NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Pozzato Dátum január 03, 2023, 09:29:30Thompson eközben 54 pontot dobott 10 triplával megfűszerezve, megint elkapja a fonalat az öreg Klay vagy csak egy kifutott eredmény?


Tegnap nem akartam Thompsonról beszélni, elvégre a tegnapi nap Mitchell-é volt.  :great:

Egyszer régen – hónapokkal ezelőtt – kifejtettem, hogy annak idején mennyire kedveltem Thompsont (még a sérülése előtti időszakban, az igazi splash brothers korszakban), amikor nem csak a pontjaival, a tripláival, hanem a védekezésével is kitűnt. Aztán a sérülés után elég lassan talált vissza a régi játékához, és azt gondoltam, hogy – Murray-hez hasonlóan – ő sem lesz már soha a régi. És ugyan most jött ez az 54 pont, de ha megnézzük a hozzá tartozó statisztikákat is, akkor egy kicsit én még mindig húzom a számat.

Ugye ezen a meccsen hiányzott a kezdőből Curry és Wiggins, de rajtuk kívül nem lépett pályára Iguodala, Wiseman, Kuminga és Ja. Green sem. Ezek után nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy tudjuk, Thompson annyi dobást fog vállalni, amennyit nem szégyell. Végül ő és Poole ketten együtt 70 mezőnypontkísérletet hoztak össze, míg a csapat többi tagja összesen 51-et. Erre szoktam azt mondani, hogy ez "nem egészséges" egy csapatban. Pláne akkor, ha ebből a 70-ből 32 volt csak sikeres, tehát még azt sem mondhatjuk, hogy azért vállaltak ennyit, mert végig érezték magukban, hogy nem tudnak hibázni. (Egy-két hete belenéztem egy Boston-meccsbe, ami valahol a 2-3 negyed környékén járhatott, és azt láttam, hogy a Boston addigi 49 mezőnykísérletéből 29-et vállalt magára Tatum és Brown. Az is meglepett, de a különbség annyi volt, hogy ők 45%-nél jobban dobtak.)

Szóval visszatérve Thompsonra, ez a 21/39-es mutató azt mondatja velem, hogy kapásból legalább 10 (vagy még több) olyan játékost fel tudok sorolni a ligában, aki 39 mezőnykísérletből össze tudna hozni legalább 54 pontot. Emlékszünk még Thompson eddigi csúcsára? 60 pont, amit még 2016-ban hozott össze: 29 perc, 21/33 (63,6%), 8/14 triplából (57,1%). Na ezek azok a számok, amikre joggal kapja fel az ember fejét.

De hogy ne menjünk annyira vissza az időben, nézzük meg az utolsó egy hét három legnagyobb ponttermését:

- Mitchell (jan. 3., 71 pont): 22/34 (64,7%)
- Doncic (dec. 28., 60 pont): 21/31 (67,7%)
- Doncic (jan. 1., 51 pont): 18/29 (62%)

Szóval nálam itt kezdődik a "elismerő csettintés", amikor legalább 60-65%-os dobásmutatót tud valaki felmutatni. Ettől függetlenül továbbra is kedvelem Thompsont, továbbra is szorítok neki, hogy minél inkább sikerüljön megközelítenie a régi formáját (még ha nem is nagyon hiszek benne), viszont változatlanul azt gondolom, hogy ennyi dobásból nem művészet a mai NBA-ben 54 pontot összehozni. Azt viszont sajnálom, hogy ha már úgyis megajándékozta magát 21 triplakísérlettel, akkor nem sikerült tovább növelnie az amúgy is általa tartott 14 bedobott hármas rekordját.

