NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Nem lennék meglepve, ha utolsó vagy utolsó előtti karácsonyi meccse lenne LeBronnak. Most már egészségügyileg eléggé zokni állapotban van, ez a boka nem fog kibírni még két szezont 70-80 meccses alapszakasszal. Ugye 2024/25-re van lehívható szerződése (Player option), ami 57 millió... valószínűleg nem hagyja bent azt a pénzt, hiszen kell gondolni a nyugdíjra is, hiszen alig van neki pár száz millió dollárja. Mivel csak a rekordok érdeklik, ezért itt a Lakersnek már irreleváns a szezon, ahogyan a következő kettő is. Igaz, hogy Westbrook szerződése kiesik (47 millióval a legjobban fizetett Laker), de akkor is ott lesz AD+LeBron 100 millás összege még két évig...

AD addigra 31-32 éves lesz, alig van normális szezonja, bajnoki címe van, valószínűleg utána már ő is levezet. A Lakers pedig akkor kezdhet újból építkezni, addig pedig még LeBron minden rekordra rá fog menni. Ugye most 20-25 meccsre van az Abdul-Jabbar-féle pontrekordtól, az olyan február/március környéke. Nem hinném, hogy Parish meccsrekordja meglesz, mert túl sokat sérült (220 meccs környéke kéne). A játékperc rekordja viszont meglehet, ha hozza a 34-36 perc környékét, akkor olyan 120-130 meccsel ez összejöhet. Ami még érdekelheti az a top10 defenzív lepattanó, ehhez pont össze is jöhet még a mennyiség a következő szezonokban.

Mivel CP3 még aktív, így a realitás csak a top5 lehet a gólpasszokban, ez is simán meglesz neki, valószínűleg még idén. Labdaszerzésben ott lesz a top10-ben, de top5-ben nem, szóval azért se kell megszakadnia. Szerintem ebben a szezonban még sérülten játszogatni fog, rekordokat megcsinálja, nyáron tuti jön egy műtét vagy hosszabb pihenő, utána pedig pihenés majd egy hakni 2024/25-ös szezon, mint Kobenak. A búcsúzás, illetve még valami nagyot majd tuti le akar tenni asztalra (mondjuk utoljára PO-ba viszi a csapatot vagy a 40+ ezer pont). 

A Denver megtörné a karácsonyi átkot

Vannak olyan csapatok, akik egyáltalán nem szerepelnek jól az ünnepi kiírásban, de idén talán változhat ez a helyzet! Olvasd tovább


Idézetet írta: HT Dátum december 25, 2022, 11:34:55Doncic 39,5 pont felett (5,25) + LeBron 37,5 pont felett (4,9) = 23-as szorzó.
Vétek volna kihagyni.  ;D

Hát ezt nem hiszem el...
Ez egy olyan 23-szoros tipp lett volna, aminek teljesen reális esélye volt. Sajnos egy olyan apró malőrön ment csak el, hogy Doncic egy soha nem látott (pocsék) első félidőt hozott. És amikor már éppen eltemettem volna a szelvényt, akkor jött egy kiváló második félidő, ami után amikor 32 pontnál kezdtem volna újra reménykedni, akkor a végén lecserélték őt. Ebben a korban már vigyáznom kellene ezekkel az érzelmi hullámokkal, mert nagyon ártalmas tud lenni az egészségre.  ;D

De azért ennek ellenére jó volt látni ezt a meccset, sok szempontból.
1. A Dallas ezúttal is igazolta (sajnos), hogy mennyire kiszámíthatatlan csapat, és ezért is nagyon rizikós fogadni rájuk. Egészen döbbenetes, hogy ezek a játékosok egy meccsen belül is milyen eltérő félidőt képesek produkálni. Egyedül Dinwiddie volt az, aki végig egyenletes teljesítményt nyújtott (egyenletesen gyengét).  ;D
2. Ritkán lát az ember ilyen fantasztikus 3. negyedet, mint most, ahol ugye történelmi 51 pontot dobott a Mavs.
3. Hosszú hetek óta próbálok a legnagyobb szószólója lenni annak, hogy Wood ne csak 20-25 perceket kapjon meccsenként, de egyre inkább kezdem azt hinni, hogy Kidd nem olvassa a fórumunkat (bármilyen hihetetlennek is tűnik). És most, amikor végre megkapta a bizalmat, akkor nem kérdés, hogy maximálisan élt is vele.

Egyszer szerencsénk volt az Orlandóval, miért ne lehetne újból?

LeBron James és Paolo Banchero jó teljesítményében hiszünk, ami profitot termelhet nekünk is! Olvasd tovább


Luka Magic... embertelen, 60 pont, 21 lepattanó és 10 gólpassz, NBA-s rekordok, most először érzem hosszú évek során, hogy veszélyben lehet a 90 pont környéke, sőt, akár még Chamberlain 100-as csúcsa is. Nem a 60 pont miatt, hanem amilyen könnyedén dobott az elmúlt napokban 50 majd 60 pontot. Mindössze 6 triplát dobott, abból is csak 2 ment be... itt egy Curry-szintű triplázással (amire olykor képes), simán benne van egy 80 pontos este is. Nem kell All-Star csapattárs, ha van Doncic. Sőt, lassan csapat sem kell, elég egyedül felküldeni és nyerni fog.  ;D



Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha jobb százalékkal dobna, jobb lenne a BMI-mutatója, vékonyabb és izmosabb lenne, nyáron nem habizna meg kólázna, de lehet ő épp ezért klasszis, mert nem kell szálkás és izmos LeBron-klónnak lennie. Következő két évben tervben van egy Dallas NBA-meccs, ezt a gyereket látni kell élőben.

