A koronavírus és hatásai

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Idézetet írta: vmlinuz Dátum november 12, 2021, 10:06:29
Nyilván az amit oak ir is számitott, ezért volt eddig olyan alacsony a fertőzési ráta, de a grafikon amit közzétettem normalizált 1 millió főre, és láthatóan Szingapúrban is megugrott mostanában az esetszám (de már csökken, ahogy a románoknál is). Sőt, olyan szinten megugrott, hogy majdnem elérte a román szintet (ugyancsak 1M lakosra vetitve), de ezzel szemben jól látható, hogy a halálozási ráta nagyon sokkal alacsonyabb.

Szerintem véd a vakcina szerintem a halálozás mellett a fertőzés ellen is, de 4-6 hónap után már egyre kevésbé (fertőzés ellen). Valami német tanulmány is a napokban hasonló következtetésre jutott. Janssen vakcinánál meg még rövidebb lehet az aktiv védelem.

Szerintem a románoknál most nyájimunnitás lett, akarva, akaratlanul, még alacsony oltottsági ráta mellett is. De kiderül ez is hamarosan, most visszanyitották az iskolákat. Ha 1 hét múlva (1 hete nyitottak) nem lesz ugrás, és tovább csökken az esetszám, akkor biztosan nyájimmunitás van. Hogy mennyit tart? 4-6 hónapot saccolok.

Azért ugrott meg Szingapúrban, mert nyár végén a magas oltottsági szint miatt elengedték az Oak által írt szigorú szabályokat, rendkívül gyorsan berobbant utána a járvány. Szerintem ezeket kéne propagálni a sajtóban, amikről Te és Oak is írtatok: vakcina hatásos a súlyosabb lefolyás ellen, míg a szabályozás segít visszanyomni az esetszámot. Igen, lehetséges, hogy a vakcina segít valamilyen szinten távol tartani a vírust, de ez önmagában kevés, erről beszélt Oroszi doktornő is. Ezekkel kéne plakátolni az országot, kettő közül (vakcina és maszk), valamelyiket előbb vagy utóbb, de használnák az emberek.

Nálunk ilyen összekuszált védekezés van, amiből sajnos 8 ezer napi fertőzött lett. Megpróbáltuk azt, amit Szingapúr - ráadásul rosszabb oltottsági szinttel -, egyelőre úgy tűnik, hogy nem működik. Azért is érdekes ez az egész oltás, maszkhordás, mert ahány hely, ahány munkáltató, ahány ember, annyiféle szabály. A parlamenti képviselőknek nem kötelező magukat beoltatni, de míg a hozzájuk tartozó dolgozókat, illetve az állami szektorban résztvevőket igen. A SPAR-ban nem kötelező maszkot hordani, de a nem hivatalosan állami szektorhoz tartozó MVM-nél már több, mint egy hónapja kötelező. Jó lenne valami egységes szabályozás, jó lenne, ha a TiB által említett rossz kommunikáció is javulna.

Azzal nem fogják az embereket meggyőzni, hogy egy háziorvos hoz egy diagrammot. Nálunk a város államilag fenntartott intézményeiben (példának okáért a megyeházát hozom) hiába tették kötelezővé az oltás felvételét, dolgozók több mint a 25%-a biztosan nem fogja felvenni (és diplomás emberekről, vezetőkről beszélünk). Elmennek fizetetlenbe inkább, majd valószínűleg valami magáncéghez idővel. Az állami szektorból így egy csomó ember ki fog esni. Egyfelől szerintem érthető, hogy nem veszi fel, hiszen hogyan magyarázod meg egy anyukának azt, hogy az oltás az jó, ha a 29 éves lánya meddő lett két hónapra rá, miután megkapta az oltást? Ezt a sztorit sajnos speciel ismerem személyesen, és nagyon szomorú.

