NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


NBA-rájátszás tipp: Harden, Davis és Jokic remekel, Embiid az MVP, de ebben sok köszönet nincs

A Lakers jól kezdte a második fordulót, Warriors és a Heat bajban, de mi lesz a szenvedő Suns sorsa? Ennyi volt Duranték szezonja? Olvasd tovább


Idézetet írta: HT Dátum május 06, 2023, 17:45:052. Ami Embiid-et illeti...

Embiid és ez az MVP-vergődés egy hányinger volt, kis rinyáló Perkins és Embiid, akik nem bírnak magukkal... Oké, hogy volt hasonlóra példa emlékeim szerint 1970-es évek közepén is, de azóta eltelt 50 év, azt hittem, hogy ezt az egészet sikerült leküzdeni, de nem.

Emlékszem, pár éve azért ment a vita, hogy ne az legyen, csak a dobott pont számít, hanem mélyebb mutatók is, most elkezdték azt nézni, hirtelen visszatért megint, hogy a dobott pont is fontos, meg különben is, Jokic fehér, Embiid meg nem...

Nem szeretem a rasszizmust, talán épp Donald Glover figurázta ezt ki az egyik Atlanta részben, amikor a feketék már átesnek a ló túloldalára, hogy azért legyek sztár/bajnok/ismert, mert fekete vagyok, teljesítmény sokadlagos. Aztán erre jött a fehér "megbánómozgalom", hogy igazuk van, elnyomtuk őket évszázadokig, busz hátuljában ültek (én is általánosban, pedig fehér vagyok, de most mégsem kaptam MVP-t...), szóval legyünk PC-k, nyerjenek díjakat, kvázi ez a bocsánatkérés...

Teljesen mindegynek kellett volna lennie, hogy fekete, fehér, sárga vagy zöld. Ehhez képest már olyan kommentek mentek a végén, jó, hogy nem ez a háborús zónából szabadult dagadt fehér gyerek kapta, aki futni se tud, biztos azért nyert, mert sajnálták Jugoszláviát stb., miközben Embiid mellett mindenki kiállt.



És ezek az elmúlt hét híre: Dillon Brooks ugye free agent lett, hála a "kiváló" teljesítményének a PO-ban, egyből hol merült fel, mint tökéletes megoldás? Dallasban. Parsons meg a többi idióta meg adja a hülye vezetőség alá a lovat, hogy Brooks kiváló fit lenne, mert akkor összeállna a Doncic - Irving - Brooks trió... elsírom magam.  ;D


Idézetet írta: Pozzato Dátum május 08, 2023, 21:19:05Emlékszem, pár éve azért ment a vita, hogy ne az legyen, csak a dobott pont számít, hanem mélyebb mutatók is, most elkezdték azt nézni, hirtelen visszatért megint, hogy a dobott pont is fontos, meg különben is, Jokic fehér, Embiid meg nem...

Bevallom, hogy ebben az MVP-szavazásos mizériában bennem nem igazán vetődött fel ez a rasszizmus-szál, de ha jobban belegondolok, akkor sajnos teljesen logikusnak tűnik, hogy volt esetleg egy ilyen mellékzöngéje is. Elvégre kimondva-kimondatlanul ennek a "szelleme" azért évek óta ott lebeg a liga feje felett, úgyhogy abszolút el tudom képzelni, hogy a háttérben felvetődhetett az a gondolat némelyekben, hogy nem mutatnak túl jól, ha egy Európából érkezett fehér játékos zsinórban háromszor vinné el a legjobbnak járó díjat egy olyan sportágban, ahol az amerikai dominancia (főleg a sötét bőrű játékosoknak köszönhetően) megkérdőjelezhetetlen. És ha már választani kell egy fehér európai és egy fekete kameruni közül, akkor ez utóbbi még mindig a kisebbik rossz.

Ez a történet egy kicsit olyan, mint a 90-es években, amikor a japánok nemzeti sportágában, a szumóban Akebono volt a nagy sztár, de a japánok nem tudták elviselni, hogy egy amerikai aratja le évről évre a sikereket, legyőzve a nagy japán bajnokokat.

Más.
Nem hallottam még, hogy Brooks free agent lett, azt pedig pláne nem, hogy felmerült a neve a Dallasnál (bár Irving után már nem is csodálkozom). Brooks egyébként talán nem is lenne rossz játékos, de az utóbbi időben sajnos ő is inkább a balhéival hívta fel magára a figyelmet, nem pedig a képességeivel. Márpedig egy olyan helyen, ahol már van rajta kívül egy nehezen kezelhető emberke, oda nem biztos, hogy vinnék még egyet. Néha egyébként nagyon megdöbbenek rajta, hogy egyesek az ilyen döntéseknél kizárólag a "neveket" nézik, és fel sem merül bennük az a gondolat, hogy esetleg működik-e a kémia ezen sztárok között. Ugye emlékszünk a 2021-22-es Lakersre? Akinek "neve" volt a ligában, azt máris vitte James a csapathoz (Anthony, Howard, Rondo, Westbrook stb. stb.). Aztán mi lett a vége? 11. hely Nyugaton.
Nem akarok pálcát törni Brooks felett (és még az sem biztos, hogy Dallasban köt majd ki), de az tény, hogy amikor az előbb láttam ezt a hírt a hozzászólásodban, akkor én is felszisszentem első látásra.

Phoenix - Denver

Őszintén szólva, ahogyan kezdődött ez a párharc, én nem vártam itt 6-7 meccset, főleg miután CP3 kidőlt. Itt jön képbe amiről írtál, egy bizonyos Devin Booker:

Idézetet írta: HT Dátum május 06, 2023, 17:45:05Nos, Booker úgy dobott 47 pontot, hogy 20/25-ös dobásmutató szerepelt a neve mellett. 80%-os hatékonysággal dobni egy ilyen meccsen – pestiesen szólva – nem semmi. Ha pedig a triplákat nem számítjuk (noha a 62,5%-os mutató itt sem rossz), akkor a mezőnyből 15/17-et szórt be.