Idézetet írta: Pozzato Dátum december 28, 2022, 10:12:36Luka Magic... embertelen, 60 pont, 21 lepattanó és 10 gólpassz, NBA-s rekordok, most először érzem hosszú évek során, hogy veszélyben lehet a 90 pont környéke, sőt, akár még Chamberlain 100-as csúcsa is. Nem a 60 pont miatt, hanem amilyen könnyedén dobott az elmúlt napokban 50 majd 60 pontot. Mindössze 6 triplát dobott, abból is csak 2 ment be... itt egy Curry-szintű triplázással (amire olykor képes), simán benne van egy 80 pontos este is. Nem kell All-Star csapattárs, ha van Doncic. Sőt, lassan csapat sem kell, elég egyedül felküldeni és nyerni fog.  ;D



Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha jobb százalékkal dobna, jobb lenne a BMI-mutatója, vékonyabb és izmosabb lenne, nyáron nem habizna meg kólázna, de lehet ő épp ezért klasszis, mert nem kell szálkás és izmos LeBron-klónnak lennie. Következő két évben tervben van egy Dallas NBA-meccs, ezt a gyereket látni kell élőben.

Mikor láttam reggel a mérkőzés statisztikáit, hirtelenjében nem tudtam, hogy örüljek vagy sírjak. Örültem, mert köztudottan nagyon sokra tartom az ilyen "komoly" tripla-duplákat (főleg akkor, ha egy általam kedvelt játékos hozza össze), ugyanakkor bosszantó volt látni, hogy Doncic először beszór 50 pontot, majd a következő meccsen, amikor megfogadom, hogy eléri a 40-et, akkor éppen pihenő fokozatban van, végül pedig az ezt következő meccsen megint egy laza 60-assal véteti észre magát.
Tudom, hogy én vagyok a ludas abban, hogy a Dallas így áll a tabellán, mert ha nem fogadok rájuk, mindig sziporkáznak. Főleg a szlovén.

Mit lehet tudni Doncic terveiről, ambícióiról? Szerződése meddig szól? Lehet egy ez egy Nowitzki-féle bromance vagy, ha pár év alatt nem úgy alakul a csapat ereje akkor könnyedén odébb állna? Hogy látjátok ez a helyzetet?

Ó basszus, nyáron majdnem vettem egy tök cool Doncic mezt potom áron Bulgáriában, csak pont L-es méretű nem volt :P

Luka Doncic megtehette volna, hogy aláír a rookie szerződése után máshová, akár kevesebb pénzért is, de hűséges maradt a Dallashoz, mondjuk volt rá 207 millió oka, ugyanis a Mavs a szupermaxot adta neki 2027-ig, ami így egy eléggé finom összeg.  ;D

A helyzet az, hogy Doncichoz fogható játékos nem volt még a ligában. Ez adja a Mavs helyzetének nehézségét. A Real Madridnál figyeltem meg, amikor még 18-19 éves volt, hogy már akkor úgy tudott vezér lenni egy Euroliga végső győztes csapatban, hogy mellette 30 év feletti rutinos rókák vannak, akik simán odaadják neki a labdát.

Doncic ugyanis egy meccset 70-80%-ban képes kontrollálni. A nagyobb gond itt a maradék 20-30%-kal van, ezért kell oda olyan csapat, amely azt megoldja. A Dallas nem ilyen, de legyünk őszinték, melyik All-Star tűrné el, hogy úgy második opció, hogy kvázi érdemi beleszólása nincsen a meccsbe?

Ha lehetne hasonlítani, akkor Doncic olyan, mint Messi a labdarúgásban. Egy ösztönös zseni, akinek kivételes intelligenciája van, helyzetfelismerésben elit, olyan passzsávokat lát meg, amiket még a képernyőn keresztül se veszünk észre, csak többszöri elemzés után.

Messi karrierjéből tudjuk, csak akkor lehet sikeres egy ilyen játékos, ha mindenki alárendeli magát a zseninek. A Barcelona akkor nyert BL-t, amikor olyan korszakos sztárok, mint Xavi, Iniesta, Neymar és Suárez is csak érte dolgoztak, válogatottban pedig Di María, De Paul és a többiek. Olyanok, akik más csapatban first option pozícióban lennének.

Szóval, Doncic akkor lesz bajnok, amikor egy vagy több AS-kaliber leteszi az egóját a földre, kicsit megtapossa, majd azt mondja, oké, innentől Doncic a vezér, mindent megteszek érte. MJ is azért tudott bajnok lenni, mert Pippen, aki máshol simán első számú ember lett volna (és valószínűleg MJ-vel konkurált volna), ő beállt a sorba.

Ez a mentalitás egyelőre nincsen meg a Dallasban, idő kérdése, hogy mikor találják meg a megfelelő darabokat a csapathoz. Szó esett arról újból, hogy LaVine érkezik, de ilyen Kemba Walker és társai mellé minek? Doncic tavaly majdnem egymaga döntőbe vitte a csapatát, csak egy korszakos GSW állította meg, akit valószínűleg csak egy MJ által vezetett Bulls tudott volna megfogni.