A kommunikáció a vakcináról pocsék volt, máshogyan kellett volna ezt intézni, de ezt már korábban mások is írták. A maszkok kapcsán szintén gyenge volt a kommunikáció (ilyet nem lehet élőben csinálni, mint amit nyáron Orbán csinált a Karmelitánál). Ennek a kettőnek a hozadéka vezetett ide. Az a baj, hogy a járvány lassan két éve velünk van, de csak egyre rosszabb a helyzet. Nem tudott a kormány két év alatt egy hatékony védekezést kiépíteni, egy jól működő rendszert, pedig szükség lenne rá. Ha ezt megfelelően kommunikálták volna, nem csak látszat az operatív törzs, akkor valószínűleg a támogatottságuk is növekszik.

Én személy szerint a maszkviselés hatását kétségbe vonom, több ok miatt is. Egyik, hogy a sebészi maszkok meg a szövetmaszkok egy kalap szart érnek, téged, mint viselőjét nem védnek semmitől. Tüsszentés, köhégés esetén valóban megfognak bizonyos mennyiségű cseppet, de látva a delta fertőzési mutatóit, egyszerűen zárt térben még ha mindenkin is ez van, tökéletesen hordva, nem fog védeni több órás jelenlét alatt. És munkahelyen bizony a legtöbb helyen több órát összezárva vannak emberek, zárt térben, szellőzés nélkül.

Másik dolog, hogy senki nem hordja helyesen a maszkokat, én sem. Ezeket bizonyos ideig lehetne hordani, utána kuka. Ha hozzáértél kézzel, kuka. Ha levetted, letetted asztalra, kuka. Zsebre vágtad, megfogtad, kuka.

Egyedüli okés maszknak az FFP2-t, vagy annál magasabb szintűt tudok elképzelni (szelep nélkül), hogy valóban segitene, DE csak akkora ha a használat is helyes. Tehát csak megmosott (ideális esetben fertőtlenitett) kézzel szabadna felrakni és ha levetted azonnal eldobod, kezet mosol és újat veszel fel, amit közben megfelelően tiszta, légmentes tárolóból veszel elő. Hozzá nem nyúlsz viselés közben, mikor felveszed, akkor az orrodra helyesen beállitod. Ha téli hidegben átnedvesedett, azonnal csere (ez kint -1 fokban és nagy reggeli páratartalomban kb 10 perc). Na most mindezt mikor fogja helyesen mindenki betartani és naponta mennyi maszk is kellene?

Most nyilván vannak tanulmányok a maszkokról, de ezek elég ideális környezetben készültek és mivel rengeteg a változó, nem vettek mindent figyelembe. Az ajánlás meg a "több, mint semmi" alapon ment. És kb ennyit is ér, több, mint semmi, de valós körülmények között alig segit. Cserébe szerintem elősegitette a delta mutáció kialakulását, mivel a virus túlélésre megy, ezért fertőzőbb lett. Soha nem fogják elismerni, hogy ez is a lehetséges okok között van. Persze, ez csak egy feltevés, nincs sok valóságalapja.

Én elengedném az egészet szabadon 90%-os átoltottságnál. Nyilván megugranak a fertőzőttek száma, de a tünetek már nem lennének olyan súlyosak, és átalakulhatna az egész egy sima influenza/nátha szintre.

Egyetértek azzal, hogy a maszkok használata is pocsék, mert valaki tényleg hetekig vagy hónapokig hord egy maszkot. Ebben is sokat kéne fejlődni, de abban kétségeim vannak, hogy 90%-os oltottságnál érdemes-e elengedni mindent. A mutálódás miatt mondom, ugyanis kialakulhat megint egy olyan mutáció, amire nem reagál (vagy nem olyan minőségben) az oltás. Én inkább azt a módszert választanám, hogy 6 hétre lezárni mindent. Az embereket felkészíteni egy lezárásra, pontos szabályokat hozni, csak a legfontosabb helyeken dolgozók mehetnének be, de ott is azok, akikben nincsen jelen a vírus. A hat hetes penzumot úgy kialakítani, hogy megnézni a világszerte jelenlévő hullámokat és egy komolyabb hullám után (vagy végéhez közeledve) lezárni mindent. Izolálni a még meglévő betegeket, elsöpörni a járványt. Igen, leírni könnyű, tudom.