A tag elképesztő, lubickol, alapszakaszban is nagyon ment neki, amikor KD a pályán volt. Nála amúgy mindig meghatározó, milyen a magánélete, ugye régebben azért hullott szét fontos szituációkban, mert elvitte őt egy-egy párkapcsolati válság. Most úgy tűnik, minden rendben, Booker pedig tényleg kiemelkedő. Az is sokat segít, hogy Malone pocsék edző, nem tud ellene felépíteni egy megfelelő védekezést, gyakorlatilag azt csinál, amit akar.

Az, hogy a másik oldalon megint lenuzzák Aytont, meg sem lepődök rajta. Jokic azt csinál vele, amit csak akar. Hihetetlen, hogy Ayton mennyire súlytalan, pedig elvileg draftelső, kiemelkedő magasember, de mikor jön a PO és a fontos szituációk, beárazzák. Jokic pedig... hát rá továbbra sincsenek szavak, azt csinál ebben a ligában, amit csak akar. Dundi gyereknek tartják, de ha megnézzük, több esze van, mint az ellenfélnek együttvéve. Olvassa az ellenfél játékát, Denver csak a szerbnek köszönheti, hogy van esélye a bajnoki címre. Egy normális edzővel, megfelelő taktikával simán nyerné ezt a szezon a Nuggets, de Malone olyan, mint egy nehezék... ha Spo vagy Lue lenne a Denver edzője (esetleg az öreg Pop), már rég foghatná a finals MVP-t is Joker.

Los Angeles - Golden State

Amit művelt a februári AS óta a Lakers stábja, az valami elképesztő. Összeraktak egy ligaelit védekezést, felépítették AD-t a PO-ra, fiataloknak kellő lökést adtak és játékperceket, hogy magabiztosságot szerezzenek, bele se merek gondolni, ha LeBron bérét mondjuk két Mikal Bridges kaliberű játékosra költötték volna, mennyire lennének még a mostaninál is dominánsabbak...

Az a megdöbbentő, hogy ebbe a Lakers menetelésbe belefér, hogy LeBron tényleg nem tesz hozzá semmi pluszt. Tudom, megkapom, nem értek hozzá, de most komolyan: ez az ember meccsenként 7 triplát vállal el 23%-os hatékonysággal. Átnéztem a statokat, mindössze egyetlen meccsre volt komolyabb hatással (pont ezt is mondtam, hogy ilyen volumenből pont beesik majd neki egy meccs az első körben, így is lett), összes többin, ha nincs a pályán, semmi sem változott volna.

Ezt mutatják a statok, viszont jöjjön a pozitív része: LeBron legalább most védekezésben odateszi magát, látja ő is: AD sokkal jobb játékos nála jelenleg, rajta múlik a Lakers sikere, ezért pedig James is képes mindent megtenni. Tudja ő is, hogy AD-ről kell levennie a terhet, mert amikor Davisnek nem megy, akkor a csapatnak vége. James visszamegy védekezni, támadásban pedig próbál spacinget csinálni passzaival, viszont most már erősen látszanak a korlátai.

Ha megnyeri ezt a bajnoki címet a Lakers - amire bőven van esélye -, akkor szerintem a következő 40-40 millás szerződésének jelentős részét átutalhatja AD-nek. Mindenesetre becsülendő, hogy 38 évesen is majd 37 percet átlagol. Egy észrevétel: a többi sztár 30 éves kora felett a dobómozdulatán próbált javítani, hogy versenyképes legyen 34 év felett. James? Az egészségén, próbálja kitolni minél tovább a visszavonulást, de egyszerűen nincs meg a technikai képzettsége dobásoknál, ezért is dob gyengén. Ha idén nyáron mondjuk reggeli 3 órás tesi helyett inkább 2 órán át csak a dobómozdulatán dolgozna, akkor bőven 37-38% felett lehetne triplából, mezőnyből meg 55% körül (megint), illetve gólpasszok is simán 10 környékén lennének, mert van térlátása és rutinja hozzá.

Az pedig, amit a GSW csinál, az egy hugyos fos, szebben nem lehet fogalmazni. Curry egyedül nem fog bajnoki címet nyerni, többiek meg nem is erőlködnek. Ez így nem fér bele, amit ők itt mutatni akarnak, Curry dobja a pontokat, adja a jobbnál jobb passzokat, ha éppen kettőzik, de a többiek nincsenek felkészülve erre a PO-ra. A Kings ellen a szerencséjük a rutinjuk volt, ami itt most semmit sem ér. 3-1-ről szinte biztosan kiesnek, de ha tovább is jutnának, akkor valószínűleg kapnának egy söprést, mert Jokicot nem fogják meg, ahogyan KD - Booker duót sem.

Az már egy másik kérdés, hogy a Lakers mire megy a Denver - Phoenix győztesével. Az AD - Joker csata finom lenne, igazi sztárparádé, ebben a párharcban viszont óriási szükség lenne LeBronra. Ott ő lehetne a game changer. A Phoenix ellen szintén finom meccsek lennének, mert LeBron nem tudja limitálni a Booker - KD duót, szétkapnák a LAL-t, ahogyan AD is Aytont. Ott a védekezés döntene, ami viszont nincsen a Sunsnak. Ebből a szempontból a Lakersnek jobb lenne, ha a Suns jutna tovább.

Miami - New York

Boldog vagyok, mert Spo és a Miami nagyot megy, ennek innen meg kell lennie, jöhet a keleti finálé. Őszintén, nekem szimpatikus volt a NYK is, kiváló második szezont produkáltak, megvannak az alapok, csak a PO-ra elfogytak (Thibs csapatainál ez nem meglepő, olyan alapozást tolnak le, hogy utána kórházban kell keresni a játékosokat). Az viszont, amit a Miami képvisel, szerintem üdítő színfoltja az NBA-nek. Semmitől sem jönnek zavarba. Kiesik a legjobb játékosuk? Kiesik a legjobb kezű dobójuk? Egyik esetben sincs gond, Spoelstra új taktikát dolgoz ki egyetlen éjszaka alatt, aztán mennek tovább. Bele se merek gondolni, ha mondjuk hozzájuk Butler mellé még jönne egy szupersztár.