Sajnos nincs sok időm, így mindössze ezt így gyorsan lerakom ide és az alábbi infókat:
- Jeremy Sochan a Spurs Amerikában született lengyel játékosa
- Igen, színes a haja és pár hete közröhej tárgya volt ezért:



- Mivel a dobási mechanizmus nem volt meg a klasszikus kétkezes büntetőhöz, ezért a Spurs edzői stábja (Coach Pop és Brett Brown) kérte, hogy változtasson a metódusán
- Pocsék százalékkal dobott, egyetemen (Baylor) 56-58%, míg a Spursnél idén az 50%-ot sem érte el
- A kétkezes dobásnál a könyöke kicsúszik, így a dobás félremegy, de itt nem:


- A 45-50%-ról, most 70%-ra emelkedett Sochan büntetői hatékonysága az egykezes technikával

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 05, 2023, 19:01:51Sajnos nincs sok időm, így mindössze ezt így gyorsan lerakom ide és az alábbi infókat:
- Jeremy Sochan a Spurs Amerikában született lengyel játékosa
- Igen, színes a haja és pár hete közröhej tárgya volt ezért:
- Mivel a dobási mechanizmus nem volt meg a klasszikus kétkezes büntetőhöz, ezért a Spurs edzői stábja (Coach Pop és Brett Brown) kérte, hogy változtasson a metódusán
- Pocsék százalékkal dobott, egyetemen (Baylor) 56-58%, míg a Spursnél idén az 50%-ot sem érte el
- A kétkezes dobásnál a könyöke kicsúszik, így a dobás félremegy, de itt nem:
- A 45-50%-ról, most 70%-ra emelkedett Sochan büntetői hatékonysága az egykezes technikával

Ez csak valami rossz áprilisi tréfa lehet.

Hogy kerülhet egy ilyen ember egy NBA-s csapathoz? És átlag 24 percet tölt a pályán?! Ennyire azért nem lehet nagy gond a Spursnél. Ha ez a gyerek így dobja a büntetőket (ahol dobás közben nem zavarja senki), akkor hogy dobhatja a tempókat, illetve a triplákat? Bár nem csodálkoznék, ha a pontjai nagy részét kizárólag zsákolásból szerezné, mert ott legalább tudja használni mind a két kezét. Döbbenetes. Egyébként még nem is hallottam erről a srácról. Viszont kíváncsiságból megnéztem a SAS utolsó meccsének statisztikáit, és alig akartam hinni a szememnek. Ez a Jeremy Sochan a New York ellen (amit mindössze 3 ponttal veszített el a Spurs, tehát végig szoros volt az összecsapás, és nem arról volt szó, hogy a végén már csak a cserék játszotta) közel 30 percet (!!!) töltött a pályán, és ezzel csapata második legtöbb játéklehetőségét kapta. Az már talán nem is meglepő, hogy ő volt az egyetlen játékos a csapatból, aki nem szerzett pontot, hiába a sok játékidő.

Viszont most látom, hogy idén volt már 23 és 20 pontos meccse is.
Esküszöm, hogy ezek után belenézek majd egy Spurs-mecssbe, mert látnom kell ezt a gyereket mezőnyből dobni.

Viszont – nézve a korabeli felvételeket – nálam Carl Braun büntetődobása az, ami stílusában mindent visz.
Na az aztán valóban büntető – az emberi szemnek.  ;D

Idézetet írta: HT Dátum január 05, 2023, 20:18:34Hogy kerülhet egy ilyen ember egy NBA-s csapathoz?

Ez igazából egy nagyon jó kérdés, mert azt tudjuk, hogy a Spurs scout rendszere elit még az NBA-s csapatok között is kiemelkedő, illetve azt is, hogy Popovich mennyire jól építi be a fiatal európai játékosok, milyen jó szeme van ahhoz, hogy kiből lesz sztár. Ötletem sincs, hogy ezen a rostán hogyan mehetett át.

Az addig oké, hogy mondjuk Shaq is hasonló büntető mutatókkal került a ligába, de ő egy beast volt az egyetemen, míg Sochan mindössze legjobb hatodik ember. Azt is értem, hogy Baylor elit egyetemi gárda lett, ilyenkor felülreprezentálttá válik, minden játékosukra azt hiszik, sztár. Mindezek ellenére sem értem, mit látnak benne, viszont becsülöm a srácban, hogy próbálkozik.

