NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Nem kérdés, hogy ha ki kellene emelni az utóbbi időben egy csapatot és egy játékost, akkor az a Brooklyn lenne és Doncic.

Brooklyn:
Jöjjön először a Nets. Zsinórban 11 győzelem, de az utolsó 16 meccsükből is csak egyszer kaptak ki (a jelenlegi ligaelső Bostontól). 36 mérkőzést játszottak eddig a szezonban, amiből az első 20 meccsen 9-11-es a mérlegük, az utolsó 16 meccsen pedig 15-1. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy mostanra állt össze a csapat, de ez is csak részigazság, hiszen az alapgárda (Durant, Irving, Claxton, Harris, Mills) megmaradt az előző idényhez képest, és bár érkeztek újak (R. O'Neale, S. Curry, TJ. Warren, B. Simmons, Watanabe), de ők egyelőre inkább kiegészítő embereknek jöttek. Bár ki tudja, éppenséggel az is lehet, hogy pont ők képviselték azt a kis pluszt, aminek köszönhetően mostanra átbillent (vagy rábillent) a Nets a győzelmi útra.

Mindenesetre ha Irving hosszabb távon is képes lesz "normális" életmódra, viselkedésre és játékra, akkor bizony nagyon komolyan számolni kell majd a Brooklynnal a végelszámolásnál.

Doncic:
Lassan már nincs olyan beszélgetésünk itt a fórumon, ahol ne jönne szóba, de ez nem is véletlen, hiszen egészen elképesztő, amit az utóbbi időben produkál. A "napi tippek" rovatban azzal viccelődtem tegnap este, hogy azért érdemes megtenni ezúttal is Doncic legalább 40 pontját (4,6-os szorzó volt), mert az utóbbi napokban minden második meccsén hozott legalább egy 50-est. Hát... így is lett. Ezúttal 51-nél állt meg. És mivel a 126-125-ös végeredményben könnyen benne volt a hosszabbítás lehetősége is, így ez akár még több is lehetett volna.

Nem is nagyon akarok többet mondani erről, mert Doncic elmúlt heti számai annyira magukért beszélnek (nem csak az összpontszám, hanem a remek dobószázalék, valamint a többi kategóriában elért szintén komoly stat-ok), hogy igazából csak ismételni tudnám magam napról napra. Az viszont biztos, hogy idén elképesztő ünnepi napokat élt át a szlovén karácsonytól újévig, hiszen ez alatt a 8 nap alatt 5 meccsen játszott, és 228 pontot dobott (45,6-os átlag!!!). Úgy tűnik, hogy neki nem ártott meg az ünnepi bejgli. De ha a három legfontosabb statisztikai mutatót nézzük, akkor még szebb a történet (45,6 pont, 11,2 lepattanó, 10,2 assziszt). No comment.

11 eltiltás:
És hát a gyönyörű teljesítmények mellett majdnem elfelejtettem szólni a hét sztorijáról.
Egy teljesen érdektelen meccsnek indult a Detroit-Orlando összecsapás, hiszen – némi rosszindulattal – mindkét csapat arra hajt, hogy minél rosszabb szezont zárjon, és ezáltal minél több esélyük legyen a jó drafthoz. De aztán az első félidő vége felé az orlandói M. Wagner úgy lökte meg a detroiti Hayest, hogy az beesett a kispadon ülő csapattársai ölébe. Ekkor felpattant a teljes hazai pad, és nekirontottak a lökést elkövető játékosnak. Aztán persze jöttek a vendégjátékosok is, úgyhogy minden adva volt egy "tömegbalhéhoz" (bár szerencsére igazi verekedés nem nagyon történt, inkább csak lökdösődés). Mivel többször is visszanéztem az ominózus szituációt, így engedjétek meg, hogy elmondjam a saját (tényleg elfogulatlan) véleményemet.

1. Nem vitatom a lökés tényét, de azt gondolom, hogy jóval nagyobb volt az esés, mint azt a lökés indokolta volna. Természetesen egy lendületben levő játékosnál elég egy kisebb ráhatás, hogy elveszítse a lendületét, és itt is inkább erről volt szó.
2. M. Wagner azonnal ment, hogy elnézést kérjen (látszott, hogy semmi szándékosság nem volt részéről az esetben), mégis azonnal körbevették és megrohamozták őt a hazai cserék, és amit ő kapott, abban már sokkal inkább volt szándékosság, mint abban, amit ő adott.
3. Abból is látszik, hogy mennyire nagyobb volt Hayes esésének a füstje, mint a lángja, ugyanis a játékos azonnal felpattant, és hátulról egy remekbe szabott tarkóütést vitt be a németnek. Szerintem ez teljesen indokolatlan volt, és emellett nagyon visszatetsző is. Hiszen egy olyan – védekezni nem tudó – játékost ütött le hátulról, akit éppen próbált földre nyomni a többi hazai csere.