Mert Adebayo ügyes gyerek, de nem szupersztár. Csak halkan jegyzem meg, amikor februárban értetlenül álltunk Love elküldése mellett a Cavs esetében, most Love a Heatnél 36 percre vetítve 14 pont / 11 lepattanót átlagolna, 20 perceket tölt a pályán, de masszív impact. És ez a Heat amúgy nem világverő csapat, egy másik edzővel még PO se biztos, hogy meglenne nekik. Érdekes volt olvasni, hogy Bam Adebayo nem érinthetetlen, meghatározó lesz számára ez a rájátszás, hiszen ha úgy adódik, akkor nyáron cserélik...

Elvileg az inkozisztens játéka miatt nem feltétlenül tartanák meg, mert Adebayo nem vezér alkat, rendre visszaesik a teljesítménye egy-egy jobb periódus után. Az is elgondolkodtat sokakat, hogy Butler mellől nem tud egyértelműen kitörtni, pedig Butlert elvileg második opciónak szánták mögé, de eközben Butlerből gyakorlatilag szupersztár lett, míg Bam teljesítménye nem javul.

Dillon Brooks

A Memphis még az elmúlt héten bejelentette, hogy nem adnak neki hosszabbítást, ez a PO volt az a bizonyos fontos időszak, ahol a hosszabbításért küzdött. Most azért az eléggé vicces, hogy a jövőd múlik egy perióduson, te meg mit csinálsz? Elkezdesz emberkedni, belekötsz az élő fába is, fullba nyomod a kretént, majd meglepődsz, ha kiraknak a csapatból. Esküszöm, sok idiótát láttam már az NBA-ben (volt, aki levarrta csapattársa anyját, akadt olyan is, aki fegyverrel járt edzésre, illetve olyan is, aki a rendőrök elől egy halom anyaggal menekült), de Brookshoz hasonlót még sosem láttam. Jó védő, az biztos, de már el is mondta, hogy mit szeretne a következő csapatától: nagyobb szerepet támadásban, több dobási lehetőséget.

Azért nem hosszabbított vele tavaly a Memphis, mert Brooks évi minimum 20 milliót akart, mindezt úgy, hogy 40%-kal dob mezőnyből, 31-32%-kal "szórja" a triplát. A csávónak olyan fakeze van, hogy lemenne a Pillangóra vagy a Bikásra, aztán hazaküldenék szerencsétlent, hogy tanulj meg dobni. A PO-ban még ezt is sikerült alulmúlnia, hiszen mezőnyből 31%-ot, míg triplából 24%-ot hozott. Szóval ő erre most nagyobb támadási szerepet kér, lehetőleg Doncicék mellett. Szerencsére amúgy már felmerült a Detroit Pistons is vele kapcsolatban, elvileg ők is vevők lennének Brooks okosságaira.

 ;D  ;D

Phoenix - Denver
Én nem is igazán azon lepődtem meg ebben a párharcban, hogy elhúzódhat 6-7 meccsig (sőt, bevallom, megtippelni sem tudtam, hogy ki fog nyerni és mennyivel), hanem sokkal inkább azon, hogy ez lesz a rájátszás első olyan párosítása, ahol az első 5 meccsen mindenki hozza majd a hazai pályát. Nálam ez annyira kiélezett összecsapás volt, hogy bármikor benne lehetett volna egy vendégsiker.

Jokicról már többször is ódákat zengtem, nem fogom ismételni magam, Bookerről te is megírtál minden fontosat, viszont Duranttel kapcsolatban nekem volna egy kis kritikai megjegyzésem. Azt ugye tudjuk, hogy a fél csapatot feláldozták azért, hogy őt idehozzák. Ennek az lett a következménye, hogy alig maradt olyan játékos a Sunsban, akire – kis túlzással – dobást lehetne bízni. Miután CP lesérült, Ayton pedig olyan betlit mutat eddig be, ami megérne egy misét, így Bookernek és Durantnek kell(ene) vinnie a hátán a csapatot. Ez Bookernél még össze is jött (pontosan 60%-kal dob a Denver ellen), ugyanakkor KD dobáshatékonysága – önmagához és a párharc fontosságához képest – szerintem nagyon gyenge. Az tény, hogy nagyjából megvannak a statisztikai számai (közel 31 pontos átlag a Denver ellen), de ha azt nézem, hogy ezen az 5 meccsen 120 kísérletből 55 dobása ment csak be, akkor az nagyon kevés. A 2. meccsen 10/27, a 3. meccsen 12/31, az 5. meccsen pedig 10/24. Némi rosszindulattal még azt is mondhatnám, hogy ennyit azok a játékosok is hoztak volna, akiket miatta küldtek el a csapattól.

(Egy kis csapatstatisztika: A Phoenixnek a Denver elleni 5 összecsapáson 443 dobáskísérlete volt, ebből Booker és Durant 230-szor próbálkozott, a csapat többi tagja pedig 213 alkalommal. Vagyis ketten együtt többször kísérleteztek, mint a többi tizenvalahány játékos. És pont ezért volna szükség arra, hogy KD ne ragadjon le 45%-os dobásmutatónál.)

Lakers - GSW
Ha három szóban kellene összefoglalnom a Lakers utóbbi hónapokbeli feltámadását, akkor az így szólna: Davis, Davis, Davis. Dicséretes Hachimura egy-két meccses szárnyalása, vagy éppen Reaves 20 pont feletti meccsei, de amióta Davis visszatért január végén a sérüléséből, azóta olyan dominanciát mutat a csapaton belül, amit talán csak a legszebb Hornets-korszakában láthattunk tőle, amikor szinte egy emberként vitte a hátán a csapatot.

Még január elején @gerry megkérdezte itt a fórumon, hogy szerintünk bejut-e a rájátszásba a LAL, és egyöntetűen azt tippeltük, hogy nem. Utólag is elnézést tőle, de mentségünkre legyen szólva, hogy az egy teljesen más csapat volt, és én továbbra is fenntartom azt a véleményem, hogy annak a gárdának semmi esélye nem volt. De aztán jött ugye a februári deadline trade, ahol sikeresen elpasszolták Westbrookot, és jöttek olyan játékosok, akik színt (és tudást) vittek a játékba. Ráadásul Davis is felgyógyult, úgyhogy mostanra ott tartunk, hogy igenis reális esélye van a Lakersnek akár még a bajnoki címre is (főleg akkor, ha a Boston ennyire elszórakozza a PHI elleni párharcot).