Ez a Dallas ugyanis Doncic nélkül valószínűleg bottom 3 lenne a ligában, de Doncic előnye, hogy teljesen mindegy, melyik csapatba teszik, abból instant esélyes lesz a végső sikerre. Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem rendelkezik kiemelkedő hatékonysággal, viszont amikor kell, akkor bedobja.

A keret valószínűleg 2024-ig ugyanez lesz, kisebb változás 2025-ben lehet, illetve utána. Kit lehetne Doncic mellé hozni? Nem tudom, erről rengeteg vita és értekezés megy, de ez itt ego harca lenne. Ugyanis hiába érkezne egy Jokic, Leonard bárki, annak egyetlen dolgot kell megértenie: Doncic a főnök, mert egyszerűen mindenkinél jobb játékos.

Ennek viszont ára van, ahogyan Messi, Maradona, Jordan és a többi zseni esetében is. Ha lesz olyan szupersztár, aki Pippen módjára beáldozza a saját karrierjét, akkor Doncic 7-8 bajnoki címet is nyerhet, de ki lesz az? Mert lássuk be, Pippen a '90-es években top10-ben volt, ami a klasszisokat illeti. Azóta pedig már láthattuk, hogy bőven van benne sérelem azokért az évekért...

Szóval: Jokic, Giannis, Tatum, Embiid, Booker, Towns, Young vagy Mitchell? Melyik 30 év alatti lesz az? Én egyikükben sem látom ezt, viszont egyetlen játékost tudok, akivel elvileg jó a kapcsolata Doncicnak, viszont azt is megértette idő közben, hogy egymaga nem lesz bajnok: Zion Williamson. Elsőre egyáltalán nem illik össze a Doncic - Zion duó, de ha jobban belegondolunk, tökéletes fit lehetne. Ott Zion egóján múlna sok, ha ők összeállnának, akkor...

Ha Doncic jövőjéről kellene jóslatokba bocsátkozni, én próbálnék visszafelé gondolkodni. Vagyis nem azt a kérdést tenném fel, hogy hova menne szívesen, hanem hogy miért menne egyáltalán el?

1. Adva van egy (hamarosan) 24 éves játékos, akit jelen pillanatban imádnak (szinte istenként kezelnek) abban a városban, ahol játszik. Ezt ugyan máshol is elérhetné, de minek teperjen valamiért az ember, amit máshol már megkapott.  ;D
2. Letették elé a szupersztároknak járó max. fizetést. Lehet, hogy ezt máshol is megkapná, de itt már megkapta, úgyhogy megint csak nem lenne értelme távozni.
3. Más csapatnál is ugyanannyi maradna a fizetési sapkában a többi játékos bérezésére, mint Dallasban, úgyhogy máshol sem lenne előrébb, ha esetleg egy LeBron-féle "nagy nevekből álló szupercsapatot" akarna összeállítani maga mellé.
4. Dallasban olyan beleszólása van a csapat dolgaiba, amit még James-nek is csak 30 felett sikerült kivívnia az aktuális csapatában.
És még sorolhatnánk az okokat. Egyszerűen nincs semmi olyan, amit Cuban meg ne adna neki. Márpedig legyünk őszinték, Doncic – a pályán kívül – sokkal inkább abba a "kényelmes" ember kategóriába sorolható, aki ha megkapja, ami neki kell, akkor esze ágában sincs költözködésen gondolkodni. És amíg Dallasban is kapható lesz hamburger és sült krumpli, valamint amíg van a városban áram és működik a videójátéka, addig ő köszöni, jól érzi magát itt.

Egyszóval ha elmenne máshova, akkor sem lenne jobb neki. Ha pedig akadnának olyan 30-as sztárok, akik esetleg mindent feladnának azért, hogy Donciccsal játszhassanak és bajnoki címet szerezzenek, azt Dallasban is meg lehet valósítani, azért nem kell más városba költözni.

Amúgy Doncic egy valamit nagyon jól csinált. Mivel ő még elég fiatal, így egyelőre nem parázott rá arra – jó pár játékossal ellentétben –, hogy márpedig neki mindenképpen bajnoki cím kell. Ő mindenekelőtt a saját karrierjét építette fel (most már elmondhatjuk, hogy maximumra), és ha ez megvan, akkor még mindig ráér majd akár 27-28 éves korában azon gondolkodni (ha addig esetleg nem jönne össze az aranygyűrű), hogy hogyan tovább. Áldozzon-e be dolgokat a bajnoki címért, vagy továbbra is maradjon éveken át a liga egyik legjobbja, legjobban fizetett játékosa, de gyűrű nélkül.

