FA Kupa

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Fülöpék újra játszhatnak a Middlesbroughval



2006. január 30.     
--------------------------------------------------------------------------------

Az angol FA Kupa hétvégi fordulójában Fülöp Márton (képünkön) együttese a Coventry City, a Middlesbrough gárdáját fogadta. A 0-0-ás félidő után a 46. percben a holland Hasselbaink révén a Middlesbrough szerezte meg a vezetést, amit az 54. percben John egyenlített ki. A 24.000 néző előtt lejátszott találkozó döntetlennel zárult, így folytatás következik fordított szereposztásban


[a csatolmányt egy admin törölte]

Smith bíró és a lyukas labdák esete


Az angol FA-kupa a legrégebbi versengés a klubcsapatok között, és híres arról, hogy bármi megtörténhet benne: hosszú története során már számtalan meglepetés, váratlan eredmény született, favoritok estek ki alacsonyabb osztályú gárdákkal szemben, sőt, egyszer az az addig elképzelhetetlen dolog is megtörtént, hogy a címvédő Manchester United nem nevezett.
Az 1946-os döntő előtt és alatt történtek azonban minden valószínűség szerint elviszik a pálmát a legváratlanabb események versenyében. Abban az évben a Derby County és a Charlton Athletic mérkőzött meg a trófeáért, és az összecsapás előtt a játékvezető, bizonyos Ernest Smith is nyilatkozott a BBC-nek.

Az élelmes riporter feltette neki a kérdést: "Mennyi a valószínűsége annak, hogy a labda kidurran a mérkőzés közben?" A bíró nevetve válaszolta: "Körülbelül egy a millióhoz." Ezt nem kellett volna mondania...

A másnapi találkozón ugyanis megtörtént az, amire senki sem számított, a második félidő közepén a labda bemondta az unalmast, és kidurrant. Mivel akkoriban még nem voltak mindenhol a pálya szélén tartalék labdák, a finálé perceken keresztül állt, mire új játékszert kerítettek.

Az új labda végül bírta a gyűrődést, és be lehetett fejezni a találkozót. Pár nappal később a bajnokságban ugyanez a két gárda találkozott, és a bíró megint Smith volt. Az égiek még mindig emlékezhettek arra, amit Smith még az FA-kupa döntője előtt mondott, mert a labda - hogy, hogy nem - megint nem bírta végig a kilencven percet, és újfent kipukkadt.

Smith pedig ezek után valószínűleg alaposan meggondolta, hogy milyen esélyeket ad még a legváratlanabbnak számító eseményeknek is.


Megtört a MU elleni 85 éves liverpooli átok

1921 után ismét nyerni tudott a Manchester United ellen az FA-kupában a Liverpool labdarúgócsapata. A hazai együttes Crouch fejesével csikarta ki az 1-0-s győzelmet, s jutott a kupasorozat következő körébe.
A két együttes korábban 14 alkalommal találkozott egymással a világ legrégibb és legrangosabb kupasorozatában, nyolc MU-siker és 4 döntetlen mellett mindössze két liverpooli győzelemre futotta a hazaiak erejéből. Az elsőt még 1898-ban aratta a 'Pool, otthon 2-1-re nyert, de a második diadal is már 85 esztendeje történt, 1921. január 12-én Manchesterben nyertek a Vörös Ördögök (1-2).

Az első félidőben többnyire a Liverpool vezetett formásabb és veszélyesebb támadásokat, ezek közül egy érett góllá.

A 18. percben Gerrard baloldali beadásra Kewell érkezett a legjobban, a feje búbján megcsúszó labdát Van der Sar remek vetődéssel tolta a bal kapufa mellé. Gerrard szöglete után Crouch került helyzetbe, erős fejesét a holland kapus a bal kapufára tolta, a labda onnan végiggurulva a gólvonalon a jobb kapufánál pihent meg a hálóban (1-0).

A félidőben váltott Sir Alex Ferguson, ám a Slivestre-Saha csere sem hozta meg a kellő átütőerőt a MU játékában. Rooney távoli lövésén kívül a 80. percben adódott komolyabb gólszerzési lehetőség, akkor Giggs bombázott 16 méterről a bal felső sarok fölé.

A hajrában még egy súlyos sérülés történt, Riise szabadrúgásába Smith vetődött bele, majd lent maradt a földön, s csak hordágyon tudta elhagyni a játékteret.

eredmény, FA-kupa, 5. forduló
Liverpool - Manchester United 1-0 (1-0)
Anfield Road, 50 ezer néző
v.: Webb
Liverpool: Reina - Finnan, Carragher, Hyypia, Riise - Gerrard, Hamann, Sissoko, Kewell (Kromkamp, 82.) - Crouch (Cissé, 88.), Morientes (Luis García, 62.)
Manchester United: Van der Sar - G. Neville, Brown, Vidic, Silvestre (Saha, a szünetben) - C. Ronaldo, Fletcher (Smith, 76.; Park, 93.), Giggs, Richardson - Rooney, Van Nistelrooy
gól: Crouch (19.)