Végül a GSW-ről én is csak annyit tudok mondani, hogy egy ember (Curry) nem tud továbbjutni a Lakers-szel szemben. Nem elég, ha Thompson minden harmadik meccsén tud csak extrát nyújtani, az pedig még nagyobb baj a Warriors számára, hogy Wiggins ennyire súlytalanul tért vissza áprilisban a hosszú sérüléséből. Ha nem lett volna Looney elképesztő centerjátéka a SAC ellen (a 7 meccsből 3-szor is legalább 20 lepattanó), akkor már az előző körben elbúcsúztunk volna a GSW-től. Jelenleg semmi esélyt nem látok arra, hogy meg tudnák fordítani ezt a párharcot.

Idézetet írta: HT Dátum május 10, 2023, 10:34:47Jokicról már többször is ódákat zengtem, nem fogom ismételni magam

És akkor Jokic csinált egy finomat, Denver védekezett, Phoenix veszített. Ez a pali brutális, belenézegettem a meccsbe, esküszöm, olyan lazán hozta ezt a tripla-duplát (is), mint én a reggeli kávéfőzést. Semmi erőlködés, rutinból. Pont az történt, amit írtál, Durant megint nem volt hatékony, de most Bookert is megfogták, vége is a Sunsnak.

Az már biztos, hogy KD-től több kéne, de lehet már nincs benne több? Azért durva sérülései voltak, Twitterezni se úgy Twitterezik, mint régen, valami megváltozott.  :-\ Mondjuk most voltak olyan mémek, hogy felméri, milyen a Denver, aztán jövőre oda fog szerződni.  ;D Mondjuk All-Time top5 NBA-prosti között ő is ott van.

Idézetet írta: HT Dátum május 10, 2023, 10:34:47A Phoenixnek a Denver elleni 5 összecsapáson 443 dobáskísérlete volt, ebből Booker és Durant 230-szor próbálkozott, a csapat többi tagja pedig 213 alkalommal. Vagyis ketten együtt többször kísérleteztek, mint a többi tizenvalahány játékos. És pont ezért volna szükség arra, hogy KD ne ragadjon le 45%-os dobásmutatónál.

Ez meglepett, bár a többiek nem is nagyon tudnak dobni. Viszont, ha ők ketten is rossz százalékkal dobnak, akkor a Phoenixnek annyi.

Nagyon örülnék egy Davis - Jokic csatának, bár őszintén szólva a döntőben egy Miami - Lakers visszavágónak is. Érdekes lenne, egy biztos, egy jó egészséges és jó formában lévő Davis még mindig kiemelkedő játékos, ráadásul a pálya mindkét oldalán. Valószínűleg érzi AD is, hogy ez lehet az utolsó szezonok egyike (talán még jövőre), amikor ilyen PO-ra lehet képes, ennyire domináns. Következő évben már LeBron is 39-40 lesz, kétséges, kiket tartanak meg nyáron, szóval amolyan utolsó esély egy újabb bajnoki címre (és Finals MVP-re).

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 10, 2023, 12:00:19Az már biztos, hogy KD-től több kéne, de lehet már nincs benne több? Azért durva sérülései voltak, Twitterezni se úgy Twitterezik, mint régen, valami megváltozott.  :-\

Ha már kritikával illettem szegény Durant barátunkat, akkor kicsit utánanéztem, hogy mi lehet a visszaesésének az oka. Hát... a számok eléggé magukért beszélnek.

Durant az alapszakaszban mindössze 47 meccsen lépett pályára (a mérkőzések 57%-ában), ezeken átlagban 34 percet játszott és 56%-kal dobott.

Majd jött a rájátszás, ahol az első összecsapást ugyan még ki kellett hagynia, de az ezt követő 10 meccsen átlagban 43 percet töltött a pályán, és 45%-ra esett vissza a dobáshatékonysága.

Vagyis nem elég, hogy a szezon majdnem felét sérülés miatt ki kellett hagynia, de ezek után jött egy olyan playoff, ahol meccsenként 9 (!!!) perccel többet kellett a pályán lennie, mint addig. És azért ezt egy 35 éves játékos – pláne a szezon végén – biztosan meg tudja érezni. Ott azért már nem tudnak annyira könnyen regenerálódni azok az izmok. Szóval nem kérdés, hogy ennek is szerepe lehetett abban, hogy 56-ról 45%-ra esett vissza a dobóformája.

Azt már csak érdekességként jegyzem meg, hogy Bookernél pont fordítva történtek a dolgok, ami valószínűleg azzal is magyarázóható, hogy ott azért egy jóval fiatalabb (26 éves) játékosról beszélünk.

Booker az alapszakaszban – Duranthez hasonlóan – átlagban 34,6 percet játszott, és 49,4%-kal dobott. Aztán jött a rájátszás, ahol ő is közel 43 perceket kapott meccsenként, viszont ő mind a Clippers, mind a Denver ellen 60-60%-kal dobott. Vagyis úgy tűnik, hogy bár ő is 8-9 perccel többet volt a parketten, mégis 10%-kal nőtt a hatékonysága. Úgy látszik, ennyit számít 9 év korkülönbség.

És ami a következő szezont illeti, Durant jövőre sem lesz fiatalabb. És valószínűleg jövőre sem fog bírni 50 meccsnél többet. Sőt, ha már az alapszakaszban is ilyen megterhelést kap (40 feletti perceket), akkor még ez az 50 meccs is kérdéses. Ha viszont kevesebb időt tölt a pályán, akkor ki fogja megnyerni a meccseket a Phoenixnek? Valószínűleg nem a 38 felett járó Chris Paul. Szóval nagyon kíváncsian várom, hogy milyen erősítésekben gondolkozik a Suns a nyáron.

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 10, 2023, 12:00:19Nagyon örülnék egy Davis - Jokic csatának, bár őszintén szólva a döntőben egy Miami - Lakers visszavágónak is.

Ezen már én is gondolkodtam, hogy milyen elődöntőket, illetve döntőt látnék szívesen.