Mindig voltak és mindig is lesznek olyan sztárjátékosok az NBA-ben, akik egy bizonyos kor felett próbálnak mindent megtenni azért, hogy a pályafutásuk során legalább egyszer tagjai lehessenek egy bajnokcsapatnak. Jelen esetben elég például csak Hardent említeni. 2021-ben elment Brooklynba, hogy Durant és Irving mellett bajnok lehessen, majd amikor kezdtek rossz irányba menni a dolgok, és úgy tűnt, hogy széthullik a csapat, akkor 2022-ben átment Philadelphiába, hátha Embiid mellett ez összejön. Mindent megtett a bajnoki címért. Lefogyott, szó nélkül beállt a sorba "vízhordónak", a korábbi 30-35 pontos meccsei helyett itt 15-20 pontokat hoz "csak", viszont az asszisztjai száma mind Brooklynban, mind Philyben 10 felett volt/van. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy meggyőződésem, hogy az elkövetkező években is lesznek hasonló játékosok, akik mindent megtesznek majd azért (akár a fizetésük egy részéről is lemondva, vagy az egójukból visszavéve), hogy egy Doncic vezette sztárcsapat részesei legyenek. Mert a szlovén már most eljutott oda, hogy nem neki kell majd maga köré gyűjteni a sztárokat, hanem hamarosan a sztárok akarnak majd mellette játszani.

Idézetet írta: HT Dátum december 29, 2022, 14:23:14Mert a szlovén már most eljutott oda, hogy nem neki kell majd maga köré gyűjteni a sztárokat, hanem hamarosan a sztárok akarnak majd mellette játszani.

Kiemeltem egy részt, nem az egészet - ki lehetett volna azt is -, mert ebben ott van tömören a lényeg. Azon is agyaltam közben, hogy vajon tényleg kell-e Doncic mellé egy AS? Mert oké, én ebben gondolkodom, meg szinte mindenki, mert manapság két AS-kaliber nyer bajnoki címet egy csapatban, de mi van akkor, ha Doncic esetében felesleges?

Gondolok itt arra, hogy lehet egy olyan csapat is körülötte, akik szimplán elit védők. Ha még emlékszünk, akkor ott van a 2004 környéki Indiana Pacers, egy szupersztárral (Reggie Miller), mellé pedig "verőemberekkel" (oké, Jermaine is elit volt...). Ha nincs a Malice at the Palace, akkor az a Pacers ott bajnok lett volna 2005-ben. Már 2004 év végére a liga legjobbjai voltak.

Ezt azért írom, mert itt is lenne egy szupersztár, aki egymaga meccseket dönt el, ha van mellette pár szívós védő, aki bármikor képes 15-20-25 pontot dobni (emlékezhetünk rá, Artest és Jackson is dobott akkoriban 20-30 pontot), egy masszív, ilyen Adams vagy Gobert típusú center, akkor ezzel a kerettel bajnok lehetne.

Gyorsan felvázolok egy ilyen csapatot: Alex Caruso, Marcus Smart, Mike Conley, Mikal Bridges, Jonathan Isaac, Jarred Vanderbilt, OG Anunoby, Myles Turner és mondjuk valaki a Capela/Gobert/Adams trióból. Nem számoltam ki pénzben, de itt lenne egy ligaelit defense csapat, olyan 2-3 és 4. opciók, akik sosem akarnak elsők lenni, hozzá egy elit védekező edző (Spoelstra), gyakorlatilag évekig megállíthatatlan lenne a keret.

Mai Football/NBA Manager játékomnak vége.  ;D

Mondjuk az elgondolkodtató az írásod alapján, hogy Doncic már most előrébb van a GM-poszton, mint LeBron ilyen korában. LeBron akkoriban még azzal volt elfoglalva, hogy megfelelő-e a King becenév, vagy legyen mondjuk God vagy rögtön GOAT.  ;D  És az is igaz, hogy Cuban tudja, hogy kell bajnokcsapatot építeni a semmiből, nem először csinálna ilyet.

Idézetet írta: Pozzato Dátum december 29, 2022, 14:45:11Azon is agyaltam közben, hogy vajon tényleg kell-e Doncic mellé egy AS?
...
Ezt azért írom, mert itt is lenne egy szupersztár, aki egymaga meccseket dönt el, ha van mellette pár szívós védő, aki bármikor képes 15-20-25 pontot dobni, egy masszív, ilyen Adams vagy Gobert típusú center, akkor ezzel a kerettel bajnok lehetne.
...
Gyorsan felvázolok egy ilyen csapatot: Alex Caruso, Marcus Smart, Mike Conley, Mikal Bridges, Jonathan Isaac, Jarred Vanderbilt, OG Anunoby, Myles Turner és mondjuk valaki a Capela/Gobert/Adams trióból. Nem számoltam ki pénzben, de itt lenne egy ligaelit defense csapat, olyan 2-3 és 4. opciók, akik sosem akarnak elsők lenni, hozzá egy elit védekező edző (Spoelstra), gyakorlatilag évekig megállíthatatlan lenne a keret.

Tetszett a csapatépítésed!  ;D  ;D  ;D
És nem tudom megállni, hogy ne reagáljak rá, hiszen ha már játék, akkor játszunk.