#18 február 18, 2006, 19:04:06, pikado
FA-kupa,nyolcaddöntő

Bolton-West Ham 0-0

Charlton-Brentford 3-1
Gól: Darren Bent 3', Bothroyd 45', Hughes 62' - Rankin 83'

Liverpool-Manchester United 1-0
Gól: Crouch 19'

Órarend:

Szombat, 18.40: Newcastle-Southampton
Vasárnap, 15.00: Preston-Middlesbrough, Stoke-Birmingham; 17.00: Chelsea-Colchester; 19.30: Aston Villa-Manchester City

Premier League,
27. forduló:

Vasárnap, 14.15: Tottenham-Wigan


A rangadó mérlege: lábtörés, bokaficam, egy gól


"Biztos, hogy sokáig nem játszik majd. Az egyik legszörnyűbb sebesülés ez, amit valaha láttam."

Egy biztos: a szombat nem a Manchester United napja volt. Egyrészt a csapat teljességel hatástalan játékkal kipottyant az FA-kupából, másrészt újabb emberét vesztette. Újabb középpályást. Az egész idényre.

Utóbbi eset szenvedő alanya Alan Smith volt, aki John Arne Riise szabadrúgása elé vetette magát, de a földetéréskor olyannyira borzalmasan esett, hogy lábát törte, ráadásként pedig kificamította a bokáját. Smith keménykötésű legény, mégis eltorzult arccal hevert a földön, a társak némelyike pedig könnyes szemeit a kezébe temetve fordult el - látszott, hogy ez nem szokványos eset. "Nagyon csúnya a sérülése, kórházba is vitték. Biztos, hogy sokáig nem játszik majd. Az egyik legszörnyűbb sebesülés ez, amit valaha láttam" - mondta érthető megrendültséggel Sir Alex Ferguson.


A Colchester 77 percig jó volt a Chelsea ellen
 

A Chelsea megszenvedett a Colchester ellen az angol FA-kupa nyolcaddöntőjében, hiszen a harmadosztályú ellenfél egészen a 78. percig 1-1-en tartotta az eredményt, ám a hajrában az angol válogatott Joe Cole hintett egy duplát. A Birmingham City és a Middlesbrough szintén továbbment, előbbi a Stoke (1-0), utóbbi pedig a Preston North End (2-0) otthonában nyert.

FA-kupa, nyolcaddöntő:
Chelsea - Colchester (III. osztályú) 3-1
gól: Paulo Ferreira (36.), J. Cole (78., 90.), illetve Ricardo Carvalho (27., öngól)

Stoke (II.) - Birmingham 0-1 (0-0)
gól: Forssell (46.)

Preston (II.) - Middlesbrough 0-2 (0-0)
gól: Aiyegbeni (51., 76.)




A Manchester City nyolc között az angol FA-kupában
 

A Premier League-ben szereplő csapatok megismételt FA-kupa-mérkőzésén (az első találkozó 1-1 lett) a Manchester City 2-1-re legyőzte az Aston Villát, s így bejutott a negyeddöntőbe. A nyolc közé már korábban bejutott a Middlesbrough, a Birmingham, a Chelsea, a Newcastle, a Charlton és a Liverpool. A nyolcadik résztvevő kilétéről a West Ham United-Bolton Wanderers összecsapás dönt.

FA-kupa, nyolcaddöntő:
Manchester City - Aston Villa 2-1 (1-0)
gól: Szamarasz (17.), Vassell (48.), illetve S. Davis (85.)

korábban játszották:
Preston North End (II.) - Middlesbrough  0-2 (0-0)
Stoke City (II.) - Birmingham City 0-1 (0-0)
Chelsea - Colchester United (III.) 3-1 (1-1)
Newcastle United - Southampton (II.) 1-0 (0-0)
Charlton Athletic - Brentford (III.) 3-1 (2-0)
FC Liverpool - Manchester United 1-0 (1-0)
Bolton Wanderers - West Ham United 0-0- a mérkőzést szerdán 21.05-kor játsszák újra a West Ham otthonában




Chelsea-Liverpool a döntőért


Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elkészítette az FA-kupa elődöntőjének párosítását, s a két nagyágyú, a Chelsea és az FC Liverpool összekerült egymással.

A másik ágon a West Ham United a Middlesbrough-Chartlon Athletic párharc győztesével találkozik a fináléba kerülésért. Az elődöntős összecsapásokat április 22-én vagy 23-án rendezik.