Nyugaton valószínűleg nem tudnék lelkesedni egy Phoenix-GSW főcsoportdöntőnek, ezzel szemben biztos vagyok benne, hogy egy Denver-Lakers összecsapás kiváló meccseket hozna. Ahogy te is írtad, a Jokic-Davis párharc biztos nagyon élvezetes lenne. Nyugaton egyértelműen ez a két csapat van a legjobb formában az utóbbi heteket elnézve, úgyhogy remek összecsapás lenne a döntőért. És bár a Bryant-érában még hatalmas Lakers-fan voltam, ezúttal egyértelműen a Denvernek szurkolnék. Azt gondolom, hogy Jokic már az előző évben is egy olyan szezont produkált (Murray és Porter távollétében) egy személyben, ami maga volt a csoda, úgyhogy idén a sors talán majd visszaad neki valamit abból, amit tavaly elvett.

Keleten még mindig nem tudom elhinni, hogy a Boston a kiesés szélén áll (még 2-3-nál is azt mondom, hogy nálam ők az esélyesebbek a továbbjutásra). És ha választanom kellene, akkor valószínűleg szívesebben is néznék meg egy Boston-Miami főcsoportdöntőt, mint egy PHI-MIA párharcot. Itt lenne végre Butlerék esélye, hogy visszavágjanak a tavalyi kiesésért, amikor szintén a keleti döntőben találkozott a Celtics és a Heat, és csak a 7. meccs döntött (az is csak 4 ponttal) a Boston javára. Ráadásul egy olyan Miami ellen, akiket olyan sérüléshullám sújtott, hogy mindössze 8 játékossal tudtak kiállni erre a mérkőzésre (és közülük is Herro mindössze 7 percet bírt).

A nagydöntőben szerintem egy Denver-Boston hozná a legjobb meccseket. Itt egyébként nem igazán tudom, hogy ki tudná megfogni Jokicot (még akkor is, ha Horfordnak esetleg voltak szép védekezései Embiid ellen az elmúlt meccseken).

De akár egy Denver-Miami is remek taktikai csatát hozhatna. Mindkét csapat bizonyította idén, hogy képes kiválóan támadni és védekezni is, ha kell.

De ha a Lakers jutna a döntőbe, akkor sem lenne rossz sem egy LAL-BOS, sem egy – régi időket idéző – LAL-MIA. Ez utóbbinál legalább nosztalgiázhatnánk egy kicsit a Bryant-Wade párharcokat felidézve.

Viszont ha Keletet véletlenül megnyerné a Philly, akkor nagyon remélem, hogy a Denver lesz a döntőben az ellenfelük, mert akkor Jokic és Embiid lebokszolhatná az alapszakasz MVP-s "félreértéseket".

Végül pedig talán egyetlen olyan párosítás lenne a döntőben, ami miatt valószínűleg egyszer sem maradnék fenn hajnalban, ez pedig egy PHX-PHI párharc.

Végül megvalósult, hogy a Phoenix sztárjai rosszul dobnak, Denver elkezd védekezni, vége is volt két meccsből a dalnak. Itt simán lehetett volna szerintem söprés is, ha ezt tolja a Nuggets végig, de adtak két meccset Bookeréknek. Ez a Suns nem fog bajnoki címet nyerni, valószínűleg KD vagy nyáron, vagy következő februárban megint továbblép, mert tudja ő is, ez a csapat is kifújt.

Idézetet írta: HT Dátum május 11, 2023, 15:08:37Szóval nagyon kíváncsian várom, hogy milyen erősítésekben gondolkozik a Suns a nyáron.

Ez engem is érdekelne, mert 2024/25-ig 165-175 millió évente be van betonozva. Itt vagy csinálnak egy blockbuster cserét, vagy ez a keret megy végig még 2-3 szezonon keresztül. Amiről beszéltünk korábban, vagy idén bajnokok lesznek (esetleg még jövőre), vagy sosem és akkor hosszú évekre annyi a Phoenix franchise-nak. Most az utóbbi a realitás (de eddig is ez volt), érthetetlen, miért lépték meg ezt, borítékolható, hogy ennyi injury-prone játékosból valaki kiesik, akkor pedig összeomlik az egész rendszer.

Manapság, amikor a cserék szerepe ennyire fontos (lásd Knicks a PO-ban), akkor számomra felfoghatatlan, hogy egy GM a komplett cseresort elküldi, hogy legyen 4-5 sztár kezdője. A Denver pedig okosan csinálta, ha ezt folytatják, akkor valószínűleg döntőzni fognak. Jokic olyan könnyen hozza a tripla-duplákat, hogy szinte már fel sem tűnik egy kiemelkedője teljesítménye... Lehet még jót is tett neki, hogy nem ő az MVP, motiváltabb lett.

Keleten remélem a Miami nem szórakozza el, mert akkor egy Boston - Miami jó lenne a döntőben. A Spoelstra vs Celtics párharcnak már hagyománya van, esetek többségében azért azok elmennek 6-7 meccsig.

A Lakers továbbjutott, LeBron James pedig hozta az egy széria, egy kiemelkedő meccs trendet. Erre lehetett számítani, hiszen amilyen dobásokat elvállal, amennyit rádob, abból előbb vagy utóbb, de kiesik egy-egy kiváló meccs (ami becsülendő és elismerésre méltó, hiszen folyamatosan próbálkozik). Ez pedig eddig rendre a hatodik találkozókra esett. Memphis ellen a 6. mérkőzésen volt nagyon hatékony, mint ahogyan most a GSW-vel szemben is.

Memphis első öt meccs: 45% mezőnyből, 16% triplából, 3 eladott labda, 22 pontos átlag, -9 +/-
Memphis hatodik meccs: 69% mezőnyből, 40% triplából, 22 pont, +32 +/-

Golden State első öt meccs: 46% mezőnyből, 31% triplából, 23,6 pontos átlag, -24 +/-
Golden State hatodik meccs: 71% mezőnyből, 67% triplából, 30 pont, +21 +/-

Nagyon kíváncsi leszek a Denver elleni párharcra, mert eddig Anthony Davis cipelte hátán a csapatot, most viszont a sorozatban először fog kapni egy prime magasembert ellenfélnek. Itt nem fér bele az, hogy LeBron James "pihenjen", elejétől maximumot kell hoznia. Ez a 15-30% körüli triplázás kevés lesz, ahogy a mezőnyből elért mutató is, szerintem rendre azt kéne hoznia, amit eddig a hatodik meccseken (végig a prime LeBronra van szükség, itt jöhet majd jól, hogy hónapokat pihent, amíg a többiek az alapszakaszban szenvedtek).