Nekem amúgy az alábbi ok miatt van szkepticizmusom a szituációval: az oltás megvéd a halálozástól és a súlyosabb tünetektől. Ez eddig rendben, de kérdem én, meddig fogunk oltakozni? Mert most azt csinálja a világ, hogy kaptunk egy migrént, amire fejfájás csillapítót szedünk. Ez tüneti kezelés, ideig-óráig jó, de utána mindig kell szedni azt a gyógyszert. Innentől olyan lesz az életünk, hogy évente 1-2 oltást be kell adatni? Biztosan jó ez a szervezetünknek? Miért nem akarjuk a probléma gyökerét megoldani?

Számomra nagyon hasonló a helyzet a klímaproblémával is. Ott is tüneti kezelést alkalmaznak, ahelyett, hogy a dolgokat mélyebben vizsgálnák. Igen, számomra is érthető, hogy a nagyobb vállalatoknak egyik esetben sem érdekük megoldani a helyzetet (Pfizer is milliárdokat kaszál, de ugyanígy mondjuk állami szinten Kína is), de ez nem mehet a végtelenségig, vagy igen? Az emberek azt fogják mondani, hogy jöhet a 4. vagy 5. oltás is? Már sokan a harmadik esetében is úgy vannak, hogy nem kéne, pedig az első kettőt megkapták...

Kb. fél órája vettem fel a 3-ik oltást! Szerencsétlen helyzet ez,a doktornő jó ismerősöm, azt mondta találkozunk a 4.ik oltásnál...Ugyhogy marad ez a tendencia 4,5,6...stb oltás, még nem találnak valami más megoldást, mert ez a virus sajnos egy jó darabig nem fog eltünni! :'(

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 12, 2021, 11:11:59
Nekem amúgy az alábbi ok miatt van szkepticizmusom a szituációval: az oltás megvéd a halálozástól és a súlyosabb tünetektől. Ez eddig rendben, de kérdem én, meddig fogunk oltakozni? Mert most azt csinálja a világ, hogy kaptunk egy migrént, amire fejfájás csillapítót szedünk. Ez tüneti kezelés, ideig-óráig jó, de utána mindig kell szedni azt a gyógyszert. Innentől olyan lesz az életünk, hogy évente 1-2 oltást be kell adatni? Biztosan jó ez a szervezetünknek? Miért nem akarjuk a probléma gyökerét megoldani?

Pont ezért engedném el. Megkapnád természetes módon a 3-ik, 4-ik, 5-ik immunválaszt, ha egyáltalán odáig jutna a dolog. Nyilván lennének áldozatok, de igy is vannak. Nem biztos, hogy sokkal több halálozás lenne, de benne van, az tény. Igy oltással megspékelve szerintem működne a nyájimmunitás. A mutálódás rossz irányba lehetséges, de azt semmi nem irja elő, hogy be is következne. Ez azért a végtelenségig nem mutálódhat, és én úgy értetttem, hogy szerkezeti okok miatt kevesebb lehetséges mutáció van a "tarsolyban", mint influenza esetén.

A klimás dolog meg egy vicc. Klimacsúcsra mindenki magángéppel ment :D Emellett, az oroszok füsttel rejtenek el bizonyos katonai bázisokat, miközben más országokban 50 g/km-es CO2 kibocsátás külömbségektől fosnak autók esetén.

Idézetet írta: vmlinuz Dátum november 12, 2021, 11:23:22
Pont ezért engedném el. Megkapnád természetes módon a 3-ik, 4-ik, 5-ik immunválaszt, ha egyáltalán odáig jutna a dolog. Nyilván lennének áldozatok, de igy is vannak. Nem biztos, hogy sokkal több halálozás lenne, de benne van, az tény. Igy oltással megspékelve szerintem működne a nyájimmunitás. A mutálódás rossz irányba lehetséges, de azt semmi nem irja elő, hogy be is következne. Ez azért a végtelenségig nem mutálódhat, és én úgy értetttem, hogy szerkezeti okok miatt kevesebb lehetséges mutáció van a "tarsolyban", mint influenza esetén.