Ugye az volt a kiindulókérdés, hogy kell-e Doncic mellé egy AS? Nos, a válasz egyszerű: ha egy ilyen csapat volna bárki mögött, mint amit összeraktál neki, akkor senki mellé nem kellene még egy all-star.  ;D

Tudom, hogy az elgondolás az volt, hogy szimplán egy olyan keretet rakjál mellé, amiben csupa sokadik opciós játékosok vannak, de véletlenül brutálisan erősre sikeredett ez a keret.  ;D  ;D  ;D

Caruso (32), Smart (37), Conley (40), Bridges (34), Anunoby (36) vagy éppen Turner (40) valóban elvileg csapatuk 3-4. számú sztárja csak, de mindegyikükről elmondható, hogy ha kell, akkor nagyon komoly lövőerővel rendelkeznek. (A nevük utáni szám nem az életkoruk, hanem a karriercsúcsuk!) Szóval nem kérdés, hogy nem lenne rossz kis csapat. Már csak azért sem, mert csupa olyan játékosról beszélünk, akik már most is mindent a csapatérdeknek szentelnek alá. Márpedig ilyen játékosok mellett Doncic (vagy bármelyik más sztárjátékos) azt csinálna, amit akarna.

Érdekességképpen megnéztem az idei fizetésüket, és a következő jött ki (millió dollárban): Smart (17,2), Caruso (9,0), Conley (22,6), Bridges (21,0), Isaac (17,4), Vanderbilt (4,3), Anunoby (17,3), Turner (18,0), Capela (18,7). Ez 145,5 millió. Ehhez jön Doncic 40 milliója, ami 185,5 millió. Ha szerzünk melléjük 4-5 olyan fiatal (vagy éppen öregedő félben levő) játékost, akik hajlandóak a biztos bajnoki cím reményében eljönni egy évre kb. 1 millióért, akkor van egy 15 fős keretünk kb. 190 millióból. Mivel a jelenlegi sapka 125 millió körül van, így Cuban-nek kellene még kb. 70-75 milliós luxusadót is fizetni, úgyhogy közel 260 millióból lenne egy olyan bajnokcsapata, akinek a játékát még nézni is öröm volna.  :great:

Na de komolyra fordítva a szót, a fenti listából is látszik, hogy szerencsére van az NBA-ben jónéhány olyan kiváló játékos, akiknek nem esik nehezére a "vízhordó" szerep, és ennek ellenére fel tudják hívni magukra a figyelmet remek játékukkal.

Viszont újfent visszatérve a kiindulókérdésre, én biztos, hogy nem még egy AS játékosban gondolkodnék Doncic mellé, hanem egy 40 milliós szupersztár helyett inkább két 20 milliós "szimpla" sztárban (lásd pl. a fenti játékosok). Már csak azért is, mert a korábbi évekbeli két AS-os formulát (Duncan-Robinson, Kobe-Shaq, Malone-Stockton, Kemp-Payton stb. stb. stb.) mostanában már egyre inkább kezdi felváltani az egy AS-os keret (Embiid, Jokic, Giannis, Doncic stb.). Ennek talán az lehet az oka, hogy ott, ahol több "király" van, ott nagyobb a feszültség is (lásd Durant-Irving, vagy korábban Tatum-Brown). Szóval továbbra is amondó vagyok, hogy Doncic mellé nem olyan játékos kell, mint pl. Booker, Mitchell, Young, Morant (hogy a legnagyobbakat ne is említsem), akik szó szerint "igénylik" a legalább 25-30 rádobást meccsenként, hanem akik bármikor képesek egyet visszalépni, ha ez szolgálja a csapat érdekeit.

Maradt még bevethető játékosa a Phoenixnek?

A Suns kerete erősen fogyatkozik, ez pedig a teljesítményükre is hatással lehet.  Olvasd tovább


Idézetet írta: HT Dátum december 29, 2022, 22:41:52Viszont újfent visszatérve a kiindulókérdésre, én biztos, hogy nem még egy AS játékosban gondolkodnék Doncic mellé, hanem egy 40 milliós szupersztár helyett inkább két 20 milliós "szimpla" sztárban (lásd pl. a fenti játékosok). Már csak azért is, mert a korábbi évekbeli két AS-os formulát (Duncan-Robinson, Kobe-Shaq, Malone-Stockton, Kemp-Payton stb. stb. stb.) mostanában már egyre inkább kezdi felváltani az egy AS-os keret (Embiid, Jokic, Giannis, Doncic stb.). Ennek talán az lehet az oka, hogy ott, ahol több "király" van, ott nagyobb a feszültség is (lásd Durant-Irving, vagy korábban Tatum-Brown). Szóval továbbra is amondó vagyok, hogy Doncic mellé nem olyan játékos kell, mint pl. Booker, Mitchell, Young, Morant (hogy a legnagyobbakat ne is említsem), akik szó szerint "igénylik" a legalább 25-30 rádobást meccsenként, hanem akik bármikor képesek egyet visszalépni, ha ez szolgálja a csapat érdekeit.

Ez igaz, felesleges Doncic mellé egy újabb dobógép. A klasszikus magas sem feltétlenül opció, mert láthattuk, Porcicával sem voltak jóban. A fenti "csapatom" kicsit átgondoltabb, figyelve a pénzügyekre meg egyéb tényezőkre is.