A büntetés aztán természetesen olyan igazi "NBA-s" volt (vagyis eléggé vitatható), ugyanis mindössze 2 hazai és 9 vendégjátékos kapott eltiltást. A Detroitból Hayes azért kapott három meccset, mert hátulról tarkón vágta Wagnert (ami nálam simán lehetett volna több mérkőzés is, főleg annak fényében, hogy a lökésért Wagner 2 meccset kapott, és a két "tettlegesség" között hatalmas volt az eltérés). Aztán az is érdekes, hogy további 8 orlandói azért kapott eltiltást, mert a tömegbunyónál a társuk segítségére sietve "elhagyták a kispadot". Ez teljesen abszurd. Az tényleg nem tűnt fel senkinek, hogy a teljes detroiti csapat ugyanúgy elhagyta a kispadot, amikor rátámadtak a német játékosra? Arról nem is beszélve, hogy hány olyan GSW meccset láttunk, amikor pl. Green az oldalvonal mellett (elhagyva a kispadot, ráadásul többször is a pályán belül!!!) ugrabugrál és különböző karcsapások kíséretében gesztikulálva üvöltözik.

Na mindegy, nem akarom védeni és támadni egyik gárdás sem, de nagyon nem tetszett a jelenet, és nem elsősorban a lökés miatt, hanem az utána történtek okán. Mindenesetre az Orlandónál a fél csapat már letöltötte a büntetését a WAS ellen (egyszerre nem tudták, mert akkor nem tudtak volna kiállni), akik persze köszönték szépen és simán hozták is a győzelmet, a másik fele pedig majd az Oklahoma ellen fog hiányozni.

A Brooklynnál tök jól leírtad a dolgokat, én magam részéről annyit tennék hozzá, hogy nagyon benéztem őket idén. Megmondom őszintén, kezdem azt gondolni, hogy a nyári balhé csak ilyen mű dolog volt, hogy emeljék a szorzójukat, aztán Durant rátoljon egy kis aprót a Tippmixprónál.  ;D Kizártnak tartom, hogy mikor nyáron ekkora a szar, hogy egymást furják a játékosok, cserét kérnek, utána így összeállnak, mint két kicsi lego. Mostanra tényleg a Kelet egyik legjobb csapata lettek, ha ezt tartani tudják, akkor Irving és Durant van olyan faktor a PO-ban, hogy elviszik döntőig ezt a csapatot... Ami azért is nonszensz, mert akkor megint bebizonyosodna, elég két problémás sztár, akikkel döntőbe kerülhetsz.


Doncic, igazából türhető számokat hoz, amúgy ez a 45-ös átlag, keróval se megyek annyit, nemhogy meccsenként annyit dobjak. Kíváncsi leszek, mikor fogy ki a tank, mert ezt megint nem fogja bírni. Eddig 34 pontos átlag, javul fel a triplázása (legutóbbi 5 meccs 50%), szóval valószínűleg rámennek vele kapcsolatban az MVP-címre, meg mondjuk egy top5-re, azzal már elvileg megkapja.


A Detroit kapcsán meg... Maradjunk annyiban, hogy az a csapat, amely az elmúlt 3 évtized több agresszív esetében is érintett volt (Malice at the Palace, Bad Boys és most ez is), az nem a véletlen műve, mint ahogyan az sem, hogy egyszer sem kapnak komoly retorziót. Éveken át hagyták, hogy a Bad Boys Pistons aprítsa az ellenfeleket, majd utána jött a bizonyos Indiana elleni botrány, ahol az ember elsőre ekézi Artest - Jackson - O'Neal triót, majd utána átrágja alaposan a sztorit, megnézi a dokukat róla (egyik még Netflixen is elérhető), aztán rájön, hoppá, itt bizony a liga szétbarmolta szándékosan Reggie Miller csapatát, illetve megint a Pistonsnak kedveztek... Majd eltelik újabb 10-20 év, megint jön egy balhé és mi történik? Megint a Pistons, megint kedvező ítélet. Véletlen lenne ennyi alkalommal? Kizárt, de majd egyszer erről írok bővebben, milyen csapat is ők valójában, mert voltak érdekességek.

A hajnali Denver-Boston meccs után aktuálisnak éreztem, hogy beszéljünk egy kicsit a Denverről.

Tudván, hogy ma úgysem lesz különösebb dolgom, fenn maradtam megnézni a rangadót, és – leszámítva azt a 30 perces palánkjavítást, ami teljesen szürreális volt – nem is csalódtam. Legalábbis olyan szempontból, hogy szinte minden hazai játékos teljesítménye megerősített abban, amit eddig is gondoltam róluk, csak nem akartam addig kibeszélni őket, amíg csak a statisztikájukat látom, a játékukat nem (Denver meccset ugyanis nem sokat láttam eddig a szezon során, talán egyet vagy max. kettőt).

Kezdem a legfontosabbal: szerintem a Denver idén elindult egy jó úton, de az elmúlt évek hibáit nem fogja tudni helyrehozni. Két nagy gond van a csapatnál, ez pedig Murray és M. Porter. Az egyikről nem tehetnek, a másikról viszont igen.