A Denver ugyanis csak LeBron posztján sebezhető. Ez LeBron nagy esélye. A másik konferenciáról kiesett a Milwaukee, János nem dominál ellene. Tatum esetében én azt tudom elképzelni, mint PG-nél a Pacers időszakban, egyedül fülig Jimmy Butler lehetne gond, de hát őt már egyszer legyőzte egy döntőben James.

A Jokic - Davis jó lesz, remélem nem sérülések döntik el, hanem a tényleges tudás. A másik ágon meg bízom a Boston továbbjutásban, bár az se lenne rossz, ha a Philly továbbjutnak, utána meg a Miami kemény védekezéssel elsöpörné Embiidet.

Azon töprengtem, hogy ha ma este a Boston legyőzi a Phillyt, akkor elmondhatjuk, hogy a főcsoportdöntőkben végülis a legjobb párosításokat látjuk majd.

Nyugaton egyáltalán nem írnám le én sem a Lakerst, bár azt azért el kell mondanom – végignézve a DEN-PHX 6. meccsét –, hogy nagyon együtt van most ez a Nuggets. Jokic még véletlenül sem képes gyenge meccset produkálni eddig a playoffban (30,7 pontos átlag), Murray kiváló második opció, aki ráadásul sokkal jobban játszik, mint az alapszakaszban (26 pontos átlag), és ha M. Porter 14,5 pontos átlagát is ideveszem, akkor csak ez a három játékos hoz könnyedén 70 pont felett meccsenként. És rajtuk kívül mindig kiesik valakiből még valami extra, akár Gordon, akár Caldwell-Pope, akár Brown személyében. Ahhoz, hogy a Lakersnek esélye legyen, ahhoz nem lesz elég egy Davis vagy egy James. Ott bizony legalább 3-4 játékosnak extrát kell hoznia az adott meccsen. Amire egyébként képesek, ahogy láthattuk pl. a GSW ellen is. Viszont ami Jokicék mellett szól, az az, hogy Denverben nagyon nehéz nyerni. Az alapszakaszban a 2. legjobb hazai mutató volt az övéké (41-7), míg azért a Lakers nem volt a legstabilabb odahaza (23-18). Vagyis ha a Nuggets legalább egy meccset el tud hozni LA-ból, akkor James-éknek kétszer is nyerniük kellene idegenben. Hát... nem könnyű.

Én a Lakers egyik legnagyobb hibájának azt látom (bár lehet, hogy erre is van magyarázat), hogy amikor egy adott mérkőzésen kezd nőni a különbség az ellenfél javára (15-20 pont fölé), akkor nagyon gyakran elengedik azt a meccset. Pedig a mai kosárlabdában percek alatt le lehet dolgozni ekkora különbséget (a Denver pl. a Phoenix elleni 6. meccsen az első negyed utolsó 4 és fél percét 21-2-re nyerte). Ugyanakkor lehet, hogy a Lakersnél úgy okoskodnak, hogy az idősebb játékosokat nem akarják feleslegesen kihajtani, ezért "adják fel" idejekorán. Ki tudja. Persze más az alapszakasz és más a rájátszás. Itt már nem nagyon kell tartalékolni.

Keleten továbbra sem tudom elképzelni, hogy ne a Boston legyen a Miami ellenfele, de itt azért még várjunk. Ehhez a főcsoportdöntőhöz annyit tennék csak hozzá, hogy bár a fogadóirodák szerint a Miami jelenleg a legesélytelenebb a végső győzelemre, azért azt nem lehet nem észrevenni, hogy még az általam talán legnagyobb esélyesnek tartott Boston is képes nagyon komoly megingásokra (Tatum leolvadásairól már nem is beszélve). Láthattuk ezt mind az Atlanta, mind a Philly ellen. És ne felejtsük el, hogy a rájátszásban eddig a Denver mellett a Miami volt az, aki a legstabilabb formát hozta.

Én most inkább azon kezdtem el töprengeni, hogy kit lehetne érdemes megtenni a döntő MVP címére. A fogadóirodák szerint Tatum a legnagyobb esélyes (3,2), de szerintem Nyugatról fog kikerülni az MVP, méghozzá vagy Jokic, vagy Davis személyében. Sem a Bostonnál, sem a Heat-nél nem látok olyan magasembert, aki bármelyiküket is semlegesíteni tudná a palánk környékén (kivéve persze, ha a PHI jut a döntőbe, mert ott lehet, hogy Embiid összeszedi majd magát). Érdekes, hogy James döntő MVP címére kisebb a szorzó (6,5), mint Davisnél (9,0), ami talán annak betudható, hogy az oddsmesterek is azt gondolják, hogy ha a Lakers bejut a döntőbe, akkor James valószínűleg nem fogja engedni, hogy rajta kívül bárki más is érvényesüljön. Ennek ellenére azért az a 9-szeres Davis tipp nagyon kínálja magát. Ahogy persze a 3,5-szeres Jokic szorzó is.

Végül egy apró szösszenet a DEN-PHX 6. meccséről. Az általam nagyon kedvelt Németh Isti volt az egyik kommentátor, és volt egy olyan beszólása/megjegyzése, amiből nálam biztos, hogy szállóige lesz. A Suns az ausztrál Landale-t állította Jokicra, és miután a szerb más sokadjára verte meg egy-az-egyben ellenfelét, Isti csak annyit mondott – félmosollyal a hangjában –, hogy: "Túl nagy, túl ügyes."

Az biztos, hogy Denverben nyerni nem egyszerű, akkor lehet esélye Jameséknek, ha az első kettőből egyet elhoznak. Ha ott 2-0-ra tesz szert a Nuggets, akkor szerintem sima lesz a párharc. És valószínűleg a Lakers vezetése is tudja, hogy ezzel a kerettel most kell robbantani, mert kizárt, hogy a Russell - Hachimura - Reaves hármasból akár kettőt is képesek legyenek megtartani a mostani feszesebb fizetési sapkánál. Olvasgatva Lakers fanokat, még ők is eléggé neccesnek ítélik meg, hogy ez a csapat jövőre is így maradjon.