Az ugye alap, hogy a csapatok többségében van 4-5 vet minimumért kosarazgató játékos. Ezek többsége vagy 32 év feletti játékos, aki levezet és egy gyűrűt akart, vagy szimplán tényleg ilyen 10 perces játékos 3-5 pontos átlaggal. Én is 15 fős keretben gondolkodom, szóval ezen mentén haladva jönne az 5 alacsony szerződésű játékos:
- Goran Dragic: nincsen bajnoki címe, 36 éves, rutinos irányító, kiválóan megértik egymással Donciccsal, jó barátok. Okos védő periméteren, jól passzol, padról beállva simán képes 5-10 perceket hozni és akár bevágni egy open triplát.
Vlatko Cancar: ő is szlovén, jól ismerik egymást Donciccsal, haverok ők is, Cancar ugye kiválóan dobál catch and shoot triplákat, meccsenként neki is jár a 8-10 perc, ezekből általában összehoz 4-5 pontot.
- Gorgui Dieng: Az a személy, aki ugyan 208 centiméter, de két poszton is tud védekezni (eléggé jó érzékkel teszi), ha kell, képes triplát dobni 35%-kal, illetve lekapkod 10 perc alatt is 3-4 lepattanót, 36 percre vetítve durva számokat hoz.
- Wesley Matthews: az egyik kedvencem, még mindig nincsen bajnoki címe, de prime korában bárkire rá lehetett állítani periméteren és még 36 évesen is eléggé jó védő, türhetően triplázik, büntetőket bedobálja. Nem mellesleg, éveket játszott a Dallasban.


Ez lehet tehát a "hátország", akik fejenként 5-10 perceket kapnának, idén is ennyit kapnak saját csapataikban, 1,5-2 millió körül keresnek. Közülük ketten is jóban vannak Donciccsal, ami egy ilyen sztár esetében rendkívül fontos. Jöhet 2-20 millió közötti opció, akikből azért lesz pár, ha fel akarjuk tölteni a keretet.  ;D

- Davion Mitchell: Doncic és Dragic mellé kell egy olyan opció, aki posztján jó védő, ha Doncic leül, akkor képes irányítani, van benne fejlődési lehetőség és elfogadja, hogy csak 20 perceket játszik.
- Bones Hyland: Jelenleg a Denver játékosa, csapatában hiába csak csere, bármikor képes 13-15 pontra. Közel 85%-kal dobja a büntetőt, 38%-kal a triplát, gyors labdával is, így a Run & Gun stílusban használható, ha nincs fent Doncic. A szlovénnal lassabb a játék építése, viszont egy Mitchell - Hyland párossal a periméter gyorsul, pillanatok alatt berámolhatnak leindításokkal 10-15 pontot ezek a futógépek. Szerződése jelenleg 2 millió, ajándék, mint ahogyan Mitchell is 5 milláért.
- Myles Turner: Jelenleg 17 milliós szerződése van, centerposztra ajándék. Tud triplát dobni úgy, hogy 211 centiméter (40% környékén), büntetőt 75%-kal dobja, védekezésben a palánk alatt kiválóan segít be, azért összekapar 8-10 lepattanót és 36 percre vetítve 3 blokkot.
- Robert Covington: Elismerem, hogy 12 millióért kissé luxus kategória egy cserére, de mind PF, mind C posztokon bevethető, mert periméteren és festéken belül is jó védő. Ráadásul simán vállalja 32 évesen, hogy csak csere. Lehetne őt 15-20 perc környékén játszatni, ha pedig 36 percre kalkuláljuk a számait, akkor azért látható, miért kerül 12 millióba, eléggé jó kis kiegészítő.
- Thaddeus Young: Jogos a kérdés, hogy minek egy 34 éves, 8 milliós játékos a keretbe egy olyan posztra, ahol van Turner, Covington, Dieng és a többiek? Young 57 meccses PO-rutinnal rendelkezik, nem igényel többet, mint 18-20 perc meccsenként. Ehhez mérten egészen jó számokat hoz, ha 36 percre vetítenénk, akkor Young egy 10-15 pont közötti, 8-9 lepattanós és 3-5 gólpasszt kiosztó PF/C átmenet lenne. Oylan, aki tud passzolni magasember létére, ráadásul tökéletesen beleillik egy Doncic nélküli Run & Gun játékba, mert jól olvassa a passzsávokat és labdákat szerez. Az ő leosztása a következő lenne: Mitchell - Hyland - Covington - Young négyes esetében Young olvasná a palánk környéki passzokat, labdaszerzés tőle, majd mivel jól passzol, így indíthatná a futógépeket elől egy gyors letámadás részeként.
- Cam Reddish: Ő ugye második opció lenne SF posztra, aki egy másfajta típusú játékos. Gyors, periméteren képes jó védekezésre, leindításoknál hasznos. Neki is elég az a 15-20 perc, amíg a parketten van, tipikus az a játékos, aki egy Mitchell - Hyland duóval, képes fizikálisan fárasztani az ellenfelet a gyors leindítások révén.
- Scottie Barnes: Esete nehéz lenne, mert hiába keresne 7-8 millió, hiába illik bele a csapatba, meg kell értenie, csak második sorból érkezne. Ő lehetne az a játékos, aki sebességével, atletikus képességeivel, labdakezelésével tökéletesen beleillik a második sor játékába.
- Kentavious Caldwell-Pope: Az aduász, legalábbis szerintem. Mindössze 12 millió, 29 éves, NBA-bajnok, 30 meccses PO-rutin, ahol szintén hozta végig a számait, ami meccsenként 11-13 pont, 2-3 lepattanó és gólpassz, periméteren jó védekezés, mindezt összességében 8 dobásból.