A klimás dolog meg egy vicc. Klimacsúcsra mindenki magángéppel ment :D Emellett, az oroszok füsttel rejtenek el bizonyos katonai bázisokat, miközben más országokban 50 g/km-es CO2 kibocsátás külömbségektől fosnak autók esetén.

Ha így történne, ahogyan írtad, akkor annak szerintem mindenki örülne, szóval reménykedjünk egy ilyen forgatókönyvben.

Igen, a klímacsúcs szerintem mókás volt (már az általad említett magángépes sztori miatt is), de önmagában az, hogy a három legnagyobb kibocsátóból kettő el sem ment, az is mindent elmond arról, hogy mennyire akarja ezt a dolgot megoldani a világ.

Lehetett volna mindkét helyzetet időben kezelni, de vagy nem vették komolyan a világ vezetői, vagy szimplán ötletük sem volt, mit csináljanak. Mondjuk nekem a koronavírus kapcsán a WHO inkompetenciája is mókás volt. Van egy Egészségügyi Világszervezet, akinek fogalma sincsen, hogyan működik a vírus terjedése, szimplán nem hitték el, hogy ebből járvány lehet. Konkrétan akkor nyílvánították világjárvánnyá az egészet, amikor már mindenki tudta, hogy az.  ;D

Ez is ide tartozik, de most más evekre evezek. Anyámat keddig, határozattal házi karanténba rakták. A helyzet az, hogy a kolléganője, akivel egy szobában dolgozik, 3!!! oltás után pozitív tesztet produkált. Mindenkit leteszteltek a munkahelyen, mindenki negatív lett. Anyámon kívül egy ember nincs beoltva, így őket 50%-os Covid-táppénzre tették. Azt a nőt(ő is kolléganő), aki egész hétvégén együtt wellnesezett Hajdúszoboszlón az említett fertőzöttel, őt nem. Azt mondták, hogy ő nem kontakt, mert ő be van oltva. :redchug:

#1537 november 12, 2021, 11:45:37, vmlinuz
Most ez offtopic, de nem vagyok biztos, hogy a klimaproblémát lehetett volna időben kezelni. Vagyis kétélű a dolog, ha időben kezeljük (de hol volt akkor még a mostani szintű modellezés és klimakutatás), akkor el sem jut az emberiség a mostani szintre, hogy egyáltalán észrevegye, hogy gond van vele. Tehát lehet, hogy lassabban, de katasztrófálisabb szintre jutott volna ez egész, mivel nem is tudnánk róla. Nagyon összetett dolog ez, meg a néphülyités is sokat dobott rajta. Azért a németek atomerőmű ellenessége az ledöbbentő számomra. Nem akkora probléma a rádióaktiv hulladék, meg a balesetveszély, amit ne lehetne kezelni sokkal egyszerűbben, mint a mostani CO2 kibocsátást.

OFF vége :)

Ha már sok szó esik a koronavírusról és hatásairól, akkor legyen ismét néhány szó a sportról, a koronavírusról és hatásaikról is. Ezúttal például a teniszről és közelgő Australian Open tenisztornáról.
Jó tudni, hogy a koronavírus-járvány terén Ausztrália a világ legszigorúbb országai közé tartozik. Ott alig-alig van pár kibúvó, s az itteni felfogással drasztikusnak tűnő - koronavírus elleni - megszorító intézkedéseket a nagyon kevés kivételtől eltekintve mindenkinek kötelező betartani. És éppen az Australian Open tenisztorna helyszíne, Melbourne város még Ausztrálián belül is a koronavírus miatti drákói szigoráról híres. Talán elegendő csak annyit tudni, hogy a világon Melbourne város lakossága volt karanténban a leghosszabb ideig. Ezt azt jelenti, hogy Melbourne város lakossága az utóbbi bő 2 esztendő közel felét, mintegy bő 9 hónapot töltötte karanténban.
Összehasonlításképpen: Ausztráliához képest a világ másik végén található Európában, s azon belül is Magyarországon immár 1 éve van érvényben a veszélyhelyzetnek nevezett különleges jogrend. Ám annyira nagyon lazák a magyarországi szabályozások, hogy nagyon sok magyarországi lakos egyáltalán nem érzi azt, hogy veszélyhelyzetnek nevezett különleges jogrendben él. Mint ahogyan szerintem azt sem tudja Magyarország lakossága, hogy nem csak immár 1 éve tölti veszélyhelyzetben a mindennapjait, de ezen felül és ezen túlmenően immár bő 6 éve vészhelyzetben is van. De ez egy másik történet. Közép-Kelet-Európa országaiból nézve szinte elképzelhetetlennek tűnik az, hogy Melbourne lakosai az elmúlt 2 év alatt bő 9 hónapban - néhány kivételtől eltekintve - gyakorlatilag nem találkozhattak barátaikkal, ismerőseikkel, stb.
Nos, pontosan ez a Melbourne város lesz a közelgő Australian Open helyszíne.
Már ez év elején is "lázadt" több teniszező az ausztráliai intézkedések miatt, de az szinte biztos, hogy a jövő januárban rendezendő követekező Australian Open koronavírus-járvány miatti megszorításai még az ideinél is szigorúbbak lesznek. Már eddig is lehetett hallani errefelé "furának" számító híreket, s ezek biztosan egyre gyakoribbak lesznek majd az Australian Open kezdési időpontjának közeledtével.
Várhatóan majd csak azok vehetnek részt az év első Grand Slam-tornáján, pontosabban csakis azok a teniszezők utazhatnak majd be Ausztráliába, akik vállalni fogják, hogy betartják Ausztrália koronavírus elleni intézkedéseit és az Australian Open tornán való részvétel összes szabályát. Hiszen egyáltalán nem kötelező az Australian Openen való részvétel. Aki indulni akar, annak be kell tartani a szabályokat, ám aki nem akarja betartani a szabályokat, annak nem kell elutaznia Ausztráliába. Ennyire egyszerű,
Az ausztrál rendezőket vélhetően egyáltalán nem fogja érdekelni az, hogy - például - a szerb Novak Djokovic vagy a japán Naomi Osaka nem fognak indulni az általuk rendezett tenisztornán, ugyanis ott lesznek az orosz Dmitry Medvedev, a brit Emma Raducanu, a lengyel Iga Swiatek, a spanyol Paula Badosa Gibert és még sokan mások.

Olyasmi ez, mint amikor egy ember bulit tart, meghívja a haverokat, de a házigazda előre jelzi, hogy a részvételnek van egy fontos feltétele: akik veszekedni akarnak vagy az "asztalra sz@rnak", azok nemkívánatos személyek.
Pontosan ugyanilyen buli lesz az Australian Open. Amelyen azok vehetnek majd részt, akik betartják az előre jelzett feltételeket.

Idézetet írta: curpy82 Dátum november 12, 2021, 11:39:10
Ez is ide tartozik, de most más evekre evezek. Anyámat keddig, határozattal házi karanténba rakták. A helyzet az, hogy a kolléganője, akivel egy szobában dolgozik, 3!!! oltás után pozitív tesztet produkált. Mindenkit leteszteltek a munkahelyen, mindenki negatív lett. Anyámon kívül egy ember nincs beoltva, így őket 50%-os Covid-táppénzre tették. Azt a nőt(ő is kolléganő), aki egész hétvégén együtt wellnesezett Hajdúszoboszlón az említett fertőzöttel, őt nem. Azt mondták, hogy ő nem kontakt, mert ő be van oltva. :redchug:

Ez tényleg durva :redchug: Ha anyud és a kolléganője negatív, akkor miért kerültek covid táppénzre?! Nem értem.
Ez milyen szektor amúgy?

#1540 november 13, 2021, 10:42:16, curpy82
Idézetet írta: Latzka Dátum november 12, 2021, 19:55:46
Ez tényleg durva :redchug: Ha anyud és a kolléganője negatív, akkor miért kerültek covid táppénzre?! Nem értem.
Ez milyen szektor amúgy?