A dobómozdulata nekem Shaq All-Star büntetőjét idézi, de legalább hatékony. Volt olyan, aki "biliből" dobott, szóval ez az NBA emberek, legmagasabb szinten játszanak a srácok.  ;D Ja, igen, liga két legjobbja (Jokic és Doncic) meg testzsírszázalék alapján még lehet az NB1-be se kerülhetne be.  ;D

Idézetet írta: HT Dátum január 04, 2023, 20:41:09Aztán a sérülés után elég lassan talált vissza a régi játékához, és azt gondoltam, hogy – Murray-hez hasonlóan – ő sem lesz már soha a régi. És ugyan most jött ez az 54 pont, de ha megnézzük a hozzá tartozó statisztikákat is, akkor egy kicsit én még mindig húzom a számat.

Sajnos ez így van, amikor egy játékos ennyire hosszú időt hagy ki, minimálisra csökken az esély, hogy olyan legyen, mint régen. Klay bizonyos tekintetben szerintem jobb volt, mint Curry (jobb keze van a triplákhoz), de szerintem sem lesz már olyan, mint régen. Ami sajnálatos, mert korábban leginkább benne láttam egy esélyt a 80 pont feletti meccsre.

Szomorú, mert még ahogyan mondjuk Kawhi esetében is, benne van egy-egy kiemelkedő teljesítmény, de már nem tud stabilan azon a szinten lenni, mint korábban. T-Mac is így veszett el, meg még csomóan... Kawhi esetében én azt éreztem, hogy játékban, stílusban és tudásban is ő volt a legközelebb MJ-hez, de azt a prime teljesítményt valószínűleg sosem látjuk viszont.

Klay is most már 33 éves lesz, nem hiszem, hogy innen van visszaút. Az is durva, hogy úgy volt 20-22 pontos játékos, 32 perceket átlagolt és második opció volt. Tudom, nem szép dolog LeBront ekézni, de James úgy hozott 27-28 pontos átlagot, hogy 38 perceket átlagolt, első öt évében szinte majd mindig 40 perc felett volt...

Kicsit játszottam a számokkal, Klay egy hasonló usage alatt simán lehetett volna 27-30 pontos játékos, ha nem több. Ezért is szoktam mondani, hogy LeBronnál érdemes a mutatókat figyelni, mert oké, bedobált 38 ezer pontot, de olyan, mint Cristiano Ronaldo: temérdek helyzetből és játékperccel. Ezzel fals képet kapunk LeBronról is, miközben az igazi zsenik 20-22 pontos átlaggal, megbújva az árnyékban is nyernek 4 bajnoki címet...

A lényeg mondjuk a marketing, hogyan adod el magad, LeBron meg ebben mérföldekkel jobb, mint bárki. Klay meg valószínűleg nem is akart szupersztár lenni, megelégedett a 4 gyűrűvel, 200 millió dollár feletti bevétellel, ja meg övé a mai napig találgatott pornósztáros "randi", amikor Lisa Ann művésznő mondta, hogy valamelyik GSW-s játékossal találkozgatott, azóta se derült ki pontosan, kivel, de mindenki Klayre gondolt. Ez összességében nem olyan rossz karrier.  ;D

Nehéz helyzetben a Milwaukee Bucks

Az elmúlt éveket tekintve, talán még sosem volt ilyen kritikus a 2021-es bajnok helyzete.  Olvasd tovább


Szakik:

a Lakers véleményetek szerint ott lesz az éven a play off-ban? Annyira hullámzó a teljesítményük, most épp egy 4-es győzelmi szériában vannak, de lehet most majd következik egy 5-ös bukó.  :D

Szerencséjükre brutál sűrű ez a nyugat. Davis mikor térhet vissza?

Lehet, hogy jobban járnának, ha Davis nem térne vissza, mert nélküle 7-7-re állnak idén, vele meg 11-14-re. Nyugat erős, egy rossz időszak, vége mindennek... LeBron csak a statjainak él, ez mondjuk most győzelmeket is jelent, de meddig? A helyzet az, hogy még 50%-os mérleggel sem biztos a play-in, egyenes ági rájátszás kizárt. A play-in meg lutri, mert ha egy meccsen mondjuk kifognak egy Doncic-féle Dallast, esetleg a Suns - Clippers duóból valakit, instans kiesés. Lakers a liga egyik legrosszabbul védekező csapata, ha csak kicsit is csökken a támadójáték hatékonysága, már jönnek a vereségek. LeBrontól pedig nem lehet várni 38 évesen, hogy majd extrát hoz hétről hétre... A kiegészítők meg, mind tucatjátékos. Lesz egy pont, amikor átfordul a sztori és elengedik a szezont, mert ez a helyes döntés.

Davis pedig oké, hogy visszatér pár hét múlva, de minek? Képtelen hónapokat játszani normális szinten, neki már vége. Valószínűleg játszana 4-5 hetet, utána újabb sérülés. LeBron esetében pedig ki kell emelni, így is sokszor sérülten játszik, nem lehet tudni, hogy 38 évesen mikor lesz az a pont, hogy oké, vége a szezonnak, mert nem bírja a testem. Megkockáztatom, pont azután, hogy megdöntötte Jabbar rekordját...

A Lakers idei szezonjának a szakmai részéhez nem nagyon tudok semmit hozzátenni az előttem elhangzottakhoz, úgyhogy inkább csak a személyes véleményemet írom le, ami hát elég szubjektív.

Nálam úgy indult a szezon, hogy némi mosollyal és döbbenettel láttam, hogy egyes fogadóirodáknál a végső győzelemre is esélyesnek tartották a Lakerst. Ebben nem volt semmi lenézés a részemről, csak ugyanezt eljátszottuk már egy évvel korábban is, és tudjuk, hogy mennyire lett igazuk az oddsmestereknek (a 11. helyen végeztek Nyugaton, és még egy play-in helyet sem tudtak megcsípni). Szóval furcsa mód idén is benne voltak a 10 legesélyesebb csapat között, holott tudtuk, hogy nem igazán erősödött jelentősen a keret.

Aztán elkezdődött a szezon, és a Lakers pontosan azt hozta, amit mi is itt a fórumon vártunk tőlük. Sok dobott, még több kapott pont, gyenge védekezés, kétszereplős játék (Davis és James), Westbrook erőlködés stb. Aztán jött a menetrend szerinti Davis sérülés, és mindenki elkönyvelhette, hogy ha eddig volt is kérdés, mostanra eldőlt a Lakers szezonja. Már csak azért is, mert amikor Davis egészséges, akkor még a mai napig is képes komoly teljesítményekre. A baj csak az, hogy nála már egyre ritkábban lehet azt a kifejezést használni, hogy "teljesen egészséges".

Én egyébként az elmúlt napokban eltöprengtem a csapat esélyein, és bevallom, hiába az eddigi gyenge játék, egy pillanatra elbizonytalanodtam velük kapcsolatban, hogy vajon tényleg nincs-e esélyük a rájátszásra (ez egyébként a Miami elleni csütörtöki győzelem után történt). Akkor ugyanis úgy nyertek egy teljesen komplett Heat ellen, hogy sem Davis, sem James nem játszott, viszont a többi játékos sokkal felszabadultabban és jobban teljesített. Én biztos, hogy kipróbálnám az edző helyében, hogy mi történne akkor, ha hagynám pár meccs erejéig a "kicsiket" játszani, és pihentetném a két vezért. Már csak azért is, mert néha azt érzem James esetében, mint fociban sokszor CR-nél. Ha ott van a pályán, akkor neki kell passzolni, rajta keresztül kell futtatni minden támadást stb. stb. És ha ez nem történik meg, akkor jön a vita és a veszekedés. És Jamesnél is nagyon sokszor láttuk, hogy mennyire erélyesen le tudja teremteni a csapattársait, ha nem úgy játszanak (vagy tesznek valamit), ahogy ő elképzelte.

Ahogy Pozzato is mondta, James jelenleg már csak az egyéni rekordokra hajt. Ez talán nem is lenne baj, de néha azt érzem, mintha a csapat többi tagjának is az lenne a feladata, hogy segítse ebben LeBront. Ez viszont már gond. Főleg azért, mert vannak azért ebben a Lakersben, akik többre lennének képesek, mint amennyit látunk tőlük. Elég csak Walkert, Reavest vagy Nunnt említeni. De mondok még egy érdekességet: Dennis Schroder ebben a szezonban kétszer érte el a 30 pontot egy meccsen, ezt leszámítva már az is csoda volt, ha 20-ig eljutott. Ennek a két meccsnek viszont az volt az érdekessége, hogy egyikben sem játszott sem Davis, sem James. Egyszerűen ilyenkor más a játék a csapaton belül.

Márpedig Darvin Ham szerintem nem az az edző, aki szembe menne James-szel, úgyhogy amikor LeBron azt mondja, hogy kész a játékra, akkor ott lesz a csapatban. És amíg neki szerződése van, addig nem fog elkezdődni Kaliforniában a jövő építése.

Viszont a legfőbb indokom, amiért én végül mégis inkább amellett voksolnék, hogy nem lesz ott a Lakers a rájátszásban (ma 1,43 a Bet365-ön), az az, hogy bármennyire is kiszámíthatatlan idén a liga (elképesztő győzelmek, vereségek, fordítások stb.), ettől függetlenül van legalább 7-8 olyan csapat, akikkel kapcsolatban nem tudom elképzelni, hogy megelőzné őket a LAL.

A Denver, Memphis, Dallas, New Orleans, GSW, Clippers hatosnak olyan kerete van, hogy csak valami egészen hihetetlen sérüléshullám (vagy egy elhúzódó kolerajárvány  ;D ) esetén kerülnének ki a legjobb 10-ből. Aztán ott van a Phoenix, akiben valószínűleg én nem látom csak a bajnokesélyest, de rendre rám cáfolnak. Ez máris hét olyan alakulat, akik szinte biztosan ott lesznek folytatásban. Mint minden évben, ezúttal is van a legjobbak között egy-egy meglepetéscsapat, ilyen eddig a Sacramento, de mondhatnánk akár a Utah-ot is, akik bár nagyon jól kezdték a szezont, és lassan kezdenek a helyükre kerülni, de ennek ellenére nem szabad őket félvállról venni. És akkor még ott van a Portland (szerintem nekik is erősebb a keretük, és amíg lesz esélyük a rájátszásra, addig hajtani fognak), de a Minnesota is mindent meg fog tenni, hogy legalább a play-in helyek egyikére odaérjen. És akkor még nem beszéltem arról az Oklahomáról, akik idén eddig engem az egyik ámulatból a másikba ejtenek sokszor (és akik szinte ugyanolyan mutatóval rendelkeznek, mint a Lakers).

Szóval nem lesz könnyű dolguk James-éknek egy olyan főcsoportban, ahol jelenleg csak két biztos rájátszásról lemaradó csapatot lehet megjósolni (HOU és SAS).

Három apró érdekesség (vagy éppen említésre méltó dolog) az elmúlt napokból:

Denver - LA Clippers 122-91
Statisztikai szempontból ez a mérkőzés tele volt furcsasággal (pontosabban olyan dolgokkal, amik mostanában nem igazán jellemzőek egy NBA-s találkozóra).
- A meccsen egyetlen játékos sem érte el a 20 pontot (sőt, mindössze hárman voltak a pályán, akik 13 pontnál többet tudtak szerezni).
- Egyetlen játékosnak sem volt 12-nél több mezőnypontkísérlete (ez persze összefügg az előzővel).
- 25 játékos lépett pályára, és ebből 24-en szereztek pontot.

Természetesen mind a három dolog azzal az egyszerű ténnyel magyarázható, hogy a Denver nagyon hamar eldöntötte a meccset (félidőben már 34 pont volt köztük), úgyhogy jöhettek a második és harmadik sorok. De ettől függetlenül nem gyakran fordul elő ilyen mostanában.

Oklahoma - Boston 150-117
Nem tudom, hogy az idei szezonban dobott-e már bármelyik csapat a rendes játékidőben 150 pontot (szerintem nem), de ha előzetesen tippelnem kellett volna, akkor szinte biztos, hogy nem azt mondtam volna, hogy ez az OKC lesz, aki pedig kapja, az a Boston. És hogy tovább növeljük a meglepetés értékét, az Oklahoma úgy dobott 150 pontot, hogy nem lépett pályára a csapat legponterősebb játékosa, Gilgeous-Alexander. Ja, és a Bostonnál amúgy mindenki egészséges volt és játszott is.

Philadelphia - Chicago 112-126
Itt nem egy furcsaságot emelnék ki, hanem egy nagyon kiváló teljesítményt.
LaVine 11/13-as triplamutatója. Na hát így kell ezt csinálni. LaVine-ben egyébként eddig is benne volt egy ilyen teljesítmény, de amióta DeRozan a csapatnál van, sokkal visszafogottabb játékot nyújt, vagy inkább jobban eloszlanak a dobások a három OS között. Mindenesetre egy ilyen mutató nálam legalább akkora szenzáció, mint Mitchell 71 pontja.

Na jól van, heti 5 perces NBA-s körkapcsolásom véget ért.  :great:

@HT érzem, hogy nem kedveled LeBront, ez rasszizmus! Legalábbis LeBron ezt mondaná.  ;D

Én a Lakers kapcsán pontosan azt érzem, amit mondtál, hogy itt van minimum 6-7, de inkább 9-11 jobb csapat Nyugaton, karcsú ez az erőlködés LeBrontól. Lehet amint megvan a rekord, leültetik vagy épp maga ül le (nem, ez túl szép lenne). Az viszont becsülendő, hogy megpróbálja, megy előre, még akkor is, ha önös érdekek miatt teszi. Az biztos, hogy nagyon chemistry romboló személy, el nem tudom képzelni, milyen lehet a hangulat a Lakers öltözőjében...

Nem tudom, hogy szimplán elromlott csak minden egyes oldal stat része, de LeBron pocsék mutatókat hoz, ami a csapatra gyakorolt hatást mutatja, gyakorlatilag még 19 évesen újonc évében is jobb számokat hozott. Míg mondjuk Jokic, Doncic vagy Embiid mindenben egyéni rekordot dönt, addig LeBron is, csak negatív értelemben, mintha a teljesítményével irreleváns lenne a csapatjáték szempontjából. Ez amúgy nagyon érdekes.  ;D

Mostanában többször felmerült LaVine és a Dallas, Cuban állítólag szeretné hozzájuk vinni, ilyen esték miatt mondom azt, hogy igen, benne ott a faktor, csak ez sokszor benne is marad sajnos, pedig amúgy elit másod- vagy harmadopció lehetne. Kiváló catch and shoot, míg mondjuk Hardaway vagy Finney-Smith bedobál 5.5 és 6.7 pontot több dobásból és rosszabb hatékonyságból, addig LaVine 5.1-es átlagot hoz. Gyorsan átszámoltam Hardaway mutatóira LaVine hatékonyságát, vele 8-10 pontot hoznának... Eléggé komoly fejlődés lenne.

#175 január 07, 2023, 22:08:55, HT
Idézetet írta: Pozzato Dátum január 07, 2023, 21:00:18@HT érzem, hogy nem kedveled LeBront, ez rasszizmus! Legalábbis LeBron ezt mondaná.  ;D

Tudom, hogy csak viccelődtél, de én most megpróbálok erre komolyan válaszolni. És nem is elsősorban neked szól ez, hanem mindenki másnak is, akik esetleg olvassák itt az oldalon ezt az NBA-s szekciót.

Igen, valóban nem kedvelem Jamest, ezt kár is lenne tagadni (sőt, még arra a momentumra is emlékszem, hogy mikor romlott meg végérvényesen köztünk a "viszony"). De van bennem annyi tisztelet és alázat az irányába, hogy igyekszem nem bántóan beszélni róla. Amit a Lakers-es hozzászólásomnál írtam vele kapcsolatban, azokról azt gondolom, hogy nem pejoratív jelzők, hanem én tényleg azt gondolom, hogy ő egy olyan személyiség, aki sokkal nagyobb egóval rendelkezik, mint ami az elfogadható volna. És bár CR-t sem szeretem, de nem ezért hoztam őt példaként James mellé, hanem mert valóban azt érzem, hogy mindketten olyan sportolók (egy csapatjátékban), akik a saját formájukra akarják alakítani az adott csapatot.

Még egyszer mondom: minden elismerésem LeBronnak az eddig elért eredményeiért, és biztos vagyok benne, hogy nem sok olyan játékos van (volt, lesz), aki 38 évesen ilyen számokat tud még hozni a világ első számú szórakoztató-parkettjén. Úgyhogy ha bárkit is megbántottam azzal itt az oldalon, hogy "rosszallóan" írtam a kedvencéről, attól nagyon őszintén elnézést kérek. Nekem is vannak favorizált játékosaim, és nekem is rosszul esne, ha nem a kellő tisztelettel beszélnének róluk. Egyszerűen csak azért, mert megérdemlik.

Ugyanakkor nem szabad összekeverni a játéktudást és magát az embert.

Amit James eddig letett az asztalra a 20 éves pályafutása során (4 bajnoki cím, 4 döntő MVP cím, 3 AS MVP cím, 18-szoros AS-részvétel, és még kismillió egyéb cím), azokat senki nem vitatja. Azonban mint ember, lehet róla más véleményem, mint azoknak, akik kedvelik őt. És szerintem ezzel nincs is semmi baj. Én például imádtam Kobe-t annak ellenére, hogy legalább olyan megosztó személyiség volt, mint James. Legalább annyira öncélúan játszott és legalább annyiszor az önzőségén ment el egy meccs, mint LeBron esetében. Mégis valahogy az egyiket imádtam, a másikat nem.

Én az NBA-ben a játékosokat nem az alapján kedvelem vagy utálom meg, hogy hány pontot dob, hanem legalább 70-80%-ban a személyisége az, ami döntő faktor. Kobe után ez valószínűleg hülyén fog hangzani, de nagyon szeretem a visszafogottabb sztárokat, akik úgy is ott tudnak lenni a legjobbak között, hogy közben nem mondják el minden héten, hogy "én vagyok a király". Ezért nem tudtam például soha megkedvelni fociban sem CR-t, sem Ibrát. Nekem olyan játékosok voltak a kedvenceim, mint például Giggs vagy Pirlo, akik nem pofáztak, hanem tették a dolgukat. Az NBA-ben is ezért kedvelem Mitchellt, LaVine-t, Doncicot, Jokicot és még sorolhatnék egy párat, akik nem a balhéjukkal hívják fel magukra a figyelmet (ahogy a mondás is tartja: jó bornak nem kell cégér). És ezért nem kedvelem most Jamest, Greent, vagy korábban ezért nem kedveltem Iversont és a hozzá hasonlókat. De még egyszer mondom, ez pusztán csak szimpátia, nem pedig a tudásuk nem elismerése. És ezt tényleg azért akartam legalább egy hozzászólásomban kihangsúlyozni (talán már korábban is meg kellett volna tennem), hogy ha esetleg bárkit megbántok azzal, hogy negatív jelzőkkel illetem a kedvencét, akkor az nem bántás akar lenni, csak egy kritikai vélemény egy szurkolótól.

LeBron vs Jordan "vita" miatt több podcast is született, éppenséggel az egyikben volt a kulcs az összes kérdésre. Lehet épp Shaq mondta, aki azért eléggé sok NBA sztárral jóban van, hogy senki sem félt a prime LeBrontól, mindenki versenyezni akartak vele, mert tudták, legyőzhetik. Durant, Curry, Leonard stb., senki. És ez volt az óriási különbség köztük, hogy mind Magic, mind Shaq, mind Bird és még lehetne sorolni, egyben mindenki egyetértett: Jordan rémisztő volt. Olyan ellenfél volt, akitől féltek.

LeBronban pontosan ez a "gyilkos ösztön" nincs meg, ha bejut egy PO-ban, nem félsz tőle, mert közel sem biztos, hogy nyerni fog. És pontosan az a viselkedés váltotta ki ezt a többiekből, ahogyan LeBron a pályán kívül cselekszik. Magát szimplán Királynak hívja, arrogáns és olyan hülyeségeket beszél, ami miatt nemhogy rettegés tölt el, hanem szimplán le akarod győzni, mert idegesít. Ha megfigyeltétek, azok a sportolók, akik tényleg kivételes tehetségek voltak, sosem hívták magukat GOAT-nak a saját sportágukban.

Brady, Jordan, Pelé, Maradona, Messi, Abdul-Jabbar, Gretzky, Federer és még lehetne sorolni, mindig kerülték ezeket a kérdéseket. Pontosan ezért érdekes az összehasonlítás Ronaldóval, mert pont a portugál klasszis és LeBron mantrázta ezt folyton (GOAT-kérdés). Az emberben egy idő után ez viszont ellenérzést vált ki. Ha a legjobbnak mondod magad, akkor nem tiszteled a többieket. Majd ők mondani fogják, ha tényleg te vagy a legjobb, ebben biztos lehetsz.

LeBron pedig ebbe az egész "én vagyok a Király" dologba nagyon beleállt, végül pedig épp ezzel rombolt le mindent. Ha már régiekkel való összehasonlítás... Wilt Chamberlain egy korszakos zseni volt, máig egyetlen 100 pontos játékos, domináns center, de pályán kívüli (és sokszor azon belüli) viselkedése miatt sem tartották GOAT-nak, még a saját korszakában sem. Rendkívül fontos az, hogyan tudnak veled azonosulni az emberek.

Csóri GSW.
Se Booker, se Paul, se Ayton.

Es siman kikapnak a Sunstol.. ;D  ;D  ;D

Idézetet írta: MessiÁs Dátum január 11, 2023, 06:41:18Csóri GSW.
Se Booker, se Paul, se Ayton.

Es siman kikapnak a Sunstol.. ;D  ;D  ;D

Ráadásul még kínosabbá teszi a vereséget, hogy hosszú idő után ez volt az első olyan meccs, ahol a GSW újra a komplett csapatával állhatott ki. Vagyis még a sérülésekre sem lehetett hivatkozni.

Azért a Warriorsnál elég nehezen magyarázható ez az utolsó három (hazai) mérkőzés. Vereség a Detroittól, majd az Orlandótól (Kelet szinte két leggyengébbnek tartott csapatától), majd most a Suns második sorától...

Bár ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor igazából egy világválogatottól kaptak ki Curryék, hiszen az ellenfél 9 játékosa 7 nemzetet (és 4 földrészt) képviselt. A három amerikai mellett német, horvát, kongói, nigériai, ausztrál és ugandai világsztár pattogtatott a másik oldalon.  ;D

Portland Trail Blazers - Cleveland Cavaliers: Mekkora potenciál van még a Cavs szezonjában?

Megvizsgáljuk, hogyan teljesített idén a Cleveland és még mi várható tőlük, illetve a legközelebbi Portland elleni meccsükre is kitérünk.  Olvasd tovább