A Denver szerintem egy döntőben Jokiccsal nagy előnyben lenne, függetlenül az ellenféltől. Adebayo nem jó matchup rá, de szerintem a Boston vagy a Philly sem tudná limitálni. A Miami esetleg egy kőkemény védekezéssel hozhatná őket zavarba, illetve azzal, hogy a versenyben maradt öt edző közül, magasan Spoelstra a legjobb. Játékerőben viszont ez a Denver nagyon erős, nekik tényleg a pad a gyengéjük.

Ha pedig pad, akkor a Phoenix elküldte Monty urat, igaz, nem ő volt a gond, de lényegtelen. Állítólag CP3 postázásán is elgondolkodtak, valószínűleg nyáron vált majd a Phoenix is, igaz, ez nem tudjuk, mire lesz elég. Kevés a mozgástér. Ayton és CP3 elvileg mozdítható, Aytonért állítólag a Dallas és a Bulls is mozgolódik. Utóbbi Vucevicet szinte biztosan nem tartja, mehet rajta kívül DeRozan is, LaVine köré építenek csapatot.

Ez egyfelől örömteli, másfelől pedig szerintem hülyeség. LaVine a tökéletes Pippen-klón, mármint máshegedűs szerepkörben. Ő nem franchise player, hanem kiváló segéd, aki jó lenne egy catch and shoot játékra mondjuk egy Doncic típusú játékos mellett. Ehelyett, felmerült még Middleton neve is (aki szintén második opció), szóval megint ott lesz a Bulls, lesz egy csomó jó kis szupersztár segítőjük, mindezt szupersztár nélkül. Elsőre iszonyatosan jól hangzik egy Ball / Caruso - LaVine - Middleton - Ayton négyes, de nincsen clutch playerük, aki meccseket dönt el.

A Memphis nyáron szétesik, ez szinte biztos, Dillon Brooks szia, Ja Morant eltiltást kapott újból a csapatától, mert ki nem találnátok, de megint lőfegyverrel bulikázott. Megünnepelte a Lakers elleni sikeres teljesítményét, szokásos insta live, szokásos fegyver, majd dob pár imát az egyház felé, aztán 3-4 hónap után feloldozást kap Memphis érsekétől, hogy legközelebb, ha fegyver van nála - mikor nincs -, akkor ne liveozzon.

A regnáló MVP eddig nem remekel, harmadik negyed vége, Embiid 4/16 mezőnyből és 4 eladott labda, Boston vezet 88-60-ra, Tatum 42 pontnál... eddig alázás.

Ha ez így marad, Embiid jókora ajándékot kapott a ligától az MVP-címmel.

Tatum a legutóbb 5 negyedben 67 pontot szórt, míg a Boston 134-et, eléggé komoly. Harden és Embiid megint egy fontos meccsen olvadtak le, de ebben semmi meglepő. Ilyen az, mikor csak úgy adogatják az MVP-címeket, hogy sok pontot dobsz az alapszakaszban, akkor tuti ügyes gyerek vagy.

Offseason
"Lillard-botrány": Pár hete történt, hogy Lillard Brooklynba látogatott, zenei projektjei miatt, illetve haverja, Mikal Bridges első PO-meccsét játszotta. Egyből elkezdődtek a találgatások, hogy akkor Bridges megy majd Portlandbe esetleg, netalán Lillard Brooklynba. A felek cáfoltak a dolgot, de...

Elvileg a Brooklyn a háttérben előkészített néhány csomagot, puhatolódzott. Korábban már írtunk erről, hogy a Brooklynból egyetlen szupersztár hiányzik, ezt végül a szakmai stáb is megértette, ezért elkezdődött a vadászat. Azzal is tisztában van mindenki, csak olyan sztár jöhet szóba, aki clutch.

A Brooklyn ugyanis emlékeim szerint, Durant távozása óta 24. vagy 25. helyen áll a clutch szituációk helyzetkihasználását tekintve. Nekik tényleg csak egy szupersztárra van szükségük és kész is a csapat. Több vezető elemző arról beszélt az elmúlt hetekben, hogy a Brooklyn próbálkozik Dame-nél.

Valószínűleg a Portland sem feltétlenül ragaszkodik Lillardhoz, hiszen nem biztos, hogy tudnak mellé egy sztárt vagy ütőképes csapatot szerezni. Az sem mellékes, hogy a Blazers vezetősége felmérte, hogy jó csomagot lehetne kapni a Netstől, amiben ott lehet 2-3 pick, illetve vagy Ben Simmons, vagy Spencer Dinwiddie és Joe Harris kettőse. Oké, egyik sem zseniális játékos, viszont Dinwiddie és Harris jövőre lejárók, így mehetne egy rebuild.

Lillard szerződése 2027-ig nyomná a sapkát, ráadásul 60 millió, addigra 36 éves lenne... A Portland egyetlen év alatt megcsinálhatná a rebuildet, míg a Nets megkapná azt a szupersztárt, akire vágyik, ráadásul a legjobb clutch játékos a ligában, illetve még van benne kettő, esetleg három jó év, plusz a haverjával játszhatna egy majdnem kész csapatban. Ez egy win-win lenne, valószínűleg ezért tepernek ennyire a felek.

#389 május 15, 2023, 19:10:21, HT
Huhhh... annyi minden történt az elmúlt 1-2 nap, hogy nem is tudom, hogy mivel kezdjem.

