenti, pass first (elsősorban passzoló) point guardoknál (irányító), főleg akik teljes meccseket játszanak fel szokott szaladni ez a mutató eddig, elég sokszor. AZ átlag olyan 2-3 körül mozog amúgy, szóval az 5 egy kicsit sok.
Ettől függetlenül, ha ezt tudja ellensúlyozni az adott játékos a játék többi területén, akkor nincsen gond. Segítek megint:a tegnapi meccsen James ezt tudta.

Apró adalék, a többi csapatban levő fékekről:Ja 6 TO, Middleton 5 TO, Booker 5 TO.

Nagyon remélem, hogy az analógiádra a többi csapatból is mielőbb eltávolítják ezeket a fékeket.

A gond az, hogy nem elég azt nézni, ki mennyi pontot dob egy meccsen. Russell Westbrook volt, hogy egy komplett TD-gyárat üzemeltetett, ha jól emlékszem, akkor négy olyan szezon volt, amikor tripla-duplát átlagolt, ami NBA-rekord. Ez azonban önmagában semmit se jelentett, mert inkább káros volt, mint hasznos.

LeBron esetében az, hogy csinál egy TD-t, csinál egy 20/10/5-öt, semmit sem jelent, mert ehhez egy eléggé magas usage párosul, viszont alacsony +/- mutatók. Ez azt jelenti, hogy hiába van sokat használva LeBron, nincsen pozitív hatással a csapat játékára, ha már szimplán csak statok szintjén beszélünk.

A játékban is megmutatkozik ez, ha nézi az ember. Tegnap voltak jó megmozdulásai, ez kétségtelen, védekezésben is mutatott dolgokat, de az impact közel sem volt akkora, mint Davis, Reaves, Hachimura és Russell esetében. A kezdo5.hu-n azért akadnak bőven Lakers drukkerek, de még ott sem olvastam senkitől se, hogy LeBron a király, mindenki a többieket méltatta, okkal.

Ez a siker is, mint ahogyan az elmúlt hónapok is az olyan játékosok érdeme, mint Reaves. Amíg LeBron a pályán volt, addig a csapat vergődött, amint jött az ominózus sérülés és hirtelen kiült, pár meccsnap leforgása után megtalálták azt a játékot nélküle, amivel a Lakers PO-csapat lett. Kivették a féket, ezt úgy hívják.

Pontosan ugyanez történt Cristiano Ronaldo és a Manchester United esetében is. Amíg Ronaldo ott volt, addig az 5-7. helyen erőlködött a csapat, kivették a féket, egyből dobogósok. Elég nála is megnézni, amíg nem igazolt a szaúdiakhoz, csapata első volt a bajnokságban, most már csak második.

Ha pedig ennyire szeretjük a statokat, akkor nézzünk kicsit mögé a számoknak, nem vesz el sok időt: LeBron James visszatérése után 8 meccset játszott. Ezeken a Lakers 6-2-es mutatót hozott. 25 pontot átlagolt, majdnem 8 lepattanóval és 6 gólpasszal. Ezek azért kiemelkedő számok, nem?

Ha önmagában nézzük, akkor az látható, hogy LeBron James vezére volt a csapatnak, rajta múlt a siker. És akkor jöjjön a mélyebb elemzés, ami megmutatja a valós teljesítményt: A nyolc mérkőzésen övé volt a legmagasabb usage átlagban (bőven 30% felett), de ehhez nem párosult a meccseken a legjobb +/- stat, sőt, sok esetben még csak a 2. vagy 3. legjobb sem az övé volt. Ha megnézzük, akkor ezeken a találkozókon Reaves, Davis és Russell volt a legnagyobb hatással a győzelemre, olykor Hachimura és Beasley. Egy-egy kiemelkedő eredménye volt csak LeBronnak, de ez mondjuk a Houston ellen volt... (liga leggyengébb csapata)

Nézzük az ORtg és DRtg statokat, ami megmutatja, hogy mennyire hatékony az illető támadásban és védekezésben, ez mutatja meg leginkább a csapatjátékra gyakorolt hatását, mennyi pontot dob, illetve kap vele együtt a csapat 100 támadásra levetítve:
ORtg: 111,5
DRtg: 113,8

Ez azt jelenti, hogy LeBron Jamesszel a pályán több kap a Lakers, mint amennyit dob. Hogy a fenébe tud LeBron James negatív mutatót összehozni, amikor a csapata 6-2-vel abszolválta ezt az időszakot? A többiek is ilyen pocsék mutatókkal rendelkeznek?

Reaves:
ORtg: 148,8
DRtg: 120,2

Davis:
ORtg: 131
DRtg: 109

Russell:
ORtg: 120,5
DRtg: 115,6

Hachimura:
ORtg: 113
DRtg: 115


Jól látható, hogy Reaves, Davis és Russell is pluszban van, előbbi kettő magasan, rajtuk múlik a csapat sikere, ők jelentik a különbséget a pályán. Hachimura hasonló számokat hoz, mint LeBron, igaz, jóval kevesebb usage-ből (20-23%), csapatnak tehát ellensúlyozni kell LeBron James gyenge teljesítményét, hogy meccseket tudjanak nyerni.

Talán már nem meglepetés ezek után, hogy LeBron tegnap sem volt benne a csapaton belüli top3-ban az ORtg és DRtg mutatókat tekintve, hiszen ebben Reaves, Davis és Hachimura remekelt. Mint ahogyan az elmúlt hónapokban, úgy most sem James jelentette a különbséget egy Lakers győzelemnél.