Jamal Murray még 2020-ban kapott egy 5 éves (158 milliós) szerződést. Ezzel talán még nem lett volna gond, mert bár Jokicnak is volt már 2018 óta egy hasonlóan magas fizetése, de két ilyen vezéregyéniséget meg kell (és meg is lehet) fizetni egy csapatban. Pláne akkor, ha hosszú távon rájuk akarnak építeni mindent. Csakhogy Murray a következő évben megsérült, és jött a közel másfél éves kihagyás. Erre nem lehetett felkészülni, úgyhogy itt nem hibáztak a denveri vezetők. Viszont ami az ő számlájukra írható, az az, hogy tavaly adtak egy nagyon komoly szerződést M. Porternek is (5 év / 180 millió). Tény, hogy Murray távollétében ő volt az a játékos, aki az előző szezonban Jokic után a legtöbbet tette a csapatért, de ez akkor is egy nagyon elhamarkodott lépés volt. Mondom ezt annak ellenére, hogy – kis túlzással – én is el voltam ájulva tőle, hogy mennyit fejlődött a korábbi évekhez képest. Viszont ha már van a csapatodban két max. fizetésű sztár, akkor nagyon veszélyes egy harmadiknak is ennyit adni, mert nem marad pénz a keret többi tagjára. És a helyzet jelenleg az, hogy M. Porter ugyan nem játszik rosszul, de fényévekre elmarad a játéka a fizetésétől.

Murray és M. Porter idén 63 milliót, jövőre pedig még többet visz el a sapkából, és ha csak nem történik valami csoda, akkor szerintem egyikükből sem lesz már OS szintű játékos. Lehet, hogy egy kicsit pesszimista vagyok mindkettejükkel (elvégre még csak 25-26 évesek), de most úgy érzem, hogy Murray nem lesz már soha az, mint aki két-három éve volt (köszönhetően a hosszú kihagyásnak), és M. Porternél is azt érzem, hogy fejlődésben elérte a maximumát. Persze kívánom, hogy ne legyen igazam.

Szóval a jelenlegi helyzet az a Denvernél, hogy a Jokic/Murray/Porter hármas több mint 100 millióval apasztja le a fizetési keretet. Viszont azért írtam az elején, hogy a csapat idén elindult egy jó úton, mert elég jól sikerült az ún. kiegészítő emberek kiválasztása, leigazolása és beépítése.

Bruce Brown szerződtetése (2 évre 13 millióért) a lehető legjobb ötlet volt. Caldwell-Pope (erre az évre 14 millióért) szintén a "jó vétel" kategória (a hozzá hasonlók máshol már 18-20 milliót visznek haza éves szinten). Hyland beépítése a csapatba főnyereménynek tűnik (még két év múlva is csak 4 milliót kell kicsengetni neki). Aaron Gordon évi 20 milliós fizetése talán elsőre kicsit soknak tűnhet, de aki az idei szezonban figyeli őt, az nem kérdőjelezi meg ennek jogosságát. Jelenleg Jokic után ő a második számú játékosa a csapatnak. De említhetném Cancart is, aki ugyan nagyon kevés játéklehetőséget kap, de amikor pályára lép (lásd pl. tegnap), akkor nagyon jól játszik. És nem mellesleg ő is azok közé tartozik, akik még két év múlva is csak 2,5 milliót keresnek.

Egyszóval a gond az, hogy amíg a Murray/Porter páros 60-70 millióval csökkenti a sapkát, addig nem nagyon fog tudni tovább erősödni a Denver. Kicsit olyan a helyzet, mint korábban a Dallasnál volt, amikor Porzingis fizetése miatt nem tudott a csapat egyről a kettőre lépni. Bár ahogy erre az évre újjászületett a litván center a Washingtonnál, talán a két denveriről is elmondható lesz ez a szezon második felében (vagy legkésőbb jövőre).

Végül még egy pár szó a tegnapi meccsről.

Jokic: Egészen elképesztő ez a srác. Nálam a Doncic-Jokic páros már-már a "csoda"-kategória. Eljön két fiatal srác a balkánról a világ legjobb bajnokságába, és pár év elteltével a lábuk előtt hever az egész NBA. Nincsen David Robinson-i felsőtestük, nem mozognak olyan sebességgel, mint a liga legalább 90%-a, és mégis ott tartunk, hogy évek óta Top3 esélyesei az MVP címnek. De visszatérve a szerbre: aki csak a statisztikákat nézi, az nem is tudja igazából, hogy mitől olyan fantasztikus játékos Jokic. Jó-jó, persze van sok tripla-duplája, de emlékezzünk rá, Jamesnek vagy éppen Westbrooknak is volt olyan szezonja, hogy elég sokat tudott felmutatni ebből a kategóriából, mégsem voltunk elájulva tőlük. Jokic játékát viszont azért élmény nézni, mert – ahogy Bazska is fogalmazott tegnap – szinte minden támadásnál pillantok alatt el tudja dönteni, hogy mi a tökéletes opció: dobni vagy passzolni. És amellett, hogy nagyon jó százalékkal dob, számomra a legnagyobb értéke, hogy egészen kivételes képességekkel passzol. Olyan átadásai vannak (és voltak a mostani meccsen is), amik szó szerint élményszámba mennek. Nincs még egy olyan center a ligában, aki így lát a pályán, ha passzolásról van szó.

M. Porter: Nem játszott rosszul tegnap, de továbbra is fenntartom, hogy ő nem egy 31 milliós játékos.

Gordon: Nálam egyértelműen az év felfedezettje a csapaton belül. Még 22 évesen (2017-18-ban Orlandóban) volt egy hasonlóan jó szezonja pontok tekintetében, mint most, de ettől függetlenül szerintem most érett be. Jól játszik, nagyon hasznos, és olyan hihetetlen rugókkal rendelkezik (amit a karácsonyi tv-s meccsen is láthattunk), hogy arra nincsenek szavak. Ja, és nem mellesleg egyre jobban megértik egymást a pályán Jokiccsal, ami szintén nem egy hátrány.