Járási Hivatal, tehát közigazgatás. Azért mert a Hivatal vezető asszony szabályszerűen kijelentette, hogy ő rühelli az oltatlanokat.Odaszólt a Népegészségügyi Osztálynak(ÁNTSZ), hogy határozatattal rakják már karanténba őket, mint kontaktot. A pozitív személy múlt héten péntek-szombat-vasárnap wellnessezett, hétfő-kedden köhögve dolgozott. Szerdán nem ment, teszteltette magát, pozitív. Mivel a népegészségügy telefonon rákérdezett, hogy mikor kezdődtek a tünetek, ő a wellness első napján sem volt jól. Így onnantól számítódik neki a 10 napos karantén, aminek a felénél tudta meg, hogy pozitív. Anyámék meg mától vannak hétfő estig Covid-táppénzen(érzitek az ellentmondást? Covid táppénz, NEGATÍVKÉNT!!!) ami ugye csak 50%-os pénz.

Most úgy tűnik nem a 'maradj otthon' lesz, helyette sok ilyen jellegű konfliktus és nem kevés feszültség várható..

Az alábbi képet a neten találtam; nem tudom milyen cég van a 2500 fős Prügyön, amely 50+20 ezerrel tudja 'szponzorálni' az oltást, nem semmi ???

#1542 november 13, 2021, 10:20:04, TiB
Ez most nem oltásellenes vagy oltáspárti vélemény, csak az emberekről szól. Megszüli a gyereket, még haza se viszi, már megkapja a BCG oltást, aztán 4 hónapos korában jön egy ilyen kombó DPTa-IPV-HiB+PCV13, amiről a szülők miniimális része kérdezi meg, hogy egyáltalán mik ezek a rövidítések. Mire 1 éves lesz, több mint 10 oltáson lesz túl. Szóval a csatolt kép nagyon szépen hangzik, csak ironikusan vicces :)

Idézetet írta: TiB Dátum november 13, 2021, 09:29:56
Ez most nem oltásellenes vagy oltáspárti vélemény, csak az emberekről szól. Megszüli a gyereket, még haza se viszi, már megkapja a BCG oltást, aztán 4 hónapos korában jön egy ilyen kombó DPTa-IPV-HiB+PCV13, amiről a szülők miniimális része kérdezi meg, hogy egyáltalán mik ezek a rövidítések. Mire 1 éves lesz, több mint 10 oltáson lesz túl. Szóval a csatolt kép nagyon szépen hangzik, csak ironikusan vicces :)

Ilyenkor szoktak azzal érvelni, hogy nincsenek 5-10-20-50 éves tapasztalatok a covid oltásról míg a fent nevezettekről viszont igen.

Kínában viszont 2020 márciusa óta az új esetek száma szinte elhanyagolható:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211112/kina-fejebe-vette-hogy-kiirtja-a-koronavirust-az-sem-erdekli-ha-ezzel-foldhoz-vagja-a-vilagot-510482?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Idézetet írta: sleve Dátum november 13, 2021, 14:49:06
Ilyenkor szoktak azzal érvelni, hogy nincsenek 5-10-20-50 éves tapasztalatok a covid oltásról míg a fent nevezettekről viszont igen.

Tényleg ez szokott lenni, de például aki nem tudja, milyen betegség megelőzésére adják a PCV13-at, honnan tudja melyik ország, milyen régóta létező, mennyit tesztelt oltását használják a gyerekén? Mert én például megkérdeztem, és még az orvos sem tudta, de beadtuk kis csórinak. Én megdöbbentem azon is, hogy a felnőtt Algoflexet vénykötelessé tették, jött helyette a Dolo vagy épp Duo, miközben a gyermekeknek szánt Algoflex maradt a régiben. Egy csomó olyan gyógyszer, oltás van, ami kapcsán egyetlen kérdés, tiltakozás vagy a legkisebb ellenhang felmerülne. Én például tiltakoztam a saját orvosnál a bárányhimlő oltás ellen, mert hogy egyszer átesik rajta, aztán csumicsá, minek erre oltás, de 2019 óta kötelező, és egy kicsi törvényi fenyegetéssel rávettek ;D