És akkor jöjjön a vége, három 20 milliót meghaladó játékos:
- Luka Doncic: evidens, rá épül minden, köré lett kitalálva ez a csapat.
- Mikal Bridges: a játékos, aki 40% környékén triplázik, 85% felett büntetőzik, posztján elit védők között van, vele stabil a periméter. A közösbe 15-16 pontot tesz, tökéletes 2-3. opció pontszerzésben.
- Jaren Jackson: elit belső védő, igazán akkor félelmetesek a számai, ha 36 percre nézzük: 22 pont, 4 blokk, 9 lepattanó.


Ez lenne a Doncichoz passzoló keretem, ami vicces, hogy az egész jelen szerződések alapján ugyanannyi lenne, mint a Dallas mostani kerete.  ;D Ez azért szerintem egy fokkal jobb.  ;D A 165-166 millió szerintem bőven ajándék egy ilyen csapat kapcsán, ami gyakorlatilag sebezhetetlen.

Doncic / Mitchell / Dragic
Kentavious Caldwell-Pope / Hyland / Matthews
Bridges / Reddish / Cancar
Jackson / Barnes  / Dieng
Turner / Covington / Young

Ha a kezdő ötös van fent (Doncic - Caldwell-Pope - Bridges - Jackson - Turner), akkor Doncic irányít, egyik játékos sem labdaigényes, általában 8-10 dobással operálnak, mindenki posztján kiemelkedő védő. Ezen felül a spacing is megvan, ami Doncic esetében kiemelkedően fontos, mivel helynek kell lennie, hogy megcsinálja az akciókat. Mind a négy játékos jó triplázó (40% környékén), ezért Doncic vagy megoldja egyedül, vagy bármikor tud passzolni, mert bedobják.

Ha a kezdő fárad, akkor ott egy teljesen más játékszellemben lévő sor, ahol az említett Run & Gun dominál, futás, futás és futás. Ilyen taktikai váltásokra nagyon nehéz felkészülnie az ellenfeleknek, ráadásul a csapat többféle rendszerben képes játszani. Ha úgy adódik egy olyan small-ball összerakható, amivel nem tud mit kezdeni az ellenfél, de képesek olyan magasabb szerkezetben is játszani, amire megint nehéz válaszolni az ellenfélnek. Védekezésben ez a gárda ligaelit lenne, ráadásul kellő PO-tapasztalattal rendelkezdik a többség.

Két dolog lenne nehéz a csapat számára szerintem: Scottie Barnes helyzete és egy megfelelő edző megtalálása. Utóbbi lényeges, előbbi végülis megoldható más játékossal is, ha Barnes nem menne bele a padról érkezésbe.

Nem rossz...  :great:

Azért ez már egy sokkal inkább reálisabb csapat lenne, mint az előző. Igaz, olcsóbb is 25-30 millával.

Név alapján természetesen mindegyik játékost ismerem (elsősorban a meccsek utáni statisztikák szemezgetése okán), de be kell vallanom, hogy van köztük azért egy jópár, akiről nem tudom, hogy mire is képes igazán. Mondom ezt annak ellenére, hogy azért elég szépen körbeírtad az erényeiket.

Ami viszont biztos – és nagyon tetszik első ránézésre –, az az, hogy a kezdő ötösöd nagyon komolyra sikeredett. Noha láthatóan nálad szinte csak olyan játékos kerülhetett be az "álom-keretedbe", akik védekezésben is fel tudnak mutatni valamit, ennek ellenére ebben az első sorban nagyon nagy támadó potenciál van.

Örülök, hogy az előző keretedhez képest ezúttal kimaradt Vanderbilt, aki ugyan nem vitt volna sok pénzt (max. 4-5 milliót), és tény, hogy egy nagyon jó védekező specialista (állítom, hogy tavaly ő volt az egyetlen, aki a Minnesotában képes volt normális védekezést bemutatni), ugyanakkor nem szeretem az olyan játékosokat, akik támadásban szinte nulla teljesítményt tudnak felmutatni. Ma már egy kiváló védő is legyen legalább 15-20 pontos játékos.

Annak is örülök, hogy ezúttal bizalmat szavaztál annak a Caldwell-Pope-nak, akit akkor kezdtem el nagyon tisztelni, amikor még két-három éve a Lakersben – James és Davis sokmeccses sérülésekor – hosszú heteken át a csapat legjobbja volt, és olyan számokat hozott mind pontok, mind triplák tekintetében, hogy nem is igazán értettem, hogy amikor ott van a két vezér, akkor miért helyezik őt annyira mellékvágányra. És amikor idén – egyéves fővárosi kitérő után – elkerült Denverbe, akkor volt bennem egy kis elégedettség, hogy végre megfelelő helyre került.

Ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy az előző keretedből kimaradt két – általam sokra tartott – játékos, Smart és Anunoby. És főleg az elsőt sajnálom nagyon. Tudom, hogy Smart nem a legszimpatikusabb játékosa a ligának (és akkor még nagyon-nagyon finoman fogalmaztam), de olyan elképesztő játékintelligenciával rendelkezik, hogy ha össze kellene állítanom egy saját csapatot, akkor abban biztos, hogy ő is benne lenne. Védekezésben és támadásban is mindent tud, és ennek ellenére hagyja érvényesülni a Tatum-Brown párost. De ha ők nincsenek, akkor bármikor berámol 20-25 (vagy még több) pontot.

Egyébként az előző hozzászólásod után annyira elmerültem ebben a nagy csapatépítési számolgatásban, hogy én is elkezdtem azon töprengeni, hogy miként lehetne a mostanihoz hasonló összegért jobbá tenni ezt a dallasi keretet. És amíg te szinte lecseréltél mindenkit, addig én mindössze három játékost küldtem csak el, és hoztam helyettük olyanokat, akiknek hasonló a bérigényük.

Én úgy okoskodtam, hogy tulajdonképpen a Dallas "második sora" nem annyira rossz. Finney-Smith, Powell, Reggie Bullock, Maxi Kleber valószínűleg nem fogják megváltani a világot, de kiegészítő embereknek maradhatnak. (Bár azért zárójelben megjegyezném, hogy mindegyikük 9 és 12 millió közötti összeget visz haza, amit azért egy kicsit luxusnak érzek, főleg annak fényében, hogy – ahogy te is említetted – egy picivel többért akár egy Caldwell-Pope-t is kaphatok.)

Szóval ahogy említettem, én megköszönném három játékosnak az eddigi tevékenységét: Dinwiddie-nek (20 millió), akitől sokkal többet vártam az érkezésekor, mint amennyit nyújtott, és akiről azt gondolom, hogy a csapat 2. számú játékosától megengedhetetlen, hogy csak minden 3-4. meccsen nyújtson elfogadható játékot. Némileg fájó szívvel, de megválnék Hardawaytől is (19,6 millió), akinek szintén vannak jó meccsei, de ilyen összegért vannak nála jobbak és hasznosabbak. És vele kapcsolatban is azt érzem sokszor, hogy ezért a pénzért többet kellene nyújtania. És végül nem annyira fájó szívvel, de szintén megválnék Davis Bertanstól, aki ugyan nem mutatna rossz statisztikát (csak mellékesen: ő is 40%-os tripladobó), de ha ennyire nem foglalkoztatja őt Kidd, akkor luxusnak érzem, hogy egy 5 pontos átlaggal rendelkező emberkét 16 millióval itt tartsunk. Ez összesen kb. 56 millió. Pontosan annyi, mint egy Smart-Bridges-Turner hármas fizetése. És hát Donciccsal és Woods-szal kiegészülve itt is fel tudnánk mutatni egy nagyon komoly alapcsapatot.

Persze ha már lúd, akkor legyen kövér, és ellopva tőled az ötletet, Finney-Smith helyett köszönettel veszem Caldwell-Pope-ot.  ;D

Hát igen... ilyenkor látszik, hogy mennyire egyszerűnek tűnik papíron összeállítani egy csapatot, csak hát az életben ez másként zajlik.

Innentől nincs más feladat, írni kell Cuban úrnak, hogy elkészültek a megfelelő csapatok, ideje változtatni.  ;D  Mondjuk nem is értem, miért nem olvassa a fórumot... Az ötleteid jóval gyorsabban megvalósíthatóak, mint az enyémek, ráadásul csak három helyen kéne változtatni, szóval Dallas és stáb, kapjátok össze magatokat.  ;D A nehezét már megcsináltuk.

Kétségtelen, hogy Vanderbilt nagyon egysíkú, ezért én meglepődve tapasztalom, hogy kezdő, de az is biztos, hogy elkezdett dolgozni a gyengeségein. Oké, hogy a minta nem túl nagy, de triplák már 35% körül vannak, ha ezt legalább tartani tudja majd két rádobásból, az eléggé tűrhető egy 206 centis PF/C átmenettől. A büntetői még mindig tragikusak, de a Jazznél van ideje ezeken dolgozni.

Smart és OG Sámson (nem tudtam kihagyni  ;D ), előbbi financiális okokból maradt ki (KCP olcsóbb), míg utóbbi azért, mert Bridges és Jackson játékát jobban kedvelem. Az viszont biztos, hogy ők is ugyanilyen jók, ha nem jobbak lennének a keretbe. Anunoby sokat dolgozott a büntetőin, ez látszik is, viszont egyelőre ez még a triplák rovására ment. Most 25 éves, érezhetően folyamatosan fejlődik, szerintem simán lesz belőle 21-23 pontos játékos, aki lekapkod mellé 7-8 pattanót és szerez 2 labdát meg ad 2-3 gólpasszt, ráadásul még van is miért dolgoznia, mert az igazán nagy szerződést meg sem kapta...

Kikacsintás, de ha végre összekapja magát a Toronto, akkor két éven belül megint lehet ott egy finom csapat: Anunoby, Siakam, VanVleet, Barnes körülbelül elvisz majd 90-100 milliót 2025-ös szezonban, hozzá még kéne egy jó periméter védő, illetve egy olyan csere, aki képes a padról érkezve 15 pontra. Ha ez megvan, akkor ebből a keretből Kelet top3 lehetne, mert védekezésben most is top5 környékén vannak, viszont támadásban annyira gyengék (elsősorban a pad miatt, plusz nincs meg a spacing a gyenge triplázók miatt sem), hogy az még nagyon szenvedős lesz, mire azt összekapják. Vet minért lehet visszahozhatnák Kawhit, padra meg rehabilitálni Jamal Crawfordot, még 40 év felett is beszórna 10 pontot.