Brown és Caldwell-Pope: Most is csak az tudom mondani, hogy mindkét játékos szerződésével nagyon jó üzletet csináltak. Ketten együtt 20 milliót keresnek idén (harmadannyit, mint Murray és Porter!), és eddig maximálisan megszolgálják a pénzüket és a bizalmat.

Hyland: Direkt a végére hagytam, mert a mostani mérkőzés volt az, ahol a leginkább felfigyeltem a játékára. Korábban valahogy nem igazán vettem őt észre a közvetítések során (vagy csak nem rá koncentráltam elsősorban), de most nagyon pozitív véleménnyel vagyok róla. Egészen elképesztő a mozgása, nagyon gyors a labdával, bár kicsit még talán szeleburdi, féktelen, de ezt tudjuk be a 22 éves korának. Olyan a gyerek, mint aki bilincsben ülne a padon, és amikor leveszik róla a láncokat, akkor beszabadul a pályára, és megállíthatatlan. Nagyon kíváncsi leszek, hogy hova fejlődik majd az elkövetkező években.

Hasonlítgatják Doncic teljesítményét - mi is -, de azért azt tegyük hozzá, hogy egy 24 év alatti játékosról beszélünk. Csak a legendás draftelső Darko Milicic tudott 18 évesen bajnoki címet nyerni (nem hiába All-Time GOAT), de komolyra fordítva, csak Magic és Kobe tudott 23 éves kora előtt bajnoki címet nyerni, mellettük pedig két All-Time top3-as center volt: Kareem és Shaq.

Akikre most All-Time top10-es játékosként hivatkozunk, azok az alábbi időben szereztek önerőből bajnoki címet, vezérként:
- Michael Jordan 28 éves
- LeBron James 28 éves
- Kobe Bryant 31 éves (ne vegyük ide a Shaq-korszakot, amikor második opció volt)
- Larry Bird 25 évesen (bár itt azért lehetne vitatkozni, hogy csak 28 évesen...)
- Magic Johnson 23 évesen (esetleg ide vehető az első siker is 20 évesen)
- Wilt Chamberlain 31 évesen
- Kareem Abdul-Jabbar 24 évesen
- Bill Russell 23 évesen
- Shaquille O'Neal 28 évesen
- Tim Duncan 27 évesen (ne vegyük ide az első Admirálissal elért sikert)

Magic és Kareem is kivételes helyzetbe került, hiszen előbbi megkapta maga mellé Kareem - Wilkes duót, míg utóbbi az NBA valaha volt egyik legjobb irányítóját, Oscar Robertsont. Bill Russell és Larry Bird pedig egy olyan csapatba került egy kiváló edző mellé, amihez ő kellett, mint utolsó puzzle.

Ha ez nincsen, akkor önerőből csak ilyen 27-28 évesen fogsz bajnoki címig elérni, ez az alap, manapság sem lehet ezt megkerülni. Ezek alapján Doncicnak még van körülbelül 5 szezonja. Az első 6-8-10 év a statokról szól a fiatal sztároknál, ezért is érdekes ez a videó (főleg 5:40-től):


Doncic 60 pontos tripla-duplája All-Time top5-ös teljesítmény, ha pedig megnézzük, soha senki nem dobott 24 éves kora előtt a sztárok közül 60 pontot, de még 50 pontot felett sem. És sokan nem értik, miért folyik a csapból is mindig Doncic - ez is jogos észrevétel -, de amit ő produkál, arra eddig senki sem volt képes teljesítmény terén. Egy olyan 22-23 éves játékost hasonlítanak legendák teljesítményéhez, akik ezt a prime korszakukban, 28-30-32 évesen érték el.

Még az elemzők is csak ritkán helyezik megfelelő kontextusba Doncic eredményeit, érdemes nézegetni a Statmuse oldalát, mindig vannak hasznos infóik:
https://www.statmuse.com/nba/ask/most-points-in-nba-before-turning-24

Doncicnak még van 25 meccse a 24 éves koráig, szóval, ha képes ezt a 33-34 pont körüli átlagot hozni, akkor körülbelül 9000 pontot fog szerezni 24 éves koráig, ami azt jelenti, hogy ettől többet csak LeBron, Carmelo és McGrady értek el, viszont ők minimum 55-60, de LeBron esetében 100-zal több meccsről beszélünk!

Ez leginkább így átlagban fog megmutatkozni, ugyanis Doncic ezen adatok alapján jelenleg holtversenyben vezet LeBronnal (27,3-as meccsenkénti átlag), de mire betölti a 24-et és hozza az idei formáját, akkor minimum 27,7 pontot fog átlagolni.

Ezek ugye feltevések, nincsen benne a motiváció vesztése, sérülések és más egyebek. Ha viszont ezeket kihúzzuk, számolunk évi 70 alapszakaszmeccsel (nem csinált még sosem 82-es szezont Doncic), illetve 30-32 pont körüli átlaggal és azzal, hogy a sportolók pályafutása tolódik ki, akkor Doncic képes lehet 35-38 ezer pontra.

Ha ettől is eltekintünk, akkor ott egy másik tényező, amivel szintén érdemes számolni: Doncic ugyanis bármikor képes tripla-duplára. Jelenleg 8-8 lepattanó és gólpassz felett átlagol, számításaim szerint az idei átlagait hozva képes lehet a 8,7-es lepattanó és 8,3-as gólpassz átlagra 24-es kora előtt, aminél csak Isaiah Thomas tudott jobbat hasonló meccsvolumenből.

Mivel a posztok összemosódnak, ezért lassan ott tartunk, hogy egy irányító 10-12 lepattanót szed meccsenként. Ezek alapján, ha Doncic karrierje is legalább addig tart, mint jelenleg LeBroné, akkor ő lehet az első, aki minden releváns mutatóban ott lehet a top25-ben, ami elképesztő lenne. Ugyanis akkor ő lenne a történelem leginkább komplex játékosa (ha csak a mutatókat nézzük). Ezért látunk csodát, mert szemeink előtt íródik egy olyan történelem, amire akár évtizedeken át hivatkozhatnak.

A Denvert abból a szempontból sajnálom, hogy lehetett volna hosszabb távon ez egy nagyon fasza kis csapat, akik tuti behúznak egy vagy két gyűrűt. Azonban jöttek a sérülések, majd a rossz vezetői döntések. Ez utóbbi szerintem nem meglepő, hiszen Calvin Booth a GM...  ;D Röviden róla, egyik, ha nem a kedvenc NBA-csapatom, a Minnesota stábjában szerepelt négy évig. Azért lássuk be, itt az első két évben jó munkát végzett, hiszen a tehetségek felkutatásáért volt felelős, kihúztuk a Towns - LaVine duót, viszont itt annyira megörült a stáb, hogy magasabb posztra került Booth.

Majd a 2016-ban már több dologért felelt, emlékeim szerint akkor csúszott szét a csapat. Jött Thibodeau, mondván ehhez a fiatal maghoz egy mazochista edző kell, okos döntés Wiggins, Towns, LaVine, Dunn, Petkovic és Rubio mellé hozni egy full defenzív mentalitású embert.  ;D Denverben azt gondolták, Booth nem tehet semmiről, úgyis szar volt a Minny, majd itt jó irányba mennek a dolgok. És azért lássuk be, hogy itt is elkezdtek jó irányba menni, okos draft, fiatalok építése, majd Booth itt is szintet lépett, most már GM. Ha a Minnesotánál ilyen hamar leépítettek nulláig egy keretet, akkor nem feltétlenük örülnék, ha Booth ott lenne a szakmai stábban.

Booth ugyanis tényleg ért a fiatalok felfedezéséhez, jó érzékkel választja ki a megfelelő játékosokat, de itt megáll a tudomány. Nem igazán értem, miért buktatják rendre feljebb, miért nem tartják meg azon a poszton, ahol elit. Ez olyan, mint Ben Affleck esete: a faszi elvileg A-kategóriás színész, de mindenki a színészi teljesítményéért ekézi, mert lássuk be, finoman szólva sem a legjobb. Azonban, ha felmerül a neve, megemlítik, hogy de azért ő nyert két Oscar és két Golden Globe-díjat. Igen, bizony, de azokat mind rendezésben és írásban, mert azokban kiváló.

Nagyon jó a víziója, megtalálja azokat a fordulatokat, amivel kiváló lesz egy film, csak ezt nem tudja interpretálni a vásznon színészként. Pont, mint Booth, aki látja a puzzle darabjait, tudja, ki kell a keretbe, de "főszereplőként" rendre rossz döntéseket hoz. Szerintem is rossz döntés volt Porter 31 milliója, valószínűleg a kényszer szülte, Hylandról írtam pár hsz-szel feljebb, egyetértek, én is sokra tartom, Gordon nagyon sokat dolgozott a játékán, szóval lenne itt egy jó mag, csak el kéne cserélni a Murray - Porter duót.

Én azt mondom, mehet is a Murray - Doncic és a Porter - Bridges csere, pénzben is rendben lennének. Booth, olvasgasd az SPF fórumát!

Fun Fact:
Michael Jordan, amíg a Chicago Bulls játékosa volt (tehát a prime korszakában, 40 éves kora előtt), mindig szintet tudott lépni. Erre soha senki sem volt képes a már visszavonult játékosok közül. Arra gondolok, hogy a Chicago Bulls teljesítménye Jordannel a pályán vagy stagnált, vagy javult:
1-3. szezon: rájátszás első köre
4. szezon: rájátszás második köre
5-6. szezon: konferencia döntő
7-12. szezon: bajnoki cím

Jótékony eltekintettem a pármeccses csonkaszezontól, amikor csak beugrott az MLB-s és golfos kitérője után. Érdekesség, amíg kivették MJ-t a képletből, abban a két évben nem tudott még konferencia döntőbe sem jutni a Pippen vezette csapat. Jordan távozását leszámítva, keret nem változott (edzői stáb is maradt), sőt, erősödött, hiszen megérkezett Európa egyik, ha nem a legjobb játékosa, Toni Kukoc.