Cserék:
A tegnapi PHI leolvadás után az jutott eszembe, hogy már csak azért is nagyon érdekes volt a rájátszás eddigi része, mert jópár csapatnál rámutatott olyan hiányosságokra, amiket talán az alapszakasz nem hozott ki teljes egészében. Vegyük például a Memphist, akik a nyugati 2. hely után olyan simán pottyantak ki a Lakers ellen, hogy igazából egyetlen percig sem volt esélyük a továbbjutásra. Pedig előtte valószínűleg úgy gondolták, hogy talán ha Adams korai kiesése nem lett volna, akkor még a főcsoportelsőséget is meg lehetett volna célozni. Aztán a playoff első köre rávilágított arra, hogy jóval nagyobb itt a baj. Úgyhogy a vezetőség már ekkor elkezdhetett gondolkodni a változásokon, aminek első áldozata Brooks volt. (Azóta persze Ja "agyhalott" Morant megkönnyítette a dolgukat a folytatást illetően, mert szégyen lenne a Memphis részéről, ha a most történtek után nem tennék ki pisztolyos barátunkat a keretből.) De ugyanígy át kellene gondolni a folytatást a Phillynek is, mert a vak is látja, hogy ebből nem lesz bajnokesélyes csapat, hiába a jól hangzó nevek a kezdőötösben. De valószínűleg a GSW-t, a Phoenixet, a Clevelandet, vagy éppen a Brooklynt is meglephették a rájátszás eredményei, úgyhogy ezeknél a csapatoknál is kíváncsian várom a lehetséges erősítéseket.
És ha már itt tartunk, akkor mindenképpen el kell mondanom, hogy az idei szezon számomra az utóbbi évek egyik legjobbja volt, köszönhetően elsősorban a nagyon sok hasonló képességű csapatnak. És éppen ezért gondolom azt, hogy a most következő holtszezonban a korábbiaknál is érdekesebb cserék várhatóak majd. Sokan vannak ugyanis ott a "tűzközelben", és éppen ezért talán sokan gondolhatják azt, hogy már csak egy kicsit kell erősödniük a még jobb eredményhez.

Morant
Gondoltam, hogy kifejtem róla is a véleményem, de meggondoltam magam, mert úgy döntöttem, hogy nem is akarok időt fecsérelni rá. Egyszerűen vannak olyan játékosok, akiket soha nem fogok megérteni. És ha valaki elkövet egy  hibát, akkor természetesen meg lehet adni neki a második esélyt, de amikor ugyanaz a játékos pár hét után ugyanabba a folyóba lép, akkor azzal már nem lehet mit kezdeni. Tudom, hogy a liga – a show miatt – borzasztóan szerényen osztogatja mostanában a büntetéseket, de lassan már tényleg itt volna az ideje, hogy példát statuáljanak valakivel. És Morant erre most tökéletes alany lenne.

C. Paul
Írtad, hogy a Sunsnál gondolkodnak az elpostázásában. Ez nem is lenne meglepő (már csak azért sem, mert ha jól tudom, még két év van a szerződéséből), ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy lenne olyan csapat, amelyik átvállalná a 30 milliós fizetését. Elmúlt 38, állandó sérült, és amikor egészséges, akkor is már csak elvétve vannak igazán jó meccsei. Szóval minden tiszteletem az övé, de azt kell mondanom, hogy nagyon meg lennék lepve, ha sorban állnának érte a csapatok.

Middleton
Nagyon szépen levezetted, hogy milyen jó kis gárdát lehetne összerakni a Bullsnál, de szerintem Giannis mellett Middleton a másik olyan ember, aki valószínűleg mozdíthatatlan a Bucksnál. Mondom ezt annak ellenére, hogy – ahogy a mondás is tartja – "láttunk már éjjeliőrt nappal meghalni". Szóval elvileg bármi megtörténhet, de én butaságnak tartanám a MIL részéről, ha elpasszolnák őt. Abban viszont egyetértek veled, hogy LaVine egy szuper jó második opció, és szerintem sem franchise player, úgyhogy ha össze is jönne az általad felvázolt keret, akkor kicsit olyanok lennének, mint az idei Nets, ahol tele vannak jobbnál jobb kiegészítő emberekkel, csak éppen a vezér hiányzik.

Embiid
Sokat töprengtem, hogy írjak-e Embiidről vagy sem, mert nincs vele az ég világon semmi bajom, csak éppen némileg felbosszantott ez az év végi MVP-mizéria. Nem is értem, hogy hogy történhet meg az, hogy engem jobban bosszant ez az egész (többezer kilométer távolságról), mint Jokicot, aki ennek az egész sztorinak az elszenvedője volt. Mindenesetre akik a szavazatukkal elcsalták ezt a díjat, azok most – látva a kameruni összeomlását és a szerb szárnyalását a playoffban – remélem, hogy egy kicsit magukba néznek. Még akkor is, ha tudjuk jól, hogy ez már a rájátszás, nem pedig az alapszakasz. Az mindenesetre nagyon szimpatikus volt nekem, amikor a BOS-PHI 7. meccsén Bazska úgy beszélt Jokicról, hogy a "2 és fél MVP-díjas". Ezt én is így gondolom.

Lillard
A sztori, amit írtál, teljesen kimaradt nálam. Semmit nem hallottam róla. Mindenesetre mondanom sem kell, hogy nagyon-nagyon tudnék örülni egy olyan váltásnak, ahol Lillard egy mostaninál jobb csapathoz kerülne, és ha ez véletlenül az a Nets lenne, ahol Bridges is játszik (és akik idén nekem egyre szimpatikusabbak lettek, főleg Irving és Durant távozása után), akkor valószínűleg hasonló boldogság töltene el, mint amikor Mitchell a Clevelandhez szerződött.
És végülis ha jobban belegondolunk, akkor most még tudna a Portland értéket kapni Lillardért, viszont 1-2 év múlva már egyáltalán nem biztos. Elvégre ő is már 33 éves. És mivel a hülye is látja, hogy nem képesek köré egy bajnokesélyes csapatot építeni (sőt, még egy rájátszásesélyest sem), így semmi értelmét nem látom, hogy miért kellene ragaszkodni hozzá. A Portlandnél venni kellene egy nagy levegőt, és az elmúlt évek szerencsétlenkedése után neki kellene állni egy teljesen új csapat felépítésének. Talán Simonst (24 éves) és a tavalyi 1/7-es Sharpe-ot meghagynám, de mindenki mást elengednék. Főleg Nurkicot, aki nálam az elmúlt évek legnagyobb csalódása volt. Ja, és talán még Jerami Grantért is lehetne kapni hasznos dolgokat.

Hát... röviden ennyi, és akkor jöjjenek a főcsoportdöntők.  :great: