NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Idézetet írta: Pozzato Dátum április 17, 2023, 11:53:17A gond az, hogy nem elég azt nézni, ki mennyi pontot dob egy meccsen. Russell Westbrook volt, hogy egy komplett TD-gyárat üzemeltetett, ha jól emlékszem, akkor négy olyan szezon volt, amikor tripla-duplát átlagolt, ami NBA-rekord. Ez azonban önmagában semmit se jelentett, mert inkább káros volt, mint hasznos.

LeBron esetében az, hogy csinál egy TD-t, csinál egy 20/10/5-öt, semmit sem jelent, mert ehhez egy eléggé magas usage párosul, viszont alacsony +/- mutatók. Ez azt jelenti, hogy hiába van sokat használva LeBron, nincsen pozitív hatással a csapat játékára, ha már szimplán csak statok szintjén beszélünk.

A játékban is megmutatkozik ez, ha nézi az ember. Tegnap voltak jó megmozdulásai, ez kétségtelen, védekezésben is mutatott dolgokat, de az impact közel sem volt akkora, mint Davis, Reaves, Hachimura és Russell esetében. A kezdo5.hu-n azért akadnak bőven Lakers drukkerek, de még ott sem olvastam senkitől se, hogy LeBron a király, mindenki a többieket méltatta, okkal.

Ez a siker is, mint ahogyan az elmúlt hónapok is az olyan játékosok érdeme, mint Reaves. Amíg LeBron a pályán volt, addig a csapat vergődött, amint jött az ominózus sérülés és hirtelen kiült, pár meccsnap leforgása után megtalálták azt a játékot nélküle, amivel a Lakers PO-csapat lett. Kivették a féket, ezt úgy hívják.

Pontosan ugyanez történt Cristiano Ronaldo és a Manchester United esetében is. Amíg Ronaldo ott volt, addig az 5-7. helyen erőlködött a csapat, kivették a féket, egyből dobogósok. Elég nála is megnézni, amíg nem igazolt a szaúdiakhoz, csapata első volt a bajnokságban, most már csak második.

Ha pedig ennyire szeretjük a statokat, akkor nézzünk kicsit mögé a számoknak, nem vesz el sok időt: LeBron James visszatérése után 8 meccset játszott. Ezeken a Lakers 6-2-es mutatót hozott. 25 pontot átlagolt, majdnem 8 lepattanóval és 6 gólpasszal. Ezek azért kiemelkedő számok, nem?

Ha önmagában nézzük, akkor az látható, hogy LeBron James vezére volt a csapatnak, rajta múlt a siker. És akkor jöjjön a mélyebb elemzés, ami megmutatja a valós teljesítményt: A nyolc mérkőzésen övé volt a legmagasabb usage átlagban (bőven 30% felett), de ehhez nem párosult a meccseken a legjobb +/- stat, sőt, sok esetben még csak a 2. vagy 3. legjobb sem az övé volt. Ha megnézzük, akkor ezeken a találkozókon Reaves, Davis és Russell volt a legnagyobb hatással a győzelemre, olykor Hachimura és Beasley. Egy-egy kiemelkedő eredménye volt csak LeBronnak, de ez mondjuk a Houston ellen volt... (liga leggyengébb csapata)

Nézzük az ORtg és DRtg statokat, ami megmutatja, hogy mennyire hatékony az illető támadásban és védekezésben, ez mutatja meg leginkább a csapatjátékra gyakorolt hatását, mennyi pontot dob, illetve kap vele együtt a csapat 100 támadásra levetítve:
ORtg: 111,5
DRtg: 113,8

Ez azt jelenti, hogy LeBron Jamesszel a pályán több kap a Lakers, mint amennyit dob. Hogy a fenébe tud LeBron James negatív mutatót összehozni, amikor a csapata 6-2-vel abszolválta ezt az időszakot? A többiek is ilyen pocsék mutatókkal rendelkeznek?

Reaves:
ORtg: 148,8
DRtg: 120,2

Davis:
ORtg: 131
DRtg: 109

Russell:
ORtg: 120,5
DRtg: 115,6

Hachimura:
ORtg: 113
DRtg: 115


Jól látható, hogy Reaves, Davis és Russell is pluszban van, előbbi kettő magasan, rajtuk múlik a csapat sikere, ők jelentik a különbséget a pályán. Hachimura hasonló számokat hoz, mint LeBron, igaz, jóval kevesebb usage-ből (20-23%), csapatnak tehát ellensúlyozni kell LeBron James gyenge teljesítményét, hogy meccseket tudjanak nyerni.

Talán már nem meglepetés ezek után, hogy LeBron tegnap sem volt benne a csapaton belüli top3-ban az ORtg és DRtg mutatókat tekintve, hiszen ebben Reaves, Davis és Hachimura remekelt. Mint ahogyan az elmúlt hónapokban, úgy most sem James jelentette a különbséget egy Lakers győzelemnél.


Teljesen igazad van, senki nem mondta, hogy ő volt a király, mert nem is így volt. Viszont arról sem beszélt senki, hogy ő egy fék, mert ez egy picit, de tényleg csak egy picit teljesen elrugaszkodott, hater kijelentés.
Nem játszott a tőle megszokható TOP5-ös szinten, de egy abszolút korrekt teljesítményt rakott le, igen, 5 TO-val is. Nem mellesleg volt egy-két momentum hozós blokkja és hármasa.
Ezt nem látni, azért elég durva szemellenzőre utal. Az ellenkezőjét (fék) belelátni meg pláne arra.

Leírtam statokat, amik tényleg megmutatják, hogy LeBron James hatása inkább negatív, mintsem pozitív a Lakers játékára. Az, hogy bemutat egy blokkot, esetleg szerez egy labdát, irreleváns, ha mellé a védekezési intenzitás alacsony, nem tud konzisztens jó számokat hozni. Önmagában az, hogy ki hány pontot szerez, mennyi lepattanót kapkod össze, manapság már semmit sem jelent, lehet vele flexelni, Doncicnál vagy Embiidnél is jól áll, hogy berámoltak 35-40 pontot, de összességében kell nézni a hatást.

Önmagában a csapat nem jobb azzal, hogy pályán van, sőt, mélyebb statisztikai mutatók bizonyítják, még rosszabb a Lakers vele együtt. Ezek alapján még számokkal is bizonyítva van, hogy LeBron James a fék. Nem azt mondom, hogy minden meccsen, de a jelentős részében. Ilyen usage mellett, luxus őt a pályán tartani, mert csak tompítja Davis vagy Reaves hatékonyságát. Azt sem mondom, hogy LeBron nem lesz jó valamelyik PO-meccsen, mert ilyen usage mellett kötelező egy-egy kiugró eredmény, de ha megnézzük a hasonló usage mutatókat, akkor ezt kapjuk:

Giannis:
ORtg: 117
DRtg: 108

Embiid:
ORtg: 124
DRtg: 109

Jokic:
ORtg: 134
DRtg: 110

Doncic:
ORtg: 120
DRtg: 113

Curry:
ORtg: 123
DRtg: 115

Shai:
ORtg: 125
DRtg: 113

Tatum:
ORtg: 118
DRtg: 110

Jól látható, hogy szinte minden hasonló usage mutatóval rendelkező játékos hatása pozitív a csapat játékára, mindössze ketten vannak, akiknél ez nincs így: Ja Morant és LeBron James. Ha teljes szezont nézzük, akkor LeBronnál kijön a 114-113, ami még nem is lenne rossz, hiszen minimális plusz, de ilyen nagy használati aránynál a jó mutatók +5 pontnál kezdődnek...

Ja Morant jó, hogy feljött példaként, mert a szezon során több elemző is kiemelte, hogy nincs feltétlenül jó hatással a csapata játékára. Tekintsünk el a balhéktól, érdemes megnézni, hogy csak 114-112 a OR/DRtg, ehhez egy olyan TS% párosul, ami LeBronnak is van, jelen esetben 56-58%. A ligaelit játékosok 60% feletti TS-mutatóval rendelkeznek, elsőre nem sok az a 2-4%, de pontosan annyi, amennyivel mondjuk Jokic vagy Giannis nagyobb impact.

Lillard például egy igazán pocsék Portlandben tudott top5-ös usage mellett összerakni 126-121-es OR/DRtg-t. Ez azért eléggé komoly, mindezt úgy, hogy sosem volt elit védő. Ehhez társul a liga egyik legjobb TS-mutatója, top5-ös összesített WS-mutató, az OWS esetében pedig ligaelit (mennyivel növekszik a csapat támadójátékában lévő potenciál, amikor az adott játékos a pályán van).

Amikor egy magas usage-ről beszélünk, akkor lehetőleg az egyik mutatónak (OWS / DWS: offensive/defensive win share) magasnak kell lennie. Egy jó védő esetében a DWS növekszik, míg egy elit támadó esetében az OWS, ha mindkét oldalon jó valaki, akkor az összesített érték lesz magas (WS).

Lillard esetében az OWS 8.4-es, Shai és Embiid is hasonló mutatókkal rendelkezik, 30% feletti usage esetében körülbelül 4,5-5 az az OWS-szám, ami ideális, ha valaki jó támadó. LeBron James 3,2-es OWS-sel rendelkezik, de védekezésben 2,4-es mutatója van. Ez utóbbi pozitívum, viszont az összesített WS-mutató így sem éri el a 6.0-os átlagot, ezt a top10-ből rajta kívül mindenki meghaladja, átlag olyan 8-10 környéke.

A Prime LeBron James kiváló számokat produkált a fentebb említett mutatókban is, viszont James megöregedett. Ezt azonban nem vette tudomásul, erőlködik, mindez úgy mutatkozik meg, hogy magasabb usage-átlaga van, mint prime korszakában. Többször van középpontban, kevesebb hatékonysággal, ami káros a csapat játékára. Ez a fék-effektus.

A csapat játékára gyakorolt hatásokat a fentebb említett mutatók szemléltetik a legjobban. Kétségtelen, folyamatosan fejlődik a statisztikai mutatók tárháza (elég megnézni, hogy fociban már nem az xG a releváns mutató), de ezek még mindig fontos számok.

Tudom, ezt elsőre bántó lehet olvasni, előjön, hogy ez tuti egy hater, de ezek a száraz tények. Nincs itt semmilyen haterkedés, szemellenzős szöveg, egyszerűen LeBron James nagyon messze van attól, ahová ő magát pozícionálja. Mindenki emlékszik még DeMarcus Cousins játékára. Nála nagyon hasonló mutatók voltak, mint most LeBronnál. Cousinsról pedig tudjuk, kiváló képességű játékos volt, de inkább káros, mintsem hasznos.

Ha megnézzük, hogy LeBron James a saját csapatán belül második a WS-mutatóban, akkor mondjuk, ez eléggé jó, Anthony Davis űrszámokat hoz, csapat legjobbja. Ha viszont azt nézzük, hogy James 5.6-os WS, mindezt 33%-os usage mellett, akkor Reaves 5.4-es WS-mutatója, 16%-os usage mellett, elképesztő. Ha többet használnák Reavest, kevesebbet LeBront, ez a csapat jóval előrébb lenne.

Azért is jó alapkövek ezek a mutatók, mert a Dallas vagy Portland esetében látszik leginkább, mennyire fogalmatlan társaságról beszélünk. Doncic 37%-os usage mellett 10-es WS-mutatót, többiek? Irving a usage-hez képest gyenge, Dinwiddie az, aki jó, de őt elcserélték, Wood, aki szintén, őt meg alig játszatták. Meglepő, ha sehol sem volt a csapat, mert a többiek nem tudnak kosárlabdázni? Lillard esetében dettó.

Viszont, ezek a mutatók sem hibátlanok, meg kell találni a korrelációt, hogy értelmezni tudjuk. Ehhez kell meccseket nézni, ahol a szemünk előtt is látszik, amikor egy csapat játéka nem működik a bizonyos személlyel. Ezen szerintem nincs mit tovább magyarázni, a statisztikák is önmagukért beszélnek, jó, hogy felhoztad őket.

Ez a kedvenc topikom, amit HT nagyúr és Pozz mester letolnak, azt egyszerűen imádom, szóval ne egy LeBron nyírja ki a topikot plíííz ;D Én ilyen kis koca NBA-fan vagyok, komolyan nem tudok semmit a kosárról. Pl hétvégén mondom a 3.5 éves gyerekemnek, hogy gyere, apa megmutatja a kosárlabdát. Egy egész órán keresztül nem tudtam kosarat dobni ;D szóval értem én, személyi kultusz, meg sztárolás, de a Ronaldo-Messi-LeBron-Britneyspears stb fanok minden témát kinyírnak, nagyjából mindenhol. Valaki nem szereti a kedvencetek, el kell fogadni, és ennyi. Nektek ő az isten, meg miatta kifordítva hordanátok az alsógatyát, de nehéz pirula, nem mindenki van oda a kedvencetekért. Ennyi, lépjetek túl a dolgon. Nekem is kurva nehéz volt elfogadni, hogy anno Pamela Andersont nem akarta tolni álomba persze a legjobb haverom, plusz hétvégén azt mondta Olivia Dunne szerinte nem jó csaj, de ettől még a legjobb haverom. Valószínűleg homoszekszuális, de ez van, elfogadom, hogy más a véleménye.

Idézetet írta: TiB Dátum április 17, 2023, 14:35:49Ez a kedvenc topikom, amit HT nagyúr és Pozz mester letolnak, azt egyszerűen imádom, szóval ne egy LeBron nyírja ki a topikot plíííz ;D Én ilyen kis koca NBA-fan vagyok, komolyan nem tudok semmit a kosárról. Pl hétvégén mondom a 3.5 éves gyerekemnek, hogy gyere, apa megmutatja a kosárlabdát. Egy egész órán keresztül nem tudtam kosarat dobni ;D szóval értem én, személyi kultusz, meg sztárolás, de a Ronaldo-Messi-LeBron-Britneyspears stb fanok minden témát kinyírnak, nagyjából mindenhol. Valaki nem szereti a kedvencetek, el kell fogadni, és ennyi. Nektek ő az isten, meg miatta kifordítva hordanátok az alsógatyát, de nehéz pirula, nem mindenki van oda a kedvencetekért. Ennyi, lépjetek túl a dolgon. Nekem is kurva nehéz volt elfogadni, hogy anno Pamela Andersont nem akarta tolni álomba persze a legjobb haverom, plusz hétvégén azt mondta Olivia Dunne szerinte nem jó csaj, de ettől még a legjobb haverom. Valószínűleg homoszekszuális, de ez van, elfogadom, hogy más a véleménye.

Bocs az offért. De a kisTibnek inkább magyarázd el a mágnest.. :D
https://www.facebook.com/watch/?v=971307879592336

#349 április 17, 2023, 21:35:58, HT
Idézetet írta: TiB Dátum április 17, 2023, 14:35:49...szóval értem én, személyi kultusz, meg sztárolás, de a Ronaldo-Messi-LeBron-Britneyspears stb fanok minden témát kinyírnak, nagyjából mindenhol. Valaki nem szereti a kedvencetek, el kell fogadni, és ennyi. Nektek ő az isten, meg miatta kifordítva hordanátok az alsógatyát, de nehéz pirula, nem mindenki van oda a kedvencetekért.


TiB mester véleményéhez csatlakoznék ezúttal. Ha lehet, akkor én is szeretem elkerülni az ehhez hasonló vitákat, ezért is nem szoktam beleszólni (az esetek nagy részében).

Viszont ezzel a LeBron-témával kapcsolatban nagyon kikívánkozik belőlem pár gondolat.

Szerintem egy kicsit elbeszéltek egymás mellett. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy Proxyi barátunk mintha nem akarná megérteni Pozzato szavait. Az a mondat, hogy "James a Lakers féke", az nem azt jelenti, hogy csapnivaló játékos, hanem hogy ez a Lakers James nélkül jobban teljesít. Márpedig ez vitathatatlan. Sokkal bátrabban játszanak a kiegészítő játékosok olyankor, amikor nincs ott LeBron, akin szinte kötelező átfuttatni a labdát minden támadásnál. Szóval az alapvető probléma azzal van, hogy egy James-fanatikus kizárólag a kedvence mutatóit nézi, míg egy NBA-fanatikus a részletekbe is belemegy.

Ha egy adott játékos meccsenként 40 pontot dob, de a csapata rosszabb eredményeket ér el vele, mint nélküle, akkor az a játékos igenis "fék". És a jelző nem a tudására vonatkozik, hanem a csapatra való hatására. James legnagyobb hibája, hogy ő kizárólag az egyéni mutatókra hajt már évek óta (sokan egyébként ugyanezért nem szeretik CR-t is). Egyszer már megírtam itt a fórumon azt a történetet, amikor James egy (amúgy már agyonnyert mérkőzésen) leteremtette a pályán a csapattársát, aki a mérkőzés végén kihagyta a ziccert. És mindezt csak azért, mert emiatt nem lett meg neki a tripla-dupla (és maradt a statjában a 9 assziszt). Az ilyen mentalitás nem doppingolja a csapattársakat, hanem sokkal inkább feszélyezi.

Végezetül még annyit tennék hozzá, hogy nincs azzal semmi baj, ha valaki nagyon kedvel egy sportolót (nekem is vannak hatalmas kedvenceim a ligában), de ne vegyük személyes sértésnek azt, ha valaki nem szívleli a kedvencünket, illetve ha rávilágít a hiányosságaira. Én a kezdetektől nem szimpatizálok LeBron barátunkkal (ahogy szinte egyetlen olyan sportolóval sem, aki ekkora egóval rendelkezik). Viszont soha álltam bele egyetlen olyan emberbe sem, aki esetleg odáig ragadtatta el magát, hogy szerinte James minden idők legjobbja. Ez az ő véleménye, ezt tiszteletben kell tartani. De ezeknek az embereknek is tiszteletben kellene tartani azoknak a véleményét, akik erről máshogy gondolkodnak.

Ez egy csapatjáték, ezt soha ne felejtsük el. Itt sokkal többet számít, hogy valaki mennyire tud a csapat hasznára lenni, mint az, hogy mit tud egyénileg felmutatni. Csak egy egyszerű példa: James ebben a szezonban 28,9 pontos átlaggal zárta az alapszakaszt, míg Jokic mindössze 24,5-tel. Mégis amikor az alapszakasz MVP-jéről kell dönteni, akkor James neve még csak fel sem merült egyetlen pillanatra sem, míg Jokic magasan a legnagyobb esélyes volt a legvégéig. Vagyis ne csak a számokat nézzük, hanem próbáljunk egy kicsit mögé is látni.

NBA-rájátszás tipp: Elkezdett védekezni a Knicks és a Clippers

A hazai csapatok nehéz helyzetbe kerültek a rájátszás első körében, változtatni kell a játékukon, ha nem akarnak nagyon hamar kiesni.  Olvasd tovább


Még ifjú legényke koromban – sok máshoz hasonlóan – gyakran eljátszottam a gondolattal, hogy ha én állíthatnék össze egy csapatot, akkor kik lennének benne. Annak idején még főleg fociban érdekelt ez a téma, és az sem zavart különösebben, ha a csapatomban általában egy kapus és 10 csatár szerepelt (vagyis egy éles meccsen valószínűleg mindenki hülyére verte volna az álom 11-emet), de jópofa dolognak tűnt kiválasztani a saját All Star csapatomat. Sőt, még arra is emlékszem, hogy milyen viták alakultak ki a haverok között, amikor próbáltuk egymást meggyőzni arról, hogy kinek sikerült jobb "válogatottat" összerakni.

Ezen felbuzdulva most összeraktam a 2022-23-as szezon – általam kiválasztott – "legjobb" ötösét. A "legjobb" szót azért raktam idézőjelbe, mert a végén rá kellett jönnöm, hogy sajnos ezúttal sem sikerült elég racionálisan gondolkodnom, és a végére megint elvittek az érzelmek a személyes kedvencek irányába. Mindenesetre íme az 5 játékosom:

1. Jokic – Nem hagyhattam ki a kezdőből az alapszakasz legjobbját, aki bár gyalázatos módon nem fogja megkapni az MVP címet, de még úgy is tripla-duplát átlagolt a szezonban, hogy végig "tartaléklángon égett".
2. Jaren Jackson – Amit ez az ember idén művelt, arra nincsenek szavak. Sokáig "csak" úgy beszéltünk róla, mint a liga legjobb védekező játékosa, de a szezon végére szinte eljutottunk odáig, hogy az utolsó hetekben a nyugati 2. helyezett Memphis legjobb dobója is ő lett.
3. M. Bridges – Noha már 26 éves, de még mindig azt érzem vele kapcsolatban, hogy egyre jobb és jobb lesz. Sajnos a Suns nem tudta kellően kiaknázni a benne rejlő tudást és tehetséget, de ahogy kiszabadult Phoenixből, máris egy rájátszásbeli csapat legjobbja lett. (És mindent elmond róla, hogy a Memphis 4 első körös cetlit adott volna érte, de még így sem sikerült megszereznie.) Az előző két választottamhoz hasonlóan szerintem ő is kihagyhatatlan.

Ez volt tehát az a három játékos, aki nálam minden körülmények között ott lenne a legjobb 5-ösömben. Ráadásul három olyan emberem lenne, akik közül egyik sem igényelné a vezér szerepét, úgyhogy még mindig tele vagyok opciókkal. És ha józanul gondolkodnék, akkor negyediknek valószínűleg Tatum-ot választanám. A liga egyik legjobb csapatának a vezére, nem véletlenül volt sokáig ott az MVP cím három várományosa között, úgyhogy nem nagyon tudnék mellélőni, ha ő is ott lenne a csapatomban. Én azonban megint elmentem az érzelmek irányába, és 4-5. helyre ezúttal is a két kedvencemet tettem.

4. D. Lillard
5. D. Mitchell
Két nagyon hasonló játékos (ami akár rosszul is elsülhet), de azt gondolom, rendelkeznek olyan játékintelligenciával, hogy nem lenne gond csapaton belül a "vezér" szerep betöltésével. És nem mellesleg az AS-gálán is láthattuk, hogy mennyire jól tudnak egymás mellett játszani (még ha nem éppen ez a legjobb példa).

És igen, valóban nem került be a csapatomba Embiid, Doncic, Giannis, Davis, Curry vagy éppen a már említett Tatum sem. De ez van, amikor a szurkoló a szívére hallgat, nem pedig az eszére.

Akinek esetleg van kedve, megírhatná, hogy nála hogyan festene az "álom 5-ös", tényleg nagyon kíváncsi lennék rá.

Uhh, nagyon jó kérdés HT, átgondolom, aztán írom a sajátom, de tényleg nem pro vélemény lesz. Az tuti például, hogy nálam a jó kedv alapozná meg a csapatszellemet, ezért Embiidnek jönnie kell. Lehet csak padozik, nem tudom még ;D De gyors agyalok rajta!


Ez tényleg érdekes felvetés, ha azt vesszük alapul, hogy mindenki egészséges, akkor nálam az alapkezdő esetében elsősorban a védekezés dominálna, illetve az olyan játékosok, akik kiváló második opciók, de képesek bármikor előrébb lépni, vezérekké válni. Fontos az úgynevezett "segítés védekezésben", azaz rendre, ha valaki gondban van, ők tudnak váltani, képesek zónára vagy emberfogásra is. A gyorsaság szintén fontos, hiszen támadásban a run & gun érvényesülne, viszont védekezésben vissza kell érni. Magas állóképesség, sebesség, lehetőleg azért spacing is legyen, mindenki dobjon minimum közepesen kintről, illetve legyen egy clutch játékos.

Dejounte Murray - Klay Thompson - Jimmy Butler - Kawhi Leonard - Anthony Davis

Itt annyi nekem csak a kérdés, hogy Butler helyett Jaren Jackson kerüljön-e be, és akkor Leonard lejön SF-re, de mivel folyamatos elváltás lenne védekezésben, illetve mindenki tud több emberen is védekezni, ezért gyakorlatilag Jackson csak lassítaná a gyors támadójátékot, viszont védekezésben egyértelműen jól jönne. Ez persze csak akkor működne, ha nincsenek sérülések, mert Klay, Kawhi és AD is porcelán.

Idézetet írta: TiB Dátum április 18, 2023, 15:44:10Az tuti például, hogy nálam a jó kedv alapozná meg a csapatszellemet...

Remélem, hogy megérted, ha ezek után zokon veszem majd, ha kihagyod a csapatodból az NBA egének évek óta fel-felcsillanó üstökösét, Boban barátunkat.  ;D  ;D  ;D


Idézetet írta: Pozzato Dátum április 18, 2023, 16:15:55...nálam az alapkezdő esetében elsősorban a védekezés dominálna, illetve az olyan játékosok, akik kiváló második opciók, de képesek bármikor előrébb lépni, vezérekké válni...

Dejounte Murray - Klay Thompson - Jimmy Butler - Kawhi Leonard - Anthony Davis

Ez persze csak akkor működne, ha nincsenek sérülések, mert Klay, Kawhi és AD is porcelán.

Érdekes csapat. Első olvasatra be kell valljam, hogy nagyon meglepett. Aztán amikor már személyekre lebontva néztem a játékosokat, akkor igazából nem nagyon tudtam belekötni. (Bár az is igaz, hogy van még kb. 20-25 olyan játékos a ligában, akinek a beválogatásába nehéz lenne belekötni.)  ;D

Mindenesetre azonnal megtaláltam a csapatod ellen a remek taktikát. A cserepadra leigazolnám Draymond Greent, aki Murrayt kiütné (mint októberben Poole-t), Butlert megtaposná (mint tegnap Sabonist), Klay, Kawhi és Davis pedig – ahogy te is írtad, porcelán – majd csak lesérül magától.  ;D  ;D  ;D


Draymond Green tökéletes igazolás lenne, az biztos.  ;D Nála nagyon paraszt nem sok van, még egy Pachuliát el tudnék képzelni a padon.

Ez a csapat tele van mókával és kacagással, hiszen Butlert megnézném, ahogyan edzésen kihajtja Klay - Kawhi - Davis triót, míg a meccs utáni nyilatkozatokat csak Kawhi adná, senki más.


Érdekes amúgy, hogy a netes fórumokon az emberek simán látják, kik illenek össze, míg a GM-ek közül csak nagyon kevesen veszik ezeket észre. Dallas is, maxot fog adni Irvignnek, mert szerintük működött a Doncic - Irving páros. Persze tudom, hogy ez nem így működik a való életben, leírjuk egy lapra, Football Manager módjára összehozzák és kész, de ha képesek összerakni egy Paul - Booker - Durant - Ayton négyest, akkor nem lenne bonyolult pár év alatt felépíteni egy tényleg mindenben egymáshoz passzoló játékosokból álló keretet (másfelől, manapság már a manager játékok is olyan realisztikusak sok esetben, mint az élet, nem hiába kerülnek ki profi edzők korábbi "FM edzőkből").

Ez csak az én véleményem, de szerintem például egy Murray is simán aláírna 10 millióért per évre (mondjuk 3 szezonra), ha mellette ott lenne, Jokic, Kawhi és még mondjuk Jaren Jackson. Ez szinte garantált 2-3 bajnoki cím. Utána meg, amikor már van 2-3 gyűrűd, kis túlzással bárhol maxért szívesen látnak.

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 19, 2023, 13:47:13Érdekes amúgy, hogy a netes fórumokon az emberek simán látják, kik illenek össze, míg a GM-ek közül csak nagyon kevesen veszik ezeket észre. Dallas is, maxot fog adni Irvignnek, mert szerintük működött a Doncic - Irving páros. Persze tudom, hogy ez nem így működik a való életben, leírjuk egy lapra, Football Manager módjára összehozzák és kész, de ha képesek összerakni egy Paul - Booker - Durant - Ayton négyest, akkor nem lenne bonyolult pár év alatt felépíteni egy tényleg mindenben egymáshoz passzoló játékosokból álló keretet (másfelől, manapság már a manager játékok is olyan realisztikusak sok esetben, mint az élet, nem hiába kerülnek ki profi edzők korábbi "FM edzőkből").

Ez csak az én véleményem, de szerintem például egy Murray is simán aláírna 10 millióért per évre (mondjuk 3 szezonra), ha mellette ott lenne, Jokic, Kawhi és még mondjuk Jaren Jackson. Ez szinte garantált 2-3 bajnoki cím. Utána meg, amikor már van 2-3 gyűrűd, kis túlzással bárhol maxért szívesen látnak.


Mikor vége lett az alapszakasznak, akkor természetesen én is nekiálltam játszogatni a gondolattal, hogy milyen változásokat eszközölhetnének a csapatok, úgyhogy elkezdtem nézegetni, hogy a legjobbaknál mi lehet a siker kulcsa. És akárhogy nézegettem a kereteket, mindig oda lyukadtam ki, hogy sokkal többet számítanak az általad csak "második opcióként" nevezett játékosok, mint az AS-ok. A legjobb példa erre a már sokszor emlegetett Chicago, ahol hiába van 3 AS, ha nem igazán van mellettük szinte egyetlen komolyabb kiegészítő ember sem. Carusonak vagy C. White-nak egyszer-egyszer ugyan sikerült felnőnie ehhez a feladathoz (és olyankor ez meg is látszott a Bulls teljesítményén), de hosszú távon ez kevés.

Vagyis ha a legjobb receptet próbáljuk keresni, akkor azt kell látni, hogy a jelenlegi NBA-ben azok a csapatok a legsikeresebbek, ahol van 1 (esetleg 2) AS és mellette legalább 3-4 "második opciós". Ettől lett egyébként jobb a Lakers is, mert AS játékosuk eddig is volt, viszont a februári deadline időszakban három olyan "vízhordó" is érkezett – Russell, Vanderbilt és Beasley személyében –, akik a sztárok mellett hozták azt a pluszt, amit addig Reaves vagy Schroder nem mindig tudott egyedül megoldani.

De itt van példának Kelet és Nyugat 2-2 legjobb csapata is:
Boston: Tatum és Brown mellett ott van Smart, Brogdon, D. White, Horford.
Milwaukee: Giannis mellett ott van Middleton, Lopez, Holiday, Portis
Denver: Jokic mellett ott van Murray, M. Porter, Caldwell-Pope, Gordon
Memphis: Morant mellett ott van J. Jackson, Bane, Brooks, Kennard.

És ezért nem működött Dallasban sem a Doncic-Irving páros, mert a csere után nem maradt szinte senki, aki fel tudott volna lépni a két sztár mellé. És most is attól félek, hogy ha esetleg meghosszabbítják Irving szerződését, akkor nem fognak tudni rajta kívül még 2-3 minőségi kiegészítő embert szerezni.

Ugyanakkor az az érdekes, hogy ez a dolog fordítva sem működik. Vagyis hiába van egy csapatban 6-7 remek "második opciós" játékos (lásd jelenlegi Brooklyn), ha nincs egy igazi sztár ott, aki köré ezeket a játékosokat fel lehetne építeni. Szerintem egyébként a Nets most egy olyan helyzetben van, hogy ha sikerül megtartania a keretét (ahol tudtommal jelenleg senki nem kap max. fizetést), és sikerülne egy sztárt megcsípniük (pl. tökéletes opció lenne ide Doncic), akkor ez a Brooklyn abban a pillanatban Top3-as alakulat lenne.

Egyébként azért is lesz majd érdekes az NBA-döntő utáni holtszezon, mert van legalább 2-3 olyan csapat, ahol elkerülhetetlen a komolyabb változtatás. A Bulls-nál egy vagy két sztár valószínűleg kikerül a piacra, de az Atlantánál sem tudom elképzelni, hogy beletörődnének, hogy folyamatosan a 8. helyen zárják az alapszakaszt, úgyhogy nem csodálkoznék, ha Snyder is egy újjáalakított kerettel szeretné inkább megkezdeni az első teljes idényét a Hawksnál. Vagyis akár innen is távozhat egy-két komolyabb név (pl. Young). De nagyon kíváncsi leszek a Heatre is, mert szerintem ott sem elégednek meg a mostani színvonallal. A Dallasról vagy a Portlandről már nem is beszélve. De ugyanígy robbanhat a Denver is, ha idén sem nyernek (vagy nem lesznek legalább döntősök). A Lakersnél alapból minden évben van valamilyen nagyobb cserebere (attól függően, hogy LeBron éppen kit óhajt maga mellé), ráadásul az idén jól teljesítő játékosokat – ha meg akarják tartani – jobban meg kell fizetni, ami James és Davis fizetése mellett megint csak nem lesz egyszerű.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyire megkavarhatja majd az esélyeket, ha Wembanyama esetleg nem egy kutyaütő csapathoz kerül.
Egyszóval már nagyon várom a nyarat.

Brooklyn

A Brooklyn példa nagyon jó, mert oda tényleg egyetlen szupersztár hiányzik, mondjuk Durant.  ;D Van mondjuk így is szupersztár, Ben Simmons.  8) Nekik amúgy az egyetlen esélyük szerintem jelenleg, ha Simmonst valahogy értékre tudják váltani, lehetőleg egy jól dobó PF-re, esetleg egy szupersztár PG-re (aki tud dobni).

Ha Porzingist megfizetnék (megadnák neki a jelenlegi player optiont), akkor lehet behúzhatnák. Idén pedig az unikornis eléggé jó alapszakaszt hozott, meglepően sok meccset is kihúzott sérülés nélkül, megkockáztatom, de mind támadó, mind védőoldalon az egyik legjobb szezonját tudhatja maga mögött.

Igaz, nem szupersztár, de az a Dinwiddie - Bridges - Johnson - Porzingis - Claxton ötös már eléggé jó. Három PF lenne hivatalosan (Johnson, Porzingis és Finney - Smith), de mindhárman képesek más-más posztokon is játszani. Claxton elviseli, hogy csak védőoldalon számítanak rá, így Porzingis is többet tud támadóoldalon hozzátenni.

Ráadásul nem mindegy, hogy két nagyon jó védő (Claxton és Bridges) mellett kell besegíteni (amiben jó Porzingis), vagy neked kell hozni a palánk alatt defenzív játék jelentős részét (ebben nem jó). Mondjuk az is egy megoldás, kivárnak, jövőre pedig rámennek nyáron Sabonisra vagy Siakamra nyáron, de lehet az már késő.

Portland

Lehet rosszul látom, de szerintem náluk két óriási gond van: edző és a sérülések. Mindig ez volt a gond, hogy vagy olyan edző volt, aki nem illik a csapathoz, vagy jöttek a sérülések. Fejből lehet már nem pontos a stat, de amikor Stotts volt az edző, akkor az Aldridge - Oden - Roy trió 50-12-es mérleget produkált, amikor így együtt egészségesek voltak és mindhárman játszottak. Olyan brutális számokat csináltak, amire csak a Jordan-féle Bulls vagy a prime Golden State volt képes.

Ez a csapat viszont sosem tudott összeállni rendesen, mint ahogyan a mostani sem. Már eleve úgy kezdődött az egész, hogy Billups és Lillard nem igazán kedvelték egymást. Ha a legnagyobb sztár és az edző között nincs meg a szimpátia, annak vége. A jelenlegi Blazersnek ráadásul a sérülések és az edző mellett még az is gond, hogy szerkezetileg ez a gárda nem jó.

Ezt próbálták a korábban említett zónavédekezéssel eltüntetni, de csak pár hétig működött. Ehhez nagy fegyelem kell, ha pedig valaki kiesik a rendszerből, már vége az egésznek. A zónázásról ráadásul meccs közben muszáj váltani, az pedig manapság nem fér bele az NBA-be, hogy két periméteren lévő játékos, nem tud védekezni. Damian Lillard esetében ez köztudott, de neki akkora az impact támadóoldalon, hogy lényegtelen a védőmunkája.

Azonban, ha mellé egy olyan szintén rossz védőt raknak, mint Simons, akkor úgy járnak, mint a Dallas (Irving - Doncic). A Portland defense a 28. volt a ligában, nem meglepő. Védőoldalon két használható játékosa van periméterre a Blazersnek: Reddish és Thybulle, de a gond az, egyik sem tud dobni. Ezzel viszont nincs spacing. Emiatt kényszerülnek Lillard isokra, ami viszont nem megoldás.

Az SF és PF posztokat kell erősíteni, Thybulle maradna akkor Lillard mellett, viszont kell egy jól dobó SF a spacing miatt. Itt van a gond, ugyanis a Free Agent piac szűkös. Megtehetik, hogy várnak egy újabb évet, Lillard akkor már 33 éves lesz. A másik, hogy nyáron megszerzik Kelly Oubre Jr.-t, akit védekezésben nem kell bújtatni, mert közepest hozza, tud duplákat dobni, hármasból van gondja, viszont többségében itt catch and shoot dobásokat kéne csinálnia.

Ebben annyira nem vészes, 32-35%-ot simán lehetne feltornázni 36-37% környékére, amivel belőle lehetne rögtön egy 22-23 pontos játékos. Ezzel pedig ott vagyunk, hogy majdnem ugyannyi pontot hozna, mint Grant vagy Simons, viszont Thybulle-al a kezdőben jobb lenne a védekezés. A másik megoldás a Portlandnek: Khris Middleton. A kérdés az, hogy egy potenciális bajnokesélyest elhagyna-e, szerinten nem.

A PF már egy nehezebb kérdés, oda egy bitang védő kéne, Draymond Green van csak a piacon, ami hát minden, csak nem jó megoldás... Szóval, szerintem a Portland jövőre is pontosan ugyanezt hozza majd, nem jön ide új edző, Lillard megint szenved egy évet, aztán majd elmegy még egy olimpiai aranyat összeszedni, nagyon kár érte. Sokkal, de sokkal jobb csapatot érdemelt volna ennél.

Dallas

Volt ma egy tökéletes elemzés, ahol elmondták: Dallas defense Irving előtt (22. hely), Irving érkezése után (27. hely), def. rtg. -4,3 ponttal terhelődött miatta, míg támadóoldalon csak 2 pontot hozott. Ha meglépik ezt az évi 40 milliót, amit Irving akar, akkor Doncic bajnoki álmainak vége. Mert azzal 150 millión lenne a Dallas, Hardaway - Bertans - McGee - Bullock - Kleber ötös mellé, ez fos.

Nincs rá szebb szó, ez a csapat nem tud védekezni, hozhatnának ide bármilyen edzőt. Azt is megkockáztatom, ha meglépi a hosszabbítást a Dallas, akkor Doncic cserét kér. Impulzív srác, de nem hülye, látja, mennyire teljesen vakon vannak. Ezt a komplett csapatot újra kéne építeni, de mióta új GM van, teljesen más a terv. Elmondanám, ki a GM Dallasban: Nico Harrison. Minden idők top10-es szerződés sztorija az övé:

A tag a Nike-nál dolgozott és Steph Curry volt a célpont, mielőtt még bajnok és MVP lett volna. Steph imádta a Nike cipőit, korábban is abban játszott, ezért kézenfekvő volt, hogy velük ír alá. Prezentáció elkészítve, terem rendben, jön Curry, Harrison felkészült, majd előbb Stephennek, majd Seth Currynek hívta őt (ő a tesója), de ha ez nem lenne elég, akkor a prezentáció, amit készített, Kevin Durant nevére szólt, kvázi egy újrahasznosított Power Point cuccot mutattak be, amiről még Durant nevét se vették le. Ezek után Steph Curry az Under Armour arca lett, amely márka pillanatok alatt a top5-be került a kosárcipők terén, hála Currynek.

Szóval, ez a tag a Dallas GM-je, aki azt mondja, hogy Irving jól passzol Doncic mellé, mert két sztár, majd összeszoknak úgyis. Ahhoz, hogy ebből a Dallasból bajnokesélyes legyen, robbantani kell a keretet, csak Doncicot megtartani, ha pedig ez nem megy, akkor fiatalokból építkezni. Szerintem Doncic távozni fog, mert jelen helyzet kilátástalan, de nem úgy, hogy majd két év és megoldódik, ez még 3-4 év múlva is tragikus lesz.

Lakers

Nehéz kérdés, mert kizárt, hogy a Reaves - Hachimura - Russell trióval tudjanak hosszabbítani. Lehet egyet el kell engedni. A nagyobb baj, hogy akkor elveszítenek egy tehetséges játékost, utána még két évig nyomja James 50+ milliója a csapatkasszát. Így, hogy komolyan büntetik majd a luxusadót, nem éppen bölcs döntés. LeBron teljesítménye pedig csak romlani fog, amikor az 57 milliós utolsó évébe lép, akkor 40 éves lesz...


Zajlik a rájátszás, miközben Woj közli, Nick Nurse távozik Torontóból. Sok csapatnál dörzsölik a tenyerüket... Felmerültek a texasi gárdák, mint lehetséges következő csapatok, az biztos, hogy komoly upgrade lesz, bárhová is menjen. Akit érdekel a 2023-as draft, szerintem most ez a legjobb bemutató, kiből mi lehet, mekkora prospect és hányadik helyen választhatják ki:
https://nbadraft.theringer.com/

Jelenlegi állás szerint minden esély adott, hogy a Detroit vagy a San Antonio választhat első helyen, de őszintén nem lepődnék meg egy "okosított" sorsoláson, ahol végül a Mavs kapja az első cetlit. A Spurs ilyen esetekben sosem hibázott, hiszen 1/1-es cetlije kétszer volt, belőle jött David Robinson és Tim Duncan. Detroit nem szokott jól választani, 70-ben bennhagyták Pete Maravich-ot, míg a Dallas egyetlen alkalommal volt 1/1 a drafton (1981), de például az Indiana egyszer sem...

Ha az eszemre hallgatok, akkor Spurs, mert Wembanyama ott jó kezekben lesz, tuti HoF-tag. Ha a fun, akkor Dallas és megnéznék egy Doncic - Wembanyama párost, az lehet olyan húzás lenne a szlovénnak, mint anno Horace Grant és Scottie Pippen draftolása a Bullsnak (vagyis utóbbiért cseréltek).