Csak egy pár mondat erejéig reflektálnék az írásaidra, amik hirtelenjében eszembe jutottak az olvasás közben:

Doncic: Azért is jó, ha néha kihangsúlyozzuk, hogy ez a srác még nincs 24 éves, mert még én is gyakran megfeledkezem róla. Annyira összetetten, átgondoltan és "tudatosan" kosarazik, hogy – nézve a játékát – az átlagszurkoló csak azt látja, hogy itt van egy játékos, aki már évek óta az NBA-ben pattogtat, és aki hosszú idő után végre eljutott a csúcsra. Aztán egyszer csak rádöbbenünk, hogy hoppá... hiszen még 24 sincs! Ez egészen elképesztő. Ahogy az is, hogy már most a valaha volt legnagyobbakkal kell összehasonlítanunk, ha próbáljuk a teljesítményét elhelyezni az NBA történelmében.
Valamiért egyébként én azt érzem, hogy Doncic nem fog csak azért 38-40 éves koráig az NBA-ben pattogtatni, hogy Jameshez hasonlóan hajszolja a rekordokat. Ő egy teljesen más mentalitás. Szeret játszani, szeret nyerni, úgy örül a sikernek, mint egy gyerek, de ha esetleg 34-35 övesen már nem jönnek ezek a sikerek, akkor ő biztosan nem fog még évekig bohóckodni a pályán (egy rájátszásra sem esélyes csapatban) csak azért, hogy egy-két hellyel előrébb lépjen minden idők valamelyik listáján. És szerintem ez a jó gondolkodás.

Jokic: Tudom, hogy csak poénból írtad, hogy mehet a Murray - Doncic csere, de egy pillanatig eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy csapatban játszana a két "nagy ember". Nem igazán vagyok híve annak semmilyen sportágban, amikor a legjobbak összeállnak, mert nem mindig sül ki belőle jó dolog, és olyankor csalódik az ember. Jópofa volt, amikor Federer az utolsó meccseinek egyikén párost játszott Nadallal (az tényleg egy nagyon szép pillanat volt), de örültem, hogy ez csak egy gálamérkőzés volt, és nem gondolkodtak ilyenben korábban. Egy Doncic-Jokic párost is nagyon "direktnek", "mesterségesnek" éreznék, annak ellenére, hogy már csak poénból is nagyon jól kiegészítenék egymást. A tegnapi Denver-Boston meccs közben mesélte Bazska, hogy nem rég volt egy interjú Jokiccsal, ahol a szerb kifejtette (teljesen komolyan), hogy őt már nem érdeklik ezek az MVP-trófeák, nem fogja csak azért összetörni magát, hogy újból megkapja. (Persze könnyen beszél, akinek már van két ilyen címe is.) Viszont hogy ez tényleg mennyire így van, azt bizonyítja az is, hogy idén sokkal visszafogottabban játszik, mint akárcsak tavaly. Volt olyan meccse a szezonban, ahol 30 perc alatt 6-8 rádobása volt csak. Ha éppen olyan kedve van, akkor inkább csak passzolgat a többieknek. És mindezt csak azért írtam, mert ebből a szempontból tökéletes egymásra találás lenne Donciccsal, aki örömmámorban úszna, ha valaki olyan labdákat osztogatna neki a meccsek alatt, mint amire csak Jokic képes. A szlovén szeret a pontokban kitűnni, a szerb pedig sokszor inkább az előkészítésben. Képzeljünk csak el egy olyan statisztikát az első közös meccsük után, hogy Doncic 50 pont és 10 assziszt, Jokic 10 pont és 50 assziszt.  ;D


Megnéztem az említett incidenst, tényleg nagyobb dolgot csináltak belőle, mint maga az ütközés érdemelt volna. Veszélyesnek veszélyes mozdulat volt (még, ha kicsi volt a kontakt akkor is), de szerencsére igazából csak lehuppant a székbe ;D

Nekem a legfeltűnöbb és a legszimpatikusabb ebben a kaotikus helyzetben 2 Detroit játékos reakciója és viselkedése volt. Neveket nem tudok, de az a játékos is rendes volt, akinek Diallo nekilökte Wagnert illetve már az ütés után egy másik afro Pistons játékos ráfeküdt és bevédte a németet :topbet_125:

Az ütés viszont undorító volt, nagyobb eltiltást érdemelne nálam is :noway:

Donovan Mitchell 71 pontja, azért nem rossz opció ő a Clevelandbe.  ;D Elképesztő teljesítmény, majdnem összejött a 70 pontos tripla-dupla is!  :o


Thompson eközben 54 pontot dobott 10 triplával megfűszerezve, megint elkapja a fonalat az öreg Klay vagy csak egy kifutott eredmény?

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 03, 2023, 09:29:30Donovan Mitchell 71 pontja, azért nem rossz opció ő a Clevelandbe.  ;D Elképesztő teljesítmény, majdnem összejött a 70 pontos tripla-dupla is!  :o

Lassú voltam, megelőztél, épp most írtam egy kis összefoglalót az "esetről".  :great:

Szóval Donovan Mitchell 71 pontot dobott...
Kicsit kavarognak bennem az érzések. Először is köztudott, hogy itt az egész oldalon (valószínűleg) én vagyok évek óta a legnagyobb Mitchell-fan. Ugyanakkor már napok óta bennem van, hogy írok egy pársoros véleményt az idei Clevelandről, akiknek ugyan nagyon szorítok, de valahogy azt érzem, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben valami nem tökéletes náluk. És bár nem volna szép egy ilyen ünnepi eseményt tönkre vágni a károgásommal, de azért lehet, hogy egy pár szóban majd összefoglalom, hogy mi nem tetszik a csapat háza táján.

Szóval Donovan Mitchell 71 pontot dobott...
Anélkül, hogy elvenném az érdemet az ünnepelttől, szerintem egy kicsit dicsérjük meg Bickerstaffot is, az edzőt. A második negyed vége előtt másfél-két perccel DeRozan büntetőivel a Chicago 60-39-re növelte előnyét. Vagyis közel egy félidő alatt a CLE 39 pontnál, Mitchell pedig 8 pontnál járt. Mind a kettő elég harmatos szám (pláne hazai pályán). Igaz, aztán a hátralevő másfél percben dobott még 8-at hozzá, úgyhogy félidőre egy elfogadható 16 pont volt a neve mellett, de ez nem változtat azon a tényen, hogy talán lettek volna olyan edzők, akik 60-39-nél elgondolkodtak volna azon, hogy érdemes-e a "legjobb" játékost pályán tartani. Főleg annak fényében, amilyen pocsékul játszott addig.

Mindenesetre az edző bízott benne, és igaza lett. Mitchell a 3. negyedben beszórt még 24 pontot, aminek köszönhetően máris látótávolságra került a Bulls, majd a 4. negyedben hozzátett még 18-at, de az igazi örömjáték a hosszabbításban következett, amikor is úgy nyertek a hazaiak 15-4-re, hogy a CLE 15 pontjából 13-at vállalt magára (több mint háromszor annyit, mint a Chicago összesen), ráadásul hibátlan dobóteljesítménnyel (3/3 tripla + 2/2 kétpontos).

Egyébként azt kell mondanom, hogy ez közel sem olyan 71 pont volt, mint például annak idején Bryant 81 pontja. Kobe akkor 46 mezőnykísérletből hozta össze ezt a számot, de Mitchell ezúttal "csak" 34-szer próbálkozott. Márpedig ilyen számot manapság már szinte minden fordulóban találunk valakinél. És az illető általában össze is hoz ebből egy masszív 50-est. Mitchell esetében azért ugrott meg ennyire ez az összpontszám, mert rengeteget szabálytalankodtak ellen, és emiatt 25 büntetőt dobhatott (amiből 20 be is ment). Ezzel persze nem akarom csökkenteni az érdemeit, elvégre mégis csak bekerült a Top10-be a valaha dobott legtöbb pontos meccsek tekintetében.

Igazából nem is azért örülök, mert összejött Mitchellnek egy ilyen szép teljesítmény, hanem mert jó volt látni ma reggel a különböző oldalakon a rengeteg csapatképet, amin mindenki boldogan ünnepel és örül ennek a sikernek. És ez azért is fontos, mert – ahogy az elején is írtam – én az utóbbi időben nem éreztem azt a Clevelanden, hogy minden tökéletesen működne a csapaton belül. De erről majd egy másik írásban (most kicsit dolgozni is kellene).

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 03, 2023, 09:29:30

Méghogy a történelem nem ismétli önmagát...
Emlékszünk még, hogy mi történt pár napja a Dallas-New York meccsen? (Ahogy pár hozzászólással feljebb, a korábbi videóban is látszódik).

Pár másodperccel a vége előtt a hátrányban levő csapat legjobbja büntetőkhöz jut. Az elsőt bedobja, a másodikat szándékosan kihagyja, és a sors pont az ő kezébe ejti a lepattanót, majd ezt követően egy teljesen "esetlen" és már-már hihetetlen dobással sikerül a gyűrűbe küldeni a labdát, amivel egyenlít az addig vesztésre álló alakulat. Majd a hosszabbításban természetesen nyernek is, és a győztes csapat legjobbja történelmi számokat ér el.

De persze lehet, hogy nincs ebben semmi különleges, egyszerűen csak Mitchell túl sok Doncic-meccset néz mostanában.  ;D

Idézetet írta: Latzka Dátum január 02, 2023, 23:04:57

Megnéztem az említett incidenst, tényleg nagyobb dolgot csináltak belőle, mint maga az ütközés érdemelt volna. Veszélyesnek veszélyes mozdulat volt (még, ha kicsi volt a kontakt akkor is), de szerencsére igazából csak lehuppant a székbe ;D

Nekem a legfeltűnöbb és a legszimpatikusabb ebben a kaotikus helyzetben 2 Detroit játékos reakciója és viselkedése volt. Neveket nem tudok, de az a játékos is rendes volt, akinek Diallo nekilökte Wagnert illetve már az ütés után egy másik afro Pistons játékos ráfeküdt és bevédte a németet :topbet_125:

Az ütés viszont undorító volt, nagyobb eltiltást érdemelne nálam is :noway:

Mindig, amikor újranézem ezt a videót, felmegy bennem a pumpa.
0:30-0:38 környékén látszódik, hogy mennyire megszédült az ütéstől a német.

Egyébként pont most volt az Alley-Oop ismétlése, és épp amikor odakapcsoltam, akkor beszéltek erről az esetről (sajnos nem az elejétől láttam, de valahol majd visszanézem), és azt ecsetelték ők is, hogy Hayes ütése simán 20-25 meccs. Főleg annak fényében, hogy korábban miért kaptak mások ennél kisebb vétségekért komolyabb eltiltásokat.

Egyébként volt két jó megjegyzése Bazskának (ha már korábban szidtam néha, akkor olykor dicsérhetem is):
1. "A Detroit örült volna a legjobban, ha 20 meccsig nem kell játszatni Hayest, mert legalább nőttek volna az esélyeik Wembanyamá-ra."  ;D
2. És ebben már több igazság van: "Ha én lennék a Pistons GM-je, akkor kiállnék és azt mondanám, hogy én kérek elnézést, még 5 meccset minimum ültetjük."

Nekem abban a büntetős szituációban az volt a zseniális, hogy New York ellen megcsinálta a trükköt Doncic, majd utána jött Coach Pop és Spurs elleni végjáték alig négy nappal később és ez a jelenet:


Megint megcsinálta, csak most teljesen más volt a cél, majd most jött Mitchell, aki tényleg Dallas meccseket nézhetett.  ;D Amúgy emlékszem, ez a büntetős megoldás régebben divat volt az NBA-ben.

Ja, amúgy Popovich mester - akit imádok, mert zseni edző - azt mondta, hogy Doncic nem fog eljutni 50 pontig ellenük... 51-et dobott.  ;D

Mitchell pontjaival kapcsolatban, nem akarom Kobe érdemeit kisebbíteni, de szerintem ez egy sokkal komolyabb 71 pont volt, mint Kobe 81 pontja (teszem hozzá, az is fantasztikus volt, mondjuk LeBron ezt is meg azt is előre látta  ;D ). Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy vagy idén, vagy a következő 1-2 szezonban, de lesz egy még ennél is brutálisabb teljesítmény valakitől...

Ha jobban megnézzük, akkor az All-Time 100-as ranglistához 58 pont kell egy meccsen, elmúlt négy évben 19 játékos érte el ezt. Ez a teljes lista 19%-a, szóval az azt megelőző 72 évben hozták a lista 80%-át. Miután a liga ennyire elindult a "dobógépek" irányába, védekezés közel sem Bad Boys Pistons szint, ezért csak idő kérdése, hogy Chamberlain 100 pontos rekordja a múlté legyen. 

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 03, 2023, 13:56:29Nekem abban a büntetős szituációban az volt a zseniális, hogy New York ellen megcsinálta a trükköt Doncic, majd utána jött Coach Pop és Spurs elleni végjáték alig négy nappal később és ez a jelenet:


Megint megcsinálta, csak most teljesen más volt a cél, majd most jött Mitchell, aki tényleg Dallas meccseket nézhetett.  ;D Amúgy emlékszem, ez a büntetős megoldás régebben divat volt az NBA-ben.

Ja, amúgy Popovich mester - akit imádok, mert zseni edző - azt mondta, hogy Doncic nem fog eljutni 50 pontig ellenük... 51-et dobott.  ;D

Mitchell pontjaival kapcsolatban, nem akarom Kobe érdemeit kisebbíteni, de szerintem ez egy sokkal komolyabb 71 pont volt, mint Kobe 81 pontja (teszem hozzá, az is fantasztikus volt, mondjuk LeBron ezt is meg azt is előre látta  ;D ). Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy vagy idén, vagy a következő 1-2 szezonban, de lesz egy még ennél is brutálisabb teljesítmény valakitől...

Ha jobban megnézzük, akkor az All-Time 100-as ranglistához 58 pont kell egy meccsen, elmúlt négy évben 19 játékos érte el ezt. Ez a teljes lista 19%-a, szóval az azt megelőző 72 évben hozták a lista 80%-át. Miután a liga ennyire elindult a "dobógépek" irányába, védekezés közel sem Bad Boys Pistons szint, ezért csak idő kérdése, hogy Chamberlain 100 pontos rekordja a múlté legyen. 


"Hát igen... a rutin és az évek" – mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy Doncic még csak 24.  ;D

Egyébként ha csak nézzük ezeket a szituációkat, akkor azt gondolnánk, hogy mennyire egyszerű ez az egész, simán csak odavágom a labdát, az visszapattan, és máris megvan oldva minden. De aki kosarazott már, az tudja, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű úgy eltalálni a gyűrű peremét, hogy az pont hozzád pattanjon vissza. Márpedig ha rossz helyre pattan, akkor simán jöhet belőle egy gyors indítás, és máris ugrott az egypontos előny.

A pontmennyiségekben teljesen egyetértek veled. Érdekes, hogy volt az NBA-nek egy olyan időszaka, amikor – kis túlzással – Chamberlain akkor dobott 80-100 pontot, amikor akart. Aztán jött az általad is említett Bad Boys Pistons időszak, amikor nem volt meglepő akár egy 81-71-es végeredmény is (ha már Kobe és Mitchell pontszámairól beszélgettünk), majd eljutottunk odáig, hogy szinte már nincs is olyan nap, hogy legalább egy 40-es ne szülessen, de szinte minden második héten beesik egy 50-es dobóteljesítmény is. Szerencsére a 60 és a 70 pont még nem annyira gyakori, így ezeket a játékosokat még meg tudjuk ünnepelni, de tényleg csak idő kérdése, hogy mikor dől meg Wilt papa 100-as rekordja.